TestHyperX Predator, OCZ RD400 og Samsung 950 Pro

Tre små og kjappe SSD-er i test

Vi har sett nærmere på HyperX Predator, OCZ RD400 og Samsung 950 Pro.

Introduksjon

Vi innrømmer det. Det er langt på overtid for tester av SSD-er her hos oss – faktisk er det nærmere to år siden vi sist så på en «vanlig» minnedisk.

Men når sant skal sies har det heller ikke skjedd så veldig mye interessant på den fronten. Diskene i den velkjente 2,5-tommers formfaktoren er i de fleste tilfellene utstyrt med SATA-kontakter, og dette grensesnittet er ikke i stand til å utnytte hastighetspotensialet i SSD-ene fullt ut.

Det betyr likevel ikke at du nødvendigvis må la deg avspise med en topphastighet på drøye 550 megabyte i sekundet. I løpet av de siste par årene har nemlig også nyere formfaktorer og alternative grensesnitt blitt mer vanlig. Moderne hovedkort er nå typisk også utstyrt med SATA Express- og M.2-kontakter, og for sistnevnte har det dukket opp flere kjappe alternativer.

Testens beste SSD

Samsung 950 Pro 512GB M.2

Denne SSDen er imponerende rask, og troner på toppen i flere av ytelsestestene vi kjørte. Den blir heller ikke like varm som OCZ RD400. Støtter den nye NVMe-standarden, som gir ekstra høy ytelse. For deg som vil ha det råeste.

Samsung 950 Pro 512GB M.2
9
Imponerende
Best i test

Samsung 950 Pro 512GB M.2

Fordeler

 • Krysse av
  NVMe og PCIe gir heftig ytelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Evt. HHHL-adapter må kjøpes utenom

I denne testen skal vi se på tre slike, som da benytter seg av PCI Express-grensesnittet. Dette er ikke direkte nytt – tidligere har vi for eksempel testet OCZ RevoDrive 350, som da ble plugget i et ledig PCIe-spor og uten problemer utkonkurrerte alt av 2,5-tommere med SATA.

Men så har vi altså disse M.2-kontaktene, som også kan by på PCI Express-grensesnittet og ikke minst lar deg feste SSD-en rett på hovedkortet. En slik M.2-SSD trenger ikke være mer enn noen få centimeter lang og et par millimeter tykk.

Mer om SATA, PCIe, M.2 og SATAe får du i denne guiden >>>

Den vanligste størrelsen – og der vi dessuten finner de kjappeste SSD-ene – kjenner vi som «2280», noe som betyr at de er 22 millimeter brede og 80 millimeter lange.

En kjapp trio

Ikke akkurat stort og tungt. Fra venstre: Samsung 950 Pro, OCZ RD400 og HyperX Predator.

Dagens testobjekter er tre slike M.2-pinner fra øverste hylle – både når det gjelder ytelse og pris. To av disse har vært på markedet en stund: HyperX Predator M.2 PCIe x4 SSD, som den amerikanske minneproduktprodusenten Kingston står bak, samt Samsung 950 Pro.

Vi har med en ganske ny sak også, OCZ-merket med betegnelsen RD400. OCZ ble kjøpt opp av Toshiba for to og et halvt år siden, så du finner både OCZ og Toshiba-navnet på esken og selve SSD-pinnen.

Det er for øvrig ikke vanskelig å tenke seg at bokstavene «RD» i RD400 står for RevoDrive, så her snakker i altså om en slags etterfølger til den over to år gamle OCZ RevoDrive 350.

I spesifikasjonstabellen under har vi da også tatt med den nevnte forgjengeren, ettersom den i likhet med dagens testeksemplarer også benytter PCIe-grensesnittet og er den desidert kjappeste SSD-en vi har testet. I hvert fall frem til nå.

