Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTomTom GO Live 1005

Denne GPS-en er kongen av trafikken

Men er den bedre enn Garmins GPS-flaggskip?

For kjøring i store byer er TomTom GO Live 1005 et veldig godt verktøy. Å vise deg veien fra hvor du befinner deg og til en inntastet adresse kan en hvilken som helst GPS, men å vite hvor det er kø og hvor mye forsinkelse det skaper, så vel som å vise hvilken vei du bør kjøre for å unngå køen, er egenskaper du bare finner i påkostede GPS-er.

Veldig god å ha i byen

I GO Live 1005 ser du akkurat hvor køen starter og slutter på kartet, og disse markeringene fungerer overraskende bra. På høyresiden av skjermen ser du hele tiden når du kommer til å treffe en kø på ruten din og hvor stor forsinkelse det innebærer. Det er en fantastisk praktisk funksjon når du kjører i nærheten av en stor by i rushtiden.

At GPS-en er på nett sørger også for at du kan søke etter steder ved hjelp av Google, eller sjekke værmeldingen.

Live-funksjonene er abonnementsbasert. Du får abonnement for ett år når du kjøper GPS-en, og deretter må du betale 49 kroner i måneden.

Lignende live-funksjoner har også Garmins toppmodell, nüvi 3590, mot betaling. Les testen av nüvi 3590 »

Gode anvisninger på stor skjerm

Ut over dette er GO Live 1005 også god på vanlig navigasjon. Den har gir tydelige anvisninger til både øye og øre og den fem tommer store skjermen gjør at du får god oversikt.

Kartet kunne imidlertid vært bedre. Garmin nüvi 3590 viser for eksempel litt topografi og noen bygninger i 3D, noe som gjør det enklere å plassere seg på det kartet du har i hodet.

Garmins toppmodell er dessuten bedre i fotgjengermodus. Du kan holde GPS-en vertikalt i hånda, den er mindre og lettere og navigasjonsfunksjonene er bedre tilpasset fotgjengere.

Ellers synes vi responsen når vi svinger også kunne vært bedre. Pilen på GPS-en henger alltid litt, slik at en skulle tro GPS-mottakeren var montert på en campingvogn. Dette merker vi oss imidlertid bare i de trange bygatene, der vi skal svinge flere ganger rett etter hverandre.

Kongen av trafikk

GO Live 1005 er kanonbra i trafikkerte storbyer, og ekstrafunksjonene fungerer utmerket. Imidlertid er Garmins toppmodell bedre for fotgjengernavigering og kartene er noe bedre.

Garmin nüvi 3590 koster i skrivende stund fem hundre kroner mer enn GO Live 1005, og om vi måtte velge en bilnavigator ville vi på bakgrunn av dette og de gode live-funksjonene vippet mot TomTom. Dersom du skal bruke GPS-en som fotgjenger også, bør du utvilsomt punge ut en femhundrelapp mer for nüvi 3590. Da får du også bedre kart, og en slankere og lettere GPS.

Terningkast: 5

Vil du vite mer?
Les hele testen av TomTom GO Live 1005 på Amobil.no »

Her finner du alle våre GPS-tester »

Les også
TomTom Start 25: Koster mer enn den smaker
Les også
Denne mobilholderen ødelegger ikke interiøret
Les også
Mio Spirit 687: Rimelig GPS med stor skjerm
Les også
Garmin Nüvi 3590: Perfekt GPS for deg som skal både kjøre og gå
Les også
Nike+ SportWatch GPS: Løpeturen blir ikke den samme uten denne
Les også
TomTom GO Live Top Gear edition: Jeremy viser deg veien forbi køene
Les også
Apps for navigasjon i skog og mark: Den beste GPS-appen for tur, jakt og sportsfiske
Les også
Med denne kart-appen finner du frem på fjellet
Les også
Her er de beste bilappene
Les også
Snart kan du twitre fra GPS-en
Les også
Nå kan sola slå ut GPS-en din
annonse