Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZyXEL NBG6716

Endelig vil ZyXEL gi deg lynraskt trådløst nett

Slår sammen kraften fra to nett, samtidig.

Introduksjon

802.11ac har vært tilgjengelig i ganske lang tid allerede, og selv om noen hoppet på lasset ved første anledning, så er det mange som har ventet. Én av aktørene som har sittet på gjerdet en stund er ZyXEL, men nå er selskapet klar med sin første tolkning av det lynkjappe og trådløse nettet.

Ruteren vi har inne til test heter ZyXEL NBG6716. I skrivende stund kan du plukke den opp for så lite som 950 kroner, men det er visstnok bare et midlertidig tilbud. De fleste andre butikkene rundt om selger denne ruteren for rundt 1500 kroner.

Anonym boks

ZyXEL NBG6716 er ikke av typen som skriker mot deg. Ruteren er kledd i glinsende svart på alle kanter, bortsett fra på baksiden. På fronten er det en serie med bølgende spor, på samme måte som du finner på en rekke andre ZyXEL-produkter.

Ruteren står rett opp og ned, på sin egen fot, men det er også mulig å henge den opp på veggen om du heller ønsker det. Det eneste som egentlig ikke er meningen er å legge den flatt, for da blir det trøbbel med dekningen.

NBG6716 har nemlig integrerte antenner, noe som blir stadig vanligere. Dette gir ruteren et renere utseende, og et litt mindre teknodingspreg.

Tilkoblinger for litt av hvert

På baksiden finner du de fleste fysiske tilkoblingene. Her er det inngang for strømadapteren, bredbåndsmodemet ditt og fire kontakter for kablet nettverk.

Kontaktene er fargekodet, og godt merket, så her skal det godt gjøres å koble feil.

På baksiden finner du en av- og påknapp for selve ruteren. Du finner også en tilsvarende knapp på ruterens høyre side, der du også finner egen knapp for det trådløse nettverket.

Med det samme vi er inne på knapper må vi nevne én til. På fronten av ruteren finner du WPS-knappen, som brukes som en rask og brukervennlig måte å koble sammen enheter på.

To USB-tilkoblinger har det også blitt plass til, disse er plassert på ruterens høyre side. Portene står såpass langt fra hverandre at det ikke vil være noe problem med tykke enheter som ellers ville vært umulig å koble inn sammen.

Bli med over på neste side,
så titter vi litt på hva som er av ekstra funksjonalitet »

Ekstra funksjonalitet

Kjører to nett på en gang

Som de fleste andre av dagens rutere, gjør ZyXEL NBG7616 veldig mye mer enn bare å rute internettilkoblingen din til forskjellige maskiner. Den er først og fremst en trådløs ruter, med innebygget DHCP-server. Rent ytelsesmessig reklameres det med opptil 1750 Mbit/s.

Mange muligheter i de avanserte menyene.

1750 Mbit/s er en verdi man må ta med en klype salt, for dette gjelder med både 2,4 og 5,0 GHz-båndene aktive samtidig. Det er altså det maksimale som den trådløse biten greier å dytte av trådløs datatrafikk. Fordelingen er på 450 Mbit/s på 2,4 GHz-båndet, og 1300 Mbit/s på 5,0 GHz-båndet ved bruk av 802.11ac.

Begge båndene kan kjøres samtidig, og da kan du for eksempel sette opp at strømming av medieinnhold og spilling skal kjøres på 5,0 GHz-båndet, mens nettsurfing skal gå på 2,4 GHz. Dette er gunstig, da det gjerne er veldig mye mer utstyr som bruker 2,4 GHz-båndet, og det vil følgelig bli mindre forstyrrelser på 5,0 GHz-båndet.

Fungerer som multimediaserver

Rimelig enkel standardmeny.

Dersom du kobler opp et passende lagringsmedium via en av USB-portene, kan ruteren fungere som en nettverksbasert lagringsenhet. Dog, siden denne er begrenset av USB 2.0-standarden, bør du ikke regne med at du blir positivt overrasket over ytelsen. Likevel, for enkel bruk kan det være akkurat det du trenger.

Filer som ligger lagret på den tilkoblede lagringsenheten kan deles ut til enhetene i nettverket. Ruteren fungerer som mediaserver, og dytter villig ut bilder, video og musikk. Det er en begrensning på 60 000 filer som kan deles ut, men med tanke på løsningens enkelhet synes vi dette er helt greit.

Du kan også sette den opp som en Samba-server, eller som en ren FTP-server. Menyene er relativt enkle, men de aller mest nødvendige innstillingsmulighetene som å legge til brukere og sette passord er på plass.

Hjelper deg å spare strøm

Her kan du sette opp når nettverket skal være aktivt.

ZyXEL følger med i timen, og har også gjort en rekke grep for å gjøre enheten mer grønn. Den ene, muligheten for å skru av det trådløse nettverket, har vi allerede nevnt. Da slipper enheten å bruke strøm på å kringkaste signalet sitt.

Du kan også sette opp tidsintervaller for når det trådløse nettet skal være avskrudd, for eksempel når du er på jobb eller sover. Dette er en funksjonalitet som har blitt ganske vanlig, men like fullt synes vi det er positivt at produsentene fortsetter trenden.

Som en siste lille strømsparingsgreie har ZyXEL lagt inn muligheten for å justere ned senderstyrken. Dette virker ikke bare positivt inn på din egen strømregning, men vil kunne redusere eventuelle forstyrrelser som ditt nett måtte ha på naboens nett.

Bli med over på neste side, så titter vi på ytelsen »

I bruk, ytelse

Enkel å sette opp

Det er enkelt å sette opp ZyXEL NBG6716. Det første vi gjør er å koble oss til ruteren med en kabel i porten merket «Ethernet 1», og ved første forsøk på å gå inn på Internett fikk vi opp oppsettssidene til ruteren.