HyperX Predator 480 GBOCZ RD400 512 GBSamsung 950 Pro 512 GBOCZ RevoDrive 350 480 GB
FormatM.2 2280 med M-nøkkel (evt. HHHL-adapter)M.2 2280 med M-nøkkel (evt. HHHL-adapter)M.2 2280 med M-nøkkelPCI Express fullhøyde
KontrollerMarvell 88SS9293Toshiba TC58NCP070GSBSamsung UBXSandForce SF-2282 (4x)
MinnebrikkerToshiba 19 nm MLC Toggle-NANDToshiba 15 nm MLC NANDSamsung 32-lags MLC V-NANDToshiba 19 nm MLC NAND
GrensesnittPCIe 2.0 x4PCIe 3.0 x4, NVMe 1.1PCIe 3.0 x4, NVMe 1.1PCIe 2.0 x8
Oppgitt datahastighet1400/1000 MB/s (les/skriv)2600/1600 MB/s (les/skriv)2500/1500 MB/s (les/skriv)1800/1700 MB/s (les/skriv)
ProduksjonslandTaiwanFilippineneKoreaTaiwan
Garanti3 år5 år5 år3 år
MTBF1 millioner timer1,5 millioner timer1,5 millioner timer2 millioner timer
TBW882 TB296 TB400 TB55 TB

Det meste i tabellen er selvforklarende, og HHHL-adapter skal vi komme tilbake til. Men de tre nederste radene kan kanskje trenge en liten kommentar. Det er jo grenser for hvor mye tid vi kan bruke på en test, så når det er snakk om pålitelighet er det vanskelig å si noe sikkert. Derfor har vi snarere oppgitt produsentens egne tall på dette.

Denne anbefaler vi også

Toshiba OCZ RD400 512GB

OCZ RD400 er nesten like rask som testvinneren, og i noen testprogrammer faktisk litt raskere. Den blir imidlertid en del varmere, og krever god kjøling i PC-en. SSD-en støtter NVMe. Alt i alt et veldig godt valg.

Toshiba OCZ RD400 512GB
9
Imponerende
Anbefalt

Toshiba OCZ RD400 512GB

Fordeler

 • Krysse av
  PCIe og NVMe gir heftig ytelse
 • Krysse av
  Programvare varsler dersom høye temperaturer
 • Krysse av
  Kapasiteter fra 128 GB til 1 TB
 • Krysse av
  Fås med HHHL-adapter om ønskelig

Ting å tenke på

 • Bytt
  Bruk av adapter eller god kjøling en stor fordel

Når det gjelder garanti vil jo vanlige forbrukerrettigheter gi deg fem års reklamasjon uansett, men det produsentene oppgir vil jo være en viss pekepinn på hvor mye tro de har på sitt eget produkt.

For deg uten NVMe-støtte i BIOS

Kingston HyperX Predator PCIe HHHL 480GB

SSD-ene fra Samsung og OCZ krever NVMe-støtte i BIOS (UEFI) om du skal bruke den som oppstartsdisk. Har du et eldre hovedkort uten NVMe-støtte er HyperX Predator et veldig godt valg. SSD-en er imidlertid ikke like rask, så har du et hovedkort med NVMe-støtte bør du heller gå for Samsung eller OCZ.

Kingston HyperX Predator PCIe HHHL 480GB
8
Meget bra

Kingston HyperX Predator PCIe HHHL 480GB

Fordeler

 • Krysse av
  PCIe gir ganske heftig ytelse
 • Krysse av
  Kan startes opp fra eldre hovedkort
 • Krysse av
  Fås med HHHL-adapter om ønskelig

Ting å tenke på

 • Bytt
  Pris kontra ytelse

På papiret byr både OCZ RD400 og Samsung 950 Pro på omtrent den samme påliteligheten. Samsung lister riktignok noe høyere total skrivekapasitet under garanti (TBW), men ved relativt normal bruk vil du ikke nå dette taket uansett.

TBW er kort for «Total Bytes Written» og vil typisk fortelle oss hvor mye bruk du kan regne med å få ut av disken – som i de fleste tilfellene er mer enn nok til at garantitiden vil gå ut først. Tar vi OCZ RevoDrive som eksempel, vil denne kunne bli skrevet til med 50 GB hver dag i tre år før den når den angitte grensen på 55 TB.

Ikke at den nødvendigvis kommer til å automatisk konke ut når det tallet passeres – 55 TB er det OCZ i praksis garanterer at disken skal takle så lenge den ikke er eldre enn tre år gammel. Som så mye annet kan en SSD fint leve lenge etter at garantitiden er passert.

