Test

Vi tester 11 minimaskiner

Minimaskiner, i mangel av et bedre navn, har i løpet av ganske kort tid tatt av i det norske markedet. Det er kanskje ikke så rart. Disse maskinene har en ganske lang rekke fortrinn som gjør dem til enkel produkter både å omsette og kjøpe, og det er det mange som har gjort. Lurer du selv på om du skal kjøpe en slik maskin vi denne testen være midt i blinken for deg.
For dem som lurer på hvorfor ikke HP er med i denne testen, er forklaringen enkel. HP skifter nå til nye modeller og rakk ikke med da testen ble kjørt.
Les flere artikler:
- Test av 11 minimaskiner (hovedartikkel)
- Test av Acer Aspire One A150
- Test av Asus Eee PC 1000H
- Test av Dell Inspiron Mini 910
- Test av Dell Inspiron Mini 1210
- Test av Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui 3520
- Test av Lenovo IdeaPad S10e
- Test av LG X110
- Test av MSI Wind U100
- Test av Multicom Alishan-7
- Test av Packard Bell dot 3G
- Test av Toshiba NB100
Ideelt valg?
Det har vært skrevet mange artikler om denne typen maskiner og det har ikke minst vært foretatt en rekke tester av dem. De fleste av disse testene benytter seg av ytelsestester og etter vår mening er ikke dette rette måten å teste disse maskinene på. For det første er det ikke noen enorm variasjon å snakke om.
Det er viktig at man tar i betraktning av disse maskinene er svært små. På denne måten er de også svært enkle å ta med seg. Som en maskin du til daglig drasser rundt med og bruker på mange forskjellig steder, ikke minst på reise, vil denne typen maskiner fremstå som svært riktige maskiner.
Det er viktig å påpeke at når en maskin blir såpass liten så er det også en pris å betale. Det du må gi slipp på er et stort behaglig tastatur og ikke minst en stor skjerm. Særlig på disse områdene er det disse maskinene varierer. Særlig tastaturet er avgjørende for hvor brukervennlige disse maskinene er. Det er tross alt dette du kommer til å bruke mest.
En minibærbar er uansett ikke blant de kraftigste maskinene på markedet. Disse maskinene er tilpasset vanlig bruk som blant annet nettsurfing og enkel tekstbehandling via Office eller Works. Dette er ikke maskiner du bruker til å redigere video eller drive profesjonell bildebehandling på. Det er heller ikke en maskin for de grandiose spillopplevelsene. Kort sagt er det en maskin for enkel daglig bruk og til dette er det slett ingen dårlig løsning.
Ikke for den monogame
En slik minibærbar er nok derfor ikke en maskin vi ville anbefale for dem som kun skal ha én maskin. Dette er en maskintype som passer best som en sekundær maskin som er med når du reiser rundt eller er på farten, enten det er jobb eller skole. Det ideelle er å ha en større og bedre tilpasset maskin hjemme som du jobber på når du er der.
Nå er det ikke alle som har råd til å ha flere maskiner. Da er det et minimumskrav at du skaffer deg en skjerm, et eksternt tastatur og en mus som du kan bruke sammen med denne maskinen. Med slikt ekstrautstyr vil en slik maskin gi deg mye glede.
Det gjelder med andre ord å tenke seg litt om før man kjøper en slik maskin. Tenk gjennom hva du faktisk skal bruke den til. Dette er spesielt viktig hvis du bare skal ha én maskin. Analyser ditt bruksmønster og se om det er sammenfallende med hva en slik maskin tilbyr.
Hva med batterier
I og med at disse maskinene skal brukes over alt er det viktig at de har en batterilevetid som strekker seg litt utover det vanlige. Dette kan løses på flere måter og mange av maskinene i denne testen man utstyres med enten et 3 cellers eller et 6 cellers batteri.
Det siste gjør den nødvendigvis litt mer klumpete, men du får det igjen på levetiden. Igjen kommer det helt an på hvordan du bruker maskinen og på hvor langt du pleier å være fra et støpsel. For de som er veldig batteriavhengige kan det være en meget god investering å kjøpe seg et ekstrabatteri som man kan ta med seg i tilfelle krise. Det er verdt å merke seg at ikke alle maskiner tilbyr ekstra batteri eller 6 celler.


