Tek.no

Test

Delkin SD-til-CF adapter

16 Juli 2010 17:02

Flere minnekortstandarder har de senere år måttet gi tapt for overmakten, og igjen sitter CF og SD i sine ulike varianter og undertyper. Fujifilm har for lengst sluttet å bruke sitt xD-format, og en stund etter måtte også Olympus gi tapt og gå over fra xD til SD. Sony holdt lenge stand med sin MemoryStick, men nå har også de tatt SD-kort i bruk.

SD/SDHC/SDXC og så videre er langt det vanligste å bruke i dag, i de fleste kameranisjer, og i stadig høyere prisleier. På toppen er det imidlertid ennå de temmelig store CF-kortene som regjerer, mest på grunn av pris, kapasitet og sist men ikke minst hurtighet. problemet kommer idet en fotograf ønsker å ha ett eller flere avanserte kameraer, og ett eller flere mindre avanserte i reserve eller som lommekamera. Da må man straks sjonglere to minnekorttyper, og dermed holde styr på dobbelt så mange kort, i teorien.

Men hva om det fantes et alternativ?

Les også: Test: Akam mishandler minnekort. Hvor mye tåler de egentlig?

Vi har testet en SD-til-CF-adapter fra ikke ukjente Delkin Devices. Det koster ikke rare greiene - vårt eksemplar ble kjøpt på Adorama i New York for ca $20 - og dersom man ikke taper noe på å benytte det i avanserte kameraer, kan de gjøre tilværelsen langt enklere. De fleste laptoper som duger til bildebehandling er for eksempel utstyrt med en fullt brukbar SD-kortleser, mens CF-kort i nesten alle tilfeller krever ekstrautstyr.

I tillegg kan særinger som undertegnede plutselig også ta sikkerhetskopi av sine SD-kort til en Creative Zen Vision som i utgangspunktet bare har CF-kortleser. Greit, den begynner å nærme seg utgammal, men man tar som kjent med seg de fordeler man får.

Så hvordan funker så dette i praksis? Vel, adapteren er som man kan se på bildet formet nøyaktig som et CF-kort av type II, dvs varianten som er 5 mm tykt. Det er ikke alle kameraer som aksepterer slike, men de fleste gjør det, og vi har ennå ikke funnet noen som kan bruke denne typen uten også å støtte adapteren. Adapteren har en helt vanlig slot for SD-kort, og støtter alle typer av disse. Selv om SDXC-kort var langt fra vanlig dengang adapteren ble kjøpt i fjor, støttes også dette, vel og merke dersom det man benytter adapteren i støtter SDXC i utgangspunktet. Minnekortleseren vi brukte til denne testen støtter for eksempel SDXC-kort, men bare dersom maskinen kjører et operativsystem som også støtter det, for eksempel Windows 7. Windows XP, for eksempel, går heller dårlig i så måte.

Vi testet adapteren med et 4 GB Panasonic Class 10 SDHC-kort og et SanDisk Ultra Class 4 64 GB SDXC-kort, spesifisert til 15 MB/sek. For å ha noe å sammenligne med, testet vi også med et SanDisk Extreme Pro 32 GB CF-kort, spesifisert til ikke mindre enn 90 MB/sek. For å belaste kortene maksimalt lånte vi et raskt kamera som kunne bruke både SD- og CF-kort samtidig. ganske riktig, Canon var så greie å la oss få låne et EOS 1D Mark IV til denne testen. Det er ikke få megabytes i sekundet det kameraet presser inn på lagringsmediene, så i et slik skal nok forskjellene åpenbare seg, tenkte vi. Og ganske riktig. Vel, LITT riktig i alle fall.

Det var nemlig få forskjeller i antall bilder (RAW + JPG i testens anledning) vi kunne ta før bufferen var full. Med det raske CF-kortet kunne vi ta 16 bilder på rappen før tempoet gikk ned, noe som med dette kameraet betyr ikke fullt halvannet sekund. Med de andre minnekortene rakk ikke kameraet å skrive like mye til minnekortet og dermed frigjøre bufferplass før det var for sent, så for dem ble resultatet 15 bilder. Ikke rare forskjellen altså. Logisk nok, siden bufferhastigheten er den samme uansett hvilket kort som sitter i kameraet. Desverre støtter ikke 1D Mark IV kort av SDXC-typen, selv ikke med siste firmware-oppdatering, så det kortet måtte vi gi opp å teste i dette kameraet.

Forskjellen ble imidlertid temmelig åpenbar da vi i stedet så på hvor lang tid kameraet brukte på å skrive til minnekortet etter en serie på full pupp, av maksimal lengde. Med SanDisk Extreme Pro CF-kortet tok det bare 13 sekunder fra vi begynte å ta bilder til serien var ferdig skrevet til minnekortet, enda kameraet da skrev ett bilde mer enn i de andre seriene. Med SD-kortet av klasse 10 ble resultatet 51 sekunder, noe som gikk opp til hele 168 sekunder så snart vi satte adapteret mellom minnekortet og kameraet.

Men hva med lesehastigheten i PCen? Vel, se selv:

For å komme frem til disse resultatene brukte vi et sett på til sammen 660 filer bestående av 220 RAW-filer (store), 220 JPG-filer (middels) og 220 XMP-filer (små) som til sammen utgjorde 3948 MB. Det er tydelig at vi på lesehastigheten traff en eller annen flaskehals som ikke skyldtes minnekortene da vi målte hastigheten uten adapter, men med adapter gikk hastigheten ikke uventet drastisk ned og ble temmelig lik uansett hastighetsspesifikasjonene på kortene. Uten adapter var det SDXC-kortet som var raskest, sin lavere spesifikasjon til tross, sannsynligvis på grunn av den eneste Windows 7-baserte maskinen vi hadde tilgang til var utstyrt med en SSD i stedet for IDE-disken som den vanlige testmaskinen hadde.

Det samme ser vi klart igjen på skrivehastigheten når vi ikke brukte adapter, men så snart den ble tatt i bruk, gikk også denne gang hastigheten rett i gulvet, relativt sett.

Les også: Trådløs kortleser

Kort oppsummert, er denne adapteren genial og praktisk eller idiotisk og ubrukelig? Vel, litt begge deler. Er hastighet viktig for deg er den nærmest ubrukelig, men da har du uansett lomma full av raske CF-kort. Har du derimot lomma full av SD-kort og mangler et CF-kort til speilrefleksen din akkurat der og da, er det en grei reserveløsning. Vi ville imidlertid aldri i livet basert oss på å kun benytte SD-kort og adapter for en fotograf som i stort monn har behov for CF-kort, uansett hvor mange SD-kort og SD-baserte kameraer man måtte ha liggende.

Les også: Guide: For sikkerhets skyld. Hvordan unngår du å miste bilder?

annonse