Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung I8910 Omnia HD

Marius S. Eltervåg

Design og brukervennlighet

I8910 Omnia HD er Samsungs nye toppmodell, og er en multimediemobil i særklasse. Her er det enkelt og greit lagt tung vekt på lyd og bilde, samtidig som vi også snakker om en fullverdig profftelefon.

Widgets på startskjermen.
Skjermen er ikke veldig glad i sollys.
Micro-USB er en fin ting.
...det er 3,5mm mimijack også.

Diger...!

Når du holder Omnia HD i hånden, er sjansen stor for at du aldri har holdt en større mobiltelefon i hendene. Med en vekt på 148 gram og en lengde på nærmere tolv og en halv centimeter er ikke dette noen mobil som passer overalt.

Det må understrekes at selv om telefonen er digre saker, så føles den overhodet ikke overdimensjonert i forhold til hva den rommer. Skjermen har for eksempel en størrelse på hele 3,7 tommer, og dekker dermed mesteparten av fremsiden.

Skjermen er for øvrig av typen AMOLED, som kort fortalt gir deg skarpere bilde og krever mindre strøm enn de andre skjermvariantene på markedet.

Supre menyer

Den store skjermen utgjør en ypperlig kombinasjon sammen med Nokias menysystem S60 v5, som er laget for telefoner med trykkfølsomme skjermer. Samsung har imidlertid gjort som HTC, og lagt sitt eget grensesnitt, Touchwiz, oppå menysystemet, noe som fungerer ypperlig.

Du har aldri problemer med å finne frem til det du vil, og Samsung har unngått for mange menyvalg, slik at du sjelden må bla deg nedover. Alt i alt veldig ryddig og greit.

Menyene er også svært responsive. Det hender, som forventet, at du må vente et par sekunder på å åpne de tyngste programmene, men det tar aldri så lang tid at du irriterer deg. Vanlig navigering i menyene er så og si helt fritt for forsinkelser. Generelt sett føles telefonen veldig smidig og sprek, noe vi nok kan takke den solide prosessoren og en fornuftig mengde arbeidsminne for.

Samsung gir deg flere valg for hvordan startskjermen din skal se ut. Dersom du skal bruke telefonen mest i jobbsammenheng er det kanskje mest praktisk å bruke det tradisjonelle "aktive skrivebordet" med kalendernotater og snarveier til utvalgte programmer.

Dersom du har et veldig flott bakgrunnsbilde kan du velge bort alt annet enn standardsymboler som batterinivå, dekning og operatørlogo, mens de som er farlig hekta på Facebook og Youtube kan legge småprogrammer (Widgets) for disse tjenestene direkte på skrivebordet.

Det er ikke bare menyene i seg selv som gjør Omnia HD til en av de mest brukervennlige telefonene vi har vært borte i. At den støtter et lass med musikk- og filmformater rett fra boksen, samtidig som du ikke trenger noen spesiell programvare for å overføre godbitene fra datamaskinen over til telefonen, gjør at denne modellen er like enkel og selvsagt å bruke som en dedikert multimediespiller. Dette er ett av veldig få tilfeller der du faktisk ser film på mobilen - og ikke bare skryter av at du kan hvis du vil.

For overføring bruker du en vanlig micro-USB-kabel, som følger med i pakken. Du kan regne med å bruke litt over ett minutt per gigabyte du overfører, så selv utålmodige sjeler får med seg musikk og film på tur uten videre frustrasjon.

Om det ikke skulle holde med de 16 gigabytene med internminne, kan du utvide minnet ytterligere med et MicroSD-kort. Ifølge Samsung støtter telefonen opp til 32 GB.

Som seg hør og bør for en multimediemobil, har Omnia HD uttak for vanlig 3,5 mm minijack, slik at du kan plugge favoritthodesettet ditt til telefonen.

Solide saker

Det er ingenting å utsette på byggekvaliteten til Omnia HD. Tyngden er helt riktig i forhold til størrelsen, og det er null plastikkfølelse å spore, til tross for at mye av telefonen faktisk er laget i plast.

De eneste tastene du finner på telefonen er snarveistaster for henholdsvis kamera, volum og tastelås, i tillegg til grønn og rød telefontast og en menyknapp. Resten er lagt inn i trykkskjermmenyene.

Med store menyikoner og gode virtuelle tastaturer både for tall og alfabet, savner vi aldri fysiske taster. Selv om bokstavsymbolene kan virke noe små, er det ikke problematisk å treffe dem, ettersom det holder å treffe sånn noenlunde for at telefonen skal oppfatte hvilken bokstav du sikter på. Du kan også stille styrken på vibreringstilbakemeldingen du får når du trykker på en tast, eller skru den helt av, om du vil.

