På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Sony Ericsson W902
Innhold
- Design og skjerm
- Godt førsteinntrykk
- Mangler 3,5 mm minijack
- Skarp og fargesterk skjerm
- Merker bevegelsene dine
- Tekstmeldinger går fort unna
- Teknologi og funksjoner
- Flaggskipteknologi
- Omfattende, men treg e-postleser
- Ikke Wi-fi eller GPS
- Mange nyttefunksjoner
- Ikke verst batterilevetid
- Underholdning og kamera
- Musikkmobil med bra kamera
- Mangler 3,5 mm minijack
- God videospiller tross liten skjerm
- Skuffende kamera
- Konklusjon
- Fremragende musikktelefon
- Svakt kamera og mangler Wi-fi
- Flere alternativer
Design og skjerm
Sony Ericsson W902 er det svensk-japanske selskapets nye alternativ til deg som vil ha en avansert Walkman-telefon. Utstyrt med det siste på musikkfronten, i tillegg til høyoppløst kamera, mye teknologi og super-3G, er W902 samtidig aktuell som avansert allrounder-telefon. Forventningene er derfor store, også fordi det er en stund siden Sony Ericsson kunne vise til en salgssuksess ala K700 eller T610.
Godt førsteinntrykk
Det hele begynner svært bra. Både førsteinntrykk og følelsen vi sitter igjen med etter to uker med testing er at W902 er en svært solid og godt bygget telefon. Selv om telefonen utelukkende er ikledd hardplast, får vi et kvalitetsinntrykk som tilsier at dette er en ganske eksklusiv telefon - dog uten at det blir vulgært. W902 passer langt bedre sammen med et skateboard enn en dyr luksusbil.
Slik får du mobilen til å vare »
Sammenlignet med andre telefoner er W902 ganske stor. Ikke såpass at du vil få problemer med å ha den på innerlommen, men heller slik at dette på ingen måte er en liten telefon.
Det igjen gjør at det er mer enn nok plass til store talltaster, skjerm og flere snarveistaster. For vår del kunne Sony Ericsson utnyttet plassen langt bedre og gitt W902 større taster generelt. En ting er at talltastene er relativt små. Men menytastene, og særlig de øverste og nederste, er ganske vanskelig å komme til.
Heldigvis har Sony Ericsson laget gode avgrensninger mellom tastene, slik at det til syvende og sist er ganske vanskelig å trykke feil. Men det burde være unødvendig å måtte sikte når du skal trykke inn en tast.
Unntaket fra dette er musikktastene, som sitter på høyre side av telefonen. Disse kan starte og stoppe musikken, samt spole. I tillegg følger volumtaster og utløserknapp for kameraet.
Mangler 3,5 mm minijack
Det er vel og bra at Sony Ericsson har snarveistaster til musikkspilleren. Men uten dedikert 3,5 mm minijack-utgang og en håndfri som ikke kan styre musikken syns vi ikke Sony Ericsson har gjort nok for å gjøre W902 til den avanserte musikktelefonen den skal være.
Løsningen til W902 innebærer at du først må ha egen håndfriovergang tilkoblet som du så kan koble eget hodesett til. Dette medfører at du må bale med 3 meter ledning og alltid ha håndfrien med deg. Og når håndfrien ikke kan styre musikken, men kun motta samtaler, må du i tillegg styre med å finne frem telefonen når du skal bytte sang. Det er alt annet enn optimalt.
Designen forøvrig skal ha all ros. W902 faller godt i hånden, er behagelig i bruk og har lagt til side litt av den harde, kvadratiske linjen til Sony Ericsson, til fordel for avrundete kanter og buer.
Skarp og fargesterk skjerm
Sett i lys av spesifikasjonene er skjermen til W902 kanonbra. Fargene sprudler i bildet og skjermen er sylskarp. Høyere oppløsning kunne vært å foretrekke, men da måtte skjermen vært større. Med en fysisk størrelse på 2,2 tommer, vil en knapt se forskjell på 240 x 320 punkters oppløsning, som W902 har, og høyere oppløsninger.
