Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus EeeTop ET2400

Asus Eee Top ET2400 i all sin prakt

Introduksjon

Det begynner å bli noen år siden det å putte maskinvare sammen med skjermen på en "stasjonær" PC var noe nytt. Men det at skjermen i tillegg er trykkfølsom er ganske uvanlig. En slik datamaskin kan ha mange bruksområder, selv om det første vi tenker på er underholdning.

Touchskjerm er rett og slett moro, og er det kult på en 12 tommers tablet-PC burde det jo være minst dobbelt så moro på en 24 tommer! Det er muligens akkurat dette Asus har tenkt, for nå har de laget nok en alt-mulig-maskin, Eee Top ET2400 som er større og kraftigere enn de første modellene med Intel Atom prosessor. I dag har vi ET2400 på testbenken.

I følge Asus skal denne maskinen være et underholdningsvidunder som gir slående visuelle opplevelser med den innebygde 23,6-tommers skjermen med full-HD oppløsning. Lyden skal det visstnok heller ikke være noe dårligere stilt med, der lydteknologien Sonicmaster er på plass, samt høyttalere som skal gi dyp bass og surround-effekt.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Pentium E5500 (to kjerner, 2,8 GHz, 2 MB cache) Intel Pentium E5700 (to kjerner, 3,0 GHz, 2 MB cache)
Harddisk 320/500/750/1000 GB 7200rpm
Brikkesett Intel G41
Optisk enhet Kombinert DVD/CD brenner/leser
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi
Operativsystem Windows 7 Home Premium
Størrelse 13 kg tung 58,2 cm bred 49,5 cm høy 5,0 cm tykk
Pris Fra 6800 kr

Disse spesifikasjonene bør gi en behagelig opplevelse av det medfølgende operativsystemet Windows 7. Det bør i tillegg være godt nok til litt tyngre bilde- og videobehandling dersom maskinen skal leve opp til løftet om en solid mediemaskin.

Utgaven vi er blitt tilsendt har en Intel Pentium E5500 prosessor, 4 GB RAM og 1 TB lagringsplass. Vi har valgt å teste den sammen med den eneste andre stasjonære maskinen vi har testet med den nye testbenken vår, nemlig Asus Eeebox EB1501P. Vi har også valgt å sammenlikne med en helt typisk bærbar PC, Lenovo Ideapad Z560 som rent spesifikasjonsmessig ikke ligger så langt unna ET2400.

I bruk

Førsteinntrykket av Asus Eeetop ET2400 er veldig bra, for maskinen er skikkelig stilig i sort pianolakk. Det sitter en hel del klistremerker fast i både rammen rundt og på selve skjermen, noe vi synes er ganske unødvendig. Men å plukke vekk disse byr heldigvis ikke på noen utfordringer.

ET2400 er solid, og står beint med sine to føtter i front, og en justerbar støtte i bakkant. Aksjonen i støttebeinet er jevnt, og det er faktisk bare å vippe skjermen i den vinkelen man vil ha den, og der blir den stående.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde Ingen!
Enhetstilkobling 5 x USB 2.0
Annet Minnekortleser Kensington-lås

Tilkoblingsmessig er det ikke stort vi finner på denne maskinen. Vi ser at det er klargjort plass til både VGA, HDMI og antenne-inngang på ET2400, men disse fikk ikke vi benyttet oss av. Det er litt synd at det ikke går an å sende video ut av maskinen heller, for man kan jo ha lyst til å bruke denne maskinen i stua og sende bilde/lyd til hjemmekinoen.

På grunn av manglende video-innganger kan den heller ikke benyttes som monitor til en annen datamaskin eller spillmaskin. Mangelen på USB 3.0 skuffer også litt. Selv ikke firewire er på plass. Fem USB 2.0 er vel og bra, men vi skulle gjerne sett et bedre utvalg av tilkoblinger!

