Tek.no

Test Asus ProArt PA248Q

Helproff skjerm, til lav pris

Asus nyeste leverer alt vi ønsker oss i én pakke.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
7 Juni 2012 19:00

Introduksjon

Asus er nok mest kjent for produksjonen av bærbare PC-er og hovedkort, kategoriene som her til lands er kjernen av merkeverdien. Men de står også meget sterkt innenfor markedet for PC-skjermer, et område som på ingen måte blir nedprioritert for selskapet.

Vi har testet flere modeller, og det er ikke lenge siden vi lot oss imponere av ProArt PA246Q.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

I dag skal vi ta en nærmere kikk på oppfølgeren til PA246Q. Testkandidaten vi nå sitter med fremfor oss heter ProArt PA248Q, en skjerm som er pakket inn i det samme skallet som sin lillebror.

Selv om skallet er mye av det samme, er det et par klare forskjeller mellom de to modellene. Modellen vi i dag tester, PA248Q, er generelt sett en noe lettere og litt billigere modell, med et annet bildepanel, bakgrunnsbelysning og tilkoblingsstøtte.

LED-belyst

En av forskjellene mellom de to er at dagens testmodell har tatt i bruk LED-belysning. Dette kan gi et litt skarpere bilde, senker strømforbruket og gjør det mulig for Asus å senke prisen.

Det er imidlertid ikke alt. De to modellene er også forskjellig der det teller mest – i selve skjermpanelet. Mens PA246Q bar et P-IPS-panel, har PA248Q tatt i brukt et A+ IPS-panel. I praksis betyr det at skjermen nå ikke lenger har 98 prosent støtte i Adobe RGB-spekteret, men bildekvaliteten skal ikke være betydelig dårligere av den grunn.

Det finnes flere former for IPS-panel, og disse to holder begge generelt sett en veldig høy bildekvalitet. Spesielt om man setter de opp mot de tradisjonelt sett billigste TN-panelene, som har preget PC-skjermene i lang tid. Gode IPS-paneler har nå falt drastisk i pris, og er definitivt det du burde jakte etter.

Bildekvaliteten er veldig god, og den eneste praktiske ulempen med IPS-panelet er responstiden, selv om det har blitt gjort veldig store forbedringer den siste tiden. Asus oppgir at PA248Q skal bytte fra grå til grå på 6 ms, en anstendig og god verdi – men det er hakket tregere enn TN-panelene.

PA248Q har videre en matt overflate, som gjør at den takler direkte belysning bra – i tillegg til å gi deg et mindre skrikende bilde. Oppløsningen er på hele 1920 x 1200 piksler, som gir skjermen et 16:10-sideforhold.

Flere ekstrafunksjoner

Langs høyre sidekant finner vi et par diskrete knapper, som sklir godt inn i skjermens design. Rammen består i stor av matt, sort, plast.

Øverst på rekken finner vi noe helt herlig: En liten styrepinne. Før har man måtte navigere rundt i skjermens menyer via IT-historiens minst intuive knapper, men det er det nå slutt på. Med denne styrepinnen kan vi lekende lett navigere rundt i menyene og skjermens ekstrafunksjoner.

En av ekstrafunksjonene er digitale rutenett og markeringslinjer. Trykker du inn støyrepinnen kan du legge til syv forskjellige rutenett eller kantlinjer for kjente størrelser, slik som et A4-ark, over skjermbildet. Dette er noe som skjer i selve skjermen, og klusser dermed ikke til originalbildet fra maskinen din. På plastrammen rundt skjermpanelet er det markerte opp hvor mange centimeter inn på skjermen du du befinner deg.

Mange tilkoblinger

På skjermens bakside finner vi alt vi trenger av tilkoblinger. VGA, DVI, HDMI og DisplayPort er alle representert i godt omfang – og alle er av nyeste standard.

Skjermen kommer også med en solid USB-hub. Dette er den første kandidaten vi har inne til test der USB 3.0 er tatt i bruk, som altså er den nyeste og raskeste standarden. Du kobler én kabel til skjermen, så får du fire USB-utganger lett tilgjengelig på siden av skjermhodet.

Skjermen veier godt over seks kilo, og står fjellstøtt på skrivebordet. Det gjør den takket være en meget god fot, som ikke bare holder skjermhodet meget stabilt, men som også kan tilpasses alle former for bruk. Den byr på en lang høydejustering, rotering, tilting og pivot – kort og greit alt man kan ønske seg.

I produkteksken følger det med en god pakke tilbehør, blant annet én USB 3.0- og DisplayPort-kabel, samt et par hendige kabelbånd.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på bildekvaliteten »

Les også