Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 6

iPhone 6 byr på topp ytelse i lekker innpakning

... og endelig dekker ikke tomlene en tredel av skjermen.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Helt siden første generasjon iPhone har det vært stor interesse rundt Apples telefoner. Årets iPhone 6 er ikke noe unntak, og vi reiste til London for å skaffe tak i et testeksemplar noen dager før de ellers er mulig å få tak i.

En helsprø lansering med vill jubel, klapping og U2 sier litt om galskapen. En uke senere ble den etterfulgt av 13 timer i kø sammen med andre mennesker som enten har veldig lyst på ny telefon, eller ser frem til mulighetene til å selge den. Samme hvor gode produkter konkurrentene har, er det foreløpig ingen av dem som klarer å lage helt den samme mengden oppstyr rundt én enkelt modell.

Velbygget mobiltelefon

Fortjener iPhone 6 all viraken? På designsiden er vi tilbøyelige til å si at den gjør det.

Industridesign er en ting Apple fortsatt kan veldig godt. De har levert noen av de mest slitesterke telefonene vi har brukt gjennom årene, og følelsen av å ha et produkt som virkelig føles velbygget mellom hendene er ganske viktig for mange. iPhone 6 leverer akkurat den følelsen. Den føles som ett solid stykke metall. Selv om metallet blir avbrutt av plastfelter oppe og nede merker man knapt overgangen mellom de ulike materialene.

En utstikkende kameralinse på baksiden er det eneste som bryter med Apples sedvanlige minimalistiske design. Bruddet er uansett ikke stort. Linsen stikker ut omtrent én millimeter. Det er for lite til å merke noe særlig til den lille tuten i daglig bruk, men når telefonen hviler med ryggen mot et bord, er det i realiteten bare et lite felt nederst på telefonen, og kameralinsen som er borti underlaget. Det er fint for metallfinishen på baksiden av telefonen, men sliter det ekstra på optikken? Vi håper ikke det, og vi får heller ikke noe skikkelig svar på dette før denne designen har vært på markedet en stund. Det hender seg forresten at tuten trekker med seg ting opp av lommene.

Baksiden er i metall og virker særdeles solid.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

iPhone 6 føles rett og slett som en velbygget mobil, som virker å tåle solide mengder slitasje. Hva den faktisk tåler av knall og fall er gjerne et helt annet regnestykke. Det ble lenge spekulert i at skjermen ville bli dekket av safirglass. Slik gikk det ikke. I stedet bruker Apple en ny type herdet glass, som skal være sterkere. Om det betyr færre knuste iPhone-er i året som kommer vil tiden vise.

Knallgod skjerm

Det avrundede skjermglasset blir en slags fortsettelse på rammen rundt telefonen. Designgrepet markedsføres ofte som 2,5D-glass, og det gir unektelig en mer eksklusiv følelse enn helt vanlig, flatt glass over skjermen.

Skjermen her er 4,7 tommer stor, og har en ganske uvanlig oppløsning på 1334 x 750 piksler. Det er noe over minstekravet for å kalle det en HD-skjerm, men tettheten mellom bildepunktene blir vesentlig lavere enn for tilsvarende produkter med full-HD-skjermer. Det er riktig nok ikke fryktelig mange produkter med samme skjermstørrelse og full-HD, men HTCs One (M7) er verdt å nevne.

Hvor merkbart dette er i praksis er vanskelig å si. Det er naturligvis målbart, og tar du på deg monokkelen for å finstudere skjermen vil du også se forskjeller i skarphet. Men i vanlig bruk, fra dag til dag, gir iPhone 6-skjermen både generell bildekvalitet og skarphet som holder. Mange vil mene at for en kostbar telefon som dette, burde også toppede spesifikasjoner være på plass. Samtidig er det stadig flere som ikke tar akkurat spesifikasjoner så høytidelig lenger. Når spesifikasjonskappløpet roer seg litt, handler stadig mer om brukeropplevelsen, og der har vi ikke noe å utsette på iPhone 6-skjermen.

