TestB&O BeoPlay H8

Støydempet luksus for ørene

Bang & Olufsen BeoPlay H8 koster flesk og smaker av fugl.

Bang & Olufsen har gjort det til sitt varemerke å lansere eksklusive produkter med stiv pris og iøynefallende minimalistisk design. I så måte faller BeoPlay H8 pent inn i folden, med diskret eleganse, eksklusive materialer og hi-end-teknologi.

Luksus koster

Logoen er diskret plassert på hver av øreklokkene. Bang & Olufsen brauter ikke. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

For å ta det første først – B&O har gitt BeoPlay H8 en prislapp som kan få hjertet til en gjennomsnittlig nøktern person til å hoppe over et par slag. Enda godt det står B&O på eska, så var vi i det minste litt forberedt. On-ear-øreklokker til 4500 kroner er kanskje ikke verdensrekord, men for øyeblikket ser det ut til å være norgesrekord, i alle fall om vi legger Prisguide.no til grunn.

Men det skal vi komme tilbake til.

Elegant og funksjonell

Øreklokkene fra Bang & Olufsen er lekre å se på. Settet er herlig fritt for plast, prangende logoer eller skarpe farger. I så måte befinner Bang & Olufsen seg milevis unna konkurrenter som Beats by Dr Dre, eller Monster. Hodesettet fra Bang og Olufsen oser av kvalitet og eleganse.

Bøylen er svært enkel, med et stykke skåret lær på oversiden, sydd fast til polstringen på innsiden. Polstringen er trukket med et sort nylonstoff. Polstringen er ikke særlig myk, men det gjør ikke noe. Klokkene er ikke så tunge at det er behov for trykkavlastning. I overgangen mellom bøylen og øreklokkene er det en svivel som lar deg dreie klokkene 90 grader så settet tar mindre plass når du skal ha det med deg.

Men det er ingen hengsling som lar deg folde sammen hodesettet ytterligere. De av oss som har stort hattenummer kan utvide bøylen ved å trekke ut bøylen 3-4 cm på hver side. Dette justerer du enkelt og trinnløst mens du har øreklokkene på.

Komfortable i bruk – lite lydlekkasje

De tykke øreputene gir god passiv støydemping, hindrer lydlekkasje og sikrer bærekomforten. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Klokkene er i mørk anodisert aluminium, og utstyrt med relativt tykke skinnputer i samme farge som læret på hodebøylen. Putene omslutter ikke ørene dine, men ligger utenpå (on-ear). Vi foretrekker normalt større klokker, både med hensyn til komfort og lyd. Større elementer og større klokker gir gjerne et åpnere lydbilde. Bærekomforten til BeoPlay H8 er likevel utsøkt. Klokkene sitter ikke for løst, bøylen klemmer ikke, og du kan bruke settet over lang tid uten at det er spesielt plagsomt.

Litt varmt kan det naturligvis bli, men ikke så klamt som vi ofte opplever det med puter i kunstlær.

En annen fordel med de tykke skinnputene er at de holder lyden på plass inne i klokkene. Settet lekker så lite lyd til omgivelsene at du gjerne må bruke det på lesesalen, på biblioteket eller som oss – i åpent kontorlandskap.

Nøytralt lydbilde, men slagkraftig når det trengs

Øreklokken er hengslet, men settet kan ikke foldes sammen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Lyden i klokkene er det heller ikke noe å utsette på. Lydbildet er godt balansert, med en nokså nøytral gjengivelse. Bassen går dypt, uten å bli overrepresentert. Vokaler trer tydelig frem, og det er en fin balanse mellom mellomtoner og diskant. Det gjør settet godt egnet til de fleste musikksjangere.

I basstunge låter som Bassotronics «Bass I Love You» er det som om du har en subwoofer på hodet og formelig kan kjenne undertonene i ryggmargen. Samtidig bidrar renheten i mellomtone og diskant til å gi utbytte av tibetansk meditasjonsmusikk med krystallboller og høyfrekvente svingninger.

Hørsel er en kompleks greie. Ikke bare skal øret fange opp lyd, men lyden skal også behandles av hjernen. Hørselen kan være mer eller mindre god på ulike frekvenser, og måten vi oppfatter lyden på vil også variere mye fra person til person. Om du er usikker på om den nøytrale lyden i BeoPlay H8 passer for deg, så kan du prøve dem før du kjøper. Nå kan du også endre lydbildet via en equalizer i appen du spiller fra.