Oppsettet av ruteren går raskt og smidig, via en egen veiviser, men om du har noen spesielle ønsker er det like greit å hoppe rett på den avanserte menyen.

Enkel og grei bakside.

Ruteren kommer med et ferdig oppsett på det trådløse nettverket, og sikkerhetsnøkkelen er angitt på baksiden av ruteren. Vi liker å velge vår egen, samt gi nettverket et passende navn, men det er opp til den enkelte.

Den første menyen som dukker opp på NBG6716 er fryktelig enkel, men har det grunnleggende på plass. Her kan du blant annet sette opp nytt navn på det trådløse nettverket, eller sette opp tidsintervallene for når det trådløse nettverket skal være aktivert.

Har du planer om å velge kanal på det trådløse nettverket, sjekke loggen, eller styre med den innebygde FTP-serveren, må du over på den avanserte menyen. Den får du enkelt frem med å klikke på «Expert mode» oppe i høyre hjørne.

Det er skremmende lett å cracke trådløse nettverk.
Slik beskytter du deg » (Ekstra)

Varierende ytelse

Vi setter ruteren fra ZyXEL opp mot en del andre rutere vi har testet, nemlig to modeller fra Asus, en modell fra D-Link, en annen fra AVM,en fra Jensen Scandinavia, en fra DrayTek og en litt enklere modell fra ZyXEL.

Ruterne varierer ganske bra i pris, fra langt under tusenlappen og til nærmere tre tusen kroner. Det som skiller dem er ekstrafunksjonalitet, mens det vi ser på under ytelse er hvor mye data ruterne greier å dytte over det trådløse nettet ved bruk av 802.11n og 802.11ac.

ZyXEL-ruteren har to USB-kontakter på høyre side av ruteren. På samtlige rutere vi har sjekket har ytelsen på denne vært svært dårlig. Den eneste ruteren som noensinne har imponert oss er ZyXEL NBG5615, og siden dagens testmodell også kom fra ZyXEL hadde vi store forventninger.

NBG6716 havner ganske midt på treet blant de andre ruterne. Likevel merker vi oss at den yter merkbart dårligere på 2,4 GHz-båndet når signalet skal gjennom noen vegger og etasjeskiller.

Her yter konkurrentene vesentlig bedre, legg spesielt merke til verstingmodellene fra Asus, som går gjennom veggene som de skulle vært laget av luft.

Når vi testet det rene ac-signalet ble ZyXEL-ruteren derimot frakjørt av modellene fra D-Link og Asus. Dette er spesielt merkbart på nært hold, der vi snakker om halve ytelsen. Dog går det raskt unna likevel.

Har du planer om å bruke ruteren som nettverksserver bør du sørge for at du ikke er avhengig av god bådnbredde, for den er lav. Ytelsen på FTP-biten ble likevel ikke slik vi håpet på. 12,45 MB/s er det vi kan notere oss, en ytelse som ligger midt på treet.

Bli med over på siste side, så avlegger vi dom over ruteren »

Konklusjon

ZyXELs ac-ruter når ikke helt opp.

ZyXEL NBG6716 er en helt grei ruter som gir deg tilgang til det superkjappe ac-nettverket. Hverken oppkobling eller bruk bør by på spesielle problemer, dette takket være god merking av tilkoblingene og en lettfattelig veiviser.

Ruteren ser kanskje noe anonym ut, men det ser vi ikke nødvendigvis på som negativt. Legger vi til at antennene er holdt på innsiden av boksen, så er dette noe som svært mange vil kunne ha stående fremme i stuen.

Ytelsen for det vanlige 802.11n-standarden er midt på treet, og dette vil duge for de fleste hjemmebrukere. Riktignok faller ytelsen noe mer enn konkurrentene når ruteren står langt unna, men det duger fremdeles i massevis til normal bruk.

Likevel er det slik at det store salgsargumentet for denne ruteren, ac-biten, ikke når helt opp rent ytelsesmessig. For all del, ytelsen isolert sett er ganske god, men det er bare det at konkurrentenes alternativer yter bedre.

Prisen er i skrivende stund relativt hyggelig, snaue 1000 kroner må du ut med. Det er i og for seg en sympatisk pris, hadde det ikke vært for konkurrentene på markedet.

Vi anbefaler heller Asus RT-AC66U, en ruter som gir deg knallytelse og godt med funksjonalitet. Prisen på denne starter på rundt 1200 kroner, og det er mye for pengene.

Summerer vi alt sammen, ytelse, pris og bruk, får ikke denne ruteren en anbefaling – konkurrentene leverer rett og slett mer for pengene.

Det er skremmende lett å cracke trådløse nettverk:
Slik beskytter du deg » (Ekstra)

+ Rimelig innfallsport for 802.11ac
+ Enkel i bruk
+ Fine menyer
+ Diskré utseende
+ Liten og nett


- Ytelsen faller litt mye over lange avstander
- 802.11ac-ytelsen ikke på høyden med konkurrentene

Les også
AVM FRITZ!Box 7490: Nå har den endelig fått lynraskt nett
Les også
Asus RT-AC68U: Vi har testet Asus' nye råtass-ruter
Les også
ZyXEL NBG5615: Ruteren som er dårligst der det trolig gjelder mest
Les også
Asus' rutere rammet av sikkerhetsbrudd
Les også
FRITZ!Box 6840 LTE: Denne ruteren kunne vært genial – det er den ikke
Les også
Asus' nyeste ruter gir virkelig raskt trådløst nett
Les også
DrayTek Vigor 2850n: Denne har alt du trenger
annonse