Til hovedinnhold

Microsoft SideWinder X4

Testresultater

Mens det nok er Logitech som er mest kjent for gaming-orienterte tastaturer her til lands, har også Microsoft kommet med et par modeller som passer godt for spillere. For litt over ett år siden tok vi en kikk på SideWinder X6 - et bakgrunnsbelyst tastatur med makroer (altså forhåndsdefinerte tastaturtrykk/kombinasjoner) og flyttbar numerisk del.
Nå har Microsoft kommet på banen med et nytt USB-tastatur i SideWinder-serien, navnet som også er kjent for å bekle spillmus. Det nye tastaturet har som har fått den lavere betegnelsen X4, og på flere måter mangler den nye modellen også en del funksjonalitet i forhold til den eldre X6. Mest iøynefallende er nok at den numeriske delen ikke lenger er avtag- og flyttbar, mens antallet snarveier som kan knyttes mot makroer også er kuttet drastisk. Men før vi går nærmere inn på den delen, la oss først ta en nærmere kikk på nykommerens fysiske fordeler.

Hvis du uansett ikke bryr deg om muligheten til å flytte talltastaturet over på venstre side, vil vi nemlig si at SideWinder X4 har et par utvendige forbedringer i forhold til X6. Utvippbare føtter gir deg en mulighet til å justere på tastataturets vinkel i forhold til bordflaten, noe vi savnet på storebroren. En annen viktig detalj er et at Escape-tasten er flyttet til sin naturlige plassering. Overflaten rundt tastene er i blank plast, og følgelig glad i fingermerker.

Tastaturet har lyserød bakgrunnsbelysning som kan slås av eller reguleres i tre trinn - svak, svakere og svakest. Dette holder fint til LAN-mørket og gutterommet, men gjør at effekten ikke er noe å skryte av i lyse kontorlandskaper. Vi måtte derfor benke oss ned i ett av kontorets mørkeste hjørner for å få tatt et greit bilde med lys i tastene.

Tastene er kontante og kjappe, og kan nesten virke litt harde dersom du legger for mye kraft i tastingen. Av erfaring vet vi likevel at dette i stor grad er en vanesak. Det samme gjelder forresten for Escape og F-tastene som er er i halv høyde.

Håndleddstøtten er litt spesiell og krever også tilvenning. For oss virket den først til å være for kort og i feil vinkel til å gi skikkelig støtte, men samtidig kan vi ikke si at vi har hatt nevneverdige problemer med den. Er du veldig kresen på dette området kan det likevel være smart å teste før du eventuelt kjøper. Støtten er ikke avtakbar.

Nok makroer?

En vanlig funksjon på spilltastatur er muligheten for å lage makroer, altså kombinasjoner av tasting og museklikk som kan kjøres med ett enkelt trykk. På storebror X6 er det nærmest overkill - med "shift"-funksjoner og mulighet for å bruke hele den numeriske delen til makroer har du 90 av dem totalt.

Med X4 har Microsoft kuttet godt på dette punktet, men de seks snarveiene kan kjøres i tre forskjellige modi eller "banker". Er du nøden kan du også sette makroer på fire av de predefinerte snarveiene (play/pause, forrige, neste og kalkulator) - for en total av 30 makroer. Disse er også avhengige av hvilket program eller spill du bruker. Det vil si at du med eksempel kan sette opp til 30 makroer som er spesielle for Photoshop, og 30 andre for Crysis. Den medfølgende programvaren (IntelliType Pro) sørger dessuten for at dette skifter automatisk med tanke på hvilket program som er aktivt.

Programvaren kreves for å få fullt utbytte av tastaturet, altså definere snarveier og makroer for de 6 + 4 snarveisknappene som kan konfigureres fritt. I tillegg til å kjøre makroer kan de settes til å kjøre et program eller åpne en nettside. I programvaren kan vi også velge å slå av noen av spesialtastene som ellers kan gi litt trøbbel i noen situasjoner. CAPS LOCK kan for eksempel ganske enkelt deaktiveres (hurra), og det samme gjelder for Windows-tasten som kan ha en tendens til å kaste deg ut av spill dersom du kommer borti den i kampens hete.

Når det gjelder det å lage makroer er systemet ganske fleksibelt, og disse lar deg enkelt forklart bruke en kombinasjon av taster, tidsintervall og museklikk for å oppnå det du vil. Du kan selvfølgelig registrere disse på forhånd, men tastaturet har også en "opptaksknapp". Denne gjør at programvaren registrerer hva du foretar deg av taste- og museklikk (i sanntid), og lagrer dette som en ny makro. Makroer lagres som enkeltfiler, og kan derfor kopieres og deles.

Makroer kan også lagre rene tekststrenger, men vi savnet å kunne sette inn tekst uten å enten måtte vente på at strengen "skrives", eller manuelt slette standardintervallet på 10 ms mellom hvert tegn. 
 

Anti-ghosting

Det som kanskje likevel er den viktigste forbedringen i forhold til X6 er at Microsoft nå har tatt ghosting-problemene på alvor. Med dette tenker vi på at en god del "vanlige" tastaturer sliter når mange taster trykkes inn samtidig. Den som bruker tastaturet ivrig under spilling kan derfor for eksempel oppleve at det ikke går an å gå sidelengs, dukke og lade om våpenet samtidig. Med X4 skal man kunne trykke på opp til 26 taster samtidig, noe som også burde tilfredsstille de mest tastaturakrobatiske gamerne.

Konklusjon

Dersom du er ute etter det tøffeste og mest funksjonsrike tastaturet du kan få for dine hardt inntjente kroner, vil ikke Microsoft SideWinder X4 være førstevalget ditt. Men har du derimot et litt mer edruelig forhold til hva du trenger av utstyr for å holde følge på spillfronten, vil X4 kunne være et godt valg. I forhold til storebror X6 har den kanskje færre makroer og fastmontert numerisk del, men veier opp for dette med anti-ghosting, justering i høyden og Escape-tasten på riktig sted.

Har du et budsjett å forholde deg til vil det også glede deg at prislappen ligger på under 400 spenn i flere butikker.

Og det fine er at du slett ikke trenger være en ihuga gamer for å få glede av SideWinder X4. Med opp til 30 lett programmerbare makrofunksjoner per program (eller spill), vil du også kunne få god hjelp ved repetitive oppgaver i alt fra bildebehandling til regneark. 

Tastaturet kommer med programvare for Windows og Mac.

Microsoft SideWinder X4

annonse