Til hovedinnhold
TestACS T1 Live!

Disse er ren terapi for ørene dine

Det koster å være kar – men de er verdt hver eneste krone.

ACS

Innledning

Er du lut lei ørepropper som ikke passer skikkelig? Da kan et alternativ være å satse på formstøpte propper. Ulempen er at du må punge ut med en ekstra slump penger, men til gjengjeld ender du opp med et sett ørepropper som passer deg hundre prosent.

Vår søsterside har allerede testet to formstøpte modeller fra ACS, og nå har vi tatt for oss toppmodellen til selskapet. ACS T1 Live! har en stiv pris, men de leverer den lydkvaliteten du forventer for pengene – og mer til.

Må støpes til deg

Før du får levert ACS T1 Live! må du gjennom en avstøpningsprosses av øregangene dine. Selve avstøpningen tar rundt en halv time. Mens støpen stivner i øregangene vil du oppleve nærmest total stillhet.

Det tar om lag tre uker fra avstøpningen er unnagjort, til proppene er produsert og leveringsklare. ACS T1 Live! er en treveis ørepropp, der all elektronikken er støpt inn i samme emne. Hele proppen er laget av et slitesterkt silikonmateriale. Vekten er litt varierende i forhold til hvor store øreganger du har, men proppene veier omtrent 24 gram ferdig støpt.

ACS T1 Live! leveres i et solid og praktisk oppbevaringsfutteral, sammen med renseverktøy, rensekrem, en overgang fra liten til stor jackplugg og et hendig reiseetui.

Takk til ACS Custom Norge som leverte produktet til test.

NB: avstøpning er gratis i Oslo, men det kan forekomme at du må betale for avstøpningen andre steder i Norge.

Sitter som støpt

Toppmodellen fra ACS bruker en løsning der du legger ledningen fra proppen bak øret. Fordelen med dette er at du slipper resonans fra selve ledningen når den skumper borti glidelåsen eller lignende når du beveger deg. Ledningene som medfølger har et belegg med lav friksjon, som gjør at den ikke så lett vikler seg eller henger seg opp i klærne dine.

Fra proppene samles ledningene i en Y-formet splitt, og går samlet ut fra splitten i en litt tykkere ledning. Totalt er det halvannen meter med ledning, noe som etter vår mening er helt greit om du kun skal bruke dem på farten, men litt i snaueste laget om du skal bruke dem hjemme i godstolen fra en forsterker.

Det er også en strammefunksjon før splitten, slik at du kan stramme inn de to ledningene på baksiden av hodet. En funksjon som er grei å ha om du for eksempel skal ut på en joggetur med musikk på øret.

Proppene sitter meget godt når du først har fått dem skikkelig på plass. Du får også tilbake mye av den samme totale stillheten du opplevde under avstøpning av øregangene. ACS T1 Live! stenger mye av støy fra omverdenen ute, slik at du blir sittende igjen med kun musikken du hører på. Selv under mye bevegelse sitter proppene meget godt. Ulempen med så bra støyredusering er at du virkelig må skjerpe de andre sansene dine når du ferdes i trafikkerte områder.

Det medfølger en kremtube når du kjøper T1 Live! Denne kremen smører du på proppene slik at de skal bli enklere å få på plass, samt at de holder proppene rene. Et lite problem er nemlig at proppene har en tendens til å tiltrekke seg støv og annet bøss uten denne kremen på. Det skyldes nok først og fremst det litt klebrige materialet proppene er laget i.

Du må regne med litt trening før du klarer å sette på plass proppene i en og samme håndvending. Det er nemlig en liten fingerøvelse i starten, men det går uproblematisk etter hvert å sette de i.

Forskjellen på T1 og T1 Live!

ASC leverer to varianter av T1-proppene. Det skiller omlag 700 kroner mellom T1 og T1 Live!, og for prisforskjellen får du et par hendige funksjoner med Live!-modellen. For T1 Live! har blant annet en innebygget mikrofon. Ved hjelp av denne mikrofonen er det mulig å høre omgivelsene i tillegg til musikken du spiller. Denne funksjonen er først og fremst myntet på musikere som for eksempel vil oppleve stemningen fra publikum samtidig som de har musikk på øret. For å bruke mikrofonfunksjonen må du ha en beltepakke som ekstrautstyr. Denne enheten er ikke på markedet i skrivende stund, og prisen er heller ikke kjent.

En annen, og kanskje mer interessant funksjon for vanlige brukere, er at T1 Live! har mulighet til å skifte ut kun selve ledningen. Dermed slipper du å kjøpe komplette nye propper dersom du skulle få brudd eller andre problemer med ledningen.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten

Når alt kommer til alt er det lydkvaliteten som veier tyngst, spesielt når du legger nesten syv tusen kroner på bordet for et par ørepropper.

Etter vår mening er ACS T1 Live! verdt hver eneste krone du betaler. Vi har tidligere testet kostbare ørepropper som Shures SE535, og selv du betaler over det dobbelte for ACS-proppene, får du valuta for pengene. Lydbildet i proppene fra ACS er enormt bredt, og samspillet mellom bass, mellomtone og diskant er nærmest perfekt.

