Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel Pentium G3220

Denne Haswell-prosessoren får du for 400 kroner

Men at den er grisebillig er ingen hindring.

Spesifikasjoner

Intel lanserte tidligere i sommer sin nyeste prosessorarkitektur kalt Haswell. Dette er produsentens fjerde generasjon i serien av Core-prosessorer, som siden den første generasjon har sørget for Intel har hatt et solid overtak på AMD når det gjelder prosessorytelse.

Intel Pentium G3220 (Foto: Intel).

Vi har tidligere testet Haswell-modellene Core i7 4770K og Core i5 4670K, som begge kan skilte med fire prosessorkjerner, store muligheter for overklokking og svært god ytelse.

Vi har nå tatt inn en rimeligere Haswell-modell for LGA1150-plattformen, kalt Pentium G3320. Denne har bare to kjerner, men er strømgjerrig og spennende for deg som ikke har store krav til prosessorytelse. Det beste av alt er hyggelige prislappen, som ligger på 430 kroner.

Skåret til beinet

Intels Haswell-modeller er delt inn i fire ulike serier. Intel Core i7-modellene er de kraftigste og dyreste modellene, Core i5 plasserer seg i mellomsegmentet, mens Core i3 huser produsentens budsjettmodeller. Helt på bunn, under disse tre, finner vi Pentium-serien, som er tiltenkt deg som ønsker å bruke minst mulig penger. Dagens testprosessor er som svakeste modell i Pentium-serien, dermed det billigste du finner i Intels nyeste prosessorgenerasjon.

Intels Pentium-serie kan beskrives som Haswell-prosessorer som er ribbet for en hel del funksjonalitet. Færre kjerner, mindre L3-cache og lavere arbeidsfrekvenser er en selvfølge, samtidig som Hyper Threading-teknologi, Turbo-teknologi og instruksjonsett for AES-håndtering glimrer med sitt fravær. Serien har dessuten en enklere integrert grafikkløsning, og alt som angår overklokking kan du bare glemme.

Tekniske detaljer

Intel Pentium G3220 er utstyrt med to prosessorkjerner, som opererer med en arbeidsfrekvens på 3 GHz. Prosessoren er videre utstyrt med 3 MB L3-cache, er produsert med 22 nm-teknikk, og har et maksimalt strømforbruk på beskjedne 53 watt.

Dagens testprosessor er utstyrt med grafikkløsningen Intel HD Graphics – en lettversjon av grafikkløsningen vi finner i dyrere Haswell-modeller. Denne kan skilte med arbeidsfrekvenser opp til 1100 MHz, og kan låne opptil 1 GB fra maskinens systemminne. Grafikkløsningen i Pentium-prosessoren mangler dessuten støtte for Intels teknologier kalt Quick Sync, InTru 3D, Insider og Wireless Display.

Grafikkløsningen er kraftig nok for multimediabruk, men har du planer om spilling bør du belage deg på et dedikert skjermkort.

Intel Pentium G3220 Intel Core i3 4340
SokkelLGA1150LGA1150
Teknologi22 nm22 nm
Standard frekvens3 GHz3,6 GHz
Antall kjerner / tråder2 / 22 / 4
Integrert grafikkIntel HD GraphicsIntel HD 4600
GPU-frekvens1100 MHz1150 MHz
L3-Cache3 MB4 MB
Åpen multiplikatorByttBytt
TDP53 W54 W

Testoppsett og strømforbruk

Testoppsett

-
HovedkortAsus Sabertooth Z87 (LGA1150) Asus P8Z77-V Pro (LGA1155) Asus Rapage IV GENE (LGA2011) Asus F2A85-M Pro (FM2) Asus Crosshair V Formula (AM3+)
ProsessorIntel Core i3 4340Intel Pentium G3220 AMD A10-6800K AMD A10-6700 AMD FX-8350Intel Core i7 4770K Intel Core i5 4670K
RAM4 x 4 GB Corsair Dominator Platinum (2133 MHz 9-11-10-30) 4 x 4 GB Corsair Dominator Platinum (1866 MHz 9-9-9-24)
StrømforsyningCorsair TX 850W
SkjermkortAsus Geforce GTX 680 DirectCU II TOP
SSDPatriot PYRO SE 120 GB
OperativsystemWindows 8

