Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel Pentium G3220

Denne Haswell-prosessoren får du for 400 kroner

Men at den er grisebillig er ingen hindring.

Spesifikasjoner

Intel lanserte tidligere i sommer sin nyeste prosessorarkitektur kalt Haswell. Dette er produsentens fjerde generasjon i serien av Core-prosessorer, som siden den første generasjon har sørget for Intel har hatt et solid overtak på AMD når det gjelder prosessorytelse.

Intel Pentium G3220 (Foto: Intel).

Vi har tidligere testet Haswell-modellene Core i7 4770K og Core i5 4670K, som begge kan skilte med fire prosessorkjerner, store muligheter for overklokking og svært god ytelse.

Vi har nå tatt inn en rimeligere Haswell-modell for LGA1150-plattformen, kalt Pentium G3320. Denne har bare to kjerner, men er strømgjerrig og spennende for deg som ikke har store krav til prosessorytelse. Det beste av alt er hyggelige prislappen, som ligger på 430 kroner.

Skåret til beinet

Intels Haswell-modeller er delt inn i fire ulike serier. Intel Core i7-modellene er de kraftigste og dyreste modellene, Core i5 plasserer seg i mellomsegmentet, mens Core i3 huser produsentens budsjettmodeller. Helt på bunn, under disse tre, finner vi Pentium-serien, som er tiltenkt deg som ønsker å bruke minst mulig penger. Dagens testprosessor er som svakeste modell i Pentium-serien, dermed det billigste du finner i Intels nyeste prosessorgenerasjon.

Intels Pentium-serie kan beskrives som Haswell-prosessorer som er ribbet for en hel del funksjonalitet. Færre kjerner, mindre L3-cache og lavere arbeidsfrekvenser er en selvfølge, samtidig som Hyper Threading-teknologi, Turbo-teknologi og instruksjonsett for AES-håndtering glimrer med sitt fravær. Serien har dessuten en enklere integrert grafikkløsning, og alt som angår overklokking kan du bare glemme.

Tekniske detaljer

Intel Pentium G3220 er utstyrt med to prosessorkjerner, som opererer med en arbeidsfrekvens på 3 GHz. Prosessoren er videre utstyrt med 3 MB L3-cache, er produsert med 22 nm-teknikk, og har et maksimalt strømforbruk på beskjedne 53 watt.

Dagens testprosessor er utstyrt med grafikkløsningen Intel HD Graphics – en lettversjon av grafikkløsningen vi finner i dyrere Haswell-modeller. Denne kan skilte med arbeidsfrekvenser opp til 1100 MHz, og kan låne opptil 1 GB fra maskinens systemminne. Grafikkløsningen i Pentium-prosessoren mangler dessuten støtte for Intels teknologier kalt Quick Sync, InTru 3D, Insider og Wireless Display.

Grafikkløsningen er kraftig nok for multimediabruk, men har du planer om spilling bør du belage deg på et dedikert skjermkort.

Intel Pentium G3220 Intel Core i3 4340
SokkelLGA1150LGA1150
Teknologi22 nm22 nm
Standard frekvens3 GHz3,6 GHz
Antall kjerner / tråder2 / 22 / 4
Integrert grafikkIntel HD GraphicsIntel HD 4600
GPU-frekvens1100 MHz1150 MHz
L3-Cache3 MB4 MB
Åpen multiplikatorByttBytt
TDP53 W54 W