Rask som et olja lyn

iOS 8 har fått seg noen små designendringer, men visuelt er det meste likt sammenliknet med forrige utgave.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

iOS8 er nytt med denne iPhone-varianten. Har du en iPhone fra før har du kanskje allerede rukket å stifte bekjentskap med Apples siste operativsystem. Som vanlig er menyflyten upåklagelig. Vi kan ikke erindre at Apple noen gang har sluppet en iPhone der iOS ikke har ytt sitt aller beste. At ytelsen kan svikte på aldrende telefoner som oppgraderes er en annen sak.

iOS 8 har fått en rekke nyheter, så som egen oversikt over batteriforbruk, og mulighet til å velge alternative tastaturløsninger. Begge deler ting vi kjenner godt fra Android-verden.

Men, Apple har en egen evne til å gjøre brukeropplevelsen polert. Vi opplever ganske ofte at Android-telefoner i de lavere prisklassene ikke gir en brukeropplevelse som henger helt på greip. Innimellom hender dette for toppmodellene også.

Å trekke menyen nedover for å søke har vært med i iOS lenge. Effekten som skyver menyen i bakgrunnen er derimot ny. Her har vi bare trukket skjermen delvis ned.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
To raske berøringer på hjemtasten flytter hele innholdet nedover på skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Apple, og i den senere tid også Microsoft, har vist at det er mulig å gi kompromissløs ytelse, uten nødvendigvis å vinne noen spesifikasjonskrig.

Gjennomførte effekter

Den samme ytelsen gjør seg gjeldende også i noen av de mer gjennomførte menyanimasjonene som dukker opp. Eksempelvis når du trekker app-ikonene nedover på skjermen for å få frem søkeboksen som lar deg finne enkeltapper, eller hva som helst annet. Funksjonen har vært med i iOS lenge, men den silkemyke overgangen der bakgrunnen gradvis går ut av fokus, til fordel for søkeboksen, er ny. Flere slike små detaljer gir iOS et nesten litt sukkertøyaktig ytre, som spiller fint sammen med det buede skjermglasset.

Vi klarer oss vanligvis godt uten staffasje som går på bekostning av brukervennlighet, men i tilfellet iPhone 6 og iOS 8 går den ikke i veien for stort.

Så til den gamle påstanden om at noe større enn fire tommers skjerm vil være umulig å nå. Android-leiren har løst, eller iallfall forsøkt å løse, dette for lenge siden. En variant vi ser ofte er tastaturer som kan krympes og flyttes til den ene siden av skjermen. Mange av disse fungerer greit, men de kan være kronglete å aktivere.

Genial enhåndsløsning

Måten Apple har valgt å løse dette på er smått genial. To små berøringer, ikke klikk, på hjemtasten flytter alt innholdet på skjermen nedover. Det gjelder uansett hvor du er i menysystemet, eller hvilken app du har åpen. Animasjonen er for det meste perfekt, men i noen apper ser vi av og til en liten, svart blinkende stripe mellom toppen av appen og menylinjen. Dette kan være noe som blir bedre for fremtidige oppdateringer av disse appene, men slik det står i dag skjemmer det løsningen en bitteliten anelse.

At løsningen er så enkel å aktivere, og at den virker uansett hva du jobber med, trumfer uansett den lille svakheten vi ser av og til. Å bruke fingeravtrykksensoren til dette er rett og slett en liten genistrek, helt på linje med Samsungs bruk av pulssensoren som utløserknapp for selfie-er. Begge deler er smart, ny bruk av eksisterende teknologi.

En ting vi ser av og til er at tastaturet ser ut til å endre størrelse. I noen tilfeller ser dette ut til å samsvare med passordinntasting, og vi er ikke sikre på om dette er en bug, eller et bevisst valg for å gjøre det enklere å taste passord. Stundom ser vi også at noen få apper ikke skjønner seg på skjermstørrelsen, og tilpasser seg litt dårlig, med relativt store åpne flater rundtom på skjermen.

Godkjenn apper med fingeravtrykket

Ellers er iOS stadig enkelt å bruke, og greit å ha med å gjøre i de fleste sammenhenger. Undertegnedes personlige kjepphest er at innstillingsmenyen snarest burde ryddes litt i. Den har sett omtrent lik ut gjennom en mengde iOS-oppdateringer, og er nå smekkfull av til dels rotete valg. Når det er sagt har de siste iOS-oppdateringene sørget for at man ikke behøver å oppsøke innstillingsmenyen så ofte.

Vi runder av første side med å nevne en av de virkelig store fordelene med nye iPhone 6 og iOS 8. Fingeravtrykket ditt er nå det eneste du trenger også når du laster ned apper fra App Store. Dermed er det slutt på å taste passordet hver bidige gang du skal laste ned en app, enten den er gratis eller koster penger.

