Til hovedinnhold

Her er de beste Android-mobilene

Det er foreløpig sluppet fire mobiler med det mye omtalte operativsystemet Android på det norske markedet. HTC har hele tre modeller ute, mens Samsung akkurat har sluppet sin Galaxy-modell.
Det er ingen tvil om at det kommer flere og enda mer spennende modeller de nærmeste månedene, deriblant den meget spennende Sony Ericsson X10. For de som ikke klarer å vente, har vi testet de fire modellene som er på markedet i dag og det er noen skikkelige godbiter.
Vi gjør oppmerksomme på at de fire telefonene er testet i ulike klasser, som gir seg utslag i ulike terningkast. HTC Hero, HTC Magic og Samsung Galaxy er alle testet som høyende-telefoner, mens HTC Tattoo er testet i klassen for økonomimobiler. Når vi justerer for denne vektingen blir resultatet som følger:

139 poeng – HTC Hero


HTC Hero var den første mobilen som på riktig kunne ta opp kampen mot Apple iPhone, mye på grunn av brukergrensesnittet HTC Sense. For HTC har brukt enorme ressurser på å forbedre mobilopplevelsen. Fokuset er på deg som bruker og den lar deg spesialtilpasse telefonen til ethvert behov og humør. Best av alt, den gjør det på en enkel måte.
Med fem megapiksler å rutte med, samt autofokus burde denne mobilen levert mer enn bra bilder. Slik det er nå er det vanskelig å få til de skikkelig gode bildene. Mest fordi det er ustabilt. Til tider blir bildene glitrende, mens de andre ganger blir direkte svake.
Telefonen er ganske dyr, men du får en meget god mobil med mye funksjonalitet, et kult design og et bra operativsystem. Vi skulle ønske at den til tider var litt raskere og at kameraet var litt bedre, men alt i alt er dette en telefon å anbefale.

Les hele den omfattende testen av HTC Hero her.
Pluss: HTC Sense er knall, kjører applikasjoner i bakgrunn, lekker, multitouch, alt av funksjonalitet.
Minus: Litt treg til tider, skuffende video, høy pris.
Pris uten abonnement: Rundt 4 200 kroner
Sjekk Prissøk for oppdaterte priser på HTC Hero.

137 poeng – HTC Tattoo


Det er mulig vi er litt bortskjemte, ettersom vi får teste og bruke de mest avanserte og påkostede mobiltelefonene som finnes på markedet. Interessen for HTC Tattoo var derfor i utgangspunktet noe avmålt. En billig plastleke med råtten skjerm og utskiftbare lokk? Så feil kan man ta. Hvordan HTC kan tilby en så heftig mobiltelefon til en så lav pris er for oss en gåte.
Men rett skal være rett. Tattoo er mindre enn de fleste andre smartmobiler. Så kan en jo diskutere om det er et pluss eller et minus. Oppløsningen på skjermen er på 240x320 punkter. Det er ganske langt etter monstermobilene, men på en 2,8 tommer stor skjerm betyr det ikke all verden. Skjermen fremstår som skarp og klar, selv om fargedybden bare er på 64000 farger. I virkeligheten fremstår Tattoo som en miniatyrutgave av flaggskipet HTC Hero.
En egen nettside er etablert der du kan designe dine egne deksler til telefonen. Og her er det ikke bare bakdekselet som kan byttes, men hele karosseriet, inklusive antennedekselet.

Les hele den omfattende testen av HTC Tattoo her.
Pluss: Liten og fullverdig Android-mobil til lav pris. WLAN, GPS, Turbo-3G, FM-radio, Facebook integrert i adresseboken.
Minus: Svakt kamera, qvga-skjerm.
Pris uten abonnement: Rundt 3 000 kroner.
Sjekk Prissøk for oppdaterte priser på HTC Tattoo.

130 poeng – HTC Magic


HTC Magic var den første Android-mobilen på det norske markedet. Målgruppen er den samme som for iPhone: Trendy mennesker som bruker mobiltelefonen for å holde seg underholdt, oppdatert og i kontakt med sine sosiale nettverk, enten det skjer via tale eller sosiale nettverk på Internett.
For får du en mobiltelefon med stor trykkfølsom skjerm, 3,2 megapiksler kamera, og et minnekort på 2GB. Materialene som er valgt er ikke videre eksklusive, men chassis og skjerm i plast. En bred grå sidelist i aluminium trekker inntrykket opp, og det samme gjør et felt med metall rundt kameraet.
Alt i alt er HTC Magic en mobiltelefon som er enkel å bruke, samtidig som den kan brukes til svært mange oppgaver. Vi bruker den på WLAN der dette er tilgjengelig, men opplever den også som rask i 3G-nettene. Etter å ha gått den nøye etter i sømmene er vi blitt stadig mer fortrolig med operativsystemet. Brukergrensesnittet er bra, og styrekulen er en liten genistrek. Men om telefonen har den magien som skal til for å gjøre den til en suksess er det bare tiden som kan gi svar på.
Les hele den omfattende testen av HTC Magic her.
Pluss: Enkelt brukergrensesnitt, mange funksjoner, stor skjerm, GPS og WLAN
Minus: Høy pris, mangler FM-radio, kan ikke følge lenker i Exchange e-post
Pris uten abonnement: Rundt 4 800 kroner.

Sjekk Prissøk for oppdaterte priser på HTC Magic.

128 poeng – Samsung Galaxy


Rent fysisk er Galaxy en nokså stor PDA-mobil, med trykkfølsom AMOLED-skjerm og 8GB innbygget minne. Skjermen måler 3,2 tommer, og har en oppløsning på 320x480 punkter. Det er samme skjermstørrelse som HTCs toppmodell Hero. Men Samsung kjører AMOLED med 16 millioner farger, og har dermed en skjerm som overgår konkurrentens TFT-skjerm med 64000 farger.
I praksis betyr det to ting. Samsungs skjerm er bedre å se på, og den bruker langt mindre strøm enn konkurrentens skjerm gjør. Samsung er også den første Android-produsenten på markedet i Norge med en mobiltelefon som har brukbart med innbygget minne (8GB).
Alt i alt opplever vi Galaxy som en mobiltelefon med et uforløst potensial. Her er en god kapasitiv OLED-skjerm, brukervennlige menyer og minne nok til at den kan fungere som mediespiller. Operativsystemet åpner for at vi kan bruke telefonen til mye mer enn det vi får med grunnoppsettet. Radioteknisk fungerer telefonen utmerket.
Men svakhetene er også mange. Her er ikke FM-radio, ingen Exchange Server-støtte, ingen integrering av sosiale nettverk, ikke magnetisk kompass, ingen mulighet for å justere lydbildet i musikkspilleren (equalizer) og et litt for enkelt kamera. Du kan ikke utføre videoanrop, og tastaturet har ikke ÆØÅ på egne taster. Vi kan heller ikke velge å skrive SMS på T9-tastatur, slik vi er vant til fra standardmobiler. Vi synes ikke telefonen kan forsvare en prislapp på over 5 000 kroner.

Les hele den omfattende testen av Samsung Galaxy her.
Pluss: Enkelt brukergrensesnitt, mye minne, svært god skjerm, WLAN, GPS, Turbo-3G, Youtube-applikasjon.
Minus: Mangler FM-radio, virtuelle T9-taster, svakt kamera, ikke støtte for Exchange Active Sync, ikke betjeningstaster for musikkspilleren.
Pris uten abonnement: Rundt 5 100 kroner.
Sjekk Prissøk for oppdaterte priser på Samsung Galaxy.

Mer om
annonse