Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBlueAnt Q2 Smart Bluetooth Headset

Smart håndfri med god lyd

Den veier 10 gram, har talestyring, og den forteller deg hvem som ringer.

BlueAnt Q2 har en ekstra mikrofon som brukes for å fjerne bakgrunnsstøy.

Dette lille Bluetooth-håndfrisettet veier ikke mer enn rundt 10-11 gram, men det gjør likevel overraskende mye ut av seg. Den lave vekten og en god utforming gjør at håndfrisettet er behagelig å ha på seg, samtidig som det har gode spesifikasjoner og topp lydkvalitet.

Men er det verdt prisen? Vi bestemte oss for å finne det ut.

Med og uten tale

Selv om produsenten gjør et poeng ut av at BlueAnt Q2 er et Bluetooth-håndfrisett som i stor grad baserer seg på talestyring, kan du selvfølgelig bruke det på "vanlig måte" hvis du ikke liker å prate gebrokkent engelsk til elektroniske duppeditter.

Vi utførte mesteparten av testen av håndfrisettet med en iPhone 4S, men det fungerer også fint på andre telefoner som støtter Bluetooth og A2DP. Siden det er støtte for A2DP vil du kunne bruke Q2 til å streame musikk fra mobilen, men et håndfrisett som dette egner seg nok best til tale uansett. Men bruker du mobilen som navigasjonsenhet i bilen, kan det være praktisk å få lest opp veibeskrivelse på øret mens du kjører.

Det følger med fem ulike øreputer i gummi. Ørebøylen kan tas av, hvis du foretrekker å bruke håndfrisettet uten. (Foto: Kurt Lekanger)

Den buede formen følger kinnet, og den justerbare metallbøylen sitter behagelig over øret. Dette, kombinert med lav vekt, gjør at du knapt merker at du har på deg håndfrisettet. Metallbøylen kan tas av og snus, slik at du kan velge om du vil bruke håndfrisettet på venstre eller høyre øre. Det følger med øreputer i flere ulike størrelser, dermed finner du nesten garantert en som passer dine ører. Det er også mulig å bruke håndfrisettet hengende løst i øret uten metallbøylen, hvis du foretrekker det.

På yttersiden av håndfrisettet er det en multifunksjonsknapp som brukes til å besvare anrop eller aktivere talestyring. På oversiden finner du to små volumknapper, og på baksiden har du en av/på-knapp. Der finner du også en micro-USB-kontakt som brukes til å lade opp håndfrisettet.

Laster opp kontaktlisten

Første gang du skal bruke håndfrisettet må du pare det med mobiltelefonen. En stemme tar deg gjennom hele prosessen med å få koblet det opp mot mobilen. Du kan også trykke multifunksjonsknappen og si "pair me" for å sette igang paring, eller holde inne knappen i ett sekund.

Når håndfrisettet er paret med mobilen vil navn på alle personene i kontaktregisteret automatisk bli overført til håndfrisettet, for at du skal kunne få lest opp navnet til den som ringer. Da får du vanligvis en beskjed på mobilen hvor du blir spurt om du vil tillate dette. På Android-enheter vil det dukke opp en melding i meldingsfeltet om at noen forsøker å få tilgang til kontaktregisteret. Så snart du har godkjent dette, starter overføringen.

Det er mulig å koble til to telefoner, og bruke Q2 for å besvare anrop fra begge. Skal du ringe ut ved å bruke talekommandoer fra Q2, er det primærtelefonen – det vil si den første du koblet til – som vil bli benyttet.

BlueAnt Q2 fås i flere farger. (Foto: BlueAnt)

Når noen ringer, vil Q2 lese opp navnet på den som ringer deg – eventuelt telefonnummeret. Opplesing av navn fungerer riktignok best på engelske navn, men funksjonen er uansett ganske praktisk. Så lenge du har håndfrisettet på øret, slipper du å grave frem mobilen fra lomma for å sjekke hvem som ringer før du velger å besvare anropet.

Talekommandoer

Q2 støtter som sagt en rekke talekommandoer. Når du trykker inn multifunksjonsknappen på siden av håndfrisettet blir du møtt av en stemme som sier "Say a command". Du kan så lese opp talekommandoer for å sjekke om du er tilkoblet mobilen, ringe tilbake til den siste som har ringt deg, ringe det siste nummeret på nytt eller sjekke batteristatus. Lurer du på hvilke kommandoer du kan si, trenger du bare å si "What can I say?" for å få lest opp alle kommandoene.

Når noen ringer deg, kan du svare "Answer" eller "Ignore" for å besvare eller overse anropet. Alternativt kan du trykke knappen på siden av håndfrisettet for å besvare anropet, eller dobbelttrykke for å ignorere.

Mange mobiltelefoner har støtte for egne talekommandoer. Vil du bruke disse, sier du bare "Phone commands" for å aktivere mobiltelefonens egne talefunksjoner.

En Android-app leser opp SMS-ene for deg.

Kommer det inn en samtale nummer to mens du snakker i telefonen, kan du holde inne volum+-knappen i ett sekund for å sette den første samtalen på vent og besvare den andre samtalen. Trykker du i stedet volum- vil den første samtalen bli brutt, og du besvarer den innkommende samtalen. Før du blir godt kjent med håndfrisettet vil vi tro det er ganske fort gjort å trykke feil her.

Har du en Android-telefon, kan du laste ned en app som automatisk leser opp SMS-er for deg gjennom håndfrisettet. Vi har ikke testet denne.

Lydkvalitet

Det er en ekstra mikrofon på siden av enheten, i tillegg til hovedmikrofonen. Den ekstra mikrofonen brukes for å kunne isolere stemmen din fra bakgrunnsstøy, slik at den du snakker med lettere skal kunne høre deg. Lydstyrken blir automatisk justert avhengig av bakgrunnsstøyen, og ifølge BlueAnt skal håndfrisettet benytte teknologi for å redusere støy fra vind som treffer mikrofonen.

Vi opplevde lydkvaliteten til BlueAnt Q2 som god på samtaler, og de vi snakket med kunne også høre oss klart og tydelig, og mente lydkvaliteten var god. Undertegnede har en periode brukt en Jabra Supreme som håndfrisett, og selv om lydkvaliteten på denne er noe bedre for den som har på seg håndfrisettet (noe du hører spesielt på musikk) – har jeg ofte opplevd at samtalepartneren har klaget over dårlig lyd. Slik er det ikke med BlueAnt Q2. Her kan også den du snakker med høre deg klart og tydelig.

Produsenten oppgir en taletid på 5 timer og en standbytid på 100 timer. Dette er ikke så aller verst, selv om Jabra Supreme kan skilte med 6 timer tale og 360 timer standby. Lading tar 3-4 timer, og en liten LED-indikator skifter farge fra blinkende rødt til hvitt når håndfrisettet er ferdig oppladet.

Konklusjon

Alt i alt er BlueAnt Q2 et hyggelig bekjentskap. Størrelsen og vekten gjør at det er behagelig å bruke, og lydkvaliteten er som sagt veldig god. Audas, som lånte oss håndfrisettet, tok opprinnelig 899 kroner for det – og det mente vi var i drøyeste laget. Men etter at testen ble publisert, valgte de å redusere prisen til 599 kroner. Det er en pris vi mener det absolutt er verdt å betale for dette håndfrisettet.

Les også testen vår av bilhåndfriløsningen Jabra Freeway – kanongod musikkspiller og bilhåndfri.

Trenger du en liten bordhøyttaler med håndfri og suveren lyd, bør du også ta en kikk på minihøyttaleren Logitech Mini Boombox.

annonse