Bli med videre til side to for å lese mer om apper og funksjoner på nye iPhone 6 »

Teknologi og funksjoner

Apples telefoner har stort sett ligget noe bak resten av feltet på rene spesifikasjoner. En egenskap Android-fans, og i sin tid faktisk også brukere av Nokias Symbian-telefoner, har visst å si fra om. I år er det særlig tillegget av NFC-teknologi som skaper en del oppmerksomhet.

Ikke minst fordi Apple nok en gang satser på en nedlåst løsning, som gir få muligheter utenom akkurat de som selskapet har tenkt å tilby selv. En løsning det foreløpig er uvisst om dukker opp i Norge.

Med det sagt, iPhone 6 har det meste du forventer av en toppspesifisert smarttelefon i dag. Du får kjapp 4G-tilkobling og raskeste standard trådløst nett. Til tross for at antall kjerner, og gigahertz, ikke ser ut til å henge med Android-toppmodellene på papiret, viser både praktisk bruk og ytelsesmålinger at iPhone 6 ikke står tilbake for konkurransen på dette feltet heller.

To irritasjonsmomenter – jepp, det er de vanlige to ...

Minnekortplassen vi stadig ønsker oss, får vi nok aldri av Apple. Selskapet har pleid å ta mellom 800 og 1000 kroner for hvert steg opp i lagringsplass. Under lanseringen stod jubelen i taket da det endelig dukket opp en iPhone 6 med 128 gigabyte lagringsplass, og ved salgsstart var det de største variantene som ble plukket bort først. Dette ser ut til å være en melkeku Apple får beholde en stund til. Det er irriterende når man vet at et minnekort på 128 gigabyte koster skarve 850 kroner, langt mindre enn Apples oppgradering fra 16 til 128 gigabyte, som utgjør hele 1800 kroner for den vanlige iPhone 6-modellen.

Dessuten er Apples Lightning-kabel et irritasjonsmoment. Forstå oss rett – det er en relativt god løsning, og vi setter pris på å slippe å tenke på orienteringen når vi kobler den til. Det som er irriterende er at den ikke passer i så mye annet, der én enkelt Micro USB-kabel ofte kan være det eneste du trenger for å holde liv i både kamera, harddisker og mobiltelefon, om du har en Android-telefon.

iOS er ikke lenger et blankt ark

Vi har flere ganger omtalt nye iOS-produkter som blanke ark. Det er absolutt ikke riktig beskrivelse lenger. Ved fjorårets iPhone 5S-lansering gjorde Apple iWork- og iLife-pakkene sine gratis for nye iOS-brukere, og når du starter opp en iPhone 6 får du raskt spørsmålet om du ønsker å laste ned disse appene. Det kan være vel investert tid.

Spesielt appene i iWork-katalogen er nyttige. Viktigst av alt er kanskje tekstbehandleren Pages, men også regneark og presentasjoner kan lages eller redigeres med denne programpakken.

Pages og resten av iWork-pakken er svært nyttig og enkel å bruke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Her får du forholdsvis avanserte redigeringsmuligheter, slik at arbeidet du gjør på farten krever minimalt med bearbeiding for å passe sammen med arbeid som allerede er gjort på storskjerm, med de mange valgmulighetene fullfunksjons Office-pakker byr på fra PC.

En annen ting vi liker er at stadig flere basisfunksjoner dekkes på en smart og god måte i iOS. Snarveisknappene i menyen som trekkes opp fra bunnen av skjermen har vært med oss en liten stund, men det er fortsatt svært praktisk å ha kjapp og enkel tilgang på både kalkulator og lommelykt. At iOS i denne utgaven også gir oss oversikt over nylige anrop i samme skjermbilde som oversikten over nylig brukte apper er også en kjekk detalj.

Både tekstmeldinger og vanlige taleanrop fungerer eksemplarisk på iPhone 6. Høyt og godt volum under samtaler gjør telefonen godt egnet også for deg som ikke hører så godt. Batterilevetiden virker også merkbart bedre enn i iPhone 5S.

