Tek.no

Test Dyson Lightcycle Morph

Hvem skal kjøpe denne, Dyson?

Dyson lager en lampe ingen kan konkurrere med, men priser den utenfor rekkevidde for de fleste.

Setter man lampehodet inn i hovedrøret, lyser den opp hele den perforerte sylinderen.
Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk
3 Mai 2020 06:00

Etter årevis med stadig forunderlige produktlanseringer, burde vi snart slutte å la oss overraske når Dyson proklamerer at de slipper et produkt i en helt ny produktkategori.

For de fleste er Dyson-navnet fortsatt synonymt med poseløse støvsugere, men over årene har de lansert produkter i en hel haug av forskjellige kategorier. Vifter, luftrensere, håndtørkere, hårfønere, krølltenger og rettetenger. Og nesten en elbil også.

Felles for dem alle er et enormt fokus på design og produksjonskvalitet, som også har gjort at samtlige Dyson-produkter koster en halv formue.

Dette er i aller høyeste grad også gjeldende for deres siste produkt: Dyson Lightcycle Morph.

Dyson Lightcycle Morph Desk

Dyson Lightcycle Morph Desk

sitat"Ingen klarer å lage en overkomplisert lampe like godt som Dyson"
 • Krysse av
  Interessant og funksjonelt design
 • Krysse av
  Kraftig lys når det trengs
 • Krysse av
  Et vell av smarte funksjoner
 • Krysse av
  Kult å kunne "dokke" lyset i stangen for atmosfærelys
 • Krysse av
  USB-C-lader
 • Bytt
  Svindyr
 • Bytt
  Foten er laget i blank plast og fungerer som en støvmagnet
 • Bytt
  Skrur seg brått på i oppvåkningsmodus
 • Bytt
  Nærsensoren ikke alltid responsiv når du er i rommet
 • Bytt
  Kan ikke kobles sammen med andre smarthjemdingser

Med et navn som Dyson Lightcycle Morph høres det kanskje ut som et fremkomstmiddel fra Tron-filmene, men det er altså snakk om en bordlampe litt utenom det vanlige. Det er en videreutvikling av fjorårets Lightcycle-lampe, men mange av tingene som gjorde forgjengeren unik er på plass her også.

For det første er prisen av en annen verden. Du må ut med nesten 6.000 kroner for bordlampen, eventuelt 7.890 kroner for den større varianten du kan ha på gulvet.

Obs: Ved publisering skrev vi at prisene var cirka 1000 kroner mer enn dette, men det viser seg at Dyson faktisk selger lampene for en lavere pris enn vanlige butikker.

Hengslene har akkurat passe motstand, og gjør det til en fryd å vri og vende på lampen.
Niklas Plikk, Tek.no

Men før du tenker at du kan kjøpe 10 Ikea-lamper for den samme prisen og slutter å lese testen, la oss fortelle litt hvorfor Dyson mener deres lampe fortjener dine oppsparte midler.

Dyson Lightcycle Morph skal nemlig være resultatet av fem års forskning for 90 av selskapets ingeniører, og ikke en eneste detalj skal være overlatt til tilfeldighetene.

Praktisk design

Den perforerte sylinderen lyser opp, og ser du nøye etter er det bare to syltynne kabler som går opp til lampehodet.
Niklas Plikk, Tek.no

La oss begynne med det mest åpenbare, altså utseendet til den nokså uvanlig utformede lampen. En perforert sylinder stikker opp fra en tung base, og litt under midten av stangen finner vi en USB-C-kontakt, som du kan bruke for å for eksempel lade mobilen eller PC-en din.

Lampen kan snus rundt 360 grader uten problemer, og svingarmen strekkes ut enkelt og uanstrengt. Du kan også vri rundt på selve lampehodet, slik at du kan bruke den til å lyse opp veggen eller taket.

Ekstra kult er det at du kan skru på lampen og ha lampehodet «dokket» i den perforerte sylinderen laget av aluminium-polykarbonat. Siden sylinderen har hundrevis av små hull slipper den lyset fra lampen gjennom, og du får et lekkert, atmosfærisk lys skinnende ut i rommet.

Både fint på kontorpulten når du ikke jobber med noe konkret, eller på nattbordet for et litt mer behagelig lys.