Vi har paret Intel Pentium G3220 med LGA1150-hovedkortet Sabertooth Z87 fra Asus. Blant andre sentrale komponenter finner vi Geforce GTX 680-skjermkort fra Asus, Corsair Dominator Platinum-minne med 16 GB kapasitet og 2133 MHz arbeidsfrekvens, samt en PYRO SE-SSD fra Patriot. Vi benytter dessuten operativsystemet Windows 8.

Effektforbruk

På samtlige oppsett har vi målt effektforbruket. Dette er en måling som viser hvor mye effekt den komplette maskinen drar fra strømuttaket i veggen, men skjermen holdes utenfor. Dermed er ikke dette en nøyaktig verdi for den enkelte prosessor, men en verdi man kan sammenligne med de andre oppsettene.

Ved bruk av prosessorens integrerte grafikkløsning, ser vi at Intel Pentium G3220 har et særdeles hyggelig strømforbruk. Når prosessoren ikke belastes er forskjellen mellom dagens testprosessor, dyrere Haswell-modeller og AMDs APU-modeller svært liten. Det er nemlig når prosessorene belastes at Pentium-modellen skiller seg ut som spesielt strømgjerrig.

Ytelse: Prosessering

Ytelse – Syntetiske tester

Minnets båndbredde måles i programmet AIDA64. Her ligger Pentium G3220 like bak dyrere modeller for LGA1150-plattformen, og gjør det dermed bedre enn samtlige prosessorer fra AMD. Intels sekskjerne for LGA2011-plattformen er i en helt egen liga – takket være sine fire minnekanaler.

Når vi måler responstiden til minnet ser vi at dagens testprosessor igjen gjør det godt, og plasserer seg på en respektabel andreplassering.

AIDA64 CPU AES måler hvor raskt systemet klarer å kryptere filer, og gir poeng etter ytelse. Intel Pentium G3220 er eneste prosessor i testen som mangler instruksjonssett for hvordan AES skal håndteres. Resultatet er svært lav ytelse, storebror Core i3 4340 leverer nesten 20 ganger høyere ytelse.

Cinebench 11.5 gir indikasjoner på prosessorens ytelse i programmet Cinema4. Dette er et program som drar god nytte av mange prosessorkjerner og Intels Hyper Threading-teknologi. Med manglende HT-teknologi og bare to prosessorkjerner, havner Pentium G3220 på en solid bunnplassering. Her ser vi at AMDs A10-6800K leverer 35 prosent høyere ytelse, mens storebror Intel Core i3 4340 har 53 prosent høyere ytelse enn dagens testprosessor.

Programmet Handbrake brukes til å konvertere tre kapitler fra en DVD til MPEG-4-video i 720x480-oppløsning. Med en arbeidstid på nesten ti minutter er Pentium G3220 igjen den tregeste prosessoren i testen. Her ser vi 35 prosent bedre ytelse hos storebror Core i3 4340, og 25 prosent bedre ytelse hos AMDs A10-6800K.

Ytelse: Spill

Ytelse: Asus Geforce GTX 680

Vi kjører noen runder i spillet Battlefield 3, hvor vi bruker et Asus Geforce GTX 680-skjermkort. De færreste vil finne på å kombinere et så dyrt skjermkort med en så billig prosessor. Dette er viktig å merke seg, for om du kombinerer prosessoren med et rimeligere og svakere skjermkort, vil ytelsesforskjellen mellom ulike prosessorer bli mindre.

Oppløsningen ble satt til 1920 x 1080 piksler, med innstillingene satt til "Ultra". Her leverer Intel Pentium G3220 relativt god ytelse, med en gjennomsnittlig bildefrekvens på 71,1 bilder per sekund.