Bytt tastatur ... om en stund

En fordel Android-brukere er godt kjent med er muligheten til å erstatte skjermtastaturet som hører til telefonen. Strengt tatt var det ikke bare en fordel, men en nødvendighet i tidlige Android-dager, da mange telefoner ble levert uten norske bokstaver i tastaturene. Med iOS 8 og iPhone 6 får også Apple-telefonene denne muligheten, men her er situasjonen snudd litt på hodet sammenliknet med de tidlige Android-dagene.

Der Apples egen tastaturløsning har støtte for norske tegn, er det foreløpig ingen av de nedlastbare variantene som har fått på plass dette. Dermed må altså vi nordboere smøre oss med tålmodighet før tastaturløsninger som Swype eller Swiftkey blir spesielt nyttige for oss. På en iPhone, altså.

Foreløpig har vi ikke funnet et eneste tastatur med støtte for norsk språk i App Store. Forhåpentligvis legges støtten til snart.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I tillegg må vi nevne at selve byttet ikke foregår på noen spesielt intuitiv måte, og egentlig minner oss litt om c-momentene vi måtte ta i Android-menyer for flere år siden. Swiftkey forsøker å løse dette ved å vise frem en brukerveiledning som du kan bytte på å ha på skjermen mens du navigerer i kråkereiret som er innstillingsmenyene i iOS.

Kjepper i hjulene for Helse-app

Apple fortsetter å legge til nye konsepter som del av iOS. Fra før kjenner vi Passbook, som kan ta vare på billettene våre, Game Center som tar vare på spillhistorikken vår og iTunesU som kan fôre enheten med lærerikt innhold.

I denne omgangen er appen Helse som har kommet til. Her tenker Apple ganske annerledes enn de mange konkurrentene som har lansert egne sunnhetsapper. Der konkurrentene for en stor del nøyer seg med å kopiere, og til dels utvide, funksjonalitet vi kjenner fra apper som Endomondo og Strava, satser Apple i stedet på å koble sammen disse.

Foreløpig har selskapet imidlertid fått litt sand i maskineriet, og på grunn av en feil i programvaren skal slipp av apper som støtter løsningen være utsatt. Dermed får vi heller ikke opp noe innhold i appen, og selv med Endomondo, og flere andre treningsapper installert, får vi ingen av dem opp i listen over apper som kan bidra med dette innholdet.

Tanken er spennende, i all sin annerledeshet, men foreløpig er hjerte-ikonet i applisten ganske unyttig.

Mer informasjon i nedtrekksmenyen

Det er imidlertid ett uvant sted vi nå plutselig får opp helseinformasjonen vår. Apples løsning for såkalte «widgets», eller småprogrammer som viser nyttig informasjon på et blunk, er nemlig å la apper legge til informasjonen sin i nedtrekksmenyen.

Aksjenytt og værvarsel har vært med oss lenge i denne menyen, men det nye er altså at andre enn Apple selv kan legge til informasjonen sin i menyen. Med det kommer også en forenklet måte å styre visningen på, som gjør det enda enklere å skru av og på den informasjonen du ikke behøver. Tidligere måtte man inn i selve innstillingsmenyen om man for eksempel ønsket å hindre aksje-widgeten fra å ta opp halve skjermen i nedtrekksmenyen.

Underholdning

Apple vil muligens hevde at underholdning er hjemmebane for produktene deres. Og vi skal iallfall gi dem delvis rett i det. Både gjennom egen musikkbutikk (iTunes Music Store) og gjennom snasne trådløse tilkoblinger som AirPlay, har Apple til en viss grad drevet utviklingen på dette feltet. Vi skal heller ikke glemme iPhones stamfar, iPod, som i lange tider hadde nærmest total dominans som digital musikkspiller.

Likevel vet de av oss som har brukt Apple-produkter at underholdningen ofte er en smule dyrkjøpt, på flere måter enn selve prislappen på produktet. Du låses nemlig ganske godt inne i Apples økosystem, og det kan være irriterende, samme hvor velfungerende økosystemet er.

Ett problem består

Heldigvis har mye av denne problematikken blitt mer utvannet med årene. Vil du ha musikk inn på enheten din på direkten, kan Spotify eller Wimp hjelpe deg med det, uten at du behøver å hilse på hverken Lightning-kabelen eller iTunes på PC. Er du villig til å bruke iTunes, men ikke kabel, fikk iOS støtte for trådløs synkronisering for noen oppdateringer siden. Vil du ha bildet trådløst fra en iPhone til en skjerm uten Apple TV? Hils på Google Chromecast, der støtten legges direkte inn i appen, og for mange tjenester virker fra hvilken som helst type enhet, også en iOS-dings.

