Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Corsair A50

Introduksjon

Det som var en minnegigant, har nå vokst til en solid aktør med kampfronter både i øst og vest. Selv om Corsair har kastet seg ut på nye marker, både der finelektronikken eller der kunsten å bøye stål har stått i fokus, føler vi at de har lykkes. Gang på gang har de nesten skapt sin lille nisje med gode produkter innenfor hver kategori.

Etter å ha prøvd seg med både kabinetter og strømforsyninger, virket det ikke unaturlig for oss at beskjeden om et kommende vannkjølingssett, nå kjent som H50 ble lansert. Ikke lenge etter fikk vi også ta en rask kikk på et par eksemplarer av de to luftkjølerne de nå har lansert, A50 og A70.

A70 har vi allerede tatt en kikk på. Det viste seg å være en helt ypperlig luftkjøler, ikke for dyr, og ytelsen den leverte var suveren. I samme forsendelse fra andre siden av dammen fulgte også lillebroren med, A50

Det er denne kjøleren vi i dag skal ta en nærmere kikk på, et produkt som på mange måter er en nettere versjon av A70. Kjøleren bygger på færre varmerør, og kun én vifte. Profilen er derimot det samme som tidligere, et hult design, avstandsmontert vifte og enkle med solide monteringsløsninger. Vi tar en dypere kikk!

Takk til Corsair som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 159 x 124 x 81 mm
 • Sokler: LGA 1366, LGA 775, LGA 771, AM2+, AM2, AM3
 • Materiale: Aluminium/kobber
 • Vifte: 1 x 120 mm
 • Varmerør: 3 stk gjennomgående 8 mm
 • Støynivå: 31,5 dBA

I bunn og grunn viser A50 det helt tradisjonelle designet ved en tårnkjøler, i enkleste form. Det er derimot et par spesielle funksjoner på plass, noe vi skal snakke mer om senere.

Corsair har lagt ved én vifte, merket med egen logo, så vi aner rett og slett ingenting om dette utover de spesifikasjonene vi får oppgitt. Det skal være snakk om en enhet som maksimalt spinner ved 2000 RPM, flytter 61 CFM luft og holder et støynivå på 31,5 dBA. Corsair har lagt ved en liten kabel som justerer hastigheten ned til 1600 RPM.

Corsair har lagt ved fester for samtlige av de moderne soklene på markedet. Står ikke din sokkel på listen, burde du heller bruke pengene på et nytt oppsett fremfor denne kjøleren. Alt på AMDs AM-kant, samt Intels LGA-rekke er støttet.

I pakken

Produktet blir levert i en solid pappeske, som er mer eller mindre helt lik den vi fant kjøleren A70 gjemt inni for et par uker siden. På innsiden ligger kjøleren pakket inn i en krybbe av skumgummi, mens tilbehøret er pakket inn i esken dere seg avbildet over.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Manual
 • Termisk pasta
 • Sokkelfester
 • Viftekontroller (1600 RPM)

Kjøleren

Jeg har ikke tall på hvor mange kjølefinner jeg har telt opp igjennom mitt liv, men det begynner å bli en god del. A50 har på sin side 44 stykker, om man ikke tar med den øverste sorte platen. Det er i akkurat dette området de fleste kjølere befinner seg, og i dag ser vi en avstand i mellom platene som er helt normal. Luften skulle uten problem kunne passere godt igjennom, uten for mye motstand.

Videre skal det trekkes frem at viften plasseres på den siden av kjøleren som er buet. Viften er videre montert på et stykke plast. Disse to tingene sørger for at viftens senter får en større avstand fra kjølefinnene, noe som fører til at dødsonen her forminskes betraktelig.

Varmerørene kommer i direkte kontakt med prosessoren, noe som er en fordel i forhold til løsningen der varmen først må igjennom et stykke metall før den kan transporteres vekk. Vi ser at rørene ikke er bøyd så alt for mye, men det er relativt sett litt store sprekker mellom aluminiumsblokken og kobberrørene.

Montering

Det er grenser for hvor vanskelig monteringen av en kjøler kan være, men vi har blitt overrasket før. Corsair har gjort det godt og riktig. Selv om kjøleren ikke er spesielt tung, raver den høyt over hovedkortet, og kan dermed bygge opp litt moment under transport. Festene er uten tvil solide for en kjøler i denne vektklassen.

Monteringsprosessen går lett for seg på alle sokler, et spor i selve kjøleren gjør at festebraketten som ikke skrus holdes på riktig sted. Bakplater må til om du ikke har dette fra før. Har du allerede limt på en slik, benytter du bare denne.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24 °C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,9 dBA.

