Her er de beste spillmaskinene

Disse bærbare PC-ene passer for deg som liker å spille.

Det er ingen tvil om at det aller, aller beste for seriøs spilling er en stasjonær PC. Å ha et skikkelig kabinett å boltre seg i betyr at du for eksempel kjapt kan øke lagringskapasiteten, eller enkelt oppgradere til siste skrik i skjermkort når datamaskinen begynner å slite med de nyeste spillene. Regner du krone for krone er det heller ingen tvil om at du får bedre spillytelse med en skikkelig stasjonær enn du får med en bærbar til samme pris.

Vår anbefaling for stasjonær gaming-PC:
Ren spillglede til 12 000 kroner

Likevel er det noen fordeler med å gå bærbart. Den mest åpenbare er selvfølgelig at den den nettopp er bærbar – eller i det minste slepbar – noe som gjør at du enkelt kan ta den med til kompisen, på hytta eller nærmeste LAN-party. For de godt etablerte er det nok også en fordel at den kan klappes sammen og pakkes vekk når den ikke er i bruk. Dette gjør den langt mer "konevennlig" enn en gedigen gaming-rigg som beslaglegger halve arbeidsrommet.

Fokuset ved en typisk gamingmodell er naturlig nok ytelse. Ved siden av en god prosessor legges det stor vekt på grafikkløsningen, som tross alt skal kunne drive de nyeste og mest krevende spillene. Spillbærbare egner seg derfor også godt til andre oppgaver som krever mye datakraft.

Men den gode ytelsen koster i form av høyt strømforbruk og dertil varmeutvikling. Det vil i de fleste tilfeller bety store modeller med plass til gode kjøleløsninger. Disse har også en tendens til å være tyngre en tilsvarende normalmodeller, og har gjerne høyere "bling"-faktor eller distinkt stil.

Budsjett:

"Rimelig" og "spillbærbar" passer ikke i samme setning, så her regner vi budsjettklassen som et sted mellom fem og ti tusen kroner. Her finner vi også modeller som er små nok til at du faktisk kan dra dem med deg uten å slite deg helt ut.

Datamaskiner fra Alienware, her representert ved 14-tommeren M14x, har sin helt spesielle stil.

Minst i klassen er Dell Alienware M11x. Som gamingmaskin er denne enestående med 11,6-tommers skjerm, vekt på "kun" drøye to kilo og anstendig holdbarhet på batteridrift. Denne har riktignok vært på markedet en stund, men med den nye revisjonen R3 får du siste generasjon Intel-prosessor (Sandy Bridge) og GeForce GT 540M fra Nvidia.

Som Dell-modeller flest kan M11x konfigureres etter ditt eget forgodtbefinnende, og med en startpris på 7490 kroner kan det være fristende å oppgradere litt. I så fall ville vi i det minste puttet inn 4 GB RAM i denne tassen. Synes du Dell tar seg for godt betalt for dette – og kan traktere en skrutrekker – kan du for øvrig også kjøpe og sette inn minne selv.

Har du ikke lyst på det aller minste, men fremdeles ønsker en relativt portabel spillbærbar, har vi den litt større og tyngre M14x. Som navnet hinter til er dette en 14-tommer i samme stil som M11x. Den har en startpris på drøye ti tusen kroner, men yter også bedre enn lillebror.

HP Pavilion dv7.

Vil du ha det stort og sterkt uten å tømme sparekontoen kan kanskje HP Pavilion dv7-6140 friste deg. Denne 17,3-tommeren er utstyrt med et Radeon HD 6770M fra AMD, som sammen med en firekjernes Sandy Bridge i7-prosessor skal være mer enn dugelig til harde spilløkter.

Mellomklasse:

For mange ligger smertegrensen på en bærbar av denne typen på rundt femten høvdinger, noe som har ført til meget hard konkurranse i prissjiktet mellom ti og femten tusen kroner.

Alienware finner vi også her, ikke bare i form av oppjazza versjoner av M11x og M14x, men også en 15,6-tommer: M15x. Ser vi dog på maskinvare for pengene finnes det bedre alternativer blant 15-tommerene, og her vil vi dra fram Multicom Kunshan P150. Med denne får du firekjernet Sandy Bridge i7-prosessor og GeForce GTX 560M grafikk fra Nvidia til 12 500 kroner. Det ekstra fine med denne modellen er at du fritt kan velge mellom matt (antirefleks) og blank skjerm med 1920 x 1080 piksler (Full HD).