Vi kan også bite oss merke i tallene for MTBF (gjennomsnittlig antall timer drift mellom havarier), som på denne gjengen er et stykke unna best i klassen. Men så er jo også dette SSD-er ment for forbrukermarkedet, ikke servere og denslags.

Bedre kapasitet, (som regel) bedre ytelse

Alle SSD-ene i tabellen kommer også i andre kapasiteter, og disse har gjerne litt andre egenskaper med tanke på ytelse. Resultatene i denne testen er derfor ikke nødvendigvis representative for andre utgaver av disse diskene. Siden det typiske er at større SSD-er også har bedre ytelse, har du en gyldig unnskyldning til å gå for modellen med mest plass dersom du skulle være på vippen.

Uansett, sjekk hva produsenten selv oppgir før du bestemmer deg.

Sammenligner vi de tre M.2-diskene fysisk med OCZ RevoDrive 350, som de alle ligger oppå på toppbildet, er det ingen tvil om at dette er saker som tar langt mindre plass. Men det fordrer altså at du faktisk har en kompatibel M.2-kontakt på hovedkortet ditt.

Både HyperX- og OCZ-disken får du om ønskelig med HHHL-adapter inkludert.

Så hva om du ikke har dette? Jo, det har både HyperX/Kingston og OCZ/Toshiba tenkt på, for disse modellene kan også kjøpes med en HHHL-adapter inkludert i pakka. HHHL er kort for Half-Height, Half-Length og betyr at du da får med et ekstra PCIe-kort med en M.2-kontakt, slik at du kan bruke SSD-en i en vanlig PC med et ledig PCIe-spor.

Du får også med en kortere festebrakett som gjør at adapteren dessuten kan benyttes i mindre kabinetter med plass til ekspansjonskort i halvhøyde (lavprofil).

Skulle du senere ikke ha behov for adapteren, kan du enkelt skru av M.2-modulen og bruke denne som vanlig – veldig kjekt. Prisforskjellen mellom det å kjøpe med eller uten adapter er relativt beskjeden. Faktisk har vi sett at utgavene med adapter inkludert kan være rimeligere i noen butikker.

Det er for øvrig ikke noe hokus pokus med disse adapterne, så du kan eksempelvis godt bruke en Samsung 950 Pro i OCZs adapter dersom du skulle ha en ekstra liggende. Adapterne kan også brukes med kortere eller lenger SSD-er.

Si hei til NVM Express

To av SSD-ene i dagens test er ikke bare spesielle med tanke på form og PCI Express-grensesnittet, men de benytter seg også av Non-Volatile Memory Host Controller Interface Specification (NVMHCI) – også kjent som NVMe eller NVM Express.

Du kan begrave deg i emnet på blant annet Wikipedia eller NVM Express Workgroups hjemmesider, men kortversjonen er at dette er en spesifikasjon eller standard som er lagd spesielt for SSD-er koblet til over PCI Express.

Den eldre OCZ RevoDrive 350 og HyperX Predator PCIe SSD benytter seg ikke av NVMe. RevoDrive krever derfor en egen driver, mens Predator-pinnen bruker AHCI-standarden. AHCI (Advanced Host Controller Interface) er vidt utbredt, men ikke like optimalisert for SSD-er som NVMe.

Dette gjør at du med HyperX Predator slipper å tenke på drivere, men samtidig vil ikke en slik SSD kunne yte like godt som en NVMe-modell.

I teorien betyr NVMe-standardiseringen at du skal kunne klare deg med én driver uansett hvem som står bak SSD-en, men det har ikke forhindret Samsung og OCZ å komme med hver sin NVMe-driver. Vi har derfor også brukt deres egne drivere under testingen.

En annen ting med NVMe er at oppstart fra en slik SSD krever et relativt moderne hovedkort med NVMe-støtte i BIOS (UEFI). Med et eldre system kan du fremdeles bruke den som sekundærdisk, men de fleste kjøper jo en kjapp SSD nettopp for å bruke den til kjøre operativsystemet på.

