Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Microsoft Wireless Comfort Desktop 5000

Introduksjon

Microsoft har lansert flere gode produkter av den fysiske typen. Det er ikke lenge siden vi tok en titt på en stilren godbit, et tastatur som var godt samtidig som deg kostet svært lite. Denne gangen er det derimot trådløs komfort som står i fokus.

Microsoft Wireless Comfort Desktop 5000 er det nyeste produktet rettet mot de som virkelig setter ergonomi i fokus. Tastaturet er kurvet en rekke veier. Sett fra siden har tastaturet en slakk S-form, mens tastene ovenfra er formet som en svak C. Tastene i seg selv er det ikke gjort noe spesielt med, foruten en endring av størrelsen på enkelte steder.

Det er nå mer enn halvannet år siden vi sist tok en kikk på et slikt ergonomisk tastatur. La oss se hva Microsofts bidrag er godt for!

Takk til Microsoft som sendte produktet til test

Installasjon og oppsett

Dette settet med både mus og tastatur, er trådløst. For å koble det til maskinen kobler du bare til en liten radiomottaker. Det er én mottaker til begge enhetene. Når det er gjort får du bruke tastaturets og musens grunnleggende funksjoner. Sleng derimot inn programvaren fra den medfølgende CD-en, og du får utnyttet alt begge enhetene har å tilby.

Programvaren er den samme som Microsoft leverer til samtlige av sine lignende programmer. Start opp applikasjonen, og velg riktig tastatur. Deretter er det bare å leke i det relativt enkle systemet som er satt opp.

Tastaturet har fem egne og "frie" hurtigknapper. Alle hurtigknappene kan riktig nok settes til å gjøre hva du vil, men de fleste har påtrykte symboler. Fem av knappene er bare nummerert, og ved å trykke på en av dem får du opp bildet over. Sett så enkelt opp hva du vil tasten skal gjøre, og den gjentar denne funksjonen inn i fremtiden. Enkelt og greit.

Når programmet er det samme som tidligere, skjer programmering av makroer fortsatt på den gode gamle måten. Det hele er såre enkelt, og du kan tilegne makroer på de fleste taster. Unntaket er de opplagte og vanlige tastene, samt de "frie" favorittknappene.

I bruk

Tastaturet

Tastaturet har en relativt sett god vekt. Det er ikke lett, men vekten gjør at det sitter godt på bordet. Avstandsstykker kan monteres på, og selv med disse påmontert skal det mye til før tastaturet rikker seg under bruk. Designet liker vi, og fargene passer godt sammen.

Tastaturet er definitivt et ergonomisk produkt. Den kurvede profilen gjør det til en fryd og bruke. Den myke, men samtidig harde håndleddstøtten fungerer ypperlig, og den ser bra ut. Urenheter har derimot en vane for å samle seg i sprekkene, men dette lar seg lett fjerne.

Som vi nettopp har nevnt, har tastaturet en rekke kurvede profiler som hjelper på ergonomien. På bildet over er avstandsstykkene montert i bakkant, og dere kan tydelig se hvordan tastaturet er formet – uten at vi skal forklare det med trange ord.

Når det kommer til tastene i seg selv, er de rett og slett en fryd under bruk. De er myke, og de gir bare fra seg et dypt og behagelig klikk. Det er godt med luft mellom tastene, og på undersiden kan vi se at dryppkanaler er på plass slik at vann kan renne igjennom.

Tastaturet har en rekke ferdigmerkede hurtigknapper. Litt forvirrende kan det være at F-tastene har fått prioritert hurtigtaster fremfor sin faste funksjon. Esc-knappen ligger også litt rart plassert, og den fysiske utformningen av knappen gjør at man lett trykker på "|" fremfor Esc. Når det gjelder sistnevnte, er en liten tilvenningsperiode nøkkelen til suksess. Det tar ikke lange tiden, men vi holder fortsatt på at F-tastene burde fått sin originale prioritering.

Multimediaknapper er på plass, de er både store og fine. Knappene er faktisk en integrert del av rammen, og de fungerer godt under bruk.

Hvis det er noe vi virkelig savner, så er det indikatorlys. Tastaturet har ingenting som kan fortelle deg at du har aktivert "caps-lock", "num-lock" eller "scrlk". Det popper opp en liten beskjed på skjermen når du trykker på tastene, men beskjeden forsvinner fort.

Musen

Musen som følger med dette settet, bærer navnet Wireless Mouse 5000. Den er av den mellomstore typen, ikke like stor som enkelte spillmus. Samtidig er den ikke så liten at den hadde passet sammen med en bærbar maskin. Utførelsen er av den samme typen som tastaturet. I hjertet av musen, nærmere bestemt på undersiden, ligger det bluetrack-teknologi. Dette er definitivt en av de bedre løsningene for å detektere musens bevegelser. Vi har faktisk opplevd at teknologien fungerer på enkelte glassoverflater.

Mottakeren, som gjelder for både musen og tastaturet, er liten og fin. Skal du ut på tur, kan denne plasseres på undersiden av musen. Du slår da samtidig av musen, og sparer dermed batteri. Du kan dessverre ikke slå av musen på noen annen måte, uten ved å dra ut batteriene.

Musen har to sideknapper, og tre knapper i rullehjulet. Rullehjulet er forresten trinnløst. Sideknappene er godt plassert, selv for store hender, men vi savner to knapper på høyresiden. Det er lettere å bruke slike til å navigere frem og tilbake når de begge er plassert på samme side.

Når dette skal være et godt ergonomisk sett, er vi fornøyd med hva Microsoft leverer. Musen ligger godt i hånden, og den ekstra høyden gir en god krumming i hånden. Musen er symmetrisk, så den egner seg også godt for venstrehendte og de som liker litt variasjon.

Når det kommer til rekkevidden, har vi tidligere har god erfaring med Microsoft sine produkter. I dette tilfellet hadde vi ingen problemer med å sitte over 10 meter fra mottakeren, som stod på baksiden av en bærbar maskin. Rekkevidden på både musen og tastaturet var den samme. Selv 6 meter fra mottakeren, med en lettvegg i mellom, fungerer alt fint.

Konklusjon

Med Wireless Comfort Desktop 5000 presenterer Microsoft et godt produkt. Ergonomien er definitivt god og rekkevidden er lang. Personlig har jeg savnet et skikkelig godt tastatur av denne typen de siste årene, og for meg passet dette midt i blinken. Enkelte negative punkter kan vi trekke frem ved dette tastaturet, men vi vil fortsatt anbefale det rett og slett fordi det er et knakende godt ergonomisk produkt.

Tastaturet er meget behagelig i bruk, de kurvede profilene og den gode håndleddstøtten er ypperlig. Tastene er myke under bruk, og de gir bare fra seg små og dype lyder. Noe vi ikke setter like stor pris på, er prioriteringen av F-tastene, samt lokasjonen og utformingen av Esc-knappen. Indikasjonslys hadde heller ikke skadet.

Musepekeren som følger med i settet, er også behagelig i bruk. Den sklir godt over de fleste overflater, og responsen oppleves som rask og riktig. Rullehjulet er trinnløst, noe i det minste vi setter stor pris på. Knappene ligger riktig plassert, men det hadde ikke skadet med en ekstra knapp på venstresiden.

Dette settet med mus og tastatur, koster i dag rundt 520 kroner. Direkte billig er det ikke, men prisen er fremdeles ikke ille. Om du ønsker kan du faktisk punge ut med nesten 2300 kroner for lignende sett. Uansett, 520 kroner for det Microsoft leverer, er ikke dårlig!

+ God ergonomi
+ Hyggelig pris
+ God rekkevidde
+ Behagelige taster
+ Sitter godt på bordet


- Tastatur mangler indikatorlys
- Spesiell prioritering av F-tastene

Les også
Enermax Aurora Micro Wireless
Les også
Logitech G110
Les også
Cooler Master Storm Sentinel Advance
Les også
Roccat Kova
Les også
Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000
Les også
Styrer det meste
Les også
Microsoft Sidewinder X3
Les også
Contour Rollermouse Free
Les også
Microsoft Wireless Mobile Mouse 6000
Les også
Roccat Valo
Les også
Microsoft Wireless Desktop 3000
Les også
Keysonic KSK-6000 U
Mer om
annonse