Ser man på toppen av svingarmen ser man også det Dyson selv trolig er mest stolt over – en passiv varmeavleder i kobber, fylt med vann, som trekker varme fra LED-pærene. Dette skal sikre lang levetid for pærene, som Dyson mener vil beholde korrekt farge og lysstyrke i hele 60 år. I praksis merker man godt at teknologien tilsynelatende fungerer, da svingarmen kan bli nokså varm etter flere timer sammenhengende bruk, uten at selve pæren er nevneverdig varmere. Selv med mangel på et eneste ingeniørdiplom tar jeg dette som et godt tegn.

Lightcycle Morph kan fint styres direkte på lampen, uten at du trenger å ta fram appen. Du kan justere både fargetemperatur og lysstyrke ved hjelp av et par berøringsfølsomme flater på undersiden av lampestangen, og trykke på et par knapper for å aktivere automatisk lysjustering og nærsensoren. Av/på-knappen er på toppen av lampen.

Foten er kanskje det kjedeligste med hele produktet, da det egentlig bare er en tung plastsirkel. Med tanke på hvor gjennomført resten av designet er, skulle vi gjerne sett at også denne var utført i matt metall.

Du kan styre de viktigste lampefunksjonene direkte på lampen, men for ting som oppvåkningstid er du nødt til å gå inn i Dyson-appen.
Niklas Plikk, Tek.no

Langt mer enn bare en av/på-knapp

Lampen er naturligvis «smart» i form av at den kan kobles til mobilen din via Dysons vanlige app, hvor du kan justere og trykke på en overraskende mengde ting og innstillinger. For selv om dette «bare» er en lampe, er det mye mer enn bare en av/på-knapp her.

I appen kan du naturligvis skru av og på lampen, men også justere haugevis av forskjellige funksjoner.
Niklas Plikk, Tek.no

Ved hjelp av tre varme og tre kalde LED-lys (les: gule og blå), kan lampen etterligne lystemperaturen til sollyset utenfor huset ditt.

Lyset vil gå fra å være varmt og rødt om morgenen, til å bli gradvis hvitere og blåere utover dagen, før det blir gult, oransje og rødt mot slutten av dagen igjen. Dysons utviklingsteam skal ha sett på bølgelengder og farger som eksisterer i jordens atmosfære og angivelig hatt en million forskjellige målepunkter for å kunne gi deg helt riktig lysendring.

I appen må du nemlig si hvor i verden lampen befinner seg, og Dysons lysalgoritme vil tilpasse lampens lys til å være helt riktig for akkurat der du er. Her oppe i nord vil den dermed for eksempel lyse lenger og lysere om sommeren enn nærmere ekvator, og ditto mørkere og «varmere» når vinterhalvåret nærmer seg.

En USB-C-port lar deg koble til en lader, for å for eksempel lade datamaskinen eller mobilen din.
Niklas Plikk, Tek.no

Overkomplisert? Så definitivt. Men det har et par praktiske funksjoner også. Dyson argumenterer hardt for at det har et mentalt fortrinn å være klar over hvordan lyset og sola skinner utendørs, selv om du sitter inne hele dagen. Det skal hjelpe kroppen å holde døgnrytmen, selv om det er underbevisst, når lyset blir gradvis varmere og kroppen forstår at det begynner å nærme seg kveld.

Vi kan tenke oss at dette ville hatt en større effekt på oss hvis produktet ble testet om vinteren. Vi har testet Lightcycle Morph i flere uker på vårparten, når dagene har blitt gradvis lysere og lengre, og selv om det har vært fint å se lampen endre farge i løpet av dagen, har det likevel vært såpass lyst i huset at jeg ikke tror det hatt så mye å si.

Det stopper naturligvis ikke der. Lampen er også utstyrt med en lyssensor for å måle lyset i rommet, som den kan bruke for å ytterlige justere fargetemperaturen, samt en nærhetssensor for å oppdage om noen er i nærheten. Dette kan du bruke for å få lampen til å automatisk skru seg på hvis du nærmer deg. Dette fungerte greit hvis du brukte den som kontorlys pekende mot et skrivebord, men ikke så bra hvis den skulle registrere bevegelse fra flere meters avstand.

Andre funksjoner som automatisk avstenging og mulighet til å aktivere «borte-modus» slik at den skrur seg av og på på tilfeldige tidspunkt fungerer også fint, men vi synes de kunne lagt litt mer flid i «vekke»-funksjonen. Du kan skru på når og hvor kraftig den skal lyse, men i stedet for at den skrur seg gradvis på, slik andre vekkelys gjør, går den bare umiddelbart på.