God på samtaler

Multimediemonster eller ikke, den viktigste funksjonen i selv en mobil til over sekstusen kroner, er at du skal kunne ringe med den. Omnia HD har god lydkvalitet begge veier, så du trenger ikke frykte at Samsung har sett seg blind på fancy dilldall uten å huske grunnfunksjonene.

Batteritiden er også knall. Samsung selv har oppgitt en taletid på seks og en halv time i 3G-nettet, og en hviletid på opp mot 450 timer. Vi har ikke målt dette nøyaktig, men etter å ha gått flere dager uten lading, ved bruk av både musikk, video og andre funksjoner, kan vi ihvertfall fastslå at batteriet på 1500 mAh holder mål, og vel så det.

Du får med det du trenger

Omnia HD leveres med en helt standard tilbehørspakke, som inneholder alt du strengt tatt trenger:

  • Lader
  • USB-kabel
  • Programvare
  • Brukermanual
  • Stereoøreplugger/håndfri

Teknologi og funksjoner

Fullverdig profftelefon.

Komplett

Samsung I8910 Omnia HD har i bunn og grunn støtte for alt du kan tenke deg av teknologi i dag. Dette er intet annet enn en kraftpakke.

Firebånds GSM-støtte, internetthastigheter på opp til 7,2 Mbps i HSDPA-nettet, Wi-fi og Bluetooth gjør deg i stand til å komme deg på nett og ringe i hele verden, og hastighetene som støttes er i det øvre sjiktet av skalaen.

De gode hastighetene du oppnår, sammen med en glimrende nettleser og den digre skjermen, er en kombinasjon som gjør Omnia HD til en av de aller, aller beste surfemobilene du kan oppdrive i dag.

Dersom du er av typen som liker at duppedittene dine snakker sammen, er det også verdt å kikke nærmere på Omnia HD. Med støtte for DLNA kan du dele bilder og videoer med andre enheter på det trådløse hjemmenettverket ditt. Hvordan dette fungerer i praksis fikk vi dessverre ikke testet.

Innebygd kompass.

Skikkelig arbeidsmobil

Om du er ute etter en telefon å bruke i jobbsammenheng, er det ingen grunn til å bli skremt av Samsungs fremstilling av Omnia HD som multimedietelefon. Med S60 v5 i bunn har du et arsenal av proffunksjoner å boltre deg i, og kan installere et lass med ekstraprogrammer dersom du skulle savne noe.

Telefonen har også støtte for synkronisering med Exchange, noe som ofte er et krav dersom du skal bruke telefonen i jobbsammenheng.

GPS med Route 66

Omnia HD leveres med GPS-programvare fra Route 66, og du får med to års lisens for Norden når du kjøper telefonen. Lisensen inkluderer også alle kartoppdateringer som måtte komme i lisensieringsperioden.

GPS-en er av typen AGPS, som betyr at telefonen kan benytte seg av mobilnettet i tillegg til GPS-satelitter for å finne posisjonen din raskere.

Du finner også et virtuelt kompass, som etter å ha blitt kalibrert viser deg veien mot nord. For de som foretrekker litt mer gammeldagse metoder enn GPS.

Alt i alt leverer Omnia HD det du trenger for å bruke telefonen som et verktøy i jobbsammenheng. Du får et lass med kontorprogrammer, alt av teknologi, en finfin mengde lagringskapasitet som i tillegg kan utvides, en svær skjerm og muligheten til å installere ekstraprogrammer.

Multimedia

Så..vi har en telefon med topp brukervennlighet, bra maskinvare og alt av teknologi, og på mange måter den perfekte jobbtelefonen. Det føles derfor litt sært å si at vi ennå har til gode å presentere telefonens sterkeste kort.

For, unnskyld uttrykket: Fyttigrisen.

Den vanlige prosedyren når vi tester hvordan telefoner funker til filmavspilling er å laste over en episode av en mer eller mindre tilfeldig TV-serie, og halvhjertet konstantere at det fungerer som en reserveløsning. Denne gangen har det vært annerledes.

I løpet av den siste uka har vi pløyd gjennom godt over 10 timer med film og TV-serier i Divx-format, og det har vært umulig å legge seg uten å se minst et par episoder Entourage eller en film på sengekanten.

