Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Tab 10.1

Nettbrettet Apple bør frykte

Gir deg både bedre skjerm og flere muligheter enn iPad 2.

Samsung Galaxy Tab 10.1 er etter vår oppfatning det beste nettbrettet på markedet i dag. Men avstanden ned til iPad 2 er ikke lang. For selv om det er forskjeller på de to brettene, så er likhetene desto flere. Begge fikser nettsurfing, multimediefiler, kontorapplikasjoner, navigasjon, chat, e-bøker og spill på en helt grei måte, mens ingen av dem kan skryte på seg å være særlig gode på kamerafronten. Når det kommer til pris er det heller ikke mye som skiller de to.

Kort sagt går forskjellene mer på de tradisjonelle skillene mellom Apples lukkede hage, og Googles åpne jungel. For noen vil enkelheten og stålkontrollen Apple har med sine nettbrett og applikasjoner gi en tilfredsstillende brukeropplevelse. For andre vil ønsket om å kunne dele filer og gjøre produktet mer personlig være av større verdi. Kort sagt er iPad litt mer oversiktelig og litt mer polert, mens du har noe bedre teknologi og flere muligheter om du velger Galaxy Tab 10.1.

PC-erstatning

For mange vil en Galaxy Tab 10.1 kunne erstatte en bærbar PC. Kjøper du i tillegg en tastatur-dokk eller et Bluetooth-tastatur, så blir forskjellene minimale. En bærbar PC vil ha mer lagringsplass og kraft til å kjøre mer avanserte spill og tyngre programmer. Samtidig vil en bærbar PC ikke kunne måle seg med Galaxy Tab 10.1s enkelhet, øyeblikkelige oppstart og fantastiske batterikapasitet. Fremdeles kan du ikke utføre alle nettbaserte oppgaver på et nettbrett, blant annet fordi det ikke er støtte for Java i nettleseren. Enkelte videotjenester er heller ikke optimalisert for nettbrett.

Skjermen på Galaxy Tab 10.1 er stor, skarp og lyssterk, og vi har under testperioden forsøkt å jobbe på brettet utendørs i sollys. Det fungerte overraskende bra, selv om det blir en del refleks i det blanke skjermglasset.

Å se film på Galaxy Tab 10.1 blir nesten som å se film på PC. Skjermen er langt mindre enn på PC-en, men til gjengjeld er betraktningsavstanden kortere. Dessuten er det lettere å frakte med seg et nettbrett på offentlig kommunikasjon, og du slipper oppstartstid. Overføring av filer fra PC til nettbrett via en USB-kabel går raskt, men sluker også mye minne.

Galaxy Tab 10.1 har en god skjerm, lav vekt og bra batterikapasitet, sammenliknet med nettbrett som Asus Eee-pad og Motorola Xoom. At prisen på nettbrettet faktisk er lavere enn på selskapets dyreste Android-mobiler gjør at det for enkelte antakelig vil være like lurt å kjøpe en billig mobiltelefon, og heller bruke resten av pengene på dette nettbrettet.

Men en ting kommer du ikke unna; Samsung Galaxy Tab 10.1 går ikke ned i jakklomma.

Alternativer

Her er noen alternativer du også kan vurdere:

Asus Eee Pad Transformer. Denne er tyngre enn Samsung Galaxy Tab 10.1, og litt svakere batteri. Kan kobles til et tastatur som gir økt batterikapasitet og får nettbrettet til å minne om en bærbar PC. Tilsvarende løsning finnes i en omslag til Galaxy tab 10.1, men da er brettet og tastaturet koblet sammen med Bluetooth.

Motorola Xoom. Dette brettet har 32 GB minne, mot Samsungs 16 GB (versjonen som selges i Norge). Brettet er en god del tykkere og tyngre enn Galaxy Tab 10.1. Da vi testet Xoom var programvaren noe umoden, men med oppdatert programvare vil det kunne hente seg inn en del. Prosessor og brikkesett er det samme som i Samsungs nettbrett. Det har også støtte for minnekort.

iPad 2. Dette brettet kan du få med opp til 64 GB minne. Velger du 16 GB, slik du har i Galaxy Tab 10.1, så blir prisen omtrent den samme. iPad 2 er et brett det er enklere å komme igang med, samtidig som det har lavere skjermoppløsning og visse begrensninger knyttet til hva Apple vil la deg bruke brettet til.

Les hele testen av Samsung Galaxy Tab 10.1 på Amobil.no.

annonse