I spillet Hitman: Absolution, hvor innstillingene er satt til «Ultra» og 1920 x 1080 piksler som oppløsning, ser vi igjen at prosessoren ikke er kraftig nok til å utnytte GTX680-skjermkortet fullt ut, men leverer kurant ytelse ved å plassere seg mellom de to A10-modellene fra AMD.

Ytelse: Intel HD Graphics

På den neste grafen ser vi nærmere på ytelsen til den integrerte grafikkløsningen kalt Intel HD Graphics, og sammenlikner denne med andre integrerte grafikkløsninger fra AMD og Intel.

I strategispillet StarCraft II: Wings of Liberty ble grafikkinnstillingene satt til "Ultra" med oppløsningen 1920 x 1080 piksler.

Her ser vi at grafikkløsningen i Pentium G3220 sliter å holde følge med de dyrere modellene. Er du på utskikk etter kurant grafikkytelse i en rimelig prosessor, er derfor AMDs APU-modeller et langt bedre valg. AMDs kraftigste APU-modell A10-6800K koster en del mer, men leverer 250 prosent høyere ytelse enn dagens testmodell.

Konklusjon

Intel Pentium G3220 (Foto: Intel).

Intels Pentium-serie sikter seg inn på deg som vil bruke minst mulig penger på prosessor. Serien er bygget med Intels gode Haswell-arkitektur, og benytter produsentens moderne LGA1150-plattform.

Foruten redusert antall kjerner, mindre L3-cache, ingen muligheter for overklokking og svakere grafikkløsning, mangler Pentium-serien diverse funksjonalitet som vi finner hos dyrere Haswell-prosessorer. Dagens testmodell kalt Pentium G3220 er den svakeste i serien, hvor to kjerner, 3 GHz kjernefrekvens, og 3 MB L3-cache er blant nøkkelspesifikasjonene.

Intel Pentium G3220 er naturligvis ingen kraftplugg samenliknet med dyrere prosessorer med flere kjerner. Likevel leverer den jevnt over helt grei ytelse, som vil være tilstrekkelig for enkelt og normalt bruk. Bruker du maskinen mest til kontorprogrammer, surfing på nett, film og musikk, vil dagens testmodell være et ypperlig valg.

Dagens testmodell har videre et hyggelig strømforbruk, og du klarer deg derfor med beskjeden kjøleløsning. Har du planer om overklokking, må du heller kjøpe en AMD-prosessor eller gå opp til storebror Intel Core i5 4670K.

Vi finner også en integrert grafikkløsning i Intel Pentium G3220. Denne er kalt Intel HD Graphics, støtter tre skjermer og er tilstrekkelig for multimediabruk. Til spilling anbefaler vi at du investerer i et dedikert skjermkort.

Mye for pengene

Nærmeste konkurrent til dagens testmodell er AMD A6-6400K. Denne koster i underkant av 500 kroner, har to prosessorkjerner med arbeidsfrekvens på 3,9 GHz, samt 1 MB L2-cache. Intel G3220 har generelt høyere ytelse, men AMD kan skilte med AES-instruksjoner og en kraftigere grafikkløsning. AMD-modellen har dessuten åpen multiplikator, som gjør den egnet for overklokking.

Intel tilbyr med Pentium G3220 en spennende prosessor for budsjettsmarkedet. Med en prislapp på bare 430 kroner er det ingen tvil om at du får svært mye prosessor for pengene. Har du stramt budsjett, og hovedsaklig bruker maskinen til enkle oppgaver, kan Pentium G3220 derfor anbefales.


+ Grei ytelse for normalt bruk
+ Lavt effektforbruk
+ Integrert grafikk
+ Pris!


- Støtter ikke overklokking

Vil du vite hvordan Intel lager prosessorene sine?
Vi besøkte Intel for å se hvordan de gjør det »

Les også
Her er Intels splitter nye Haswell-prosessor
Les også
AMD A10-7850K: Denne prosessoren har fullverdig Radeon-grafikk
Les også
Intel satser tungt på nye produkter
Les også
Intel kutter tusenvis av stillinger
annonse