Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

NorthQ Siberian Tiger

Innledning

NorthQ er nok mest kjent for deres kabinetter og strømforsyninger, men lager også produkter slik som kjølere og alarmsystemer. Vi har testet flere av deres produkter tidligere, og meningene har vært mange.

NorthQ har tidligere kommet med mange produkter på det tøffe markedet for kjølere, men de har aldri solgt vannkjøling før nå.

Siberian Tiger er en "alt-i-ett"-løsning, hvor absolutt hele vannkjølingssettet er ferdig satt sammen, inkludert festebrakettene. I teorien er det like lett, om ikke enklere, å installere dette settet fremfor en heftig luftkjøler. La oss se hva det er godt for!

Takk til NorthQ som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Sertifiseringer: UL, CE, TÜV
 • MTBF: 50.000 timer
 • Støynivå, pumpe: 20 db
 • Drivspenning, pumpe: 12 V
 • Pumpeytelse: 60 l/timen
 • Sokkel: LGA775, 754, 939, 940, AM2, 478
 • Kjøleblokk vekt: Under 300 g

NorthQ Siberian Tiger er et vannkjølingssett som kun kjøler prosessoren. Settet er ferdigmontert fra ende til annen, så det er derfor ikke mulig å utvide dette. Det er i tilegg satt sammen slik at du er avhengig av en 12 cm vifteplass i bakkant av kabinettet, har du ikke det så blir slangene for korte. Alternativt kan radiatoren monteres i sidedøren, men det kan bli meget komplisert.

Ferdigmonterte festebraketter

Alt er virkelig ferdigmontert til dette settet. I de fleste tilfeller er man nødt til å montere sammen skruer, skiver og muttere for å feste kjøleenheten. NorthQ har derimot laget en løsning hvor alle festebrakettene er ferdigmontert. For flere sokler trenger man ikke engang en skrutrekker. Det er også lagt ved bakplater, om du skal ha kastet den som fulgte med hovedkortet.

I pakken

 • Prosessorkjøler m/pumpe/tank og radiator
 • 120x120 mm vifte, m/blå dioder
 • Viftekontroller for 3 vifter, brakettmontert
 • Viftekontroller for 1 vifte, med RPM-alarm.
 • Diverse viftekabler
 • Diverse skruer
 • Bakplate for sokkel 939, 949, 754
 • Bakplate for sokkel 478
 • Festeanordning for sokkel 939, 949, 754
 • Festeanordning for sokkel 478
 • Festeanordning for sokkel LGA 775
 • Festeanordning for sokkel AM2
 • Termetisk pasta
 • Manual
 • (Innpakning)

Utover det som vi allerede har nevnt, så følger det med to viftekontrollere. Den ene kan du feste hvor du vil i kabinettet, og har da muligheten til å regulere en vifte og få varsel når turtallet synker dramatisk. Det følger også med en viftekontroller for tre vifter, som du kan montere i en ledig PCI-plass i kabinettet.

Komponenter

Siberian Tiger leveres med kjøling for kun prosessor, og det er liten mulighet for å utvide settet. En dreven bruker vil selvsagt klare å utvide settet, men det er vrient. Settet er lukket og forseglet på en solid måte, og er derfor allerede fylt med kjølevæske.

For halvannet år siden lanserte Asetek et OEM-sett hvor pumpe, vanntank og vannblokk er integrert i samme enhet. NorthQ er en av produsentene som har satt sin logo på modellen, noe som utgjør dette settet. NorthQ legger ikke skjul på dette, da Aseteks logoer er å finne flere steder på komponentene.

Prosessorkjøler

Prosessorkjøleren har en integrert pumpe, som i følge produsenten kan støye med opptil 20 db. Det er pumpen de to kablene som kommer fra blokken, går til. Den ene er drivspenning, mens den andre går til turtalstelleren.

Vannblokken kommer ferdig med termetisk pasta over absolutt hele flaten. Siden kjøleblokken er rund, og prosessorene er firkantet, kommer mye av denne pastaen på utsiden av prosessoren. For sammenligningsgrunnlag, fjernet vi denne pastaen til testingen. Overflaten vi da finner er meget ru, men jevn. Ved å dra fingeren over kjenner man meget tydelig fresesporene på flaten.

Radiator

Radiatoren er en enkel 120 mm radiator, og vi har all grunn til å tro at det er den velkjente WaterChill-radiatoren som er brukt. Det er montert på to festebraketter på sidene, noe som gjør radiatoren 4 mm bredere. Dette gjør at det er lettere å skru fast radiatoren(bedre gjenger i metallet, enn radiatoren), men det kan på en annen side gjøre at den ikke passer i enkelte kabinetter.