Tilkoblingene virker fornuftig plassert, med det meste på baksiden, men noen lett tilgjengelig på siden. Dette fører til at det er enkelt å koble inn minnepenner og liknende utstyr, men at strøm, nettverk, og permanente USB-enheter skjules bak selve maskinen.

Høyttalere

De interne høyttalerne gir ganske god lyd. For de som ikke er alt for kravstore vil det være unødvendig å kjøpe eksterne høyttalere til normalt bruk. Det er klart at man ikke kan underholde et rom fullt av mennesker, men lyden blir høy nok, bassen dyp nok, og lydbildet er levende nok til å se film, høre musikk og det meste annet.

Skjerm

Oppløsningen på denne skjermen er full-HD, det vil si 1920x1080 piksler. Dette er helt normalt for en skjerm i denne størrelsen, men den har også et annet triks i ermet! Med støtte for multitouch kan man peke, trykke, dra, rotere og mye annet med fingrene rett på skjermen. Det er litt uvant i starten, men føles mer og mer naturlig etterhvert. Vi liker løsningen, men det blir faktisk litt slitsomt i lengden, og vi endte med å kun bruke trykkfunksjonen når vi lekte i de medfølgende programmene.

Skjermkvaliteten ellers er helt topp. Den refleksive skjermen er såpass glatt at fettflekker ikke fester seg selv etter mye tafsing. Fargene er livlige og kontrastnivået er godkjent. Innsynsvinkelen horisontalt er ganske bred, men vertikalt er det heller snevert.

Vi ser at lysstyrken er sånn passe sterk. Vi ble aldri plaget av gjenskinn mens vi brukte datamaskinen. Vi brukte sjeldent maks nivå, da det ble litt for sterkt i de sene nattetimene.

Tilbehør

Det følger med en trådløs mus og tastatur, og disse er av ganske liten størrelse. Det kan være praktisk for de som har små hender, eller som bare bruker dette utstyret en gang i blant, men for de som har tenkt å bruke maskinen mye duger det rett og slett ikke.

Kvaliteten er i og for seg god, men vi blir litt slitne av å bruke en mus som hører hjemme som ekstrautstyr til en bærbar PC flere timer i strekk. Tastaturet er også litt i minste laget, men har mange kjekke snarveier for maskinen som for eksempel lys opp eller lys ned på skjermen.

Temperatur og støy

Det er lite støy å spore med Asus Eeetop ET2400. Maskinvaren er svak nok til at viftene ikke trenger å kjøre spesielt hardt, som gjør at støyen holder seg på et minimum. Vi merker heller ikke noe særlig til varmeutvikling, skjermen holder seg kjølig selv når vi fyrer opp noen krevende spill.

På innsiden

Det kan for mange være aktuelt å oppgradere maskinen sin. Det er derimot ingen enkel sak med ET2400, og det eneste man får tilgang til uten en seriøs demontering er utvidelse av RAM-en.

Bak dette lokket er det to spor til to SO-DIMM RAM-brikker, samme type som man bruker i bærbare maskiner. Maks støttede minnemengde er 4 GB, og siden det er nøyaktig så mye som følger med, har det lite for seg å åpne dette lokket for folk flest.

Programvare og ytelse

Windows 7 Home Premium 64 bit følger med som standard på Asus Eee Top ET2400, og det passer veldig godt med denne maskinen. Ytelsen er det ingenting å si på, og selv solid multitasking går unna som bare det. Intel Pentium-prosessoren på 2,8 Ghz og de 4 GB med DDR3 RAM skal ha mye av æren for dette.

Etter å ha fyret opp Ubuntu 10.10 på ET2400 kan vi melde om et par småproblemer. Vi fikk ikke lyd i høyttalerne, touchfunksjonen i skjermen fungerte dårlig, og skjermbildet flimret en del i ny og ne. Kompabilitet i Linux er nok uansett ikke spesielt viktig for potensielle kjøpere av denne maskinen, men det kan jo være verdt å vite.

