Tek.no

Test

Damer, sprit...og Sovjets fall

23 Feb 2011 21:15

At politikere sier mye de ikke gjør er en kjent sak, men rett som det er gjør de også ting de ikke sier. Viktige ting. Charlie Wilson's War er den sanne, bemerkelsesverdige historien om hvordan den festglade, texanske kongressmannen Charles N. Wilson, en CIA-offiser og en idealistisk forretningskvinne klarte å utstyre den afghanske hæren med moderne våpen og dermed bekjempe den invaderende supermakten Sovjetunioen, helt utenfor medienes og allmennhetens falkeblikk.

Dynamisk og engasjerende

Tom Hanks spiller altså maktpersonen Charlie Wilson, en menneskelig livsnyter med sans for både kvinner, alkohol og rettferdighet som får en vekker når den meget velstående og innflytelsesrike forretningkvinnen Joanne Herring (Julia Roberts) anmoder ham å besøke en afghansk flyktningleir i Pakistan. Ved hjelp av smiger, overtalelsesevner og et skjult nettverk av handlekraftige individer klarer Wilson å gi de afghanske krigerne tilgang til rakettvåpen som gjør de russiske angrepshelikopterne langt mindre uovervinnelige, via "uoffisielle" penge-overføringer til CIA.

I filmsammenheng, som ellers i samfunnet, er politikk ofte for tørt og upersonlig til å vekke genuint engasjement, men Charlie Wilson's War klarer å lage ytterst frisk og vital underholdning på dette bakteppet. Filmen er et humoristisk, avslørende og intelligent innblikk i uoffisielle politiske mekanismer og effektiv maktutøvelse bak den skinnende, forutsigbare mediefasaden vi er så vant til å se.

Den raser avgårde med en tettpakket, dialogdrevet fortellerstrategi, respekterer sitt publikum og hiver om seg med kjapp, ladet, og nesten uavbrutt replikkutveksling i et hektisk og forfriskende uformelt miljø av komisk pragmatiske og utilslørte personligheter som står i vittig kontrast til det vanlige og tilgjorte politiske teateret. Av skuespillerprestasjoner er det Philip Seymour Hoffmans innlevelse og autensitet i den Oscar-nominerte rollen som herlig uflidd og respektløs CIA-agent som særlig må nevnes.

Teknisk

Video

Den tekniske kvaliteten på denne utgivelsen er upåklagelig. Bildet gjengis i 1080p og er rent, klart og støyfritt med høy grad av skarphet og naturlig fargegjengivelse. Detaljer kommer godt frem, og bildet er generelt behagelig å se på.

Audio

Lydsporet i Charlie Wilson's War domineres som sagt av dialog, og er dermed kanskje ikke førstevalget om du er ute etter å presse lydanlegget. Talen gjengis imidlertid klokkerent, og filmen har også noen få krigsscener hvor basselementene får kjørt seg litt.

Konklusjon

Charlie Wilson's War er et skarpt og underholdende drama hvor fargerike dialoger og karakterer mer enn veier opp for det man ellers måtte savne av bulder og brak. I disse Wikileaks-tider er den kanskje også en nyttig påminnelse om at hemmelige politiske prosesser også kan fremskaffe positive resultater, uten at yrkesmessig opportunisme alltid er hovedrivkraften. Om ikke annet anbefales filmen kun for Philip Seymour Hoffmans eksepsjonelle rolletolkning.

Les også
Hvordan du ikke skal date damer
annonse

Les også