Like fullt består noen av begrensningene, og de får oss stundom til å rive oss i håret. Så som at Apple tilsynelatende tror folk flest bare bruker én PC. Skal du synkronisere musikk eller video mot en iPhone, skjer det mot den éne PC-en du starter med. Hvis ikke får du fortsatt en av verdens mest irriterende feilmeldinger fra iTunes, om at telefonen kun kan synkroniseres til ett iTunes-bibliotek. Selv strømmetjenestene, der man bare leier musikk, lar deg synkronisere Offline-spillelistene dine på tvers av flere enheter.

Når du først har valgt deg ut din ene PC, enten det er jobb-PC-en, stue-PC-en, eller PC-en på hjemmekontoret, fungerer alt ganske greit. Musikkspilleren på telefonen gjør en svært god jobb, og lydkvaliteten er også bra. I tillegg kan det nevnes at telefonen har en ganske kraftig forsterker, slik at selv relativt tungdrevne hodetelefoner spiller ganske høyt.

Minimalistisk men god musikkspiller

iPhone 6 har en enkel og god musikkspiller, når du først får telefonen synkronisert.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er nesten litt komisk å få denne beskjeden i 2014. Ikke bare har mange av oss flere PC-er, men beskjeden tydeliggjør også at strømming kan være betydelig enklere enn å holde en iPhone synkronisert med musikk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Selve spilleren er imidlertid ganske minimalistisk, så du kan ikke forvente all verdens av ekstra funksjonalitet. Der musikkspilleren på konkurrerende telefoner kan hente ned sangtekster automatisk, eller finne frem Youtube-videoer og Wikipedia-sider for deg, gjør denne spilleren stort sett kun ordinær musikkavspilling.

En ting vi liker med iOS er måten operativsystemet varsler om høyt volum på. Android-enheter vil ofte gi deg en dialogboks som må klikkes vekk før du får lov til å skru volumet skikkelig høyt. Enkelte enheter vil gi deg varselet bare én gang og noen lar deg velge om du vil se det igjen, men en del varsler hver gang. Dermed må man låse opp telefonen, og akseptere hørselsrisikoen manuelt.

iPhone og iOS-enheter varsler derimot på langt fiffigere vis. Skrur du volumet forbi halvveis indikerer den med gule og røde prikker på volumindikatoren at volumet er høyt. Den stopper deg ikke, og du må ikke klikke vekk irriterende varslinger. Det er jo slett ikke alle hodetelefoner som er like, og de som er tyngst å drive vil spille med svært lavt volum sammen med en hvilken som helst telefon. Dermed kan det hende du ønsker å bruke alle kreftene telefonen din faktisk har, uten å bli hindret av irriterende meldinger om hørselshelsen din.

Svak formatstøtte

Også den innebygde videospilleren leverer en god underholdningsopplevelse, så sant du henter videoen din fra Apples butikk, eller har video i riktig format fra før. iTunes kan fungere som konverterende mellomledd, men da tar det ganske lang tid å få overført filmene sine til telefonen.

Igjen fins det løsninger for den utålmodige. En rekke videospillere for iOS opererer med et eget lagringsområde på telefonen, som du kan få tilgang på gjennom iTunes. I dette området kan du legge hva som helst du måtte ha av filer.

Det er like fullt et spørsmål hvor viktige disse begrensningene er i dag. For sju år siden, da Apple slapp sin første iPhone, spilte nok løse, hjemmelagrede, filer en betydelig større rolle enn de gjør i dag. Også på videofronten finnes det gode strømmetjenester, som HBO Nordic og Netflix. Men, nesten ingen av videotjenestene støtter forhåndsnedlasting, slik musikktjenestene gjør.

