Tek.no

Test

I gode og onde dager ? Chuck og Larry

Dette er maskuline saker gitt.
David Auby Johansen
28 Sept 2007 17:00

Adam Sander, klodens mest monotone komiker, har i ”Chuck og Larry” teamet seg opp med Kevin James, også kjent som Doug Heffernan fra sitcomserien ”Kongen av Queens”. Sistnevnte er en brukbar komiserie – ikke mer. Sammen med regissør Dennis Dugan (”Happy Gilmore”) og, oppsiktsvekkende nok, manusforfatter Aleksander Payne (”Sideways”) har de laget en film som har sine øyeblikk, men som taper stort på å fremstille homofile som skrullinger og heterofile som hjernedøde.

Mistenkelig heterofilt

Chuck og Larry er som navnene tilsier to skikkelig hardbarka menn med sans for ikke-homofile ting som damer, øl og amerikansk fotball. Sammen jobber de som brannmenn og blender godt inn i det ikke-homofile miljøet på brannstasjonen der de spiller basket med arbeidskompisene på en ikke-homofil måte.

Larry (Kevin James) er enkemann og lever et rolig familieliv sammen med sine to barn. Samtidig sliter han med få innkassert konas forsikringspenger på grunn av en glipp i systemet, og det viser seg at den eneste måten han kan få pengene på er å gifte seg på ny. Chuck (Adam Sandler) er singel og bruker fritiden på damer og porno. En dag mens han og Larry er ute på oppdrag blir Chuck utsatt for en ulykke. Heldigvis makter Larry å redde Chuck slik at de begge slipper unna med lettere bruddskader. Regnestykket er enkelt: Larry er i knipe og nå skylder Chuck ham en tjeneste.

Orgy of evidence

På politispråk er det noe som heter ”orgy of evidence” – når bevisene blir så mange og så overveldende at det sannsynligvis er plantet eller forfalsket. Chuck og Larrys heterofile liv fortoner seg nettopp som en slik bevisorgie: her tegnes det så tydelig at man nærmest får følelsen av at noe ligger under – man undrer seg over om filmen kanskje skal slutte med to noe uventede tilståelser. Men så kommer man på at dette tross alt er en Hollywood-komedie fra helvete og at noe sånt aldri ville ha skjedd.

Filmen er ikke bare homofob – nei, den makter faktisk å skyte seg selv i begge føtter samtidig. Uansett fil vil man føle seg støtt. Stereotypene florerer i alle retninger. Damer er seksuelle kveg, homofile er overfladiske skrullinger og heterofile menn er hjernedøde bøller.

Se så homo vi er!

God kjemi

Allikevel tror jeg at hensikten har vært god – på en litt forvirret måte. Dette er en type pro-homo film som forteller at det er helt greit å være homo og at du liker å ballettdanse rundt i dameundertøy. Det er også helt greit å drikke øl, se fotball og delta i tosifrede orgier samtidig om man er heteroseksuell mann. Hey! Man er jo forskjellige mennesker ikke sant?

Hvis man som meg velger å ikke avskrive filmen som hatpropaganda, så finnes det morsomheter i ”Chuck og Larry”. Sandler og James ser ut til å ha god kjemi og dette blir heldigvis ikke en rendyrket Sandler-film. James har tatt med seg noen godbiter fra ”Kongen av Queens” som man villig jafser i seg. I tillegg innehar filmen en drøss med gode biroller med blant annet Dan Akroyd og Steve Buscemi. De spiller ikke spesielt gode roller, men allikevel.

Se trailer her.

Konklusjon

To stjernekomikere har slått seg sammen og har laget en – let`s face it – ganske dårlig film. Humor som spiller på homofrykt er sikkert morsomt for noen, men samtidig støtende for langt flere. Dette slår garantert an i pietistiske USA, men her hjemme blir filmen neppe like populær – og godt er det.

annonse

Les også