Tek.no

Test ZTE Blade Vec 4G

Slank designmobil til en rimelig penge

ZTE Blade Vec 4G er bare 7,8 millimeter tynn, og den koster under 2000 kroner.

Kurt Lekanger, Tek.no
12 Sept 2014 06:00

ZTE Blade Vec 4

Den kinesiske produsenten ZTE er ikke blant de mest solgte mobiltelefonene, kanskje fordi det går ganske lang tid mellom hver gang vi ser noen nye modeller fra dem. Men med ZTE Blade Vec 4G viser ZTE at de kan lage mobiltelefoner som både er pene å se på og som gir deg mye for pengene.

Med en prislapp på rundt 2000 kroner, konkurrerer Blade Vec med telefoner som blant andre LG G2 Mini og HTC One Mini.

Vi har brukt telefonen daglig i et par uker, her er hva vi mener om den.

Slank designmobil til en rimelig penge

Det første som slo oss da vi pakket ut telefonen, var hvor tynn den var. Telefonen er bare 7,8 millimeter tynn, og det gjør den til en av de tynneste telefonene i sin klasse. Til sammenligning er for eksempel Sony Xperia Z2 8,2 millimeter tynn, mens HTC One Mini har en tykkelse på 9,2 millimeter. Blade Vec er også forholdsvis lett.

Design kan selvfølgelig alltid diskuteres, men vi synes telefonen har en ganske pen design. Toppen og bunnen av telefonen har en elegant avrunding, skjermen har smale kanter, og baksiden har et spesielt mønster som kommer gradvis frem når du ser telefonen i lyset. Dette skal visstnok være en slags imitasjon av kevlar-materiale. Hele telefonen er imidlertid laget i plast – og baksiden er helt glatt.

Batteriet er innebygget i telefonen, og det er ikke mulig å åpne telefonen. Det er en løsning stadig flere velger, og du mister muligheten til å bytte batteri. For de fleste er dette neppe noe større problem. SIM-kortet settes inn i en luke på venstre side av telefonen, mens du finner volumknappene og av/på-knappen på høyre side. ZTE har valgt å plassere Micro-USB-ladekontakten på toppen av telefonen og hodetelefonutgangen i bunnen, noe som av og til kan være litt upraktisk.

Baksiden har et spesielt mønster som kommer tydeligere frem når telefonen ses i sterkt lys.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Mye for pengene

Du får selvfølgelig ikke den aller kraftigste maskinvaren på markedet når du velger en telefon til rundt 2000 kroner, men spesifikasjonene er likevel forholdsvis gode. Som det fremgår av produktnavnet er dette en 4G-telefon, og med støtte for opptil 150 Mbps er du sikret gode hastigheter når du ferdes i områder med 4G (hvilke hastigheter du faktisk får, er gjerne begrenset av abonnementet ditt).

På innsiden av telefonen sitter det en Qualcomm Snapdragon 400-brikke av samme type som sitter i blant annet HTC One Mini og LG G2 Mini. Brikken inneholder fire prosessorkjerner, og ligger omtrent midt på treet ytelsesmessig. Vi målte ytelsen i tre ulike testprogrammer, og resultatene var omtrent på nivå med 2000-kronersmobilen LG G2 Mini. Detaljerte resultater finner du på neste side i testen.

I daglig bruk opplevde vi at telefonen hadde helt grei ytelse, og menyene flyter ganske godt. Det hender det lugger litt enkelte steder, blant annet når vi ruller opp og ned i tunge nettsider med nettleseren Google Chrome. Vi merket også at GPS-posisjonen til tider var litt treg til å oppdatere seg, noe som kunne være litt frustrerende da vi spilte spillet Ingress fra Google. Men i det store og hele er ytelsen omtrent som forventet for en Android-telefon i denne prisklassen. Skal du ha en kjappere telefon i denne prisklassen, bør du antagelig velge en telefon med Windows Phone, som er et mer lettdrevet operativsystem enn Android.

Blade Vec 4G er en slank og elegant smartmobil.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Det er 16 GB lagringsplass i telefonen, og det holder antagelig for de fleste. Vi skulle imidlertid gjerne ha ønsket oss mulighet til å utvide lagringsplassen med et MicroSD-kort – men det er det ikke støtte for. Konkurrenten LG G2 Mini har dette, mens en annen konkurrent – HTC One Mini – også mangler minnekortstøtten.

Selv om batteriet er noenlunde stort – 2300 mAh – opplevde vi at batteritiden var litt dårligere enn ventet. Selv med skjermens lysstyrke på auto, gikk vi ofte tom for strøm før kvelden var omme. Her må du med andre ord regne med å lade hver dag – og bruker du telefonen veldig aktivt må du kanskje finne frem laderen allerede tidlig på kvelden.

Skjermen er forholdsvis god.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Skarp skjerm

Skjermen er 5 tommer stor, og har en oppløsning på 720 x 1280 bildepunkter – altså det man kan kalle 720p HD. Med denne skjermstørrelsen gir det et ganske skarpt og godt bilde. Oppløsningen er den samme som på en av de nærmeste konkurrentene, HTC One Mini, og den er høyere enn LG G2 Mini.