Bildekvaliteten er upåklagelig, skjermstørrelsen på 3,7 tommer holder til å få med seg alt som skjer, og lyden er både klar og høy. Best blir den selvsagt når du plugger hodesettet ditt inn i minijacken, men de innebygde høyttalerne er heller ikke noe å fnyse av.

Omnia HD er knallgod på video.

Det finnes andre telefoner som gir tilnærmet lik den samme filmopplevelsen. Men det er få modeller som gjør det hele så lettvint. Omnia HD støtter alle de vanligste formatene for komprimert film, som WMV, Divx og 3GP. Å kunne laste over filmer, og vite med sikkerhet at telefonen ikke kommer med forbaskede feilmeldinger om kodeker og ukjente filer er intet annet enn herlig. Joda, har du en smarttelefon så kan du ofte laste ned programvare som lar deg spille av diverse filmfiler, men erfaringsmessig blir resultatet ofte så som så.

Et annet punkt som er verdt å nevne er strømforbruket. Omnia HD har fått et rimelig kraftig batteri på 1500 mAh, og greier å tyne dette til det maksimale. Vi lastet over hele sesong 1 av Entourage, og hadde godt med strøm til overs etter å ha spilt av alle åtte episodene. Åtte episoder er for ordens skyld ca 3 timer og 20 minutter.

For å overføre filmer til telefonen, plugger du enkelt og greit USB-kabelen inn i maskinen du har godsakene på, og velger "masselagring" på telefonen. Når du er ferdig med overføringen oppdaterer du mediebiblioteket, og vips så har du de nye filmene i avspillingslisten din.

Omnia HD fungerer også ypperlig som musikktelefon, og leverer både god lyd, gode sorteringsegenskaper i musikkbiblioteket, 3,5 mm minijack og et hav med lagringskapasitet for låtene dine. Vi synes det er litt masete at musikkspilleren settes på pause når du for eksempel bruker kameraet, og at du manuelt må starte musikken igjen etterpå.

Skjermen fungerer ypperlig som søker for kameraet.

Åtte megapiksler og HD-video

Samsung har utstyrt Omnia HD med et kamera som tar stillbilder i opp til åtte megapiksler. Kameraet har både autofokus og bildestabilisator, slik at det er en smal sak å ta gode bilder selv om du er ustø på hånden. Du har også en pen slump med innstillingsmuligheter, i tillegg til fiffige funksjoner som smile- og blunkesensor.

Nok av størrelser å velge mellom.

Vi liker også at du har hele åtte forskjellige oppløsninger å velge mellom, ettersom det slett ikke alltid er nødvendig å ta bilder med skyhøy oppløsning.

Kameraet har dessverre ikke fått ekte blitz, så du må nøye deg med fotolys, som ikke er en like bra løsning.

Klikk for større bilder

Bildekvaliteten på stillbildene blir svært bra. Riktignok vil du fine utvaskede partier og støy dersom du ser dem i full størrelse, men kvaliteten blir mer enn god nok for fotoalbumet.

Du finner ellers en egen tråd med bilder tatt med Omnia HD i forumet vårt.

På videofronten kan Omnia HD, som første telefon i Europa, skilte med videoopptak i 720p, nærmere bestemt 1280 x 720 bildepunkter. Hastigheten er 24 bilder i sekundet, som gjør at det blir lite hakking. Ettersom opptak i HD er ekstremt plasskrevende, er det godt å se at Samsung også lar deg filme i den lavere, men likevel høye oppløsningen 720 x 480, som i bunn og grunn er mer enn bra nok. Hastigheten er også høyere på denne oppløsningen: 30 bilder i sekundet.

Kvaliteten på videoopptakene blir mer enn godkjent, selv om den fremdeles ikke er helt på nivå med dedikerte videoopptakere. Vi fikk dessverre problemer da vi skulle laste opp videoene, og greide ikke å spille dem av i nettleseren uten å konvertere dem. Videoen nedenfor er en komprimert utgave av en fil med 720 x 480 punkters oppløsning.

