Tek.no

Test

Maskinene som lager all slags is uten forberedelser

Vi har testet to iskremmaskiner under 2.000 kroner.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Det er sommer og sol. Det er ferie, og det er mange som har lyst til å kose seg litt ekstra. Kanskje ble det ikke noe av den turen til Italia for å spise gelato, eller til Danmark for å spise fløteis med «guf» på.

Da kan det være fristende å hente isen «hjem».

Med en ismaskin under kjøkkenbenken kan du gjenskape is fra alle kontinenter, eller bare gå helt berserk og skape din egen smak og den isen du har savnet fra frysedisken i butikken i alle år. I tillegg får du selvsagt full kontroll over hva du putter i deg av ingredienser, være seg om du har ulike allergier eller bare vil passe på at ikke kaloriene eller de kunstige tilsetningene blir for mange.

Mange har nok allerede vært inne på tanken om å anskaffe seg en ismaskin. Da vi forsøkte å hente inn iskremmaskiner til denne testen var det få som klarte å levere. Utsolgt, tomt på hovedlager, kan vi snakkes til høsten?

Men vi lyktes i å få tak på to maskiner som til gjengjeld er av den rimelige sorten under 2000 kroner. Jo, det er rimelig, med tanke på at enkelte iskremmaskiner kan koste opp mot 6000 kroner eller mer. Spørsmålet er bare om de er så billige at resultatet ikke kommer i nærheten av isen du kjøper på butikken, eller betyr disse at vi har kjøpt vår siste masseproduserte iskrem?

For å finne ut av det har vi laget to typer is på maskinene. En fløteiskrem med salte peanøtter og karamell, samt en sorbé med jordbærsmak. Maskinene kan imidlertid brukes for å lage all type is, og bare for moro slang vi sammen en softisbase på en av dem for å teste, og joda, om vi ikke akkurat fikk til konsistensen og presentasjonen man får fra Diplomis-maskinene på landets veikroer og kiosker, så var jammen smaken der.

Slik kan en jordbærsorbé fra Wilfa «Vanilje» se ut.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er tre måter å lage is på:

Den «manuelle» måten: ved å helle en ferdig mikset isblanding i en form som du legger i fryseren til den har fått rett konsistens. Her må du selv passe på å røre rundt i basen med jevne mellomrom under innfrysingen for å få et jevnt resultat uten iskrystaller.

Den halvautomatiserte måten: ved å kjøpe en ismaskin uten kompressor. Disse er ofte rimeligere og mindre enn helautomatiserte ismaskiner, men krever at du forhåndsfryser en isbolle i dypfryseren din et halvt døgn i forveien når du vil lage is. Her bør du altså ha en stor fryser, og ikke være av den spontane typen som plutselig får lyst på iskrem.

Den helautomatiserte måten: maskiner med kompressor. Disse er større og bråker mer, men kjøler altså ned isblandingen din mens den rører i den for å unngå iskrystaller og for å skape luftigere iskrem og sorbé. I teorien er dette maskinen du fisker frem om du får overraskende middagsbesøk eller plutselig lyst på is og ikke vil vente mange timer.

Maskinene vi har testet har kompressor og skal altså lage spiseklar is uten forberedelser.

Som vi ser fra spesifikasjonene er det enkelte forskjeller mellom maskinene, som kapasitet og hva som skjer etter at isen er «ferdig». Det viktigste er imidlertid hvor god isen de lager blir, og hvordan de er å bruke. I tabellen like under får du den oppsummerte vurderingen vår for de viktigste egenskapene.

Det er verdt å merke seg at vår hjemmelagde iskrem ble veldig tynn da den smeltet. Dette kommer selvsagt av at den ikke inneholdt noen fortykningsmidler slik som er vanlig i kjøpeiskrem.

Sandstrøm S15ICE14E

Sandstrøm, som er merkenavnet for Elkjøps «egne» produkter, er det neppe mange som assosierer med iskrem. Modellen deres med det klingende navnet «S15ICE14E» er uansett denne duellens overraskelse, der den både lager svært god iskrem og sorbet.