Bildekvaliteten på skjermen er god, men innsynsvinkelen er ikke like bra som på dyrere mobiler. Det betyr at fargene endrer seg litt når du ser telefonen fra siden. Men alt i alt er skjermen mer enn godkjent for en telefon til 2000 kroner.

Kamera

Kameraet er enkelt å bruke, og du har også en del avanserte innstillinger å velge mellom. Du har blant annet støtte for HDR-bilder og panoramabilder. Når du har aktivert kameraet, har du en knapp på venstre side av skjermen for å aktivere såkalt ekspertmodus. Da får du opp en rett linje som går over bildet, og som alltid er i vater – slik at det skal være lettere å få horisonten rett. I ekspertmodus kan du også manuelt justere ISO, over- og undereksponere og endre hvitbalanse. Kameraet har ellers en funksjon som skal registrere automatisk når noen smiler, og ta bildet i akkurat rette øyeblikk.

Når du aktiverer ekspertmodus i kamera-appen, dukker det opp en linje som gjør det enklere å holde kameraet rett.

Kvaliteten på bildene du tar med denne telefonen er ikke all verden, og dårligere enn LG G2 Mini. Da spiller det liten rolle at oppløsningen er på hele 13 megapiksler – høyere enn både LG G2 Mini og HTC One Mini. I jevn belysning utendørs blir bildene hele greie – men så snart lysforholdene blir litt mer krevende, som for eksempel der deler av motivet ligger i skygge, sliter kameraet. I lite lys er det også mye bildestøy. Det er en liten LED-lampe som hjelper noe – men blitsbilder med mobil blir som kjent sjelden veldig gode.

Det er for øvrig et 2 megapiksel frontkamera for selvportretter eller videosamtaler.

På side to i testen kan du se noen av bildene vi tok med telefonen »

Praktisk bruk

Menyene på ZTE Blade Vec 4G er ikke så veldig forskjellige fra standard Android. Det er i og for seg helt greit – menyene er oversiktlige og greie å finne frem i, og du har stort sett det du trenger.

ZTE har imidlertid lagt til et par ting som ikke er standard. Med appen Mi-Pop får du opp en liten meny som flyter rundt på skjermen. Menyen inneholder de samme menyelementene som du ellers har nederst på skjermen, som knapper for å gå tilbake, gå til hjem-skjerm eller vise åpne apper. Derfor kan du også skru av menylinjen nederst på skjermen når du bruker Mi-Pop. Undertegnede synes imidlertid Mi-Pop-menyen stort sett bare var i veien, og at den vanlige menylinjen fungerer bedre.

En annen ting som ikke er standard i Android, er at du kan velge inntil fire snarveier som vil være synlig fra låseskjermen. Det kan være for eksempel snarveier til kamera, nettleser, ringemeny eller andre ting du selv velger.

Fra venstre: Kingsoft Office, ZTEs egen videospiller og musikkspilleren.

Programpakken Kingsoft Office følger med. Dette er en ganske god «office-pakke» som lar deg vise, opprette og redigere Office-dokumenter på mobilen – med støtte for både tekstdokumenter, presentasjon og regneark i Microsofts Office-formater. Kingsoft Office støtter Google Drive og Dropbox, slik at du enkelt kan dele dokumenter mellom PC-en og mobilen. Det er også en enkel notatblokk-app.

Musikk og film

Det følger med to ulike musikkspillere – en som heter bare «Musikk», og Googles egen «Play Musikk». Begge fungerer fint, men Google Play Musikk har den fordelen at du kan abonnere på musikk for 99 kroner i måneden – og at du kan synkronisere din egen musikk til Googles nettsky.

ZTEs egen musikkspiller har for øvrig støtte for å endre lydinnstillinger via Dolby-appen, hvor du blant annet kan velge ulike musikkprofiler for musikk, film og så videre. Dolby-appen har også en equalizer som lar deg tilpasse lyden etter din egen smak.

For å se film kan du enten bruke Googles egen Play Filmer-app – hvor du også kan leie filmer – eller du kan bruke appen «Videoplayer» for å se filmer du har lagret på telefonen. ZTEs egen videospiller spilte av de aller fleste formatene vi prøvde. En kjekk funksjon i videospilleren, er at du kan få videoen til å spille i et eget vindu som ligger over andre apper – og som du kan flytte rundt eller endre størrelse på. Dermed kan du følge med på en video samtidig som du for eksempel sjekker e-posten din.

Konklusjon og alternativer

Med en pris på rundt 2000 kroner, er ZTE Blade Vec 4G et ganske godt kjøp. Men selv om ytelsestestene viser at telefonen er omtrent like rask som LG G2 Mini, opplevde vi oftere at ting «hakket» litt. Det er en av grunnene til at telefonen ikke når helt til topps i vår test.

Et veldig godt alternativ til Blade Vec 4G, er HTC One Mini. Det finnes også en Mini 2-modell, men denne er dyrere. Er du villig til å gå en tusenlapp opp i pris, er både Sony Xperia Z1 og LG G2 svært gode kjøp.

Vil du gå ned i pris, kan Huawei Ascend Y530 være et godt alternativ. Er ikke Android et absolutt krav, bør du ta en kikk på Windows-mobilen Nokia Lumia 630. Til rundt 1200 kroner, er det antagelig ingen annen smartmobil som gir deg mer for pengene.

Les også