Enda bedre spillmaskin

Ved siden av å gi bedre oversikt i nytteapper, som e-post og regneark, gir den store skjermen en betydelig fordel også i spill. Med frenetiske fingre løpende over skjermen i et himla tempo, er det greit å ha litt skjermareal, slik at man også ser hva det er man holder på med. At skjermen er noenlunde høyoppløst og god skader heller ikke.

iPhone 6 har blitt en kapabel spillmaskin.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det er stadig fra en iPhone du vil finne det aller beste utvalget spill på markedet. I tillegg er det innimellom ganske viktige forskjeller på de samme spillene fra iOS til andre plattformer. Reklamefinansierte gratistitler på Android vil som regel kreve en internettoppkobling for å virke i det hele tatt. De samme titlene vil ofte virke uavhengig av det på iOS. Inntil videre er ikke skytjenester perfekte, og de krever gjerne en båndbredde vi ikke alltid har, så som på toget, eller på fly. Da er det ekstra kjekt om underholdningen du tar med deg klarer seg uten nett i et øyeblikk eller tre.

Under ser du en ytelsesrangering fra testene Geekbench3 og 3D Mark - Ice Storm Unlimited.

Vi noterer oss at ytelsen er omtrent der den bør være, om enn ikke absolutt i toppen. Det er spesielt i Geekbench3 at iPhone 6 imponerer, og kommer svært nærme toppresultatene. 3D Mark fokuserer, som navnet antyder, på grafikkytelse. Her slår den ikke like sterkt fra seg, men samtidig er resultatet absolutt godkjent.

Som kameratelefon

iPhone 6 har fått en oppgradert kamerabrikke sammenliknet med iPhone 5S. Oppløsningen den skyter bilder med er imidlertid den samme, og for en stor del oppfører appen seg også ganske likt.Det er verdt å få med seg at den største av iPhone 6-utgavene har optisk stabilisert kamera. Det har ikke den minste modellen. Dermed blir det et ekstra moment når vi ser på størstemann i iPhone-familien.

Bildene vi får fra iPhone 6 er generelt svært gode. Som for flere mobilkamera den siste tiden, legger vi merke til at den digitale kvalitetsforbedringen som gjøres går noenlunde stille i dørene. Det betyr at vi ikke ser nevneverdige tegn til for eksempel overoppskarping, slik vi pleide å gjøre.

I dunkel belysning mister vi litt detaljer i bildene, men kvaliteten er fortsatt godkjent.

Kameraet har dessuten fått støtte for flere nye opptaksmodi for video. Både såkalt timelapse, eller intervallfoto om du vil, og enda flere bilder i sekundet ved saktefilmopptak har nå kommet med. Begge deler fungerer bra og gir spennende muligheter for deg som vil leke deg litt med filmmediet.

En tydelig mangel er det likevel her, sammenliknet med andre toppmodeller. Den siste generasjonen Android-mobiler har stort sett krefter nok til å filme video i 4K-oppløsning, altså videobilder med samlet oppløsning på rundt 8 megapiksler, mot full-HD som gir en oppløsning på 2 megapiksler.

Under ser du testbilder fra iPhone 6, og gjesteopptredener fra iPhone 5S, og Sonys Xperia Z3 Compact.

Konklusjon

Apple har sluppet to nye mobiltelefoner. De heter iPhone 6, og iPhone 6 Plus. Som vanlig har de skapt en voldsom hurlumhei i teknoverdenen, men er det fortjent?

Vi er tilbøyelige til å si at det er det, men telefonen konkurrerer til dels på egne vilkår. Det viktigste er at du for en stor del er nødt til å akseptere Apples økosystem med hud og hår før du får virkelig glede av produktet. Er du først villig til det, er iPhone 6 et særdeles hyggelig bekjentskap.

Det første som møter deg når du pakker opp den litt anonyme, hvite esken, er en ny og langt større skjerm. Den følges umiddelbart av et metallchassis som har fått helt ny design.

Nye iPhone er langt rundere i kantene enn før, og til tross for større skjerm, føles ikke størrelsen på den vanlige utgaven avskrekkende. Følelsen av byggekvalitet er svært god, og at skjermglasset er svakt buet ut mot kantene bidrar til inntrykket av kvalitet. Selve bildekvaliteten fra skjermen er det heller ingenting å utsette på.

iPhone 6 har blitt større enn forgjengeren, men den er fortsatt forholdsvis enkel å håndtere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lynrask og med nyttige apper

Som vanlig med nye iPhone-modeller kommer det en ny iOS-versjon med på kjøpet. iOS 8 har fått flere oppgraderinger, men i bruk føles det svært likt forrige utgave. Operativsystemet har fått noen flere animerte overganger, og ser litt lekrere ut enn tidligere, samtidig som ytelsen holdes oppe på et skyhøyt nivå. Å stresse en iPhone 6 ved vanlig bruk virker nesten umulig.

