Test

Test av Canon PowerShot A95

I bruk

Canon PowerShot A95 er et middels stort kamera. Til tross for størrelsen er det temmelig tungt, mye takket være de 4 AA-batteriene kameraet bruker. Tyngden bidrar til at det er lettere å holde kameraet stødig.

Kameraet har en liten bul foran som gir et noe forbedret grep om kameraet, men bulen er for liten og glatt til å hjelpe mye. Til tross for størrelsen holder man ikke kameraet noe særlig sikrere enn f.eks. et Ixus-kamera.

Kameraet er bygget i en sølvfarget plastikk-kvalitet som virker tilfredsstillende solid. Minnekortluken gir imidlertid ikke noe kvalitetsinntrykk, og vi misliker også at stativfestet er i plast. Stativfestet har heller ikke en ideell plassering.

Objektivet tilsvarer 38-114 mm regnet om til 35mm brennvidde. Vi skulle gjerne sett en noe bedre vidvinkel.

Objektivet er gjennomsnittlig lyssterk med F2.8 som største blenderåpning på vidvinkel og F4.9 som største blender på tele.

Zoomen har bare 7 stoppunkter, så fotografen må regne med å flytte på seg for å få helt perfekt utsnitt.

Objektivets egenskaper er tilfredsstillende sett i forhold til prisen på A95, men gir uskarpe bilder helt mot hjørnene. Mer om dette på neste side.

A95 er blant de best utstyrte i denne prisklassen når det gjelder fotografiske funksjoner. Her har man blenderprioritet, lukkerprioritet og mulighet for helt manuell eksponering. Hvitbalansen kan også måles manuelt.

Videofunksjonen har VGA-oppløsning, men kun 10 bilder per sekund gir uklar og hakkete videokvalitet hvis det er bevegelse i bildet.

Man kan legge lydkommentarer til bildene man har tatt, men en ren diktafonfunksjon finnes ikke. Lyder og oppstartsbilde kan stilles inn etter egen smak.

Skjermen er 1.8 tommer stor og vridbar. Det at skjermen er vridbar er en stor fordel når man skal fotografere langs bakken eller over en folkemengde. Skjermen har forholdsvis dårlig sideinnsyn - så man er nødt til å vri på skjermen slik at man hele tiden kan se skjermbildet fra riktig vinkel.

Oppløsningen er middels, men den samme som på Canons dyrere modeller.

Skjermen har ikke støtte for sanntids histogram og ISO vises ikke når den ikke er valgt manuelt. Vi skulle gjerne sett forstørrede ikoner slik som på Canon Digital Ixus 40 - med dette kameraet er man aldri i tvil om hvilke endringer man gjør i innstillingene.

På målingene våre av LCD-skjermens egenskaper i svakt lys fikk vi verdier ørlite bedre enn middels. Særlig på tele kunne skjermen vært litt lysere; i dunkel belysning ser man lett at ikke objektivet er spesielt lyssterkt.

LCD-skjermen fungerer rimelig bra i god belysning og sollys, skjermen har fin lysstyrke og fargegjengivelse. Faktisk synes vi at skjermen klarte seg noe bedre enn skjermen på Canon PowerShot G6 som vi testet samtidig.

Canon PowerShot A95 bruker standard AA-batterier. Dessverre følger det ikke oppladbare batterier eller lader med kameraet, men dette kan man få kjøpt rimelig mange steder. Dette synes vi er et stort pluss.

Batterikapasiteten er absolutt tilfredsstillende etter våre testprosedyrer:

Autofokusen er det største problemet med A95. Autofokusen er blant markedets tregeste.

Det kan hende at hastigheten varierer noe fra eksemplar til eksemplar, for søstersiden vår i Danmark fikk noe bedre målinger. Vi fikk også ørlite bedre målinger på det gamle A80.

På vidvinkel ga målingene våre følgende gjennomsnittsresultat (i sekunder):

Målingene våre ga omtrent samme resultat på full tele:

At autofokusen er treg kan man venne seg til - man må bare huske på å forhåndsfokusere før man tar bildet. Dette gjøres ved å trykke utløseren halvveis ned. Å ta bilder av lekende barn, dyr eller andre bevegelige motiver blir imidlertid vanskelig.

Minst like ille er det at autofokusen ikke er spesielt presis. Særlig i svakt lys er den under pari - til tross for at kameraet har innebygd hjelpelampe.

Kameraet kan fokusere helt inntil 5 cm på vidvinkel når makrofunksjonen er skrudd på, noe som gir god forstørrelse. Autofokusen virker imidlertid spesielt ustabil i makromodus, og man risikerer uskarpe bilder selv om kameraet viser at fokus er oppnådd på LCD-skjermen.

Canon PowerShot A95 er gjennomsnittlig raskt til å bli klart til fotografering. Tallene er angitt i sekunder:

Utløserforsinkelsen er knapt målbar når blitsen ikke er aktivert, men er dessverre markant når man tar bilder med blits:

A95 er også gjennomsnittlig rask til å lagre bilder til minnekortet og bli klart til å ta neste bilde. I løpet av 10 sekunder kan man ta 6 bilder:

Når man skrur på blitsen blir dette redusert til 4 bilder; også det gjennomsnittlig:

Autofokusegenskapene synes vi trekker en del ned på brukervennligheten.

Vi liker heller ikke at man må skyve på en bryter for å kunne fotografere videre etter å ha sett på bildene man har tatt. Et lett trykk på utløserknappen burde vært nok.

Vi foretrekker også løsningen på Ixus 40 der "Set"-knappen er midt i den fireveis knappen som brukes til blant annet menynavigasjon.

Menyene til Canon er bra når man venner seg til dem, men det kan være litt uvant i begynnelsen at det er to separate menysystemer som man når med henholdsvis "Menu" og "Func"-knappen. Et lite pluss for at Canon har menyer på norsk språk.

Pluss for at bilder tatt vertikalt roteres automatisk, men dessverre gjøres ikke dette skikkelig - hvis man ikke bruker Canons programvare når man laster over bildene forblir bildene urotert.

Alt i alt fungerer kameraet fint.