Multicom Kunshan P150.

Kunshan P150 kan for øvrig skreddersys på de fleste områder og boles opp til en monstermaskin med i7 Extreme-prosessor, GeForce GTX 580M, SSD, 16 GB RAM og Blu-Ray. Men da dobler du prisen og vel så det, og kan strengt tatt få bedre spillytelse ved å velge noe annet.

Asus G74SX kommer også i 3D-versjon.

Av tungvekterne i denne klassen vil vi anbefale 17,3-tommeren Asus G74SX, som starter på litt over 11 000 kroner. Under sitt distinkte ytre har den firekjernes Sandy Bridge i7-prosessor og GeForce GTX 560M grafikk. Betaler du ekstra kan du også få den med antirefleks 3D-skjerm.

Asus G74SX har også en 15,6-tommers lillebror ved navn G53SX til omtrent samme pris og spesifikasjoner.

Dyr:

Dersom du først skal runde 15 000 kroner bør det være for en slepbar med den aller råeste spillytelsen, og det får du i form av modeller med to skjermkort. Dette går under betegnelsen SLI (for Nvidia-kort) eller CrossFire (for AMD-kort), og er enkelt forklart teknologi som gjør at flere skjermkort kan jobbe sammen. To skjermkort gir typisk en ytelsesøkning på 50 til 90 prosent fremfor kun ett kort, avhengig av spill. Men det betyr også høyere strømforbruk og dertil økt varmeutvikling, pluss at det selvfølgelig fører til en dyrere datamaskin.

SLI og CrossFire finner vi i noen av 17- og 18-tommerne, da disse har plassen som kreves for et ekstra skjermkort og gode nok kjøleløsninger.

Multicom Kunshan X7200 har en luftig bakende.

Her er det to modeller vi må trekke fram. Den ene er Multicom Kunshan X7200, en 17,3-tommer som med en Intel i7-950, GeForce GTX 580M og 6 GB minne så vidt runder 20 000 kroner.

Den andre er Alienwares flaggskip M18x. Satt opp til å matche Kunshan X7200 i ytelse og spesifikasjoner koster den noen tusenlapper mer, men da er i7-prosessoren av den nye Sandy Bridge-generasjonen og skjermen på dugelige 18,4 tommer. 1 års "hjemme hos"-service er også inkludert i prisen.

Stort og heftig: Alienware M18x.

Har du penga føler vi derfor at Alienware er det bedre valget, men er du allergisk mot den noe spesielle stilen eller vil spare noen tusen kroner har du altså et alternativ i Kunshan X7200.

Vil du heller ha en liten og lett bærbar?
Se våre anbefalinger for folk på farten

Les også
Vi har testet Norges råeste spill-PC
Les også
Datautstyr for spillere tar helt av
Les også
Asus slipper røff bærbar for spillere
Les også
Datamaskin lager dataspill på egen hånd
Les også
Ikke kast din gamle PC!
Les også
Velg riktig hjemme-PC
Les også
Lenovo ThinkPad Edge E420s: Solid og spillvillig ThinkPad
Les også
Multicom Kunshan P150: Kraftpakke snubler på målstreken
Les også
Dell Vostro V131: Smekker bærbar for små jobber
Les også
Asus Eee PC 1215B: Her er en minibærbar med litt ekstra
Les også
Samsung QX412: Denne PC-en klarer ti timers bruk
Les også
HP Pavilion dm4-2000: Lettvekter som forfører
Les også
HP Envy 17-2100: Stilig og god bærbar PC
Les også
Anmeldelse: Warhammer 40, 000: Space Marine (PC/PS3/X360): Den evige krigen venter på deg
Les også
Anmeldelse: NHL 12 (PS3/X360): Dette spillet er større enn ishockey
Les også
Nå kan du leie konsollspill i Norge
Les også
Samsung slipper rå gamer-bærbar
Les også
– PC-en er død
Les også
Dell XPS 15z: Folke-PC på slankekur
Les også
Lenovo ThinkPad T420: Solid og sikker jobb-PC
Les også
Bærbar maskin med monsterskjerm
Les også
De beste PC-ene for studenter
Les også
MSI GT683R: En knallgod bærbar for gamere
Les også
Hissige bærbare spillmaskiner
Les også
Bygg en topptrimmet spill-PC
Les også
Bygg en flott spill-PC
Les også
Her er MSIs spillmonster
Les også
Få PC-spill på fjernsynet
Les også
Alienware M11x
annonse