Skjermen egner seg relativt godt til video- og bildevisning. Med mindre du ønsker en fysisk større skjerm fins det ingen skjermer som gjør det stort bedre enn den til W902. Spill og surfing på nettet er heller ingen sak.
Merker bevegelsene dine
I likhet med Sony Ericsson W980 er W902 en av de første Walkman-telefonene som får bevegelsessensor. Dette innebærer at telefonen registrerer når du snur den, og skjermbildet dermed snus automatisk når du snur telefonen. W902 har også en lyssensor som registrerer mengden lys runt deg, og justerer med det lysstyrken i skjermen automatisk.
Les mer om de forskjellige skjermtypene »
Menyene til W902 burde være kjent for alle som har vært borti Sony Ericsson før. Også tidligere brukere av Nokia vil kjenne seg igjen, siden menystrukturen er rimelig lik den hos Nokia med menymatrise på 3 x 4 ikoner med undermenyer. Siden tidligere Sony Ericsson-telefoner er det kommet en del nye animasjoner og overganger, uten at det gir noen praktiske konsekvenser. Faktisk er telefonen lynkjapp i menyene, til tross for at det er en hel del animasjoner på plass.
W902 har en enkel form for multitasking. Siden telefonen ikke kjører Symbian eller et annet avansert operativsystem er denne imidlertid begrenset til Java-programmer, nettleser og musikk- og radiospiller.
Et stadig tydeligere kjennetegn for Sony Ericsson er at produsenten begynner å nærme seg det Nokia har vært i alle år - full av praktiske løsninger og intuitive løsninger. For eksempel vil du med W902 få opp forslag fra telefonboken når du skriver inn et nummer, slik at du slipper å skrive inn hele. Et annet eksempel er snarveismenyen, som aktiveres med snarveisknappen nede til høyre. Herifra kan du se alle programmer som er åpne i bakgrunnen, nye hendelser og selvvalgte snarveier.
Tekstmeldinger går fort unna
Et annet felt der Sony Ericsson tar igjen Nokia på er hvor raskt og lett det er å skrive tekstmeldinger. Sony Ericssons system er noe forskjellig fra Nokia sitt, ved at ord kommer opp automatisk og du til enhver tid ser hvilke ordalternativer du har. Men systemet er lynkjapt og enkelt i bruk, noe som gjør W902 til en drøm å skrive meldinger på. Om du tåler litt små taster, vel og merke.
Salgspakken til W902 bærer tydelig preg av at dette er en prestisjetelefon for Sony Ericsson. Det innebærer at du får et bedre hodesett, nærmere bestemt HPM-77 og egen minnekortleser, som sørger for at overføring av musikk går kjappest mulig.
Eskens innhold er følgende:
- Lader
- USB-kabel
- Minnekortleser
- Stereohodesett med overgang til mini-jack
- Bruksanvisning
- CD med programvare
Teknologi og funksjoner
Flaggskipteknologi
Utstyrt med super-3G, Edge, Bluetooth og Push-epost er W902 rustet for sjøslag med konkurrerende flaggskip fra andre produsenter. Noe annet hadde vi uansett ikke forventet i denne prisklassen, og selv om W902 byr på mye, er Push og super-3G såpass standard nå at det ikke skorter på alternativer som kan utfordre.
Les også: Trenger du egentlig super-3G?
W902 har én markant mangel: Wi-fi. Telefonen kan dermed ikke koble seg til trådløse nettverk, noe som hadde vært en stor fordel om du skal laste ned større mengder data, eller du skal til utlandet og ønsker å unnslippe skyhøye dataregninger.
Men super-3G og Edge er på plass, og sørger for at du får raskest tilgjengelige datahastighet, både i 3G-nettet og i GSM-nettet.
Omfattende, men treg e-postleser
Dette er blant annet gunstig for e-postleseren. Med W902 kan du nemlig lett holde oversikt over e-posten din, selv om du er langt fra en datamaskin med internettilkobling. E-postleseren er naturlig nok langt enklere enn på en datamaskin, men enkelte overraskelser finnes det.