Asus Eee PC 1000H
Asus er selskapet som mer eller mindre introduserte denne typen maskiner. I denne testen ligger de helt i toppen sammen med Packard Bell og Dell. Oppsummert er dette en meget god maskin. Med det store batteriet er det et spørsmål hvor mye den egentlig skiller seg fra en normal bærbar rent vektmessig. Prisen er også i ferd med å dra seg mot en normal bærbar. Likevel en av de desidert beste i denne testen.
Her kan du lese hele testen av Asus Eee PC 1000H
Terningkast: 5
Pluss: Godt tastatur, god skjerm, Bluetooth, batterilevetid.
Minus: Noe tung
Internett: www.asus.no
Pris: Ca. 3 500 kroner


Dell Inspiron Mini 910
Mini 9 er minstemann i Dells Inspiron Mini-serie. Den er en langt mer tradisjonell minibærbar enn sin 12-tommers storebror. Dette er blant de beste minibærbare i den minste kategorien. Den er liten og lett og den har et godt tastatur og skjerm. Tastaturet har en litt underlig plassering av funksjonstaster, men det venner du deg til. 16GB SSD er i minste laget og her kunne Dell gått litt lenger. De kunne i det minste gitt oss muligheten for å kjøpe en større variant. Men alt i alt veldig bra.
Her kan du lese hele testen av Dell Inspiron Mini 910
Terningkast: 5
Pluss: Tre usb-porter, lett, godt tastatur
Minus: Litt liten SSD-disk
Internett: www.dell.no
Pris: Ca. 3 000 kroner


Packard Bell dot 3G
Packard Bell eies av Acer, som har en minimaskin allerede. Da skulle man vel tro at maskinene var ganske like, men neida. Oppsummert er det allikevel ikke så mye å si. Dette er en meget godt utstyrt maskin. Riktignok savner vi Bluetooth, men mye veies opp med integreringen av 3G. Det som ikke veies opp av dette veies opp av en batterilevetid som er eksepsjonelt bra. Denne har våre varmeste anbefalinger.
Her kan du lese hele testen av Packard Bell dot 3G
Terningkast: 5
Pluss: Ekstrem batterilevetid, godt tastatur, 3G
Minus: Ikke Bluetooth.
Internett: www.packardbell.no
Pris: Ca. 3 800 kroner


Acer Aspire One A150
Denne Acer-modellen har vært på markedet en stund og det bærer den unektelig litt preg av. Dette er en maskin som ikke når helt opp i toppen i denne testen. Likevel er det en billig maskin og er du ute etter en kombinasjon der prisen teller mye er den definitivt verdt en nærmere kikk.
Her kan du lese hele testen av Acer Aspire One A150
Terningkast: 4
Pluss: Liten og lett. Bra tastatur
Minus: Ikke Bluetooth, noe svak batterilevetid.
Internett: www.acer.no
Pris: Ca. 3 000 kroner


Dell Inspiron Mini 1210
Dell er med sin Inspiron 1210 storebroren i denne testen. Med 12-tommers skjerm ruver den litt i terrenget. Alt i alt er derfor dette en maskin for deg som vil ha en større skjerm og et bedre tastatur. På dette punktet er maskinen glimrende. Vi liker ikke spesielt godt størrelsen på harddisken, her kunne Dell gitt litt mer. Vi skulle også gjerne sett en litt lavere pris.
Her kan du lese hele testen av Dell Inspiron Mini 1210
Terningkast: 4
Pluss: Stor skjerm, stort tastatur, god batterilevetid
Minus: Liten harddisk.
Internett: www.dell.no
Pris: Ca. 4 300 kroner


Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui 3520
Ui 3520 er en minimaskin fra Fujitsu Siemens, et selskap som har hatt svært små maskiner lenger enn de fleste. Denne modellen er en helt grei maskin med god batterilevetid. Prisen skremmer ingen og den ser brukbart pen ut. Vi liker at den har plass til ExpressCard, men tastauret er for trangt.
Her kan du lese hele testen av Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui 3520
Terningkast: 4
Pluss: Liten og lett, ExpressCard, batterilevetid
Minus: Støyer litt, litt trangt tastatur
Internett: www.fujitsusiemens.no
Pris: Ca. 3 500 kroner


