Tek.no

Test

Nedtonet HD-harmageddon

Vegard Ottervig
7 Des 2009 15:27

Anmeldelse

Ved en ren tilfeldighet oppdager astronomi-eleven Leo Biederman (Elijah Wood) et fremmed objekt som er på vei mot jorda. At det faktisk er en komet på kollisjonskurs blir deretter holdt hemmelig på ordre fra USAs president Tom Beck (Morgan Freeman), men den gravende journalisten Jenny Lerner (Téa Leoni) finner ut av det hele. USA har i samarbeid med Russland valgt å sende en romferge ledet av blant andre kaptein Tanner (Robert Duvall) for å drille et hull i kometen og deretter sprenge den samtidig som vi blir vitne til foretak og følelser nede på jorda i vente på en eventuell undergang.

I 1998 kom det to filmer fra Hollywood med nesten samme tematikk og handling: en komet/asteroide er på kollisjonskurs med Jorda og vi kommer alle til å dø! Men det finnes alltid et ørlite håp i form av en gjeng med romfarere som kan stoppe undergangen. Det er selvfølgelig snakk om Deep Impact og Armageddon, og selv om de handler om stort sett det samme på et visst nivå, stopper likhetene når man ser nærmere på dem.

Mellommenneskelighet

En av de største og mest åpenbare forskjellene mellom Mimi Leders Deep Impact og Michael Bays Armageddon er mengden av action, hvor førstnevnte kan sammenliknes med en godt trent sportsutøver mens sistnevnte har tatt fullstendig av i sin bruk av anabole steroider. I Deep Impact blir vi servert mer nedtonet drama mellom ulike personligheter i forskjellige situasjoner og plasseringer, mens Armageddon stort sett handler om oljeborerlaget som blir sendt opp til et eksplosjons- og actionfylt eventyr oppe i rommet. Jeg tar en Ole Brumm og sier "ja takk, begge deler!" og nå tar jeg altså for meg Deep Impact.

Vi møter på flere varierte personer og problematikk i deres forhold. Leo og familien har fått en billett til regjeringens prosjekt som går ut på å redde 200 000 fremtredende mennesker og 800 000 tilfeldig utvalgte, men det har ikke kjæresten Sarah og familien hennes fått. Jenny har et trøblete forhold til sin far (Maximilian Schell) og ønsker mest av alt at han blir gjenforent med hennes mor (Vanessa Redgrave) slik at de kan bli en ordentlig familie igjen. Og romfarerne har sitt å stri med, de også.

Å sette disse menneskelige konfliktene opp mot den eksterne trusselen en komet representerer fører til sterke emosjonelle situasjoner en ellers aldri ville sett i samme omfang. Dette er den største styrken til Deep Impact, selv om det selvfølgelig også er kult å være vitne til en enorm (fiksjonell) naturkatastrofe gjort virkelig på skjermen. Filmen er sentimental, men ikke på en overdådig eller spekulativ måte. Det som skjer er svært rørende, men de som ikke liker denne type drama vil neppe like dette heller.

Effektfullt

Da spørs det om ikke effektene og de actionelementene som finnes kan redde filmen for de som måtte synes hovedfokuset i filmen blir kjedelig. Jeg tror ikke det da dette er en såpass begrenset del av filmen. Joda, det finnes action og eksplosjoner her, men på en annerledes og mer forsiktig måte enn i for eksempel Armageddon. Sett i denne sammenhengen fungerer dette best, da actionscenene ikke trekker hovedfokuset vekk fra de menneskelige skildringene. Denne rolige stilen er derfor ganske effektfull.

Ellers er portretteringen av hysteri og håp i en katastrofesituasjon svært godt håndtert av regissør Leder. Skuespillerne i hovedrollene kunne knapt ha gjort en bedre innsats, og hele situasjonen med enorme bilkøer, plyndring og store ofringer blir gjort troverdig og engasjerende med dem i førersetet. Pluss på med gode effekter, produksjonsverdier, musikk og dramatisk struktur, så har vi en svært god film.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Deep Impact er den stille og sindige storebroren, mens Armageddon er den bråkete og fargerike lillebroren. Det er selvsagt ingen konkurranse mellom disse filmene i denne anmeldelsen, men en sammenlikning har vært naturlig. Deep Impact gjør jobben sin som en rørende fortelling om menneskeskjebner med undergang som bakteppe på en utmerket måte. Mimi Leder har lagd en svært god film som de fleste som liker godt drama burde kunne like.

Les også