For eksempel det at telefonen støtter Push-epost. Denne skiller seg ut fra vanlig e-post ved at meldingen mottas på telefonen i samme sekund som den ble sendt, og oppdatering hvert femte minutt trengs ikke. Dette krever imidlertid at e-postkontoen din støtter Push, noe få gjør. Men befrifter med Exchange vil kunne benytte W902, og da også synkronisere kalender og kontakter i samme slengen.
Enkelte minus byr e-postleseren på også. Den bruker unormalt lang tid på å hente ny e-post, med mindre du har satt telefonen til å sjekke selv hvert femte minutt. Det er også litt styr at du må veksle mellom e-postkontoer, istedet for å motta all post samlet.
Kom i gang med e-post på mobilen »
Ikke Wi-fi eller GPS
Siden W902 ikke har Wi-fi vil all e-postnedlasting i utlandet forbli en meget dyr affære. Heldigvis har Sony Ericsson lagt inn mulighet for sperre på autosjekk, slik at telefonen kun gjør det i hjemmenettet ditt i Norge, og skrur dette automatisk av når du reiser utenlands.
GPS mangler, men Google Maps sørger for at du kan få kartinformasjon og lokalisering på hvor du er gjennom mobilnettet.
Nettleseren i W902 er langt raskere enn e-postleseren, heldigvis. Denne gjør en ypperlig jobb på sider tilpasset mobilsurfing, som WAP-sider eller sider med xHTML-kode. Men når det kommer til surfing på ordinære nettsider har telefonen lite å stille opp med, særlig i sammenligning med telefoner som Apple Iphone 3G og HTCs Touch-telefoner. Til det er skjermen for liten og nettleseren kronglete.
Et alternativ å sjekke ut om du ønsker å surfe på ordinære nettsider er Opera Mini. Dette programmet komprimerer nettsider og gjør dem lettleste på telefoner med små skjermer.
Du kan laste ned Opera Mini her »
I tillegg skal W902 ha stjerne i margen for topp RSS-leser. RSS fungerer slik at nyhetene leveres direkte til telefonen i tekstformat, og du kan selv velge om du ønsker å lese hele saken og da laste inn nettsiden som har den. W902 har RSS-leser som kan oppdatere nyhetslisten jevnlig, og attpåtil vise denne rett på skrivebordet, der nyhetene vil komme opp som de hentes ned.
Mange nyttefunksjoner
Blant medfølgende nytteprogrammer finner vi Walk Mate, et program som teller antall skritt du tar for dagen, og et værvarslingsprogram. Sistnevnte må sies å være det dårligste vi har vært borti, ettersom det kun kan vise været på fire steder i Norge: Trondheim, Oslo, Bergen og Stavanger.
I tillegg kommer standardiserte nyttefunksjoner som kalkulator, stoppeklokke, alarm, tidsnedteller, gjøremålsliste og notatblokk. Diktafon og lagringsplass for koder fins også. I tillegg kommer Sony Ericsson Bluetooth-fjernkontroll, som lar deg fjernstyre presentasjoner og musikkspiller på datamaskinen via Bluetooth.
Savner du en nyttefunksjon? Her er utvalgte ekstraprogrammer vi anbefaler »
Adresseboken på W902 er av det mer avanserte slaget som finnes. Riktignok er søkefunksjonen ganske simpel, siden den kun tar utgangspunkt i navn fra starten av og ikke navnet som helhet. Men utover dette kan du lagre det meste av informasjon og det er plass til 1000 oppføringer med opptil 20 nummer i hver oppføring.
Også kalenderen er god. Ulikt kalenderen på tidligere Sony Ericsson-telefoner kan W902 spesifisere oppføringer etter om det er avtale, fødselsdag, ferie eller annet. Deretter kan du spesifisere emne, sted, beskrivelse og om avtalen er regelmessig. Det vi savner er et skille mellom arbeid og privat.
