Test

Freedom Keyboard One

Freedom Keyboard One er nesten like stort som et PC-tastatur.
Tastaturet lar seg legge sammen.
Det følger med en praktisk bæreveske.
Tastaturet bruker vanlige AAA-batterier.
Du får norske bokstaver.
Freedom Keyboard fungerer på mange systemer, som Series 60, UiQ og Palm.
Freedom Keyboard er for stort for lomma, men passer fint i en veske.

Bruker du mobiltelefonen din til å skrive e-post? Da har du sikkert vurdert å skaffe deg en telefon med fullt QWERTY-tastatur.

Ulempen med slike telefoner er gjerne at de er store og lite lommevennlige. Men visste du at du kan få et fulltastatur som tilleggsutstyr til de fleste smarttelefoner?

Vi har testet blåtanntastaturet Freedom Keyboard One, som kan brukes med alt fra de minste Series 60-telefonene til Nokia, som for eksempel Nokia E50, til store PDA-telefoner som HTC P3600.

Lite og nett
Freedom Keyboard er et lite og nett tastatur som du kan koble til telefonen når du skal skrive, og ikke minst legge vekk når du ikke har bruk for det.

I tillegg er tastaturet mye bedre å skrive på enn de fleste fulle telefontastaturer. Mest av alt minner Freedom Keyboard om tastaturene du finner på en bærbar PC.

ÆØÅ
Løsningen har flere fordeler i forhold til for eksempel Nokia SU-8W, som vi testet for en stund tilbake. Først og fremst setter vi pris på at tastaturet har talltaster på toppen, slik du er vant med fra vanlige tastaturer. I tillegg har tastaturet egne æ-, ø-, og å-taster, slik at du slipper kryptiske tastekombinasjoner for å skrive på norsk.

Stativ
Tastaturet har et innebygget stativ du kan sette mobiltelefonen din på. Dette stativet kan fjernes fra selve tastaturet, slik at du kan ha telefonen din stående fritt.

Når du ikke skal bruke tastaturet lar det seg enkelt klappe sammen. Med i esken følger det en egen bæreveske til tastaturet. Sammenslått er tastaturet omtrent like stort som en gjennomsnittlig PDA.

Størrelsen gjør at du neppe vil finne plass til tastaturet i lomma. I praksis krever det at du kan frakte det i en veske eller sekk når du er på farta.

Oppsett
Å koble telefon og tastatur sammen krever litt forarbeid. Det følger med en CD med drivere, men vi måtte laste ned en driver fra produsentens hjemmeside for å få det til å fungere. Med andre ord krever Freedom Keyboard at du har litt teknisk innsikt i hvordan du installerer programvare på telefonen din.

I bruk
Vi har brukt Freedom Keyboard sammen med en Nokia N80. Her installerer du et eget program som du kan konfigurere tastaturet med. Du kan sette opp egne snarveistaster for å åpne forskjellige programmer på telefonen, og stille inn tastehastigen, forsinkelse og hvor raskt tastaturet skal gå i strømsparemodus.

Programmet du installerer på mobiltelefonen kobler seg til tastaturet, og så snart tilkoblingen er opprettet er du i gang.

Tastaturet gir deg full tilgang til alle telefonens funksjoner, og har taster som korresponderer til telefonens menytaster på seg. Dermed er det veldig enkelt å åpne menyer og generelt å bruke telefonen.

Å skrive med Freedom Keyboard er egentlig som på tastaturer flest. Vi syns imidlertid at reaksjonstiden er litt lang, noe som fører til at du må venne deg til å skrive noe senere enn du ville gjort på et vanlig PC-tastatur. Det går likevel uendelig mye fortere enn å skrive med nummertastene på telefonen.

Alt i alt syns vi Freedom Keyboard fungerer helt greit. Det gjør at du kan svare på e-post og skrive notater eller lengre tekster på en forholdsvis kjapp måte.

Når du klapper tastaturet sammen skrur det seg ikke automatisk av. Om du glemmer å skru det av, vil det tappes for strøm, og i verste fall sende tastetrykk til mobiltelefonen din.

Konklusjon
Alt i alt fungerer Freedom Keyboard greit. Det er litt stort, så du kan ikke ha det i lomma. Det er likevel veldig bra at tastaturet har egne nummertaster og norske bokstaver, så dette veier opp for størrelsen. Du slipper også å tenke på å lade tastaturet, siden det bruker vanlige AAA-batterier.

Freedom Keyboard fungerer med de aller fleste smarttelefonsystemer på markedet. Dermed kan du lett fortsette å bruke tastaturet om du skifter telefon.

Prisen er imidlertid ikke spesielt lav. Du må ut med en tusenlapp for Freedom Keyboard, så dette er ikke noe du kjøper fordi det er kjekt å ha. Om du har behov for et tastatur, kan det likevel være verdt pengene.

Freedom Keyboard er alt i alt et helt greit kjøp, men vi er ikke fra oss av begeistring, først og fremst på grunn av litt treg respons når du skriver og knotete oppsett på telefonen.

En liten ulempe er at svært få forhandlere fører Freedom Keyboard i Norge. Vi har bare funnet tastaturet i Telebutikken og hos Idedata.no.

Les også
Tastaturet du må ha på Windows-mobilen
Les også
Nye blåtannbriller på vei
Les også
Sony Ericsson MBR-100
Les også
Motorola HF850
Les også
Markedets beste håndfri?
Les også
Nokia AD-42W
Les også
Fire A2DP-hodesett
annonse