Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

TestAsus ROG Swift PG27AQD

Den beste 27-tommeren vi har testet

Asus’ nye OLED-råtass er gnistrende.

Ole Henrik Johansen, Tek.no
Ole Henrik Johansen

Skal du eie den digitale slagmarken bør du ha skikkelig maskinvare for at ferdighetene skal skinne skikkelig. Og en av tingene du trenger er en skjerm som kan henge med i svingene når det tilspisser seg.

Nå har Asus sendt oss sitt nyeste medlem av sin gaming-serie ROG, og denne gangen er LCD-teknologien skiftet ut med et OLED-panel. I tillegg skal du kunne tyne ut hele 240 bilder i sekundet av denne skjermen, samtidig som oppløsningen er på 1440p. Spesifikasjoner som bør vekke interesse hos de fleste gamere.

Men som alt annet av ny teknologi, er prislappen høy for de som ønsker å være tidlig ute med siste skrik. I skrivende stund må du tappe kontoen for rundt 14 000 kroner før et eksemplar av Asus ROG Swift PG27AQDM er i hus.

Likevel får du valuta for pengene så det ljomer etter, for dette viser seg å være et realt råskinn som danker ut det meste vi har testet før.

Asus ROG Swift OLED 27" 240Hz (PG27AQDM)
9.5
Imponerende
Helt rått

Asus ROG Swift OLED 27" 240Hz (PG27AQDM)

9.5
Imponerende
sitatDen råeste 27-tommeren vi har testet til gaming.

Fordeler

  • +
    Bildekvalitet fra aller øverste hylle – spesielt på farger og sortnivå
  • +
    Meget god bildeflyt
  • +
    Lyssterk
  • +
    Meget lav inputlag
  • +
    Meget kompakt og tøff design
  • +
    Enkle og oversiktlige menyer

Ting å tenke på

  • Kostbar

Tøft design og god brukervennlighet

Baksiden på denne skjermen er ganske så tøff å se til.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Asus har i flere år vært trofaste til designen på ROG-serien sin, men med denne OLED-modellen så gjør de en del endringer – selv om det fortsatt er en rekke likhetstrekk som avslører at det er nettopp en ROG-modell du har med å gjøre.

Siden denne skjermen har et OLED-panel så kan den også gjøres mindre og nettere, siden du ikke trenger et ekstra lag med bakbelysning for å få bilde. Dermed er en del av skjermen bare noen få millimeter tykk.

Fra fremsiden er skjermen veldig enkel og stilren, og du har minimalt med rammer rundt selve bildet. Baksiden er også meget tynn ut mot kantene, men blir en del større når du nærmer deg midten av skjermen - der alt av elektronikk og tilkoblinger er plassert.

Du har det meste du trenger av tilkoblinger. Men noen vil nok savne en USB-C eller to.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Når vi først er inne på tilkoblinger så har du et par HDMI 2.0-porter på denne modellen, i tillegg til en DisplayPort 1.4-mulighet. Du kan også bruke skjermen som en USB-hub, men du får dessverre ingen USB-C-porter.

Det nette designet gjør at skjermen virker mindre enn den faktisk er, og den veier under syv kilogram, slik at den ikke er noe utfordring å ta med seg om du skal på farten heller.

På den ene siden bak har du en lysende ROG-logo som gir hele designet det lille ekstra, samt at du har den velkjente logoen som lyser ned på pulten under skjermen.

En ting har dog ikke forandret seg, og det er foten skjermen står på. Denne er fortsatt en slags bumerang-formet variant som fortsatt er både funksjonell og tøff.

Foten av skjermen har også en lysende logo å vise frem.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Skjermen har godt med justeringsmuligheter, hvor du kan endre høyde, tilt og svinge skjermen opp til 90 grader om du heller vil ha et stående bilde. En ryddig og grei løsning som er såre enkel å bruke siden skjermen er så lett og nett som den er.

Noen vil kanskje hatt en lite klikk som forteller at skjermen står vannrett, men dette blir bare småplukk på en ellers så velbygd skjerm.

Med denne lille tappen styrer du menyene til skjermen.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Asus har valgt å fortsette med sin joystickløsning, men denne er nå flyttet til baksiden under skjermen. Menyene er fortsatt ryddige å skjønne seg på, og du har gaming-funksjoner som fps-teller og crosshair som kan aktiveres via menyen.

Bildekvalitet

CalMAN

OLED er den store nyheten blant gamingskjermer i år, og vi har allerede testet et par 34-tommere og en gigantisk, bøyelig 45-tommer med samme teknologi.

Felles for disse, og ikke minst denne modellen fra Asus, er at de gir deg knakende god bildekvalitet hvor spesielt et bunnløst sortnivå og gnistrende fargegjengivelse er trekkplastrene.

Asus gir deg en rekke moduser å velge blant, noen med fokus på et kaldere bilde, mens andre er mer riktig med tanke på en nøytral hvitbalanse. Denne skjermen har et 10-bits panel, og det gir en dekning på rundt 95 prosent av DCI-P3-spekteret i våre målinger. Så dette er en skjerm du uten problemer kan bruke til å redigere bilder og video med.

En av ulempene med OLED-teknologien har tidligere vært at de har vært lyssvake sammenlignet med LCD. Men denne skjermen klarer å tyne ut rett under 1000 nits i et 10 prosent stort vindu. Dette er meget bra til å være OLED, selv om skjermene vi har testet med såkalt QD-OLED har vært enda et knepp mer lyssterke.