Alt dette nye med M.2, PCIe, NVMe og høyere hastigheter kommer heller ikke uten påslag på prisene. Du må vanligvis ut med mellom 1500 og 2000 kroner for utgavene med 240 GB kapasitet, og over tre høvdinger dersom du vil opp mot en halv terabyte med plass.

Er du litt mindre kresen når det kommer til ytelse, husk at du kan plukke opp en vanlig SSD med SATA-grensesnitt – både vanlige 2,5-tommere og med M.2-kontakt – med rundt 250 GB kapasitet til godt under tusenlappen. Tenk omtrent halv pris i forhold til en PCIe-SSD.

Noen ord om: HyperX Predator

Denne SSD-en har også en lillebror med 240 GB kapasitet, som da ikke har like god skrivehastighet. HyperX Predator SSD får du kjøpt med eller uten HHHL-adapter – og i de tilfellene kommer selve SSD-en ferdig festet i adapteren.

Av de tre SSD-ene til test er dette altså den som er eldst, uten NVMe-støtte og PCIe 3.0. På papiret er den derfor også svakest, men langt fra tannløs.

I produktesken den kom i fant vi også en aktiveringsnøkkel for Acronis True Image HD, en programvare som gjør det enklere å flytte systempartisjonen over fra den gamle disken din. Administrasjonsprogramvare kan lastes ned fra produktets hjemmesider.

Noen ord om: OCZ RD400

Som tilfelle også er med HyperX Predator lar OCZ deg kjøpe RD400 med eller uten HHHL-adapter. Foruten utgaven vi har testet, er denne SSD-en tilgjengelig i kapasiteter på 128 GB, 256 GB og anstendige 1024 GB (én terabyte). Ingen programvare følger med, men du finner drivere og verktøy på OCZs hjemmesider.

Selve SSD-en er enkeltsidig – noe som betyr at alle brikker og elektronikk er samlet på én side. Dette trenger du normalt sett ikke tenke på, men det kan være at hovedkortet er såpass lite at produsenten har vært nødt til å fylle plassen rett under SSD-en med komponenter. I så fall trenger du en enkeltsidig SSD-pinne, og bør ligge unna RD400 på 1 TB – for denne kapasiteten har OCZ tatt i bruk begge sidene av pinnen.

OCZ RD400 er Toshibas første NVMe-SSD rettet mot forbrukermarkedet, og sikter seg således inn mot den samme kundegruppen som Samsung gjør med sin 950 Pro.

Noen ord om: Samsung 950 Pro

Denne SSD-en kom på tampen av fjoråret og er Samsungs første NVMe-pinne som kan fritt kjøpes over disk. Den kommer uten adapter eller programvare av noe slag, men du finner drivere og verktøy på produktets hjemmesider.

950 Pro er en enkeltsidig flaggskipmodell som også er å få med 256 GB kapasitet, men da med noe lavere ytelse.

Samsungs SSD er for øvrig et rent «hjemmesnekret» produkt, med både kontroller og minnebrikker fra samme selskap.

Kingston HyperX Predator PCIe HHHL 480GB
8
Meget bra

Kingston HyperX Predator PCIe HHHL 480GB

Fordeler

 • Krysse av
  PCIe gir ganske heftig ytelse
 • Krysse av
  Kan startes opp fra eldre hovedkort
 • Krysse av
  Fås med HHHL-adapter om ønskelig

Ting å tenke på

 • Bytt
  Pris kontra ytelse
Samsung 950 Pro 512GB M.2
9
Imponerende
Best i test

Samsung 950 Pro 512GB M.2

Fordeler

 • Krysse av
  NVMe og PCIe gir heftig ytelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Evt. HHHL-adapter må kjøpes utenom
Toshiba OCZ RD400 512GB
9
Imponerende
Anbefalt

Toshiba OCZ RD400 512GB

Fordeler

 • Krysse av
  PCIe og NVMe gir heftig ytelse
 • Krysse av
  Programvare varsler dersom høye temperaturer
 • Krysse av
  Kapasiteter fra 128 GB til 1 TB
 • Krysse av
  Fås med HHHL-adapter om ønskelig

Ting å tenke på

 • Bytt
  Bruk av adapter eller god kjøling en stor fordel
annonse
Kingston HyperX Predator HHHL SHPM2280P2H 480GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager