Test

Test av Fujifilm Finepix S5500

I bruk

Vi gjør oppmerksom på at det er en førproduksjonsmodell vi har testet, det kan vise seg at en ferdig modell vil få enda bedre resultater.

Fujifilm Finepix S5500 har etter vår mening et usedvanlig tøft design. Kameraet ser ut som et miniatyrisert speilrefleks i proffklassen, og er bygget i solid, sort plast. Håndgrepet foran på kameraet er gummiert for bedre feste, og ergonomien er god. Med unntak av blitsen og fokusmodusinnstilling kan kameraet faktisk betjenes med én hånd, men det er likevel langt mer behagelig å betjene det med to hender.

Vi skulle gjerne sett en manuell zoom og fokusring på objektivet, men det er det bare langt dyrere kameraer som har.

Linselokket er løst, noe S5500 har til felles med alle andre kameraer med kraftig zoom. Løse linselokk er upraktisk, men gir god beskyttelse for objektivet når de er på.

Stativfestet er malplassert og har en usentrert plassering som til overmål sperrer for batteriluken når kameraet står på stativ.

Knappene er av helt grei kvalitet.

Kameraet er utstyrt med en kraftig 10x optisk zoom tilsvarende 37-370 mm. Dette gir formidable muligheter på telesiden, men vi skulle gjerne sett en bedre vidvinkel. 25-250 mm ville vært fantastisk. Har man vidvinkelbehov kan man imidlertid få kjøpt vidvinkeladapter.

Lysstyrken på objektivet er meget bra, med F2.8 på vidvinkel og F3.1 på tele. Mange av konkurrentene i klassen har noe svakere lysstyrke på tele.

Zoomen er litt upresis, man har kun 13 stopp å velge mellom. Det er litt lite for et kamera med så kraftig zoom. Vi kunne også ønsket oss zoom-funksjon med flere hastigheter.

Finepix S5500 har det meste man kan ønske seg av fotografiske basisfunksjoner. Det er langt mer avansert enn for eksempel det rimeligere Finepix S3500. Kameraet er godt utstyrt med både automatiske og manuelle eksponeringsmodi, og kameraet har også RAW-funksjon for optimal utnyttelse av bildekvalitet. Dessverre hadde vi ikke RAW-programvare tilgjengelig under testingen, så hvor godt dette fungerer i praksis vet vi ikke.

Litt begrenset blir man av at lengste lukkertid er på kun 3 sekunder med lukkerprioritet (15 sekunder med manuell eksponering), og minste blender er henholdsvis F8.0/F9.0 på vidvinkel og tele.

I forhold til tidligere modeller i serien er det et pluss at man nå kan velge ISO-verdier også under ISO 200.

Kameraet har programskift, og man kan legge til lydkommentarer til bildene.

Kameraet har imidlertid ikke sanntids histogram, intervallfunksjon eller diktafon.

Videofunksjonen er god, med høy oppløsning og 30 bilder per sekund.

LCD-skjermen er på bare 1.5 tommer, og oppløsningen er forholdsvis lav med 115 000 piksler. Den elektroniske søkeren gir et krovkornet bilde med forholdsvis dårlig fargegjengivelse.

Dessverre er LCD-skjermen svært dårlig i svakt lys, den klart dårligste av de 6 kameraene vi testet samtidig.

I sterkt lys har skjermen fin fargegjengivelse, men hvis solen reflekteres i skjermen ser man ingenting - skjermen har ikke antirefleksbelegg.

Under fokusering "fryser" skjermen forholdsvis lenge, men det er et pluss at skjermen blir relativt fort klar igjen etter at bildet er tatt.

Finepix S5500 bruker vanlige AA-batterier som man kan få tak i overalt. Dette er et stort pluss for mange.

Batterikapasiteten med våre Hähnel 2350 mAh batterier var svært god, vi klarte å presse ut hele 2362 bilder fra kameraet i batteritesten vår. Dette er en betydelig forbedring siden Finepix S5000, som også hadde meget god batterikapasitet.

Batteritesten varte i noe over 3 timer - også det et meget bra resultat.

Illustrasjonen under viser hvor mange bilder sammenliknbare kameraer har klart på batteritesten vår:

Det eneste som trekker ned fra en klar sekser, er at oppladbare batterier og lader faktisk ikke følger med. Man må derfor beregne noen hundrelapper ekstra på innkjøpsprisen i forhold til tilsvarende kameraer.

Autofokusen til S5500 er ikke superrask, men raskere enn de fleste andre i ultra-zoom-klassen. Kameraet er derfor bedre egnet til fotografering av sport og bevegelige motiver enn de fleste andre.

Autofokus ved vidvinkel, angitt i sekunder:

Autofokus ved 100 mm brennvidde (35 mm), angitt i sekunder:

Autofokus ved full tele, angitt i sekunder:

Dessverre er fokusegenskapene i svakt lys dårlige; i dunkle forhold er autofokusen nesten ubrukelig med mindre motivet er så nærme at hjelpelampen får effekt.

Den manuelle fokusen mangler avstandsskala, og skjermen er ikke skarp nok at til fokusen kan vurderes på en god måte.

Autofokusen er ikke spesielt presis, et par av bildene vi har tatt har vært ute av fokus. Særlig gjelder dette i makromodus. Makromodusen er forøvrig den dårligste av de kameraene vi testet samtidig med Finepix S5500.

De fleste kameraer i Ultrazoom-klassen er trege til å bli klare til fotografering. Finepix S5500 er blant de raskere:

Oppstartstid i sekunder, minst er best:

Utløserforsinkelse

Utløserforsinkelsen både med og uten blits er knapt målbar på Finepix S5500. Dette imponerer, og gir mulighet til enkelte typer fotografering som man ikke kan med konkurrentene.

Diagrammet under viser utløserforsinkelsen med blits angitt i sekunder, minst er best:

Bilde til bilde

Seriebildemodusen er ikke noe å skryte av, man kan ta 3 bilder på 1 sekund.

I enkeltbildemodus briljerer kameraet; man kan ta 9 bilder i løpet av 10 sekunder takket være svært rask bildelagring til minnekortet:

Gamle S5000 hadde god ytelse også med blits, men ytelsen på S5500 med blits er bare middels.

Blir blitsen fullstendig utladet går ytelsen enda mer ned, og vi klarte da bare å ta 9 bilder i løpet av et helt minutt.

Gamle S5000 var rask også når man fotograferte med RAW-format, dessverre har ytelsen på RAW-fotografering blitt halvvert på S5500. Bildefilene er på noe over 8 MB.

En helautomatisk modus gjør at de fleste kan bruke kameraet i vanlige forhold. I svakt lys må man imidlertid selv aktivere blitsen, så kameraet passer neppe for alle.

Skjermen gir en dårlig forhåndsvisning av hvordan det ferdige bildet vil bli, og angivelsen av fokus kunne vært bedre.

Det er tungvint å veksle mellom bildevisning, menyer og fotografering. Man får ikke ekstra hjelp og informasjon i menyene, og det er tungvint å aktivisere f.eks. RAW-format.

Finepix S5500 er ikke på langt nær så brukervennlig som f.eks. et HP-kamera, men de fleste vil nok like kameraet etter å ha satt seg grundig inn i det.