Du kan bestemme når lampen skal skru seg automatisk på om morgenen, om den skal skru seg av og på tilfeldig mens du er ute på reise, pluss et helt vell av andre nyttige (og unyttige) funksjoner.
Niklas Plikk, Tek.no

Vil vite hvor gammel du er

Dyson-appen spør deg også om alderen din, noe du kanskje ikke trodde at en lampe burde trenge. Men jo da. Lightcycle Morph kan nemlig justere lysstyrken automatisk basert på hvor sterkt lys den tror du trenger for å utføre jobben din. Sitter du for eksempel med et lite hobbyprosjekt foran deg på pulten, sier Dyson at ulike aldersgrupper trenger vidt forskjellig lysstyrke for å se hva de driver med. Desto eldre du er, jo kraftigere lyskilde trenger du.

I praksis fungerer dette helt greit, og vi kan se at lysstyrken går opp basert på hvilken alder vi plotter inn i appen. Men med mindre du putter denne 6.500 kroner dyre lampen på et rom hvor bare én person er tenkt til å bruke den, vil det trolig variere hva slags person som bruker den. Hvilken alder skal man plotte inn da?

Likevel, en grei nok funksjon å inkludere, selv om det neppe er noe vi ser for oss mange bruke.

Det er for øvrig også verdt å merke seg at selv om lampen er «smart», kan den ikke kobles opp til andre smarthjemdingser på en god måte. Smartheten kommer hovedsakelig via Dyson-appen, og enheten i seg selv er bare koblet til mobilen via Bluetooth, ikke Wi-Fi. Dermed kan du glemme å sette den opp til å «snakke» med andre ting i huset ditt, som andre lys- eller lydsystemer.

Konklusjon

Designet er ganske spesielt, men vi liker det.
Niklas Plikk, Tek.no

Dyson Lightcycle Morph er altså en lampe til 5790 kroner som kan lyse i litt forskjellige farger. Den kan svinges, vendes og roteres, og du kan være ganske sikker på at den kommer til å fungere like greit de neste tiårene. Den kan automatisk justere fargen på lyset, intensiteten og når den skal være på. Den kan vekke deg, den kan sovne inn og den kan tilpasse seg alderen din.

Den kan alt, og litt mer, av hva du kan forvente av en lampe. Men der konkurrerende lamper i teknologiverdenen koster rundt en tusenlapp eller to, tenk for eksempel Philips’ Wake-up-lamper, skal Dyson ha femtusensyvhundreognitti kroner. Dermed er det nok heller i designverdenen vi bør rette blikket, for der betaler man ofte mer for form enn funksjon.

Det skal ikke mange googlesøk til før du for eksempel finner denne bordlampen til 38.000 kroner fra Tecnolumen, eller denne til bare 11.000 kroner fra Serien. Det er nok lamper i den siste kategorien Dyson håper å bli sammenlignet med, og ikke litt enklere, og litt dummere, lamper du kan kjøpe for under en tusenlapp.

Så hvis du er en rik kunstsamler, oljesjeik eller børshai - kjøp deg en Dyson Lightcycle Morph! Du får langt mer for penga her enn med de dyre designerlampene du hadde planlagt å kjøpe. Men for resten av oss blir dette rett og slett altfor dyrt for en lampe. Selv om det trolig er den smarteste lampen vi har vært borti.

Dyson Lightcycle Morph Desk

Dyson Lightcycle Morph Desk

sitat"Ingen klarer å lage en overkomplisert lampe like godt som Dyson"
 • Krysse av
  Interessant og funksjonelt design
 • Krysse av
  Kraftig lys når det trengs
 • Krysse av
  Et vell av smarte funksjoner
 • Krysse av
  Kult å kunne "dokke" lyset i stangen for atmosfærelys
 • Krysse av
  USB-C-lader
 • Bytt
  Svindyr
 • Bytt
  Foten er laget i blank plast og fungerer som en støvmagnet
 • Bytt
  Skrur seg brått på i oppvåkningsmodus
 • Bytt
  Nærsensoren ikke alltid responsiv når du er i rommet
 • Bytt
  Kan ikke kobles sammen med andre smarthjemdingser
annonse

Les også