Bassen er fremtredende og tydelig, men blir aldri så kraftig at den setter diskant eller mellomtone i skyggen. Vi spilte alle mulige sjangere på T1 Live! under testperioden, og bassen takler de aller fleste musikktyper med bravur.

Mellomtonen henger også meget godt med i svingene, og komplimenterer bassens kraft med å selv sparke godt fra seg. Resultatet er at trommene får den snerten de behøver og bidrar til at lydopplevelsen blir komplett.

Er det noe vi kan sette fingeren på, så er det kanskje diskanten. Den er både så luftig, skarp og presis som vi ønsker, men har fått en litt uvant plassering i lydbildet. På enkelte musikkspor vi prøvde høres det ut som de lyseste tonene kommer litt i bakgrunnen for de lavere tonene. Det er ikke snakk om at det er plagsomt på noe vis, men likevel noe som er verdt å nevne.

Helst på forsterker

ACS T1 Live! er ikke spesielt tungdrevne. Du kan med hell sleppe dem løs på en mobiltelefon, men lydbildet blir noe innsnevret. Bassen mister litt av den gode snerten, men er fortsatt helt spiselig. Vil du ha proppene til å yte best mulig også på farten, er en lomme-DAC eller forsterker løsningen. Under testperioden brukte vi blant annet Fiio E17. Med denne enheten ble bassen bedre i proppene samtidig som lydbildet også ble utvidet og mer luftig.

For at du skal utnytte proppenes potensial fullt ut, bør du altså koble dem til en forsterker. Vi testet flere løsninger, og det er lite tvil om at en god DAC med forsterker fra for eksempel datamaskinen din gir T1 Live! friheten til å slå ut i full blomst. Lydbildet blir bredere og avstanden mellom ytterpunktene blir tydeligere med en forsterker/DAC. Spesielt når volumet begynner å krype et godt stykke oppover på skalaen kommer en forsterker til sin rett. T1 Live! spiller nesten skremmende høyt uten at verken bassen vrenger seg eller diskanten blir ubehagelig skarp å høre på.

Konklusjon

Først må vi si at syv tusen kroner for et par ørepropper høres vannvittig ut, og det er det nok også for de aller fleste. Men er du opptatt av god lyd, og i tillegg har sett deg lei i å jakte etter propper som passer dine øreganger, er ACS T1 Live! en soleklar anbefaling.

Lydmessig får du noe av det beste vi har lyttet på, med et lydbilde som er meget åpent og luftig samtidig som det spiller nøytralt. Bassen leverer med stor presisjon og kraft uten at den på noen måte blir en dominerende faktor i helhetsinntrykket. Sammen med en mellomtone som virkelig har godt skyv i frasparket, gir T1 Live! deg topp kvalitet i nesten hele frekvensområdet.

Eneste vi har å utsette på lydkvaliteten er at diskanten noen ganger stiller seg litt merkelig plassert i lydbildet, selv om den er så luftig og klar som en diskant skal være. Alt i alt får du en lydopplevelse som kan være ren terapi for ørene dine, med en uanstrengt lytteglede du bør forvente for prisen du betaler.

ACS T1 Live! formstøpes etter avtrykk av dine øreganger for å passe best mulig. Selve formstøpningen er unnagjort i en fei, mens det tar rundt tre uker før du får selve proppene. Med en slik avstøpning vil øreproppen passe deg hundre prosent. Resultatet er en propp som sitter godt uansett hvor mye du beveger deg, samt at den stenger veldig mye av støyen rundt deg ute.

Med Live!-modellen har du også en innebygget mikrofon, som først og fremst er ment for bruk av musikere til å ta inn lyd fra omgivelsene. Til denne funksjonen trenger du en beltepakke som ikke har kommet på markedet ennå. Du har også mulighet til å skifte ut kun ledningen, så skulle uhellet være ute slipper du å kjøpe hele pakken på nytt.

Alt i alt får du fra øverste hylle når du kjøper ACS T1 Live! Disse øreproppene leverer et lydbilde som er både luftig og fylt til randen med detaljer. Bassen og mellomtonen jobber meget godt sammen, og diskanten setter de høye tonene godt, selv om den kan virke litt rart plassert i lydbildet innimellom. Selv om prislappen er stiv, er dette en klar anbefaling til deg som er på jakt etter ørepropper som leverer knakende god lyd, samtidig som de er tilpasset kun for dine øreganger.

+  Ekstremt bra lydkvalitet
+  Sitter meget godt
+  Spesielt god bass og mellomtone
+  Kan brukes på mobiltelefon
+  Meget god støydemping
+  Utskiftbar ledning


-  Kostbare
-  Tiltrekker seg fort støv

Alternativer

Vi har ikke testet ørepropper i denne prisklassen tidligere. Men er du likevel interessert i et sett med gode propper som er formstøpte og ikke koster det hvite ut av øynene, har ACS et godt alternativ i T15 Costum. Her slipper du unna med rundt 2 500 kroner for et par spesialtilpassede propper.

Har du ikke behov for å få spesialtilpassede propper, og ønsker å holde budsjettet under to tusen kroner, vil vi anbefale deg å ta en nærmere kikk på Ultimate Ears TripleFi 10. Her får du et sett propper som byr på mye lyd for pengene, og som samtidig har mange forskjellige tilpasningsmuligheter.

annonse