Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HP HDX 18

HP HDX 18 i all sin prakt.

Introduksjon

I nyere tid har det vist seg at bærbare datamaskiner selger bedre enn de stasjonære motpartene (les mer om det her). Men hva hvis man ønsker skrivebordsmaskinens store skjerm og den kraftige maskinvaren paret med den bærbare maskinens mobilitet og fleksibilitet? Det er her HP sin HDX 18 kommer inn i bildet, med 18,4-tommers skjerm med full-HD (1080p) oppløsning samt kraftig maskinvare.

HP har i særlig de siste årene virkelig slått igjennom her til lands, og Pavilion-serien skal man ha bodd langt uti den ville norske natur for ikke å ha fått med seg. Selskapet satser stort på design, og heller ikke HDX 18 har klart å unngå de kreative hodene på designavdelingen til HP.

HDX 18 er en stor maskin, den har en høyoppløst skjerm, og den kan gjøre det meste en stasjonær datamaskin kan. Den er i tillegg fra HP sin side markedsført som en multimediemaskin. Det følger med to fjernkontroller, den har innebygget subwoofer og den har TV-antenne.

Når det kommer til maskinvaren, kan HDX 18 skilte med en Intel Core 2 Duo T9400 prosessor på 2,56 GHz, 4 GB minne, 500 GB harddisk (2x 250 GB), Blu-ray-leser, og et Nvidia Geforce 9600M GT skjermkort. Integrerte funksjoner som fingeravtrykkleser, webkamera osv. tar vi for gitt er på plass på en maskin i denne prisklassen. Batteriet er på 8 celler, uten oppgitt levetid.

Med tanke på størrelsen til denne PC-en, er det nesten galt å kalle den en bærbar, og den veslevoksne vekten på litt over 4 kg gjør heller ikke saken særlig bedre. Maskinen faller under kategorien skrivebordserstatter, og da snakker vi heller slepbar enn bærbar. Uansett, vi har hatt maskinen på testbenken, så les videre for vår vurdering.

Takk til HP som leverte maskinen til test.

I bruk

Det første som møter øyet når denne doningen pakkes opp er blankpolert plast, det gjelder både på utsiden og innsiden av maskinen. Det er et ganske sprekt design under pianolakken, som domineres i kjølige blåfarger og imitert krom. Skjermen skiller seg veldig positivt ut, og består av en stor glassplate uten ramme rundt. Dette fører til et mer stilrent design og minner mye om de nye Macbook-ene fra Apple.

Maskinen er skrudd godt sammen, det er minimalt med knirking i plasten, men hele konstruksjonen kan føles litt svak. Det er nok den dominerende plastmengden som er grunn til dette. Med litt mer bruk av lettmetaller, ville nok maskinen vært stivere, men sikkert også en del dyrere, slik vi ser hos Lenovos Thinkpad-serie. Men svikten betyr kanskje ikke så mye, siden det ikke er en maskin man drasser med seg hvor enn man går.

Den ene kontrollen er gjemt i kabinettet, gjett hvilken av dem!

Inni selve datamaskinen gjemmer det seg en liten fjernkontroll som kan brukes til å styre de vanligste mediefunksjonene. Det fulgte også med en større fjernkontroll som har litt flere funksjoner, en antenne til den innebygde DVB-T TV-tuneren, samt det sedvanlige knippet med drivere.

Den innebygde TV-tuneren tok lett inn signalene fra NRK, men uten CAM-modul tilgjengelig for datamaskiner enda, blir det til at moroa stopper der. TV fungerer kun med HP sitt medfølgende
program, og ikke med det integrerte
mediasenteret i Windows.

Tilkoblinger

HDX 18 har alt man forventer av tilkoblinger, samt noen til. På utstyrslisten finner vi fire USB2-kontakter, HDMI, Firewire, VGA-utgang, to hodetelefon-utganger, mikrofoninngang, ekstern SATA, antennekontakt, fem-i-en-minnekortleser og gigabit ethernet-kontakt.

Høyresiden og fronten av maskinen
Venstresiden og bak på maskinen

Som så mange andre maskiner i disse tider, velger også HP med deres HDX 18 å ikke ha tilkoblinger bak på kabinettet, men heller på sidene. Når det er snakk om en PC som helt åpenbart kommer til å tilbringe mye av tiden på et skrivebord, ville vi satt pris på å ha i alle fall strøm, et par USB-porter, og ethernet på baksiden, så slipper man mye kabelrot.

