Tek.no

Test iRobot Braava Jet 240 Mopperobot

En ungkarsdrøm på batteri?

Denne lille saken holder gulvene dine rene. Men helt uten manuell innsats er den ikke.

Stein Jarle Olsen/Tek.no
8 Nov 2016 06:07

Til å bo alene i Oslo har jeg relativt god plass hjemme, med mine nærmere 80 kvadrat. Jeg har samtidig et problem: Jeg er ganske lat.

Så da tilbudet om å teste den nye mopperoboten til iRobot kom, var jeg ikke vanskelig å be. Støvsugerroboter er jo allerede nærmest allemannseie, og kollega Niklas testet nylig en billig Kina-variant som han konkluderte med at fungerte overraskende bra.

Da esken med Braava-roboten i ankom ble vi alle litt perplekse. Den er nemlig overraskende kompakt utformet - en liten kvadratisk boks på hjul, ikke stort større enn en Get Box II eller liknende TV-dekoder.

Tre moduser

Innholdet i pakken: Roboten, batteri, lader og to hver av de tre typene med kluter/mopper.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

I tillegg til roboten, batteriet og ladestasjonen følger det to hver av de tre typene med engangskluter som finnes.

Braava jet 240 har nemlig tre operasjonsmoduser. Den kan feie over gulvet med en tørr mikrofiberklut, vaske med våt klut eller en parkettvennlig variant som spruter ut mindre vann og kjører i et mindre avansert mønster.

Undertegnede er ikke så bekymret for vann på parkettgulvet hjemme, så roboten har stort sett fått utfolde seg med full vannmengde hos meg, men begge de andre modusene er også prøvd ut inngående i testperioden.

Operasjonsmodusen settes for øvrig automatisk etter hvilken klut du fester på. Disse klutene er selvfølgelig proprietære, og roboten har en egen sensor som avgjør hvilken klut som sitter på.

iRobot oppgir at mopperoboten har evnen til å vaske 20 kvadratmeter i gangen, eventuelt 25 kvadratmeter om du bruker en av de to andre modusene. Mer om det etter hvert.

Tørrmopping

La oss ta tørrmoppingen først. Denne modusen er kjekk å kjøre over gulvet med før du eventuelt setter roboten i vaskemodus. Den er nemlig ikke veldig glad i smuler, store støvansamlinger eller liknende.

Bærehåndtaket er hendig. Det er også den lille knappen som løser ut selve moppen, slik at du slipper å vri den skitne kluten løs.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Tørrmoppen gjør en helt grei jobb, selv om den ikke på langt nær kan sammenliknes med en støvsuger. Den plukker opp mye støv, men sliter med brødsmuler og andre liknende "store" partikler.

Om du har et gulv som det ligger mye rart på, ville vi nok tatt støvsugeren fatt først.

Braava-roboten hadde for øvrig store problemer med å komme seg forbi noen løstliggende høyttalerkabler på gulvet under sofaen min. Her endte jeg rett og slett opp med å måtte løfte den ut og sette den i gang på nytt. Du må derfor passe godt på hva du har liggende på gulvet - i verste fall kan du ende opp med oppripet gulv fordi det lå en USB-kabel på feil sted.

Du kan også styre hvor roboten får lov til å bevege seg med den såkalte "Usynlig vegg"-modusen, men denne er samtidig ganske begrenset. Du setter rett og slett roboten med ryggen til den veggen/området du vil sperre av, og så drar den en horisontal linje i sitt virtuelle kart før den setter i gang med rengjøringen. Her er det nok mange hjem som hadde hatt godt av en litt mer utførlig modus for å sette grenser.

Hva så når vi tar i bruk vanntanken?

Først en opplysning: I tillegg til engangsmoppene av typen som følger med maskinen, finnes det gjenbrukbare mopper du kan kjøpe. Men mens engangsmoppene er satt inn med et vaskemiddel, vil du i praksis kun vaske med vann om du går for de gjenbrukbare.

iRobot presiserer nemlig tydelig at vanntanken ikke skal fylles med noe annet enn rent vann, og om du følger bruksanvisningen til punkt og prikke skal moppene også være helt tørre når du setter i gang, slik at du ikke kan dynke dem i grønnsåpe først.

Forskjellen mellom de to våtmodusene er ikke så lett å få øye på. I full vaskemodus kjører roboten i et slags fiskebeinmønster, mens moppemodusen kun vasker i en rett linje frem og tilbake. Ifølge bruksanvisningen har vaskemodusen et vibrerende vaskehode og kan brukes til å fjerne flekker, mens moppemodusen er best til fjerning av hverdagsstøv og -skitt.

Slik ser Braava jet 240 ut på undersiden. Klutene festes ved hjelp av papp-plater på baksiden, og klikker lett fast i hakkene på roboten.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Hvorfor vi trenger en egen type klut til hver av disse er imidlertid litt uklart. De medfølgende blå som hører til vaskemodusen virker i alle fall svært like de oransje moppeklutene.