Skjermen har mange moduser å velge blant. En av disse gjør bildet gråere og lyst, så du skal kunne se fienden enklere.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Med såpass mye lysstyrke kan du utnytte HDR-muligheten fullt ut. Skjermen har riktignok «bare» støtte for HDR10, hvor støtte for Dolby Vision i tillegg ikke ville vært å forakte. Men til en rekke spill vil HDR gi deg en bedre opplevelse. Ikke alle liker funksjonen like godt i rene skytespill, men til mange andre sjangre gjør det opplevelsen mer oppslukende.

Samtidig gir såpass kraftig lysstyrke, kombinert med et panel som har en matt og en lite reflekterende overflate, at denne skjermen klarer seg overraskende godt i selv meget lyse omgivelser. Det som blir av gjenskinn «smøres» ut over et større område på skjermen, så man merker langt mindre til det.

Det er veldig lite å sette fingeren på her, annet enn at skjermen ikke nødvendigvis er den aller beste til å lese tekst med. Måten dette OLED-panelet fungerer på, altså såkalt white OLED, gjør at teksten ikke alltid er så skarp som man kunne ønske seg.

Fargene er kraftige og sortnivået helt upåklagelig.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Ekstremt rask

For mange spillere vil 27 tommer være en foretrukket størrelse, og ikke minst i et vanlig 16:9-format. Men ofte vil tradisjonelle skjermer ha en maksimal bildeflyt på 60 bilder i sekundet. Det blir for snaut for aktive spillere.

Asus ROG Swift PG27AQDM kan skilte med hele 240 bilder i sekundet. Så med en relativt kraftig PC vil du kunne få en løsning som gir meget jevne og presise bevegelser når du skal løpe rundt i kampens hete.

Noen vil kanskje mene at denne skjermen «bare» har 1440p-oppløsning, men på en 27 tommer syns vi det heller er bedre å få opp bildeflyten – enn å redusere denne til fordel for 4K-oppløsning.

I praksis vil du neppe savne 4K-muligheter i det hele tatt.

En annen ting som denne skjermen kan skilte med er lav inputlag og responstid. To viktige elementer som kan telle til din fordel når du spiller. Tradisjonelt har LCD-baserte skjermer en responstid på rundt ett millisekund. Her kan OLED skryte av en tilsvarende responstid på 0,03 millisekunder.

Skjermen er rask, og du rekker å se at det er medspillere du har i siktet før det er for sent.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Inputlagen er naturlig nok en del høyere, da dette er tiden det går fra for eksempel en PC sender en endring i grafikken til skjermen har respondert. Altså ikke bare hvor langt tid selve pikselen i panelet bruker på å respondere.

Våre målinger viser en inputlag ved 1080p og 60hz på rundt 10 ms, hvilket er en del raskere enn de andre OLED-modellene vi har testet. Imponerende. Setter vi på aktiv synkronisering, som Freesync, vil dette tallet snike seg over 24 ms. Fortsatt ikke ille, men når du har 240 bilder i sekundet hadde vi heller droppet synkroniseringen.

Så har vi den potensielle elefanten i rommet: Innbrenning. Nå begynner etter hvert OLED-teknologien å få noen år på baken, og vi vil tro at mye av grunnen til at denne teknologien har latt vente på seg til PC-er frem til nå, er at produsentene har jobbet iherdig med å få bukt med dette problemet.

Vi kan ikke si at vi utfordret dette noe mer enn vanlig bruk under testperioden, men den sto nå på med en statisk skrivebordsbakgrunn i flere timer uten problemer. Det er med andre ord en god del funksjoner som skal hjelpe deg unngå dette, og vi vil anbefale å la disse være i menyene.

Menyen til skjermen har mange ulike funksjoner gamere kan bruke.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Konklusjon

Asus ROG Swift PG27AQDM er den beste 27-tommeren vi har testet. Uten tvil. Og det er lite vi har å utsette på denne modellen, annet enn at den har en sviende prislapp som mange nok vil ha vondt for å svelge.

Annet enn det er dette en skjerm som vil oppfylle de fleste krav en aktiv gamer har. Her får du god nok oppløsning i form av 2560 x 1440 piksler, som samtidig gjør at maskinvaren din ikke må være fra aller øverste hylle for å få tynet ut et godkjent antall bilder i sekundet.

For du kan hente ut opp mot 240 bilder i sekundet med denne skjermen, og dette kombinert med en svært lav responstid, gjør at du har en pakke som bør henge godt med deg selv i de mest intense kampene på den digitale slagmarken.

Den raske og skarpe skjermen drives av et OLED-panel som samtidig gir den en knakende god bildekvalitet. Her får du dessuten godt med lysstyrke, noe som ikke alltid er en selvfølge med denne teknologien. Samtidig er sortnivået helt bunnløst, slik OLED-skjermer har for vane å levere. Og dette kombinert med en meget god fargegjengivelse, huker av i de fleste boksene for å få et bilde av gnistrende kvalitet.

Alt i alt er dette en ren juvel av en 27 tommer. Annet enn en sviende prislapp tikker denne alle bokser for en skjerm til gaming med solid margin. Rett og slett helt rått.

Asus ROG Swift OLED 27" 240Hz (PG27AQDM)
9.5
Imponerende
Helt rått

Asus ROG Swift OLED 27" 240Hz (PG27AQDM)

9.5
Imponerende
sitatDen råeste 27-tommeren vi har testet til gaming.

Fordeler

  • +
    Bildekvalitet fra aller øverste hylle – spesielt på farger og sortnivå
  • +
    Meget god bildeflyt
  • +
    Lyssterk
  • +
    Meget lav inputlag
  • +
    Meget kompakt og tøff design
  • +
    Enkle og oversiktlige menyer

Ting å tenke på

  • Kostbar
annonse