MSI Wind U100
MSI var sammen med Asus blant pionerene på dette feltet. Men klarer de å holde tritt med Asus? Dette er uansett en god maskin som vi gjerne skulle anbefalt hvis det ikke hadde vært for den dårlig batterilevetiden. Vi velger i denne testen å være strenge på nettopp dette og dermed raser det litt utfor for MSIs vegne.
Her kan du lese hele testen av MSI Wind U100
Terningkast: 4
Pluss: Liten og lett. Godt tastatur, Bluetooth, god skjerm
Minus: Svak batterilevetid.
Internett: www.acer.no
Pris: Ca. 3 600 kroner


Toshiba NB100
Toshiba markerer seg med en virkelig liten maskin. Kun Alishan er mindre i denne testen. Dette er en god maskin. Ikke bare er den ekstremt liten, men den er velutstyrt. Størrelsen er imidlertid det største problemet. Tastaturet er så lite at det kun holder til litt avansert tofingerteknikk når noe skal skrives. Hvis det er greit for deg er dette et godt alternativ, hvis ikke: Velg noe annet.
Her kan du lese hele testen av Toshiba NB100
Terningkast: 4
Pluss: Ekstremt liten og lett. Brukbar batterilevetid
Minus: Svært lite tastatur.
Internett: www.toshiba.no
Pris: Ca. 3 500 kroner


Lenovo IdeaPad S10e
Lenovo har fra før et enormt utvalg normale bærbare under navnet ThinkPad. Med sin IdeaPad trer selskapet inn i minimarkedet. Vi er ikke spesielt begeistret for at denne maskinen bråker en del. Det burde definitivt være mulig å senke støynivået på denne maskinen noe. Kanskje gjør slik at den går jevnt, og ikke starter og stopper i ett kjør. Ytelsesmessig er den helt på linje med resten av testfeltet. Kort sagt en lett og fin maskin som ikke kommer helt opp i konkurransen på grunn av en alt for dårlig batterilevetid.
Her kan du lese hele testen av Lenovo IdeaPad S10e
Terningkast: 3
Pluss: Liten og lett. Bra tastatur. ExpressCard og Bluetooth.
Minus: Svak batterilevetid.
Internett: www.lenovo.no
Pris: Ca. 3 500 kroner


Multicom Alishan 7
Dette er testens minste maskin. Allikevel er Multicom Alishan-7 den mest innholdsrike maskinen. Vi skulle gjerne vært mer begeistret over denne maskinen, men det er størrelsen som ikke fungerer for oss. Det blir for lite. Det er grunner til at de fleste produsentene har lagt seg på 8,9 tommer som nedre grense. Når det blir mindre senkes brukervennligheten vesentlig. Dette er mer en mikromaskin enn en minimaskin. Det finnes likevel sikkert de som har behov for en slik også.
Her kan du lese hele testen av Multicom Alishan-7
Terningkast: 3
Pluss: Har nesten alt
Minus: For liten skjerm, for lite tastatur. Dyr.
Internett: www.multicom.no
Pris: Ca. 5 300 kroner


LG X110
LGs maskin er utseendemessig et lekkert stykke arbeid. Beklageligvis er ikke ytelsen fullt så lekker. Dette er en maskin vi trodde skulle gjøre det ganske godt i denne testen. Det er derfor ganske nedslående at den på ingen måte klarer å henge med. Mangelen på Bluetooth er ikke noe å skryte av og med en så elendig batterilevetid er det bare å si at her bør pengene brukes på en helt annen maskin.
Her kan du lese hele testen av LG X110
Terningkast: 2
Pluss: God skjerm og tastatur
Minus: Ikke Bluetooth, elendig batterilevetid.
Internett: nordic.lge.com
Pris: Ca. 3 500 kroner

Les også
Test av Acer Aspire One A150
Les også
Test av Multicom Alishan-7
Les også
Test av Asus Eee PC 1000H
Les også
Test av Dell Inspiron Mini 1210
Les også
Test av Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui 3520
Les også
Test av Lenovo IdeaPad S10e
Les også
Test av LG X110
Les også
Test av MSI Wind U100
Les også
Test av Packard Bell dot 3G
Les også
Test av Toshiba NB100
Les også
Test av Dell Inspiron Mini 910
annonse