Tek.no

Test

Ny multimediemobil i toppklassen

Espen Irwing Swang
30 Nov 2007 12:10

Ny multimediemobil i toppklassen

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

I korte trekk kan N82 beskrives som en bartype-utgave (monoblokk) av N95. Ikke alle er begeistret for skyvemekanismer og vippelokk, og derfor er Nokia N82 et godt supplement til Nokias eksisterende produktportefølje.

Men du bygger ikke verdens mest avanserte mobiltelefon om til en bartype-mobil uten at du må gjøre noen kompromisser. På Nokia N82 er det skjermen og tastaturet som har fått gjennomgå. Skjermen på N82 er en del mindre enn skjermen på N95. Tastene er krympet til smale metallknapper som minner svært på de Sony Ericsson bruker på W880i. 

Les også:

- N95 8GB - Den beste er blitt bedre
- Ny Exchange-klient til Nokia
- Nokia N81 8GB – Overpriset plastmonster
Kameraet er imidlertid forbedret, både på programvaresiden og i form av en skikkelig blits. Dermed spiser Nokia seg inn på det forspranget Sony Ericsson har hatt på kamerasiden. Kameraet på N82 imponerer, enten vi tar stillbilder eller filmer videoklipp i VGA-oppløsning.
Kameramenyene er gode, men telefonen har svært begrensede muligheter for bearbeiding av bildene etter at de er tatt. Bildene kan også lastes direkte til Internett via Vox eller Flicker. 

Stor

Nokia N82 ser ikke spesielt spennende ut. Den er grei nok, men med en høyde på over 11 cm og tykkelse på 17,3 millimeter er det en forholdsvis stor telefon. Målt i volum er den nøyaktig like stor som N95 (90ccm). Den minner mye om N73, men har ikke joystick slik som N73 hadde. I stedet har den en fireveis navigasjonstast med en kvitteringstast i midten.

Navigasjonstasten fungerer bra, og telefonen har også det nye navigasjonssystemet med karusell. Denne henter du frem ved hjelp av en liten tast plassert over slettetasten (c). På telefonens skrivebord (skjermbildet du ser når du går ut av alle programmer) finnes snarvei til søk både i telefonens innhold og på Internett.

Her ser du også om du har tapte anrop, uleste meldinger osv. I tillegg finnes en rekke med ikoner som du kan bla i for å finne frem til programmene du ønsker å starte. 

Små taster

Det små tastene på hovedtastauret sitter tett, men er markerte nok til at det likevel går overraskende greit å skrive tekstmeldinger. Om vi skal ha noen innvendinger mot telefonens fysiske atributter, så måtte det være at den har en glatt overflate og følgelig sitter litt dårlig i hånden.

N82 er en 3G-mobil med det aller seneste av teknologi. Det betyr at den støtter Super-3G og WLAN, i tillegg til at den gir raskere dataforbindelse i GSM-nettene ved hjelp av Edge. 

GPS

Telefonen har også innbygget GPS, og du kan bruke den med Nokia Maps som navigasjonsløsning i bil eller til fots. En norsk stemme veileder deg, men dette er en tjeneste du må betale en mindre lisens for å beholde (gratis prøvetid går ut etter tre dager). I våre forsøk har løsningen vist seg å fungere godt. Du har også mulighet for å sende din posisjon til andre, slik at de kan finne frem til deg.

Operativsystemet er Symbian med S60, versjon 3. Det betyr at du kan laste ned og installere et vell av programmer på mobilen. Her finnes også tilgang til spilldatabasen til Nokia, N-gage. Telefonen takler spillene godt, men har ikke dedikerte spillknapper, slik som N81 har. 

Musikk

Musikkspilleren er god, og telefonen har 3,5mm audioutgang. Kabel for overføring av lyd og bilde til stereoanlegg eller TV følger med, men vi ble litt overrasket over at det ikke var noen USB-kabel i esken. I stedet følger det med en adapter så du kan laste over innhold direkte til og fra minnekortet. Det krever at du har en minnekortleser som kan lese SD-kort. Du kan også bruke Blåtann, men dette gir en tregere overføring. Skal du bruke mobilen som HSDPA-modem anbefaler vi at du kjøper en standard MicroUSB-kabel (Micro-USB, ikke Mini-USB!). 

Vi er heller ikke så fornøyd med hodesettet som følger med telefonen. Her har nokia tatt ett skritt tilbake og du kan ikke koble egne hodesett til fjernkontrollen på ledningen. Denne kontrollen er også mye mer begrenset enn på den som følger N95.

Office

Det er mulig å installere Mail for Exchange på N82. Du kan laste ned og åpne de vanligste vedleggene, men den medfølgende versjonen programvaren QuickOffice gir ikke anledning til å opprette eller redigere filer.

Alt i alt er Nokia N82 en av de beste mobiltelefonen på markedet. Den har 100 MB innbygget mionne, men et 2GB minnekort følger med. Batterikapasiteten kunne vi selvsagt ønske oss bedre, men om vi husker å stenge av GPS og WLAN-skanning når det ikke er i bruk, så er kapasiteten akseptabel.

Les også