Det følger som vanlig med en liten bråte av programmer til Asus Eee Top ET2400, og kun et fåtall av disse har noen nytteverdi. Vi la derimot vår elsk på et morsomt tegneprogram som virkelig gav touchskjermen livets rett, og som resulterte i en hel masse mer eller mindre kreative uttrykk!

Spillytelse

Det kommer frem av grafene at ATI Radeon 5470 i Asus Eee Top ET2400 er litt kraftigere enn Nvidia Geforce 310M som man finner i Lenovo Ideapad Z560. Den er også langt kraftigere enn ION-grafikken til Eee Box EB1501P.

Med andre ord er det fullt mulig å ta et par runder i spillringen med denne maskinen, men de nyeste og mest krevende spillene blir litt i heftigste laget for ET2400!

Systemytelse

Det er verdt å merke seg at opplevelsesindeksen til Windows 7 viser at ET2400 er underlegen i forhold til Z560 på grafikkfronten, men vi så jo nettopp at dette ikke stemte med noen av spillene litt tidligere. Ellers er det en jevn kamp mellom i5-prosessoren og Pentium-prosessoren, der vi nok kan si ytelsen er ganske lik.

På høyde med en gjennomsnittlig kraftig bærbar PC yter altså Asus Eee Top ET2400, som vil holde i massevis for den gjengse bruker.

Konklusjon

Det er ikke så veldig mange datamaskiner som likner på Asus Eee Top ET2400, og derfor blir det vanskelig å sammenlikne maskinen med så mye annet. Det er fristende å si at man får det samme ved å feste en mini-PC, slik som Asus Eee Box EB1501P som vi tidligere har testet, bak på en vanlig skjerm. Det er derimot ikke sant. ET2400 har mye kraftigere ytelse enn Intel Atom-plattformen kan tilby, både i vanlige programmer og i spill.

ET2400 yter som tidligere nevnt ganske jevnt med en middels kraftig bærbar datamaskin, slik som en Lenovo Ideapad Z560. Maskinen duger i massevis til det meste av tunge programmer, men klarer ikke de aller nyeste spillene på krevende innstillinger.

Det vi vil trekke frem som mest positivt med maskinen er blant annet den solide byggkvaliteten. Den er pen å se på, og skjermen blir ikke fettete og stygg så fort som man skulle frykte. Ytelsen er også helt kurant, og man får følelsen av å bruke en helt vanlig stasjonær maskin.

Skal man peke på noe som kunne vært bedre, må vi helt klart nevne den medfølgende musen og tastaturet. Skal man først bruke maskinen til noe seriøst, må man nok fort investere i noe som er litt større. Det kunne også vært flere tilkoblinger, som hadde gjort maskinen mye mer fleksibel!

Man kan få denne datamaskinen i flere utgaver. Den billigste (ET2400A) som er med AMD-prosessor, koster fra ca 5500 kroner, og har ikke touchskjerm. Det finnes også en dyrere utgave (ET2400INT), med Intels i5-prosessor og Nvidia G310M grafikk. Her får man også med flere tilkoblinger, samt Blu-ray, og gjør deg ca 10000 kroner fattigere.

I skrivende stund koster den utgaven vi har testet (ET2400EGT) fra ca 6800 kroner, som nok kan avskrekke noen, men det finnes jo tross alt få alternativer i denne prisklassen. Til sammenlikning koster en Apple Imac med liknende spesifikasjoner, og med en to tommer mindre skjerm uten touchfunksjon, hele 10500 kroner. På bakgrunn av dette, og dersom denne type datamaskin passer for deg, kaller vi Asus Eee Top ET2400 et godt kjøp!

+  God ytelse
+  Morsom skjerm
+  Solid
+  Pen


-  Labert tilbehør
-  Dårlige tilkoblingsmuligheter

annonse