Vaskeresultatet

Vaskeresultatet synes vi er absolutt godkjent. Parkettgulv er riktignok ikke spesielt vanskelige å vaske, men med tanken på fargen på moppene etter at de er ferdige er det tydelig at de sveiper med seg ganske mye skitt som ikke nødvendigvis er synlig for det blotte øye. Perfekt er det ikke, men det er godt nok til hverdagsrengjøringen.

Vi har også prøvd Braava jet 240 på flisene på badet, og her er ble det også relativt rent, men akkurat på flisene på utsiden av svingdørene til dusjen maktet den ikke å skure vekk alt av skitt. Dette er likevel et område som vanligvis krever rimelig hard skuring om det ikke vaskes veldig ofte, så det er i og for seg ikke overraskende at ikke roboten klarte å få med seg absolutt alt.

Roboten er som nevnt heller ikke spesielt glad i at det ligger smuler og liknende på gulvet, da den stort sett kun dytter dem rundt. I hjørnet på kjøkkenet ender vi for eksempel alltid opp med en liten haug med smuler etter at roboten har vært i aksjon.

Du må regne med å fylle vann på Braava jet 240 rimelig ofte. Vanntanken er nemlig ikke spesielt stor.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Noe som er litt irriterende er at vanntanken er ganske liten, og rekkevidden i vaskemodus begrenses i større grad av størrelse på tanken enn av batteriet. Med fullt vanntrykk går den gjerne tom før den er ferdig med kjøkkenet, og da snakker vi ikke om mer enn rundt 13-14 kvadratmeters gulvareal. I moppemodus klarer den imidlertid både stua og store deler av kjøkkenet, noe som vel er nærmere 30 kvadratmeter.

Roboten sier heller ikke fra om at den er tom for vann, men bare fortsetter å vaske som om ingenting har skjedd. Pumpa til vannet er dessuten rimelig bråkete. Maskinen i seg selv lager nesten ikke lyd i det hele tatt når den fyker rundt på gulvet, men akkurat vannpumpa er ganske enerverende - og spesielt fordi du i praksis må følge med på at maskinen har nok vann og ikke setter seg fast.

Batteriet bruker også drøye halvannen time på å lade fra null til fullt, som er litt i lengste laget om du har planer om å vaske mer enn ett rom en dag. Da ville vi kanskje vurdert å anskaffe et batteri ekstra.

Siden roboten ikke har noen dockingstasjon og du må fylle vann selv, finnes det ingen støtte for planlagte økter, slik mange robotstøvsugere har.

Kommer seg rundt de aller fleste steder

Smart er imidlertid bærehåndtaket og knappen som løser ut klutene slik at du slipper å ta på de skitne klutene etter vask. Roboten er også imponerende når det gjelder navigering - om den møter på et stolbein stopper den litt for å tenke seg om, og så smyger den seg rundt med minimal margin.

Den dekker alle kriker og kroker av rommene i områder den kommer til, inkludert innerst langs vegger og lister, og når den er ferdig kjører den tilbake til startpunktet. Den setter seg heller ikke fast i tepper og liknende, selv om de nevnte høyttalerkablene ble litt problematiske.

"Klippesensorene" gjør også at roboten ikke skal kjøre utenfor trapper, for eksempel. Jeg har riktignok ingen trapper hjemme, men plasserte like godt roboten på kjøkkenbenken for å teste - og den kjørte aldri utenfor.

Konklusjon

Braava jet 240 gjør unektelig vaskejobben enklere. Men du må nok til med storrengjøring en gang iblant likevel.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

I motsetning til støvsugerrobotene kommer du ikke unna en del manuell innsats når det kommer til mopperoboten Braava jet 240. Batteriet må settes til lading, du må fylle vann og plassere en klut under roboten.

Når det er gjort er det imidlertid relativt grei skuring, bokstavelig talt. Roboten navigerer flott, og vaskeresultatet er godt nok i massevis for hverdagsrengjøringen.

Vanntanken er imidlertid litt i minste laget, i tillegg til at roboten burde hatt en måte å si fra om at det er tomt for vann på. Dessuten er modusen som setter opp usynlige vegger i det virtuelle kartet litt i overkant enkel.

Optimalt sett skulle den nok hatt en dockingstasjon med en egen vanntank, slik at den både kunne ladet og fylt vann på egen hånd. Samtidig ville nok det økt prisen en god del.

Likevel: Undertegnede har hatt Braava jet i hus i et par uker nå, og den er unektelig en svært sjarmerende liten sak. Gulvene mine har sjelden vært renere enn dette.

iRobot Braava Jet 240
7.5
Bra

iRobot Braava Jet 240

 • Krysse av
  Vasker godt, selv om den ikke klarer å ta de aller verste flekkene
 • Krysse av
  Imponerende god til å navigere rundt vegger, stolbein og liknende
 • Krysse av
  God rekkevidde på batteriet
 • Bytt
  Krever en del manuell innsats
 • Bytt
  Vanntanken er i minste laget
 • Bytt
  Litt kostbart om du skal bruke engangskluter
 • Bytt
  Kan kun vaske med vann med de gjenbrukbare klutene
annonse