Ikke verst batterilevetid
Med 9 timer taletid i GSM-nettet, 4 timer taletid i 3G-nettet,og 380 timer hviletid er det ingenting å si på den batterilevetiden Sony Ericsson oppgir til W902. Vi målte batterilevetiden til 4 timer og 50 minutter i 3G-nettet, noe som er bra for en 3G-telefon, og godt i overkant av hva Sony Ericsson oppgir.
Talekvaliteten er svært god.
Underholdning og kamera
Musikkmobil med bra kamera
Tiden da telefoner med godt kamera og gode musikkegenskaper var adskilt er over, skal vi tro Sony Ericssons siste trekk med W902. Telefonen har nemlig fått både Walkman-funksjonalitet i tillegg til et fem megapikslers kamera. Dermed burde det være duket for mye moro.
Og moro er det. Etter vår mening har Sony Ericsson begynt å få dreisen på lydkvaliteten i telefonene sine. Selv om lydkvaliteten i W902 ikke er helt på høyde med de beste musikktelefonene vi har i dag, er den atskillig bedre enn i for eksempel W890i, og best blant Sony Ericssons Walkman-telefoner. Bassen er sterk og lydbildet mindre grøtete enn før.
Les også: Test av musikkmobiler »
Mangler 3,5 mm minijack
Dessverre holder ikke dette. Telefonen har ikke inngang for 3,5 mm minijack direkte, noe vi mener etterhvert er et krav på dyrere musikktelefoner. Sony Ericsson sverger i stedet fortsatt til overgang med håndfri rett ut av telefonen, men dette betyr en god meter med ekstra ledning og risiko for at du glemmer overgangen en dag.
En løsning der er å gå til innkjøp av et trådløst hodesett som spiller over Bluetooth. Men det vil gå ut over lydkvaliteten.
Walkman-spilleren er rent teknisk en av de beste på markedet, med et menyoppsett de fleste vil kjenne igjen fra ordinære MP3-spillere. Spillemenyen er både informativ og lekker, og det er ingen sak å bruke lydutjevner eller spille om igjen sanger. Utvendige snarveisknapper til MP3-spilleren gjør det i tillegg mulig å bytte sang og starte spilling uten å måtte åpne MP3-spilleren i menyene.
Radio følger også med og denne fungerer så godt som du kan forvente at en liten FM-radio med RDS gjør.
Kom i gang med musikk på mobilen »
God videospiller tross liten skjerm
Videospilleren i W902 fungerer teknisk sett ypperlig, og støtter de fleste formater som er vanlig på mobil i dag. I tillegg kommer også en egen Youtube-spiller, som henter videoklipp rett ned fra Youtube-serveren, utenom å måtte gå gjennom nettleseren.
Det som gjør W902 mer uegnet som videospiller er skjermen på "kun" 2,2 tommer. Dette blir litt trangt å vise video på, til tross for at spilleren forøvrig holder godt mål.
Skuffende kamera
Med et fem megapikslers kamera innabords skal W902 i teorien være en god kameratelefon også. Dette kameraet har i tillegg autofokus, som gir skarpere bilder, bildelys, og bildestabilisator, som sørger for at bilder blir skarpe selv om du er litt ustø på hånden.
Med egen utløserknapp og samme bildesøker som vi kjenner fra Cybershot-telefonene til Sony Ericsson, ligger det meste til rette for at W902 skal fungere bra som kameratelefon. Søkeren er kjapp og lettstyrt, ettersom de fleste instillinger kan endres med to til tre tastetrykk. Vi syns autofokusen bruker litt lang tid på å stille inn fokus, og er du vant til et ordinært kamera vil du nok irritere deg en del over det.
Men det er bildekvaliteten som er det største problemet med kameraet i W902. Bildene sliter med kontrast, fargegjengivelse og uskarpe detaljer, i tillegg til at vi i enkelte bilder opplevde å få tønne-effekt: Altså at du får bildet bues i kantene og motivet mister proporsjonene.
