Tek.no

Test Corsair Neutron GTX 240 GB

Her er det full fart – uansett oppgave

Tar i bruk en teknologi vi aldri før har prøvd.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Jørgen Elton Nilsen
22 Sept 2012 11:00

Introduksjon

Corsair er relativt sett en liten produsent, som kjemper hardt mot de store og etablerte aktørene på SSD-markedet. De hang seg tidlig på kampen om de små og lynraske lagringsmediene, og på få år har de pumpet ut et hav av forskjellige og spennende modeller.

Det nyeste skuddet på stammen er Neutron-serien, som kommer i to varianter, henholdsvis «Neutron» og «Neutron GTX». De to er bygget rundt en helt ny kontroller og teknologi vi tidligere ikke har testet, og kommer i kapasitetene 120 GB, 240 GB og 480 GB.

Corsair Neutron GTX.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Neutron GTX er bare 7 millimeter tykk.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Corsairs tradisjonelle design preger overflaten.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Produktesken.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Innmaten er liten.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Innmaten.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

I dag har vi tatt inn Neutron GTX 240 GB til test, den sprekeste varianten av de totalt seks nye SSD-ene. Det spesielle med denne SSD-en er at den skal levere tilnærmet den samme ytelsen under både lesing og skriving, en egenskap veldig få SSD-er kan skilte med.

Få med deg denne: Her lager Corsair sine SSD-er »

LAMD er hjernen i det hele

Grunnen til at det er mulig er en relativt ukjent kontroller, en kontroller som er svært lite brukt blant SSD-er i dag. Den er produsert av Link_A_Media Devices, LAMD, og har modellnummer LM87800.

Det er denne kontrolleren som er hovedgrunnen til at SSD-en vi i dag tester kan klemme ut 555 MB/s ved lesing, og ta i mot 511 MB/s ved skriving. Mest imponerende er det riktig nok at den skal kunne tygge unna hele 85 000 IOPS både ved lesing og under skriving.

At den kan dra unna så mye ved skriving er enestående i dagens marked, ingen SSD-er vi tidligere har testet har vært i nærheten av å nå en slik verdi.

Samtidig er skal ytelsen holdes tilnærmet like god uansett hvilken type filer SSD-en skal jobbe med, uavhengig om de kan komprimeres eller ikke.

Solide minnebrikker

I likhet med SandForces mest populære kontroller, har kontrolleren fra LAMD også åtte kanaler den kan bruke til å snakke med minnebrikkene. Fortalt på en annen måte, kan den snakke med åtte individuelle minnebrikker samtidig. På den måten kan oppgaver fordeles utover, og ytelsen økes betraktelig.

Den er da ideell for sammensatte og intense oppgaver, der mange filer skal hentes ut samtidig. Kombinert med en god styringsprogramvare er det dette som gjør det mulig for SSD-en å prestere like godt under både skriving og lesing. Men den får også god drahjelp fra minnebrikkene.

Den tar nemlig i bruk Toggle Mode-minne fra Toshiba. Dette er produsert med 32 nm-teknikken, noe som gir det en lengre levetid en dagens 25 nm-minne. Ytelsen hver enkelt minnebrikke kan levere er også meget god.

Utover alt dette har kontrolleren fått på plass tradisjonelle egenskaper og funksjoner som sørger for at ytelsen holder seg over tid. Spesielle algoritmer passer på at dataene dine skrives jevnt utover minnebrikkene, og at det alltid er litt ledig plass i hver lagringsblokk – slik at det senere er rom for å slette filer, uten at det går utover ytelsen.

TRIM er også på plass, samt en egen A-DSP-algoritme som samler mange små oppgaver i få oppgaver som er litt større, for å på den måten holde ytelsen høy og stabil.

Ekstra tynn

Minnebrikkene fra Toshiba gjør det også mulig for Corsair å holde SSD-en slank. Hver enkelt brikke har meget høy kapasitet, noe som gjør at man ikke trenger mange av dem for å gi SSD-en høy kapasitet. Faktisk er kretskortet på innsiden betydelig kortere enn selve kabinettet.

Den største fordelen med dette er at tykkelsen til SSD-en kan holdes lav. Neutron-serien måler bare 7 millimeter i høyden, som er det slankeste 2,5-tommers standarden kan by på. Den vil med andre ord skli rett inn i alle bærbare maskiner som støtter formatet, da noen ikke har plass til de som er 9,3 millimeter tykke.

Bli med over på neste side, så måler vi SSD-ens overføringsytelse »

Les også