Isen lager den dessuten på rekordfart. Den knuser Wilfaen på hastighet, og leverer fløteiskrem på 45 minutter og sorbé på så vidt over halvtimen. Det er imponerende.

Sorbeen var spiseklar rett ut fra maskinen. Iskremen var kald og fast nok til å kunne spises, men mange vil med fordel velge å kjøle den en ekstra time eller to i fryseren for enda fastere konsistens før servering.

Sorbeen var luftig og hadde akkurat passe myk konsistens, mens fløteiskremen på sin side ikke hadde antydning til krystallisering.

Om maskinen gjør jobben for raskt for deg kan den holde isen kald til du er klar for dessert. Vi synes imidlertid det er rart den ikke automatisk holder den ferdige isen kald i mer enn 20 minutter før den slår seg av.

Her må du manuelt aktivere kjølefunksjonen etter at isen er ferdig, og altså være til stede for at ikke isen skal smelte mens den venter på deg. Etter halvannen time med kjøling frøs sorbeen vår litt fast i isbøtta, men det var ikke noe stort problem å få den løs med en plastslikkepott og en time på kjøling går helt fint.

Fløteiskrem laget med maskinen fra Sandstrøm.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Maskinen er enkel å bruke selv om de tre menyvalgene dens er to flere enn hos Wilfaen. Her kan du nemlig velge at maskinen bare skal røre eller bare holde innholdet kaldt, fremfor å gjøre begge deler samtidig. Det kan være en fordel om du eksempelvis vil mikse inn noen ekstra bær og nøtter uten å gjøre isen fastere også.

Selve maskinen er tung og tar opp mye benkeplass. Kompressoren dens bråker også en del, men ikke like mye som en kjøkkenmaskin, og duren er svært monoton, slik at du nesten vender deg til den etter hvert. Ettersom maskinen er rask slipper du også å høre på den lenge av gangen.

Lokket har et stort håndtak som gjør det lett å ta av og på, og luken du tilsetter ekstra ingredienser gjennom er også stort og lett å åpne og lukke. Rengjøringen er enkel ettersom alt utenom isbøtta kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Det vi har å utsette på maskinen er at du må følge nøye med på fløteisen. Plutselig blir den så fast at maskinen ikke lenger klarer å blande inn tilsetninger. I tillegg er utførelsen en magnet for flekker, og maskinen piper høyt både under oppstart og for alle menyvalg. Isskjeen av plast kunne de også spart seg - lykke til med å lage pene kuler med denne.

I tillegg til hastighet hanker denne maskinen inn ekstrapoeng for å ha litt større kapasitet enn konkurrenten i denne testen. Da vi laget is for fire personer var det god plass til ekstra tilsetninger som bær, sjokolade eller kjeks.

Sandstrøm S15ICE14E
8
Meget bra
Anbefalt

Sandstrøm S15ICE14E

sitat"Tryller frem god is superraskt og uten problemer."
 • Krysse av
  Lager svært god is av alle sorter
 • Krysse av
  Rask
 • Krysse av
  Ingen iskrystaller
 • Krysse av
  Rengjøring er enkelt
 • Krysse av
  Holde-kald-funksjon
 • Krysse av
  Lett å bruke
 • Krysse av
  God nok kapasitet for en familie
 • Bytt
  Fløteiskrem bør fryses videre etter tilberedelse
 • Bytt
  Utførelsen er en magnet for fingermerker og søl
 • Bytt
  Støyer en del
 • Bytt
  Irriterende høy piping for hvert menyvalg og oppstart
 • Bytt
  Stor og tung

Wilfa ICM-C15 «Vanilje»

Som en kjent norsk produsent av kjøkkenutstyr har mange et forhold til Wilfa og vi har tidligere latt oss imponere av blant annet kaffekvernene deres. Deres «Vanilje» ismaskin lager på sin side supergod is og er ikke noe dårlig kjøp, men må likevel se seg grundig slått i denne duellen.

