Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOlympus XZ2 iHS

– Et av de mest komplette kompaktene

Dette glir rett inn på vår anbefalingsliste

Fysisk

Etter noen år uten noe virkelig avansert kompaktkamera lanserte Olympus XZ-1 i januar 2011. Akam testet XZ-1 som var en meget bra modell, men utviklingen går raskt og etterfølgeren XZ-2 ble lansert på Photokina høsten 2012.

Den nye modellen er svært lik forgjengeren med nesten samme kamerahus og objektiv. De ytre forskjellene er primært vippbar skjerm og et grep som kan skrus av hvis man ikke ønsker det. Inni er det større endringer med ny bildebrikke og ny bildeprosessor.

Konkurrentene har også oppgradert i mellomtiden og konkurransen er hardere nå enn da X-Z1 kom på markedet. De nærmeste konkurrentene er nå Canon S110, Canon G15, Fujifilm X10/X20/XF1, Nikon P7700, Panasonic LX7, Pentax MX-1, Samsung EX2F og ikke minst Sony RX100 som med en større bildebrikke satte ny standard for ytelse på høy ISO i denne klassen da det ble lansert sommeren 2012.

Som nevnt i innledningen finnes det en rekke kompaktkameraer i entusiastklassen og de har typisk 3x til rundt 7x zoomobjektiv innebygd, bra lysstyrke - i hvert fall på vidvinkel, RAW-støtte, muligheter for manuell kontroll og litt større bildebrikke enn de aller minste kompaktkameraene. Mange har dessuten blitssko og innebygd ND-filter.

Det er ikke plass til alle i tabellen under, men vi har plukket ut et utvalg som vi regner som de viktigste konkurrentene.

Olympus XZ-2 iHS Panasonic LX7 Canon G15 Sony RX100
Oppløsning12 megapiksler10/12 megapiksler12 megapiksler20 megapiksler
BrikketypeBSI CMOSCMOSCMOSCMOS
Brikke- størrelse1/1.7 tommer (42 mm²)1/1.7 tommer (42 mm²)1/1.7 tommer (42 mm²)1-tomme (116 mm²)
Format4:3Multiformat4:33:2
Brennvidde (tilsvarende)28-112 mm24-90 mm28-140 mm28-100 mm
Største blenderf/1.8-2.5f/1.4-2.3f/1.8-2.8f/1.8-4.9
Optisk zoom4x3.8x5x3.6x
ND-filterKrysse avKrysse avKrysse avBytt
RAW-formatKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Video1080p301080p60p1080p241080p60
Skjerm3 tommer LCD3 tommer LCD3 tommer LCD3 tommer LCD
Skjermoppløsning920K punkter920K punkter922K punkter1.23M punkter
Justerbar skjermVippbarFastFastFast
SøkerEkstrautstyrEkstrautstyrOptiskBytt
Batterikapasitet310 bilder330 bilder350 bilder330 bilder
Vekt388g319g382g243g
Pris per 24/01 2013ca kr 4600,-ca kr 3400,-ca kr 3600,-ca kr 4300,-

Sjekk flere spesifikasjoner på Olympus XZ-2 iHS i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

Forfra er det små forskjeller mellom XZ-1 (til høyre) og XZ-2 som er vist under. XZ-2 har imidlertid fått et lite grep som kan tas av hvis man ønsker minimal vekt og størrelse. Kameraet er laget i metall og virker solid og forseggjort. Vi fant ingen svake punkt i testperioden.

XZ-2 har en bryter mellom grepet og objektivet. Denne gjør det mulig å velge om kontrollhjulet rundt objektivet skal ha klikkstopp eller ikke. Kontinuerlig dreibart kontrollhjul gjør at det fungerer bra for fokusering mens klikkstopp er en fordel ved justering av for eksempel lukkertid og blender. Dette er en smart løsning som vi håper flere tar i bruk.

Sett bakfra er det litt større endringer, frøst og fremst fordi skjermen er vippbar mens den var fast på XZ-1. Videoutløseren er flyttet over området hvor tommelen plasseres og det er en programmerbar knapp (Fn1) ved siden av avspillingsknappen. Fireveiskontrolleren er relativt liten og er kombinert med et kontrollhjul, noe som er ganske vanlig på kompaktkameraer og alltid blir litt fiklete i bruk.

Ovenfra har XZ-2 en ganske vanlig layout med nedfelt blits helt til venstre, blitssko i midten med mikrofoner rett foran, så av/på-bryter, utløser/zoombryter og modusratt ute til høyre. Av/på-bryteren var forøvrig litt for lett å komme borti slik at kameraet slo seg på idet det ble tatt frem.

Rundt objektivet er det et stort kontrollhjul og både dette og modusrattet har tydelige klikkstopp.

På venstre side er det kun feste for bærerem mens høyre side har en luke som dekker USB- og HDMI-kontakter. USB-kontakten er en spesialplugg som også gir A/V ut med en egen kabel.

Diagrammet under viser vekt med batteri, minnekort, bærerem og objektivdeksel. XZ-2 har gjort et hopp i vekt siden forgjengeren XZ-1 som var et av de lettere kameraene i klassen til et av de tyngre. Grepet som kan tas av veier bare 5-6 gram så da skyldes nok økningen i stor grad den vridbare skjermen.

Skjerm

Tilbake til toppen

Skjermen er en av de store ytre endringen på XZ-2 i forhold til XZ-1. Først og fremst er den vippbar på XZ-2, men Olympus har også byttet fra OLED-skjerm til LCD og øket oppløsningen til 920000 punkter.

For den som liker skjermer som kan justeres er XZ-2 et klart fremskritt, og det er også eneste kamera i denne klassen med vridbar skjerm og mulighet for søker. Konstruksjonen virker solid, men skjermen er også så tykk at den stikker litt ut fra kameraet selv i innfelt posisjon. Sonys har med sine kameraer vist at det er mulig å lage vippbare skjermer vesentlig tynnere.

Søker

Tilbake til toppen

XZ-2 har ikke innebygd søker, men har en port under blitsskoen som kan brukes for å montere en elektronisk søker.

Olympus har to søkere som passer, VF-2 ble lansert sammen med E-PL1 i 2010. VF-3 er en nyere konstruksjon, men med noe lavere oppløsning.

Dette er ekstrautstyr med priser på godt over 1500 kroner (januar 2013). Vi hadde ikke søker tilgjengelig i testperioden, men har brukt VF-2 tidligere og det er fortsatt en meget bra søker. VF-3 har vi ikke testet.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.