Test

Vi har testet Norges råeste spill-PC

Den er fylt til randen med de heftigste komponentene.

Maskinen

Sjeldent får vi legge fingrene på noe så rått som det vi i dag skal gjøre; en spill-PC ulik noe annet vi har sett tidligere.

Maskinen kommer ikke bare pakket med de råeste komponentene på markedet, der én av dem er håndplukket for å finne den modellen som er marginalt bedre enn normalen. Tre kraftige skjermkort er vannkjølt via et solid system, og en overklokket prosessor holdes fryst ned til nesten 50 kuldegrader.

Det hele er pakket inn i et over 70 centimeter høyt kabinett, som veier altfor mange kilogram. Faktisk måtte det to mann til da vi skulle få maskinen inn på kontoret.

Alt dette, og mye mer som vi skal komme inn på, sørger for at dette trolig er den råeste spill-PCen på det norske markedet. Dette er PC-enes svar på Bugatti Veyron, en maskin som redefinerer skalaen for hva som er mulig med et konsumentprodukt.

Det er databutikken Digital Impuls som har bygget beistet, og med overklokkeren Haakon **DP** Jensen i spissen er det lite som her er normalt. Maskinen står til vanlig utstilt hos Digital Impuls i Oslo, og alle komponentene er hentet rett fra lagerhylla.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Håndplukket prosessor

På prosessorsiden er det ikke spart på noe. Den er ikke bare en av Intels råeste modeller på LGA 2011-plattformen, men den er håndplukket.

Det er nemlig slik at ikke alle prosessorer av samme modell er helt like. Mikroskopiske variasjoner under produksjonen gjør at et parti prosessorer kan være marginalt bedre enn et annet.

Jensen forteller at han gravde rundt på lageret og prøvde seg frem, før han etter omtrent ti forsøk fant en prosessor som var litt bedre enn alle andre. De fleste har en sperre på hvor mye de kan overklokkes med multiplikatoren, normalt stopper det på 51x eller 52 x. Modellen som sitter i denne maskinen klarer 55x før det stopper.

Dette valget har gjort det mulig å overklokke prosessoren fra de originale 3,2 GHz, til hele 5,57 GHz. Vi skal snakke mer om akkurat det litt senere.

Solid skjermkortløsning

På skjermkortfronten står det tre GeForce GTX 680-skjermkort, satt opp i tri-SLI. Med andre ord, de tre skjermkortene jobber sammen for å levere ekstrem ytelse i spill.

De tre skjermkortene er vannkjølt med utstyr fra EK, både vannblokker, koblinger, tank og radiator kommer derfra, mens pumpen er produsert av Laing. Radiatoren i seg selv, det mest essensielle komponenten for å holde skjermkortene kalde, er hele 480 millimeter lang. Fire vifter står for jobben med å holde den kjølig.

Videre er skjermkortenes kjerner overklokket, og basefrekvensen på 1056 MHz er økt til 1250 MHz. På toppen av det kommer Boost-funksjonaliteten til Nvidia, som periodevis øker klokkefrekvensen ytterligere.

Videre består maskinen av et Rampage IV Extreme-hovedkort fra Asus, og 16 GB med Corsairs toppmodell-minne.

Kaldere enn fryseren din

Skjermkortene er vannkjølt, men prosessoren blir håndtert av noe enda sterkere; en fasekjøler fra LD Cooling. Den sitter i bunn av kabinettet, og kan klemme temperaturen på prosessoren ned i 50 kuldegrader.

En slik fasekjøler er i stor grad det samme som det som holder fryseren din kald, men all kraften er fokusert mot et lite punkt på bare et par kvadratcentimeter over prosessoren.

Selv når maskinen kjørte på 5,4 GHz under heftig spilling, så vi aldri at prosessoren ble varmere enn 43 kuldegrader. Normalt lå den faktisk rundt 46 kuldegrader, både under belastning og når maskinen stod på tomgang.

Overklokket for mer ytelse

Selv om komponentene i maskina i seg selv er kraftige, har de altså fått ekstra drahjelp av høyere frekvenser på både prosessoren og skjermkortene.

Maskinen kjører helt stabilt med klokkefrekvensen på prosessoren satt til 5,2 GHz, på 1,5 volt. Videre er det lagt opp to ekstra profiler, for enda bedre ytelse.

Den første setter prosessoren til 5,4 GHz, ved 1,6 volt. Under testing fungerte dette fjellstabilt for oss, men ifølge Jensen har denne profilen til tider hatt noen problemer ved oppstart – men under spilling går det helt fint.

Helt til slutt ligger det også inne en profil der maskinen starter på hele 5,57 GHz, men denne var noe ustabil.

Bli med over til neste side, så får du se en rekke bilder av maskinen – før vi måler ytelsen »

Takk til Digital Impuls som leverte maskinen til test.