Et komplett sett nytteapplikasjoner, i form av iWork-pakken, er også velkomment. På kort tid har Office-pakker for mobil gått fra å være blant de dyreste appene du kan kjøpe, til å være gratis, eller følge med nye telefoner. Vi liker utviklingen, og iWork er blant de beste mobile Office-pakkene du kan få.

Også på underholdningssiden legger Apple ved apper som kan holde oss opptatt i evigheter. I iLife-pakken er det spesielt musikkappen GarageBand vi kan leke med i evigheter. I den kan selv den gladeste amatør lage sin helt egen hitlåt, uavhengig av om resten av husholdningen, eller kontorlandskapet, vet å sette pris på den.

Vi liker dessuten kamerafunksjonaliteten svært godt. Kameraet tar gode bilder i de fleste forhold, og er fortsatt blant de hurtigste mobilkameraene i markedet. Det hjelpes av en ny bildesensor som fokuserer svært raskt.

iPhone 6 har noen ulemper

Det er ikke alt som er positivt. Som vi nevnte innledningsvis handler iPhone også mye om å akseptere Apples økosystem, og produsentens måte å gjøre ting på. Det betyr at iPhone 6 kommer uten minnekortplass, og med en ladekabel den ikke deler med en eneste dings utenfor Apple-universet.

For de av oss som ikke har migrert helt til strømmeløsninger for musikk og video er det også irriterende at Apples gode gamle begrensninger i iTunes fortsatt gjelder. Mange har i dag flere PC-er i daglig bruk, men likevel vil ikke Apple la oss synkronisere mot mer enn ett iTunes-bibliotek uten å slette medieinnholdet mellom hver gang.

Det er også verdt å få med seg at telefonen leveres med et par funksjoner vi ikke får dratt nytte av helt med en gang. Muligheten for bruk av nedlastede tastaturløsninger er der, også for oss nordmenn, men foreløpig har ikke de kjente variantene støtte for norske bokstaver. Dermed er vi like langt, inntil aktører som Swiftkey og Swype inkluderer oss.

I tillegg er Apples Helse-app foreløpig satt ut av spill av en bug, og dermed holdes appene som støtter løsningen tilbake. En oppdatering som får orden på dette er ventet i løpet av en måneds tid.

Til slutt

Til tross for den nye designen er så godt som alt ved iPhone 6 helt tydelig et Apple-produkt. På godt og vondt. Der du får lov til å tukle med og tilpasse svært mye på en Android-telefon, føles iPhone 6 relativt lukket og låst. Like fullt er brukeropplevelsen iPhone 6 stiller med blant de aller beste vi har vært ute for, og ønsker du deg en telefon med like gode materialer og like særpreget design har du svært få andre valgmuligheter.

Mange av endringene Apple har gjort, er tydelige nikk til Android-telefoner på markedet. Det kanskje tydeligste er skjermstørrelsen. Er du en av dem som byttet ut en iPhone med en Android-mobil for å få større skjerm? I så fall er det kanskje deg iPhone 6 roper aller høyest etter; det er trygt å komme tilbake. Tommelen din dekker ikke en tredel av skjermen denne gangen.

Alternativene

Skal vi se etter konkurrenter må vi aller først en tur innom HTC. Inneværende toppmodell fra produsenten heter One (M8). Det er kanskje telefonen som kommer nærmest iPhone 6 designmessig. Men, den er både større og tyngre enn Apples telefon, og kameraet burde vært bedre. For å veie opp får du skarpere skjerm, og minnekortplass.

Det er to klare alternativ som peker seg ut på horisonten. Sonys Xperia Z3 Compact er på vei ut i butikkene i disse dager. Vi har foreløpig ikke fått testet den skikkelig, men alt tyder på at den har det meste til felles med storebror, Xperia Z3, og i så fall er den en svært skarp konkurrent til Apples nyeste telefon.

Vi kommer heller ikke utenom Samsungs nye designmobil, Galaxy Alpha. Også denne er på vei ut i butikkene for tiden, og det er litt uklart akkurat hvordan den vil gjøre det i en sammenlikning med iPhone 6. Størrelse, design og spesifikasjoner tyder iallfall på at Samsung sikter rett på Apples nye telefon med Galaxy Alpha.

annonse