Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Acro S

Her er mobilen du kan putte i drinken

Sonys nye mobiltelefon tåler støv og vann.

Kurt Lekanger, Amobil.no

[Amobil.no]: Sony Xperia Acro S er den andre av to nye støv- og vanntette mobiltelefoner fra Sony, og storebror til Xperia Go, som vi har testet tidligere. Spesifikasjonene er omtrent de samme som for Sonys toppmodell Xperia S, og dermed snakker vi om en forholdsvis rask og godt utstyrt mobiltelefon.

I tillegg til en kraftig 1,5 GHz tokjerneprosessor, har denne telefonen det meste du måtte ønske deg av teknologi – inkludert nye teknologier som NFC, Near Field Communication. Det gjør den forberedt for fremtidens betalingsløsninger, samtidig som du kan bruke NFC til enkel overføring av informasjon mellom to telefoner. Med de medfølgende "NFC Smart Tags" kan du automatisk stille inn telefonen på ulike måter bare ved å holde en Smart Tag – en liten rund brikke – inntil telefonen.

Telefonen kommer med Android 4.0, og med Sonys egne menytilpasninger på toppen er dette en telefon som er enkel og grei å bruke – samtidig som den har avanserte tilpasningsmuligheter du bare finner på en Android-mobil.

Tåler norsk sommervær

Siden denne telefonen er IP57-sertifisert, skal den være beskyttet mot støv og tåle å ligge 1 meter under vann i 30 minutter uten å ta skade av det. Sony hevder på sine nettsider at Acro S er telefonen du skal kunne putte i drinken, ta med i dusjen eller slenge i sandkassen, uten at den skal ta skade av det.

Vi tok dem på ordet, og puttet Acro S i drinken. For den mer seriøse delen av testen lot vi telefonen ligge under vann i en halvtime. Da vi tok av de vanntette lukene som dekker til alle utgangene på telefonen, var det helt knusk tørt bak. Acro S er med andre ord en telefon du trygt kan bruke når det regner, det vil si at den bør tåle en normal norsk sommer. Skjermen har for øvrig støtte for det Sony kaller "Wet Finger Tracking", som betyr at den fungerer selv om skjermen og fingrene er våte.

Det eneste vi bekymrer oss litt for, er om dekslene vil forbli vanntette over tid. Dekslene er også forholdsvis løse, og er du ikke påpasselig med å trykke dem skikkelig på plass, risikerer du at telefonen ikke lenger er vanntett. Men den er uansett beskyttet vesentlig bedre mot dårlig vær enn en normal smarttelefon, som kan få fuktskader bare Gislefoss viser seg på TV-skjermen.

Den 4,3 tommer store skjermen har svært god bildekvalitet.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no

Super skjerm

Denne telefonen gjør en utmerket jobb enten du er ute etter en jobbtelefon eller først og fremst vil ha en underholdningsmobil. Den 4,3 tommer store skjermen har en oppløsning på 1280 x 720 punkter, det vil si at den kan vise film i 720p HD uten kvalitetstap. Bildekvaliteten er meget god, med flott fargegjengivelse og topp innsynsvinkel.

Videospilleren støtter nesten hva det skal være av ulike videoformater, og Sonys musikkspiller er også god. Kombinerer du dette med god lyd og muligheter for tilkobling til TV og/eller stereoanlegg via HDMI eller trådløst DLNA, snakker vi om en veldig god underholdningsmobil.

Er det viktig at mobiltelefonen tar gode bilder, vil du heller ikke bli skuffet. Det finnes nok mobiltelefoner som tar enda bedre bilder, men bildekvaliteten på 12 megapiksel-kameraet er bra – og kameraappen har mange innstillingsmuligheter, og funksjoner som for eksempel ansiktsgjenkjenning og mulighet til å lage 3D-panoramaer.

Konklusjon og alternativer

Alt i alt mener vi Sony Xperia Acro S er en veldig god telefon for deg som vil ha en toppmodell som også tåler vær og vind. Telefonen er riktignok litt dyr, og noen vil sikkert synes det er litt drøyt å måtte betale rundt 500 kroner ekstra for å få det om i praksis er en vanntett Xperia S.

Da vi testet Sony Xperia S klaget vi over dårlig byggekvalitet, men dette virker mye bedre på Acro S – selv om de vanntette dekslene ikke virket så veldig tillitvekkende. Men testene våre viste at telefonen holder vann, bokstavelig talt.

Xperia Acro S er den eneste vanntette mobiltelefonen med virkelig gode spesifikasjoner, så vil du ha noe i denne klassen er det ikke mange alternativer. Du har Motorola Razr, som er vannavisende – det vil si at den skal tåle en liten regnbyge – men den er ikke vanntett.

Synes du Acro S er for stor, eller for dyr, bør du ta en kikk på Sony Xperia Go. Den har en 3,5-tommers skjerm og koster rundt 1.800 kroner mindre. Spesifikasjoner og ytelse er dårligere, men det er likevel en veldig god telefon. Et annet vanntett alternativ er Motorola Defy+, som er enda billigere enn Xperia Go igjen.

Trenger du en telefon som også tåler en skikkelig trøkk, bør du velge en såkalt "ruggedized" telefon. Samsung Galaxy Xcover er et godt Android-alternativ som skal tåle forholdsvis mye, mens Sonim XP3300 er så solid bygget at den tåler en helvetesuke i Forsvaret.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Sony Xperia Acro S på Amobil.no »

annonse