Tek.no

Test LG G Pad 8.3

Knallbra nettbrett som ikke koster skjorta

LG G Pad 8.3 er et utmerket alternativ til Google Nexus 7 og Apple iPad mini.

Kurt Lekanger, Amobil.no
16 Nov 2013 08:00

Design, skjerm og menyer

LG G Pad 8.3 er et kompakt og lett nettbrett som størrelsesmessig befinner seg i omtrent samme kategori som iPad mini eller Google Nexus 7 (fra Asus).

Med en pris som ligger på under 2 500 kroner i mange nettbutikker, skulle en kanskje tro at G Pad 8.3 var et enkelt og forholdsvis beskjedent utstyrt nettbrett. Men i likhet med Nexus 7 er dette et nettbrett med imponerende spesifikasjoner og svært god ytelse sett i forhold til prisen. Prisen er for øvrig omtrent på nivå med Nexus 7, kanskje en hundrelapp eller to høyere. Og nettbrettet har også enkelte ting Nexus 7 ikke har, noe vi skal komme tilbake til på de neste sidene.

Slank design

LG G Pad 8.3 er utvilsomt et slankt og stilig nettbrett som langt i fra virker som noe billigprodukt. Byggekvaliteten virker veldig god, og en metallplate på baksiden bryter opp det hvite plast-chassiset rundt.

Nettbrettet veier 338 gram, som er 48 gram mer enn Google Nexus 7. Men nettbrettet er noe større, siden det jo har en 8,3-tommers skjerm – mot 7 tommer på Nexus 7. G Pad 8.3 er imidlertid enda slankere enn Nexus 7, med en tykkelse på bare 8,3 millimeter. Nexus 7 har en tykkelse på 8,65 millimeter.

Skjermen har en oppløsning på hele 1920 x 1200 punkter, altså godt over kravene for å kunne kalle den en Full HD-skjerm. Punkttettheten er på 273 punkter per tomme, litt lavere enn på Nexus 7 – siden den har mindre skjerm. Skjermen er sylskarp og bildekvaliteten er veldig god. Lysstyrken er veldig god, og skjermen fungerte godt også i dagslys utendørs. Med et høyde/breddeformat på 16:10 passer skjermen veldig godt til å se film på. De som er vant til 4:3-formatet på iPad vil kanskje synes skjermen er veldig bred eller høy når du bruker den til for eksempel nettsurfing – der er kanskje iPad-en bedre siden du får med mer i bredden når du leser nettsider med nettbrettet i høydeformat (uten at alt blir smått). Men breddeformatet på LG G Pad 8.3, og en veldig smal ramme på sidene av skjermen, gjør at nettbrettet blir så smalt at du faktisk kan holde godt rundt det med én hånd selv om skjermen er ganske stor. Det kan du ikke med en iPad mini.

Nettbrettet er ikke større enn at du klarer å holde rundt det med én hånd.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Innsynsvinkelen er ganske god, men ved mørke scener i for eksempel en film forsvinner detaljer litt i de mørke områdene når du ser skjermen fra siden. Vi prøvde å spille av samme scene i en film på LG G Pad 8.3 og iPad mini (versjonen uten Retina-skjerm), og kontrastnivået var en del dårligere på G Pad 8.3. Detaljer i de mørke områdene som vi kunne se tydelig på iPad-en grodde litt igjen på G Pad 8.3, spesielt når du ikke så skjermen rett forfra. Når det er sagt, så er skjermen stort sett veldig god. Den gamle iPad mini-en vi sammenlignet med har for øvrig mye dårligere skjermoppløsning enn G Pad 8.3, og bortsett fra på filmavspilling oppleves G Pad 8.3-skjermen som skarpere og bedre.

Egne menyer

Operativsystemet er Android 4.2.2, og LG har i likhet med de fleste andre store produsenter lagt sine egne menyer og tilpasninger på toppen. Designmessig kan det kanskje ligne litt på hva Samsung har gjort på sine nettbrett. Det hele er rent, pent og enkelt – og det er gjort mye fornuftig for å gjøre nettbrettet enkelt å bruke. Trekker du ned menyen fra toppen av skjermen har du for eksempel snarveier til alle de mest brukte funksjonene, som å skru av og på ulike funksjoner i nettbrettet.

I nedtrekksmenyen finner du også en rad med såkalte QSlide-apper. Dette er apper som kan kjøre i egne vinduer oppå andre apper på skjermbildet, og som flyter fritt oppå skjermbildet og kan flyttes rundt eller skaleres. Du kan for eksempel ha en videoavspiller gående i et hjørne av skjermen samtidig som du jobber med noe annet. Av andre QSlide-apper finner du blant annet en nettleser, notatblokk, kalender og kalkulator. En liten glidebryter i QSlide-appene lar deg endre gjennomsiktighet på appen, slik at du kan gradvis se det som ligger bak appen.

Baksiden er laget i aluminium, men selv om det kan se slik ut går det ikke an å ta av dekselet bak.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Når du blar mellom startskjermene og kommer helt lengst mot høyre, er det en startskjerm som er dekket med et Flipboard-lignende skjermbilde som inneholder instruksjonsvideoer som forklarer ulike funksjoner på nettbrettet. Denne kan fjernes når du ikke lenger trenger den.

Ellers synes vi det var nyttig at du raden med snarveier som vanligvis er i bunnen av skjermen, flytter seg og blir en vertikal rad på høyre side av skjermen når du holder nettbrettet i landskapsmodus. På grunn av breddeformatet på skjermen er det mye mer praktisk å ha snarveiene på høyre side av skjermen, i stedet for at de skal ta opp verdifull plass i høyden.

I esken

  • LG G Pad 8.3
  • Micro-USB-kabel
  • Lader
  • Dokumentasjon

Les også