Temperatur

Ved et meget raskt overblikk ser det ut til at Corsair A50 ikke akkurat plasserer seg godt i grafen, men vi har en anelse om at tallene er litt mer innviklet enn det. Det er 90 W-temperaturen som ødelegger litt. Denne er helt streit, men ikke unikt god. Ser vi nærmere på resultatet ved 120 W belastning, gjør kjøleren det faktisk bedre enn flere av kandidatene lenger opp på listen.

I korte trekk betyr dette at kjøleren er i stand til å holde ut lenger. Den takler mer belastning, og responderer trolig raskere, uten at vi på dette tidspunktet har nøyaktig måleutstyr for slikt.

I likhet med storebroren A70 som vi nylig testet, var det ikke mulig å skru viftehastigheten helt ned til 600 RPM som vi normalt også tester ved, så 1000 RPM ble eneste valg. Støynivået er kraftig redusert, og A50 beholder plasseringen vi har sett tidligere. Den presterer nesten det samme som den noe mer massive True Black, men samtidig så ligger tvillingbrødre slik som Dark Knight og Corator DS lenger opp på listen.

Som en siste test blir vår kjære Noctua-vifte montert på kjøleren, slik at vi får et bedre referansepunkt for selve tårnets egenskaper. Avstandsstykket til Corsair ble benyttet, siden dette er eneste festemetode, samt en del av kjøleren. Som grafen viser er det ikke stort som blir endret, A50 beholder sin plassering, men marginen har nå økt. Forminskingen av dødsonen har helt tydelig noe for seg.

Støynivå

Storebroren A70 har to vifter, og det forundrer oss derfor litt at A50 lager mer lyd. Dette var noe vi også bemerket oss under temperaturtestingen, altså før vi hadde faste tall på støynivået. Det er riktig nok ikke snakk om rare greiene, men det er merkbart. Ved å benytte den vedlagte hastighetsregulatoren, senkes støynivået betraktelig. Denne regulerer viftehastigheten ned til 1600 RPM, fra de originale 2000.

Når hastigheten halveres, ser vi et bilde nærmere hva vi hadde forventet i forkant. A50 ligger et par plasser over A70, begge med et lavt støynivå.

Konklusjon

Nok en gang ser vi at Corsair gjør det godt med sine nylanseringer. A50 er en av de første luftkjølerne de har lansert, og dette er på ingen måte et dumt produkt. Kjøleren leverer helt streit ytelse og den koster akkurat hva den smaker. Det er derimot slik at den mangler den siste lille piffen som kunne ha skilt dette produktet ut fra mengden.

Forstå meg rett, vi ser overhode ikke på dette som en dårlig kjøler i noen sammenheng. Dette er en kjøler til rundt 380 kroner, og for en slik sum er vi fornøyd. De termiske egenskapene den leverer er ikke imponerende, men de holder i lange baner for mange. Den maksimale temperaturen vi måler er gode 63,6 °C før vi regulerer viftehastigheten.

Når det gjelder støynivået er vi ikke direkte imponert, men målingene vi gjør viser til helt akseptable verdier. Vi vil ikke kalle dette et stillegående produkt, med ved hjelp av den medfølgende hastighetsregulatoren senkes dette betraktelig. Samtidig er de termiske egenskapene du da sitter igjen med helt fine.

Kjøleren leveres med solide fester, nesten litt overdimensjonert for en slik kjøler, men monteringsprosessen er meget enkel. Videre skal det også sies at viften bare klemmes på kjøletårnet. Enkelte fester vi her har møtt skal by på en skikkelig kamp, men Corsairs valg er både enkelt og solid.

Totalt sett er vi altså helt fornøyd med det Corsair leverer i form av A50. Det er ingenting galt med kjøleren, men den stiller seg ganske enkelt bare opp i en rekke med mange andre produkter. Xigmatek Dark Knight koster omtrent det samme, har litt bedre termiske egenskaper, men støyer mer. Cooler Master Hyper 212 er langt billigere, men leverer en noe dårligere ytelse. Kort fortalt savner vi bare en ekstra liten piff i enten ytelse, støynivå eller pris, for at dette skulle vært et skikkelig knallprodukt.

+ Du får det du betaler for
+ Helt streit ytelse
+ Helt streit pris

- Like god som en rekke andre kandidater
- Når ikke helt i mål på det termiske

Les også
Corsair A70
Les også
Cooler Master V6 GT
Les også
Coolink Corator DS
Les også
Mist LL 2x140 Deluxe
annonse