Først og fremst er problemet vårt med Wilfas «ICM-C15» at den bruker mye lenger tid enn konkurrenten. Fløteiskremen vår ble ikke «ferdig» før etter 75 minutter, og da var konsistensen på resultatet fortsatt såpass løst at vi ikke hadde lyst til å servere det. Her var det helt nødvendig med en til to timer i fryseren før servering.

Sorbeen ble på sin side helt fantastisk rett ut av maskinen og var nok et hakk jevnere og luftigere enn den fra Sandstrøm-maskinen. Her kom nok den raskere omrøringen til Wilfa-maskinen til sin rett. Vi er likevel veldig usikre på hvor mange som ville ventet ekstra på denne, heller enn å kaste seg over det maskinen fra Sandstrøm disket opp med 15 minutter tidligere.

Fløteiskrem laget med maskinen fra Wilfa.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det at Wilfa-maskinen bygger mer i dybden enn i bredden kan være en stor fordel for mange med lite benkeplass. Maskinen er også superenkel å bruke. Du slår den på, velger antall minutter den skal gå, og trykker start. Det er rett og slett umulig å gjøre feil her. Det vi liker aller best er likevel at kjølefunksjonen automatisk holder isen kald i så lenge som 60 minutter etter at den er ferdig. Om mindre tilsyn er viktigere enn hastighet kan denne maskinen altså ha noe for seg over modellen fra Sandstrøm.

Isen vi laget i denne testen var hentet fra Wilfas eget oppskriftshefte, som fulgte med «Vanilje». Vi laget serveringsforslaget for fløteiskrem til fire porsjoner, og opplevde at dette var å tyne kapasiteten dens. Da vi skulle legge til tilsetninger som peanøtter og sjokolade måtte vi utelate halvparten, ettersom isen begynte å gå over sine bredder inne i maskinen og motoren hadde problemer med å velte innholdet rundt lenger. For fire «gode» porsjoner ville vi valgt alternativet fra Sandstrøm.

Vi skal ikke henge ut maskinen for mye for sitt noe utdaterte design, men et element vi ikke likte var de skarpe kantene på ventilasjonsrillene. Her bør du faktisk passe på så du bærer maskinen under, og ikke glipper den eller kommer nær ventilasjonen med huden. I tillegg er jo utførelsen i børstet stål en magnet for merker, og maskinen piper både under oppstart og for hvert menyvalg. Det er unødvendig.

Vi vil også poengtere at lyden maskinen lager mens kompressoren er aktiv er noe mer ujevn enn konkurrenten fra Sandstrøm. Normalt ikke noe vi ville hengt oss opp i, men støyen blir viktigere ettersom Wilfaen bruker lengre tid på å kjøre seg ferdig enn alternativet.

Wilfa ICM-C15
6.5
Helt greit

Wilfa ICM-C15

sitat"Lager flere typer is godt og enkelt, men er ingen «racer» av seg og har liten kapasitet."
 • Krysse av
  Lager svært god is av alle sorter
 • Krysse av
  Blander ingredienser godt
 • Krysse av
  Ingen iskrystaller
 • Krysse av
  Rengjøring er enkelt
 • Krysse av
  Brukervennlig: start og stopp
 • Krysse av
  God holde-kald-funksjon
 • Bytt
  Betydelig tregere enn konkurrenten
 • Bytt
  Støynivået er ujevnt
 • Bytt
  Fløteiskrem må fryses videre etter tilberedelse
 • Bytt
  Luftventilene i kabinettet har skarpe kanter
 • Bytt
  Motoren burde vært sterkere
 • Bytt
  Irriterende høy piping for hvert menyvalg og oppstart
 • Bytt
  Er en magnet for fingermerker og søl
 • Bytt
  Har liten kapasitet
 • Bytt
  Stor og tung
annonse

Les også