Konklusjon

sitat"Samsung I8910 Omnia HD er Samsungs nyeste og hittil mest avanserte mobiltelefon. Med alt du kan drømme om av teknologi og proffunksjoner, et svært beist av en skjerm og videoopptak i HD skal denne mobilen lokke deg til å punge ut med over seks tusenlapper.Og tro det eller ei – i dette tilfellet er det verdt hver krone.SuperskjermSkjermen som står i Omnia HD har en størrelse på 3,7 tommer, og er dermed blant de største mobilskjermene på markedet i dag. Skjermtypen er AMOLED, som kort oppsummert gir deg skarpere bilde og bruker mindre strøm enn andre varianter.Skjermbildet er sylskarpt, og uten tvil blant det beste vi har sett noensinne.Samsung har nok en gang lisensiert Nokias menysystem S60, og maskert dette med sitt eget grensesnitt, Touchwiz. Dette fungerer like bra som Nokias egen løsning, om ikke bedre.Store ikoner og presist tastatur gjør fingernavigering til en lek, og menyene er både lekre å se på og enkle å finne frem i. Telefonen har også såpass kraftig maskinvare at du ikke trenger bekymre deg for hakking, forsinkelser eller annet spetakkel.Fullverdig jobbtelefonDersom du trenger et lass med kontorfunksjoner, støtte for synkronisering mot Microsoft Exchange, muligheten til å installere ekstraprogrammer eller andre typiske krav for en jobbtelefon, er det ingen grunn til å se forbi Omnia HD. Her finner du det du trenger, og om du ikke gjør det, så laster du det ned.Og det du laster ned, det laster du ned i høye hastigheter. Omnia HD greier alle hastigheter som er tilgjengelig i mobilnettet rundt om i landet, helt opp til 7,2 Mbit. Hvor stor hastighet du faktisk får avhenger riktignok også av hvor mange som er koblet til samme basestasjon, og om den er oppgradert til super-3G, men det er ihvertfall ikke telefonen det står på.Med en oppgitt taletid på over åtte timer i 3G-nettet og over 13 timer i GSM-nettet tåler telefonen time etter time med sladder, jobbprat eller hva du enn måtte ha å snakke om. Talekvaliteten er også god, så i tillegg til å være rå på menyer og proffunksjoner funker telefonen faktisk bra som telefon også.Skal du finne frem i ukjente strøk, kan du bruke Omnia HDs GPS, som benytter seg av kartprogramvare fra Route66. Du får med 2 års lisens for Norden når du kjøper telefonen.Omnia HD har altså finfine menyer, alt du trenger av både teknologi og funksjoner, den er responsiv, har bra taletid og god samtalekvalitet. Det føles nesten litt rart å først nå presentere telefonens virkelig sterke side:FilmkongenDen vanlige prosedyren når vi tester videoavspilling på mobiltelefoner er å laste over en episode av en mer eller mindre tilfeldig TV-serie, og halvhjertet konstantere at det fungerer, men ikke imponerer. Denne gangen var det annerledes.I løpet av den siste uka har vi pløyd gjennom godt over ti timer med video på telefonen, og det har nærmest blitt en selvfølge å se et par episoder Entourage eller en film på senga før Mr. Blund svinger balltreet.Stor, skarp skjerm og god lyd vil selvsagt alltid være de viktigste faktorene for at en telefon skal kunne brukes til film, og her leverer Omnia HD varene så det holder. I tillegg er det et par elementer som gir telefonen "det lille, viktige ekstra".For eksempel støtter den alle de vanligste formatene for komprimert video, som Divx, WMV og 3GP. Alt du trenger å gjøre før du er klar til å se yndlingsserien din på telefonen, er å laste den over fra datamaskinen og sette i gang. At du faktisk også rekker over en to-tre filmer før batteriet takker for seg er også et vesentlig pluss i margen.Omnia HD greier seg også som musikkspiller. Med et pent og ryddig musikkbibliotek, helt godkjent lyd, inngang for 3,5 mm minijack og et hav av lagringskapasitet har du det som trengs for å bytte ut den vanlige MP3-spilleren din.Legg til et åtte megapikslers kamera som tar gode bilder, muligheter for å ta opp videosnutter i oppløsninger på opp til 720p, og du har egentlig den perfekte multimedietelefonen.Alternativene på markedet er ikke mange. Om det er en multimedietelefon du er ute etter er det naturlig å nevne Apple Iphone 3GS, som også er i toppsjiktet på denne fronten. Da må du imidlertid nøye deg med dårligere kamera, støtte for færre medieformater og en mer knotete overføringsprosess når du skal ha filmene dine over på telefonen. Til gjengjeld er Apple kongene på brukervennlige menyer, og ligger fremdeles et par skritt foran Samsung. Nokia N97 er en annen modell i samme sjanger som Omnia HD, men også her må du fire på krav til formatstøtte, og skjermen er hakket mindre. Til gjengjeld får du fysisk fulltastatur, om du foretrekker det fremfor trykkskjerm.Men, når alt kommer til alt: Du finner ikke en mer komplett telefon enn Samsung Omnia HD i dag. Dette er en soleklar sekser."
annonse