Taster og touchpad

Med et stort kabinett er det god plass til tastatur, og selv numerisk tastepad er på plass. Alle tastene er av god kvalitet, dog er de veldig glatte. Ikke i alles mening det mest behagelige å skrive på, da det kan virke som om fingrene glir litt på underlaget, men det er som mye annet, kun en vanesak. Det er passe motstand i tastene, og det er lite ettergiv i tastaturet som bidrar til en positiv kvalitetsfølelse. Vi hadde derimot foretrukket større avstand mellom selve tastaturet og den numeriske delen, noe det i alle fall er plass til.

Maskinen er utstyrt med en rekke touchknapper plassert rett over tastaturet. Her styres mediefunksjoner, volum, og styrken på diskant og bass. Det er også en egen tast for å aktivere eller deaktivere WiFi og Bluetooth. Fordelen med slike taster, er at det ser skikkelig stilig ut, ulempen er at de ikke er veldig nøyaktige, ikke gir motstand når man trykker på dem, og at de fort får fettmerker og ser stygge ut.

Pekerflaten er nedsunket i kabinettet, dette gir et klart markert skille mellom pekerflaten og kabinettet. Den er også glatt nok til at fingrene glir lett over den. Det er markert et scroll-område på høyresiden, og denne fungerer utmerket. Knappene er stille og behagelige, men den blanke plasten gjør fingermerker veldig tydelige.

Høyttalere

Det er ikke ofte vi finner en subwoofer på bærbare, og det er ikke uten grunn, det tar litt ekstra plass, og ofte er lyden i høyttalerne uansett så dårlig at eksterne høyttalere er et must. Men HDX 18 sine høyttalere gjør en god jobb! Man kan styre både bass og diskant med hurtigtastene. Bassen gir lyden den ekstra dybden vi ofte savner på bærbare, og man trenger ikke skamme seg over å spille litt musikk eller se en god film med disse.

Å bruke maskinen som en boomblaster på fest er selvfølgelig uaktuelt, lyden er ikke like fin på full guffe. Men HDX 18 leverer likevel helt klart den beste lyden vi har hørt på en bærbar PC til dags dato!

Skjerm

Skjermen til denne maskinen er en av dens klareste salgspunkter. 18,4 tommer fylt med 1920x1080 piksler er ikke til å kimse av. Vi må som regel opp i 22-tommer for å få det samme til stasjonære maskiner. Innsynsvinkelen både vertikalt og horisontalt er helt i toppklassen, og skjermen gir klare, skarpe og livlige farger. Den kan ikke sammenlignes med gode stasjonære skjermer, men her har HP virkelig gjort et godt forsøk. Glassplaten som dekker hele skjermen kan gi litt refleksjoner ved direkte belysning, men det blir aldri plagsomt.

Ikke den mest lyssterke skjermen vi har sett, men helt greit til jobbing innendørs. Det kan godt tenkes at på en solrik dag blir det mer aktuelt å sitte inne med datamaskinenen enn å ta den med ut i parken. Likevel gir skjermen oss et godt inntrykk, det er fine farger og den er skarp.

Temperatur og støy

Maskinen oppleves aldri som særlig varm. Ikke når man har sittet lenge i spill, eller laget et heftig regneark i Excel. Men viftestøyen er derimot merkbar, særlig når maskinen ikke står på et hardt underlag. Viften varierer heldigvis ikke mye i hastighet, hvilket ville gjort den enda mer merkbar. Maskinvaren tatt i betraktning, er vi veldig fornøyde.

Vi ser av grafene at HDX 18 gjør det veldig godt sammenliknet med konkurrentene.

Programvare og ytelse

Windows Vista Home Premium 64-bit er det forhåndsinstallerte operativsystemet. Vi synes det fungerer veldig godt. Responsen er kjapp, og det er godt at produsenter begynner å levere 64-bits varianten av Vista, i stedet for å kun levere 3 GB minne. Man må nemlig ha 64-bit for å kunne utnytte mer enn 3 GB RAM.

Vi har begynt å legge inn Linux på våre testmaskiner, og dette fungerte helt knirkefritt med HP HDX 18. Når vi booter Ubuntu 8.10 fungerer lyd uten noe konfigurering, den finner Nvidia-skjermkortet og setter oppløsningen riktig. Bluetooth, nettverk og wlan finner den også uten problemer. Minnekortleser og firewire fungerer som det meste andre helt problemfritt. Vi testet ikke ut TV-kortet eller webkameraet.