Viften er en vanlig 120x120 mm vifte, gjennomsiktig med blått lys. Om du ikke ønsker at kabinettet ditt skal se ut som en glorete gate i Las Vegas, så har viften en bryter som lar deg slå av det blå lyset. Vi har ikke lyktes i å finne noen konkret teknisk informasjon om viften.

Viftekontrollere

Installasjon

I følge NorthQ skal det være mulig å montere vannkjølingen på 5 minutter, noe vi med en gang kan si at de fleste som har mekket litt i maskinen sin fra før, vil klare.

Om du velger å montere kjøleenheten eller radiatoren først er opp til deg, men vi valgte radiatoren. Det er ikke stort verre å montere den fremfor en vifte, bare skru inn de fire skruene. Pass bare på at du ikke velger for lange skruer, da kan du nemlig lage hull i radiatoren.

Som vi var inne på tidligere, gjør festebrakettene på radiatoren at det fort blir plassproblemer. I vårt testkabinett fikk vi akkurat presset inn radiatoren. For å løse dette problemet, kan du velge å montere viften til kabinettet, og radiatoren til viften.

Får vårt test-hovedkort, med sokkel LGA775, var det bare å presse festebraketten ned i skruehullene på hovedkortet. For sokkel 478, 754, 939 og 940 må du ty til skrutrekkeren.

Settet ferdigmontert

Testoppsett / Resultater / I bruk

Testoppsett

Til testing av kjølere vil vi fra nå benytte vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvem som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Testresultater

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 27° +/- 0,5°.

Etter en halv time på testbenken, med 90 W som belastning, endte temperaturen i kjernen opp på 55,7 grader. Dette er en god temperatur som ligger nede blant de beste luftkjølerne. Når vi øker belastningen til 120 W, stiger temperaturen opp til 68,4 grader, en temperatur som fortsatt er god.

Dette er gode tall, men Siberian tiger må se seg slått av økonomisettet til MIST. Vi ønsker derimot ikke å konkludere med noe rundt akkurat hvem som er best, siden vi kun har testet to sett med disse rutinene så langt.

I bruk

Under testing opplevde vi ikke at settet kom i konflikt med andre komponenter i maskinen. Settet er satt sammen slik at du kun kan montere det i bakkant av kabinettet. Vi fikk ikke problemer ved at vannledningene ble for korte eller lange, selv om du skulle ha et hovedkort hvor prosessorsokkelen står langt vekk fra baksiden av kabinettet.

Pumpen har et oppgitt støynivå på 20db, noe vi tror stemmer ganske godt. Pumpen er meget stillegående og vil nok fort bli overdøvet eller skjermet av andre elementer. Viften på en annen side, gir fra seg litt støy. Det er ikke mye, men det er merkbart.

Konklusjon

NorthQ leverer en meget enkel og god vannkjøling, som er like lett å montere som en stor luftkjøler. Du får riktig nok ikke den nostalgiske følelsen ved vannkjøling av å montere settet, men vannkjøling er det.

Settet presterer godt. Med en enkel 120 mm radiator er det naturlig nok begrenset hvor lav temperaturen kan bli. Med en belastning på 90 W, har kjernen en temperatur på 55,7 grader. Når vi økte belastningen til 120 W, steg temperaturen til 68,4 grader. Dette er gode tall, like gode som de heftigste luftkjølerne.

Settet er meget enkelt og montere, til og med festebrakettene er ferdigmontert. Pumpen, som er montert i vannblokken, er meget stillegående. Viften til radiatoren har et lavt støynivå, men det er en av de mest stillegående viftene vi har møtt på.

Den store ulempen med sette er at det ikke kan utvides. Det leveres helt forseglet med kjøling for prosessoren. Settet er også satt sammen slik at du kun kan montere radiatoren i en 120 mm vifteplass i bakkant av kabinettet.

Vi vil anbefale settet for de som ønsker seg god prosessorkjøling, som nødvendigvis ikke har store kunnskaper om vannkjøling, eller om du er en ekstrembruker som ønsker å ta en liten snarvei. Settet passer for alle, men husk at du trenger stor vifteplass i bakkant av kabinettet.

NorthQ Siberian tiger har i skrivende stund en prislapp på rett over 900 kroner. Dette er en meget ideell pris for vannkjøling, selv om det kun er kjøling for prosessoren. En kombinasjon av gode resultater, enkelhet og pris gjør at vi anbefaler settet for alle som måte ønske seg en slik løsning.

NorthQ Siberian Tiger

+ Pris
+ Solid konstruksjon
+ Enkelt å installere
+ God ytelse

- Kun prosessorkjøling
- Ingen utvidelsesmuligheter
- Låst til montering i bakkant av kabinettet

annonse