At fem megapikslers oppløsning og mange kameraelementer ikke automatisk betyr gode bilder er greit. Men vi hadde virkelig forventet bedre av kameraet enn dette.
(Klikk for større bilder)
I tillegg til å ta bilder, kan kameraet ta opp video. Oppløsningen er på langt nær optimal med sine 320 x 240 punkter. Dette duger til MMS og e-post. Lite annet. Men lydkvaliteten i videoene er god og bildet mindre grumset enn ofte ellers, noe som gjør videoene brukbare i det minste.
Konklusjon
Sony Ericsson W902 kommer som et friskt pust etter en lang tid med dårlig ånde fra selskapet. Og det er på tide. Selskapet sliter stort med å få hjulene til å gå rundt om dagen, og W902 er på mange måter en av selskapets siste sjanser til å vise at Walkman-konseptet fortsatt har livets rett.
Fremragende musikktelefon
Og det har det. W902 imponerer på flere felt. Telefonen er på mange måter en fremragende musikktelefon med en svært god musikkspiller og all den funksjonalitet du kunne tenke deg. Ta for eksempel mulighet til å identifisere musikk du hører via TrackID eller bytte til radio når du er lei musikken du har.
I tillegg til en vellykket musikklyd, byr telefonen på mye funksjonalitet og teknologi. Alle de raskeste internetteknologiene for mobilnettet er på plass, sammen med støtte for å spille musikk trådløst. Det følger også med et minnekort på 8 GB, samt at telefonen er kjapp i vendingen. Alt dette er store pluss.
Men best av alt er lydkvaliteten. Her har Sony Ericsson skjerpet seg kraftig fra for eksempel W890i og gitt W902 lydkvalitet med god trøkk i bassen, og nok rom i lydbildet til at det ikke blir grøt.
Svakt kamera og mangler Wi-fi
Det er to punkter der W902 skiller seg negativt ut fra lignende telefoner i samme prisklasse.
Kameraet kunne fort blitt et pluss for telefonen, i og med at det kan ta bilder med fem megapikslers oppløsning og har både bildestabilisator, autofokus og geomerking. Dessverre er bildekvaliteten for dårlig. Så selv om kameraet er høyt spesifisert er det ikke noe for deg som ønsker deg et godt mobilkamera.
Det at telefonen ikke har Wi-fi er et tungt haleheng. Mangelen gjør at all datanedlasting må skje via mobilnettet, noe som vil bli en dyr affære så snart det er større datamengder du skal ha tak i, eller du laster ned data i utlandet. En fastprisavtale kan bøte på dette, men dersom du vet du bruker mye data kan det å investere i en telefon med Wi-fi fort betale seg inn på noen måneder om du ellers hadde måttet laste ned via mobilnettet.
Det er også en del småpunkter vi syns kunne vært gjort bedre. Skjermen er litt liten for bruk til video og bilder, og tastene kunne med fordel vært større. Mangel på direkteuttak for ordinært 3,5 mm minijack-hodesett er også irriterende.
Men dersom behovet ditt er å ha en avansert musikktelefon som har god lyd, er rask og har det meste av nyttefunksjoner, så treffer W902 meget bra. De fleste vil nok derfor være fornøyd med telefonen, men siden det finnes mange alternativer i samme prisklasse, glipper toppscoren for W902.
Flere alternativer
Er du ute etter suveren lydkvalitet, vil Samsung I450 være verdt en titt. Denne var vinneren i vår store musikkmobiltest tidligere i sommer. Apples Iphone 3G er ikke like suveren på lyden, men er en arg konkurrent når det kommer til musikkmuligheter.
Er du ute etter en mer allrounder, som er bedre på lyd, kamera og i tillegg har GPS og Wi-fi, er det få veier utenom Nokia N82, som tross alderen fortsatt er en av markedets beste telefoner. Eller du kan hoppe ned noen hakk i pris og gå for Sony Ericssons egen W595, som også har god lydkvalitet og mange av de samme funksjonene som W902, samtidig som du sparer en tusenlapp.