Det var heldigvis ikke så mye dill-dall som var forhåndsinstallert fra HP sin side. Slik "bloatware" gjør bare maskinen tregere uten særlig nytteverdi. Det fulgte med et godt program for å styre TV-kortet og webkameraet.

Noe av det morsomste med å teste datamaskiner er å måle dem opp mot sine konkurrenter. Det finnes ikke så alt for mange 18,4-tommere der ute, så vi har valgt å sammenlikne med maskinerer som i alle fall har tilsvarende styrke rent spesifikasjonsmessig.

Litt eldre spill, og de som ikke krever veldig mye, går fint. Er man derimot av typen som krever å kunne spille alt som finnes av spill der ute, kan HDX 18 skuffe litt. Nvidia Geforce 9600M GT er heller ment for de som spiller en gang i blant, men som ikke har hovedfokus på rå spillytelse.

Prosessoren og minnet sparker godt fra seg. Og det burde de også når de skal behandle høyoppløste data på en stor skjerm. Bruksområder som film- og bilderedigering er veldig aktuelle. En skrivebordserstatter bør ha litt ekstra kraft under panseret, og denne maskinen skuffer ikke!

Batteri

Med sine 8 celler, store skjerm og kraftig maskinvare, var vi veldig spent på hvor lenge maskinen ville leve uten en stikkkontakt i nærheten.

To timer er helt greit. Med en slik maskin forventet vi heller ikke stort mer. To timer holder til en film eller litt nettsurfing og skriving når man er på farten. Og husk, våre målinger er med maksimal lysstyrke på skjermen, så det kan være en del batteritid å hente på å redusere lysstyrken.

Konklusjon

Denne maskinen havner som tidligere nevnt i klassen for skrivebordserstattere. Det betyr at den konkurrerer blant annet mot stasjonære maskiner. Det kan være en vanskelig jobb, men HP har virkelig gjort mye riktig med denne modellen. Vi synes maskinen er veldig god å jobbe med, og den store, gode skjermen skal ha mye av æren for det.

Denne maskinen blir din for rundt 13000 kr, betydelig mer enn hva en tilsvarende stasjonær PC ville kostet. Men slik er det jo alltid med bærbare, men ser man etter en slik maskin er det nettopp dét spørsmålet man må stille seg, har man virkelig bruk for å ta den med seg noen sted?

HDX 18 er en kraftpakke som takler det meste. Skjermen er deilig å jobbe med, og responsen er upåklagelig. Den store mengden arbeidsminne gjør at man kan ha mange programmer aktive på en gang, og bytting mellom disse er helt smertefritt. Når det gjelder spill har HP nedprioritert skjermkortet. Det er et helt greit for mange, da det fører til lavere temperaturer, lenger batteritid og en billigere maskin.

Det mest positive med maskinen er den store skjermen. Den yter også veldig godt i alt av kontorprogrammer, og den har en multimediapakke som vil tilfredsstille de fleste.

Skal man trekke fram noe negativt, blir det at selve kabinettet ikke er stivt nok. Noen vil også kimse av at den ikke klarer å dra de mest krevende spillene. En utgave av maskinen med litt kraftigere skjermkort ville nok mange satt pris på. Men det blir kanskje å be om litt for mye.

HP har levert oss et knallsterkt produkt. HDX 18 har alt man kan håpe på av tilkoblinger, kraftig ytelse og den beste skjermen og lyden vi har sett på en bærbar PC, to veldig viktige punkter for en multimediamaskin. Vi føler at maskinen gir mye for pengene og har etter vår mening ingen andre bærbare konkurrenter hverken over eller ved siden. Vi kan trygt og anbefale HP HDX 18 til de som ser etter en god skrivebordserstatter med multimediafunksjonalitet.

+  Veldig behagelig skjerm
+  God ytelse
+  Innebygget TV-tuner
+  Blu-ray-spiller
+  Praktiske fjernkontroller


-  Mye plast i konstruksjonen
-  Klarer ikke de mest krevende spill

Les også
Setter ned prisen på bærbar PC
Les også
Multicom Xishan M740
Les også
HP tar i bruk neste generasjons batterier
Les også
Bærbare danker ut stasjonære!
Les også
Kraftig spillmaskin fra Zepto
Les også
Vil ha fjerdeplassen
annonse