Aktiv støydemping som virker

BeoPlay H8 har digital støydemping (ANC). Denne fungerer bra, men ofte trenger du den ikke. De tykke skinnputene virker som passive støydempere og holder mye av omgivelseslyden unna. Lydbildet i øreklokkene er også best om den digitale støydempingen er avslått. I omgivelser hvor du virkelig trenger støydemping, som for eksempel i fly eller Toyota Hi-Ace, vil du ha større glede av dempingen. Men da er omgivelseslydene også så høye at det ikke er noe hodesett som klarer å fjerne støyen helt.

Lyddempingen i BeoPlay H8 er på høyde med det du finner i andre kvalitetshodesett, som Bose QuietComfort 25, eller Sennheiser MM-550 X. Om du er plaget med følsom hørsel, vil du kunne merke støydempingen som en markant susing i de høyeste frekvensene. Når du spiller musikk vil du antakelig fortrenge denne susingen ganske raskt.

Berøringsfølsom

Den høyre øreklokken har felter som reagerer på berøring. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Betjeningen av BeoPlay H8 er ganske spesiell. Den minner en del om betjeningen av Samsungs Level Over og Parrot Zik. Her er nemlig ingen knapper å lete seg frem til. Vi du spille høyere eller lavere tegner du en sirkel med fingeren på den høyre øreklokken, på samme måte som du tegner en sirkel mot tinningen for å vise ringeakt ovenfor naboen. Et lite tapp på høyre øre pauser eller starter musikken, mens et strøk frem eller tilbake sender deg fremover eller bakover i spillelista. Styrker du nedenfra og opp aktiverer du støykanselleringen, Stryker du motsatt vei skrur du funksjonen av.

Berøringskontrollene virker også når du har hansker på. Om du hører å musikk via ledning blir imidlertid kontrollene satt ut av spill. Da må du styre musikken fra avspillerenheten, slik du må med andre kablede hodesett.

Hodesettet har innbygget mikrofon, så du kan føre mobilsamtaler i det. Også her leverer Bang & Olufsen BeoPlay H8 god lyd.

Dette må du betale for

Men så var det prisen, da. Som nevnt innledningsvis snakker vi om rekorddyre hodetelefoner. Vil du ha noe som er dyrere enn dette må du over på de kablede feinschmecker-settene for proff- og entusiastmarkedet.

Vi kjørte et søk på trådløse hodeteleofner i Prisguide.no, og fikk 201 treff. Nærmest i pris kommer i skrivende stund Beats by Dr Dre, med sine trådløse Studio Wireless til 3653 kroner. Da snakker vi om hodetelefoner av den typen som dekker hele øret. Modellen med tilsvarende størrelse som B&O BeoPlay H8 koster under 1500 kroner.

I klassen mellom 1500 og 2000 kroner er det en rekke alternativer å plukke fra. Samsung Level Over har støydemping og god lydgjengivelse, og koster rundt 2200 kroner. Plantronics Backbeat Pro gir deg mye for pengene til godt under 2000 kroner, mens klassevinneren på støydemping, Bose QuietComfort 25 koster ca. 2200 kroner.

Det er under halvparten av hva B&O-hodesettet koster, men da får du heller ikke det statussymbolet som et B&O-merket hodesett unektelig er.

B&O Play BeoPlay H8
8
Meget bra

B&O Play BeoPlay H8

sitat"BeoPlay H8 har det meste vi kan drømme om. Men prisen gjør at det nok blir med drømmen."

Fordeler

 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Enkel betjening
 • Krysse av
  Bra støydemping
 • Krysse av
  Meget god bærekomfor

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke sammenleggbar
 • Bytt
  Ikke NFC
Les også
Innrømmer problemer med Bose-hodetelefoner
Les også
Turtle Beach Ear Force Stealth 450: Turtle Beach Ear Force Stealth 450 er et fjærlett spill-hodesett
Les også
BeoPlay H7: Disse er både vakre og velspillende, men vi savner én ting
Les også
Klipsch Reference On Ear: – Hodetelefonene byr tidvis på et fyrverkeri av bass
Les også
Denon AH-MM400: Vakre hodetelefoner med himmelsk lyd
Les også
Shure SRH1540: Overgår alle hodesett vi har testet
Les også
Harman/Kardon Omni 20: Kompakt kraftpakke
Les også
M-Fidelity HF 3: Skreddersydd godlyd til mobiltelefonen
Les også
Legendariske Koss fornyer seg
Les også
Samsung Level-Over: Komfortable støydempede hodetelefoner fra Samsung
Les også
Bose QuietComfort 25: Den nye kongen av støydemping
Les også
Libratone Loop: God lyd for øyne og ører
annonse