Tek.no

Test

Borte vekk på Blu-ray

2 Nov 2010 18:00
annonse

Anmeldelse

Maria tar med seg sin lille sønn Diego på ferie til en spansk øy, men på vei over i en ferge forsvinner Diego. Politi og redningsmannskaper klarer ikke å finne igjen sønnen, og Maria blir sønderknust. På øya møter Maria mange merkelige mennesker og opplever mystiske hendelser – har de noe å skjule? Hva skjedde egentlig med Diego?

Spanske Hierro er regissert av Gabe Ibáñez og er produsert av blant andre Álvaro Augustín, som fra før har produsert filmer som Pans labyrint, The Orphanage og Che-filmene av Steven Soderbergh. Filmen – som hadde et budsjett på over 2 millioner euro – har Elena Anaya, Kaiet Rodríguez, Bea Segura og Andrés Herrera i de viktigste rollene.

En mystisk øy

Hierro er mysteriefilm med fokus på en mors jakt etter sin bortkomne sønn. Hvordan kan Diego bare ha blitt borte? Står det noe overnaturlig bak? Spenningen mellom det rasjonelle og det imaginære får stort spillerom i denne fortellingen, der hovedrollen Maria ofte ser ut til å drømme eller oppleve ting som føles paranormale. Dermed blir filmen også en kamp i det indre – hva er virkelighet og hva er fantasi?

Hovedintrigen er Maria versus det som virker som en øy med en klikkmentalitet – alle kjenner alle, og har de kanskje noe å skjule? Maria må av diverse grunner bli værende på øya hun tok med sin sønn til på ferie, og blir på den måten kjent med det stille og tilbaketrukne livet. Samtidig opplever hun altså visjoner og mystiske hendelser, men er dette nok til å holde ut en spillefilms lengde?

Stillestående

I teorien kunne Hierro ha fungert mye bedre – hvem husker vel ikke for eksempel småbyen Twin Peaks og alle hemmelighetene de hadde der? På den spanske øya Maria kommer til derimot, er det egentlig ikke så mye eksotisk å ta tak i. Naturen, menneskene og kulturen er nitrist, mens mye av det mest spennende Maria opplever er tilsynelatende hennes egne drømmevisjoner. Denne oppskriften blir litt tynn i lengden, og filmen kan virke delvis lite engasjerende, spesielt i midtpartiet.

Filmen tar seg heldigvis litt opp mot slutten, men helhetsinntrykket man sitter igjen med blir likevel dominert av den noe stillestående hoveddelen av fortellingen. Det skjer ikke så mye, og atmosfære à la Twin Peaks er heller ikke tilstede. Det blir aldri noe særlig skummelt eller spesielt spennende, selv om vi gjerne vil vite svaret på mysteriet med Diegos forsvinning.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Hierro er en grei film med fokus på et i utgangspunktet spennende mysterium og en mors kamp for å finne igjen sitt barn. Fortellingen har potensiale i det lukkede øysamfunnet, men finner ofte seg selv i å stå stille mens publikum antakelig vil finne det lite engasjerende. En del positive elementer trekker likevel filmen opp, og den er verdt en titt.

Les også