Test

Samsung I8910 Omnia HD

Design og brukervennlighet

I8910 Omnia HD er Samsungs nye toppmodell, og er en multimediemobil i særklasse. Her er det enkelt og greit lagt tung vekt på lyd og bilde, samtidig som vi også snakker om en fullverdig profftelefon.

Widgets på startskjermen.
Skjermen er ikke veldig glad i sollys.
Micro-USB er en fin ting.
...det er 3,5mm mimijack også.

Diger...!

Når du holder Omnia HD i hånden, er sjansen stor for at du aldri har holdt en større mobiltelefon i hendene. Med en vekt på 148 gram og en lengde på nærmere tolv og en halv centimeter er ikke dette noen mobil som passer overalt.

Det må understrekes at selv om telefonen er digre saker, så føles den overhodet ikke overdimensjonert i forhold til hva den rommer. Skjermen har for eksempel en størrelse på hele 3,7 tommer, og dekker dermed mesteparten av fremsiden.

Skjermen er for øvrig av typen AMOLED, som kort fortalt gir deg skarpere bilde og krever mindre strøm enn de andre skjermvariantene på markedet.

Supre menyer

Den store skjermen utgjør en ypperlig kombinasjon sammen med Nokias menysystem S60 v5, som er laget for telefoner med trykkfølsomme skjermer. Samsung har imidlertid gjort som HTC, og lagt sitt eget grensesnitt, Touchwiz, oppå menysystemet, noe som fungerer ypperlig.

Du har aldri problemer med å finne frem til det du vil, og Samsung har unngått for mange menyvalg, slik at du sjelden må bla deg nedover. Alt i alt veldig ryddig og greit.

Menyene er også svært responsive. Det hender, som forventet, at du må vente et par sekunder på å åpne de tyngste programmene, men det tar aldri så lang tid at du irriterer deg. Vanlig navigering i menyene er så og si helt fritt for forsinkelser. Generelt sett føles telefonen veldig smidig og sprek, noe vi nok kan takke den solide prosessoren og en fornuftig mengde arbeidsminne for.

Samsung gir deg flere valg for hvordan startskjermen din skal se ut. Dersom du skal bruke telefonen mest i jobbsammenheng er det kanskje mest praktisk å bruke det tradisjonelle "aktive skrivebordet" med kalendernotater og snarveier til utvalgte programmer.

Dersom du har et veldig flott bakgrunnsbilde kan du velge bort alt annet enn standardsymboler som batterinivå, dekning og operatørlogo, mens de som er farlig hekta på Facebook og Youtube kan legge småprogrammer (Widgets) for disse tjenestene direkte på skrivebordet.

Det er ikke bare menyene i seg selv som gjør Omnia HD til en av de mest brukervennlige telefonene vi har vært borte i. At den støtter et lass med musikk- og filmformater rett fra boksen, samtidig som du ikke trenger noen spesiell programvare for å overføre godbitene fra datamaskinen over til telefonen, gjør at denne modellen er like enkel og selvsagt å bruke som en dedikert multimediespiller. Dette er ett av veldig få tilfeller der du faktisk ser film på mobilen - og ikke bare skryter av at du kan hvis du vil.

For overføring bruker du en vanlig micro-USB-kabel, som følger med i pakken. Du kan regne med å bruke litt over ett minutt per gigabyte du overfører, så selv utålmodige sjeler får med seg musikk og film på tur uten videre frustrasjon.

Om det ikke skulle holde med de 16 gigabytene med internminne, kan du utvide minnet ytterligere med et MicroSD-kort. Ifølge Samsung støtter telefonen opp til 32 GB.

Som seg hør og bør for en multimediemobil, har Omnia HD uttak for vanlig 3,5 mm minijack, slik at du kan plugge favoritthodesettet ditt til telefonen.

Solide saker

Det er ingenting å utsette på byggekvaliteten til Omnia HD. Tyngden er helt riktig i forhold til størrelsen, og det er null plastikkfølelse å spore, til tross for at mye av telefonen faktisk er laget i plast.

De eneste tastene du finner på telefonen er snarveistaster for henholdsvis kamera, volum og tastelås, i tillegg til grønn og rød telefontast og en menyknapp. Resten er lagt inn i trykkskjermmenyene.

Med store menyikoner og gode virtuelle tastaturer både for tall og alfabet, savner vi aldri fysiske taster. Selv om bokstavsymbolene kan virke noe små, er det ikke problematisk å treffe dem, ettersom det holder å treffe sånn noenlunde for at telefonen skal oppfatte hvilken bokstav du sikter på. Du kan også stille styrken på vibreringstilbakemeldingen du får når du trykker på en tast, eller skru den helt av, om du vil.

God på samtaler

Multimediemonster eller ikke, den viktigste funksjonen i selv en mobil til over sekstusen kroner, er at du skal kunne ringe med den. Omnia HD har god lydkvalitet begge veier, så du trenger ikke frykte at Samsung har sett seg blind på fancy dilldall uten å huske grunnfunksjonene.

Batteritiden er også knall. Samsung selv har oppgitt en taletid på seks og en halv time i 3G-nettet, og en hviletid på opp mot 450 timer. Vi har ikke målt dette nøyaktig, men etter å ha gått flere dager uten lading, ved bruk av både musikk, video og andre funksjoner, kan vi ihvertfall fastslå at batteriet på 1500 mAh holder mål, og vel så det.

Du får med det du trenger

Omnia HD leveres med en helt standard tilbehørspakke, som inneholder alt du strengt tatt trenger:

  • Lader
  • USB-kabel
  • Programvare
  • Brukermanual
  • Stereoøreplugger/håndfri