Til hovedinnhold
TestNokia E6

Profftelefon med stil

Nokia E6-00 følger opp der de populære forgjengerne slapp, men når den helt opp?

Nokia E6 er det finske selskapets nyeste telefon som er rettet mot proffbrukerne. Den er en oppfølgeren til Nokia E72 som har vært en av de mest komplette profftelefonene de siste to årene. Nokia E6 ser svært lik ut som forgjengeren, men den har fått en litt større og mye bedre berøringsskjerm

Skjermen overrasker

Telefonen er stilren og pen av utseende, og med et bakdeksel i metall er kvalitetsfølelsen god.

Skjermen er faktisk overraskende god til tross for sin lille størrelse. Den er veldig lyssterk, og har en pikseltetthet vi sjelden har sett maken til. Dette gir et veldig godt skjermbilde, og det var aldri noe problem å se hva som foregikk på skjermen.

Lyden under samtale er også svært god, både høy og klar. Telefonen har smart dialing så du kan finne kontaktene dine ved å skrive inn de første bokstavene i navnene deres rett på startskjermen.

Enkel å skrive på

Når det kommer til tekstmeldinger kan det være uvant å bruke de små tastene på QWERTY-tastaturet i starten, men dette er kun en vanesak og kommer seg fort. Du kan få tekstmeldingene både som enkeltmeldinger eller satt opp som en trådet samtale.

Det er nok av nyttefunksjoner i telefonen også. Funksjoner som anti-virus, brannmur, fjernstyring, kalkulator, vekkerklokke, lommelykt og andre kontorprogrammer for lesing og redigering av Office-dokumenter er på plass.

Når det kommer til telefonens klart sterkeste punkter vil vi trekke frem e-post og batteriet. E-posten er svært lett å bruke og settes opp på sekunder. Telefonen støtter det aller meste av protokoller så du kan få tilgang med omtrent hvilken e-postkonto som helst.

I tillegg kan du ha en drøss med ulike kontoer så du alltid er oppdatert på hva som skjer. Telefonen støtter da selvsagt også Exchange så du kan synkronisere e-posten, kalenderen og kontaktene dine med telefonen fra e-posten. Dessverre støtter telefonen kun en Exchange-konto av gangen.

Batteri i toppklasse

Batteriet er i toppsjiktet. Vi kunne fint gå to og en halv til tre dager uten å lade telefonen selv under svært aktivt bruk. Ved moderat bruk opplevde vi at telefonen kunne vare i opptil fem dager uten å måtte lades.

Til sammenligning er det sjelden at dagens smarttelefoner varer mer enn en dag eller to før den trenger strøm.

Nettleseren er så som så, og vi fant skjermen i minste laget for å ha god oversikt på nettet under surfing. Her havner Nokia E6 et stykke bak Android- og iOS-telefonene med betraktelig større skjerm.

Gratis navigasjon

Når det kommer til navigasjon er Nokia fortsatt helt i teten. Her får du sving-for-sving-navigasjon gratis med telefonen, inkludert stemmenavigering. Kartene kan lastes inn i telefonminnet om du vil, noe som er praktisk om du skal navigere i utlandet.

Teknologi som Wi-Fi og høyhastighets-3G er selvsagt også på plass i en telefon i denne klassen, sammen med siste versjon av Bluetooth som er 3.0.

Når det kommer til multimedia har Nokia E6 godt med muligheter her og, men noen ren multimediatelefon er det ikke. Musikkspilleren er enkel å bruke, og grafikkmessig ser den ganske bra ut. Det er lett å organisere musikken, men det er ikke mange innstillinger du får tilgang til.

Telefonen støtter en drøss med filmformater, faktisk flere enn mange av de store berøringstelefonene, så det er da synd at den lille skjermen gjør filmtittingen til en heller laber opplevelse.

Greit kamera

Kameraet er ganske godt med sine 8 megapiksler. Det største problemet vi har med kameraet er at det har et fast fokus, og du kan derfor ikke fokusere der du selv vil.

Alt i alt er dette en meget god telefon for proffbrukeren med massevis av muligheter, sikkerhet og teknologi. Det er ikke for mange profftelefoner som er noe å skryte av på markedet om dagen, og Nokias siste tilskudd til denne delen av mobilmarkedet er et kjærkomment et til tross for sin stive pris.

Det skal da sies at i forhold til andre operativsystem som Android og iOS, kjennes fortsatt Symbian veldig gammeldags ut, og mulighetene er veldig langt unna de vi finner hos konkurrentene. Dette er en telefon til sitt bruk, men som en totalpakke når den ikke helt opp.

Vil du vite mer?

Les hele testen av Nokia E6-00 på Amobil.no »

Alternativene

Hvis vi skal se på konkurrenter til denne telefonen trekker vi fram en annen Nokia-telefon; Nokia E7. Her får du en større skjerm som er på hele fire tommer og skjerm med AMOLED-teknologi. I tillegg til større skjerm vil du også få muligheten til å koble telefonen til TV-en via en HDMI-kabel. Dessverre er Nokia E7 tregere enn E6.

Hvis du ikke vil legge over 3000 kroner i en profftelefon kan det være greit å ta en titt på Nokia E5. Her får du også et meget god batteri og mye for pengene, men et betraktelig dårligere kamera.

HTC Desire Z er også et godt alternativ som også er noe billigere. Telefonen er nylig blitt oppdatert til Android 2.3 Gingerbread og har mange flere applikasjoner tilgjengelig samt en større skjerm. Lyden trekker dog litt ned her i forhold til Nokiaen.

I tillegg skal vi huske på at Blackberry Bold Touch 9900 forventes å nå markedet innen halvannen måned, og hvis denne når norske landegrenser kan den være en seriøs utfordrer til profftelefonentronen.

Hvis du derimot ikke er så interessert i å ha et fullt QWERTY-tastatur vil vi anbefale deg å kikke nærmerne på LG Optimus Black. Her får du det aller meste du trenger i en mobiltelefon til en rimelig penge.

annonse