Tek.no

Test

Nå har det skjedd masse: Dette er de beste mobilabonnementene nå

Niklas Plikk, Tek.no
Stein Jarle Olsen
7 Juni 2020 06:00

Vi «klaget» en periode på at det skjedde lite i det norske mobilmarkedet, men de siste par månedene har aktiviteten vært høy. Ikke alt har vært til gode for forbrukerne.

Vi nevner for eksempel at flere av aktørene har satt opp prisene på sine 1 GB-abonnement - Chilimobil satte for eksempel opp fra 129 til 149 kroner i måneden, og nylig varslet Hudya kundene om at de også ville øke til det samme, med virkning fra 1. juli.

Samtidig har vi fått nye aktører som Sky Mobil, som kjøpte et antall kunder fra nettopp Hudya, og ikke minst har vi fått en ny spiller i markedet for abonnementer med svært mye data i form av Telenors nye «Next»-portefølje. Der tar de i praksis betalt for hastigheten, ikke for datamengden, men du settes likevel ned i hastighet etter å ha brukt 100 GB på en måned, så Telenors «ubegrenset data»-påstand må taes med en liten klype salt. Ice har dessuten gjort endringer i sin portefølje, med mer data eller lavere pris på en rekke av sine abonnementer.

Med andre ord: Det er på høy tid med en ny kåring av Norges beste mobilabonnement.

Testkriteriene

Når vi skal kåre de beste mobilabonnementene har vi som vanlig delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Her er månedens vinnere:

Lite data (minimum 1 GB)

115 kroner i måneden for 1 GB med data var tydeligvis ikke bærekraftig for Hudya, som altså så seg nødt til å sette opp prisen til langt mindre attraktive 149 kroner i måneden. Det samme har Chilimobil gjort. Telipol er dessuten ute av dansen - trykker du på «Bestill»-knappen der havner du nå hos nykommeren Sky Mobil. Og selskapet Sponz, som tidligere var en av de billigste, solgte kundeporteføljen til Hudya og la ned merkevaren sin. Selskapet Release, som har en noe spesiell forretningsmodell hvor de tilbyr abonnement og leie av telefon samtidig, tilbyr også 1 GB i måneden for 129 kroner.

Det gjør at det ikke lenger finnes noen «frontrunner» på pris i denne kategorien. Nå skiller det noen små kroner mellom de to billigste alternativene, og så følger en hel haug et par tiere over det igjen.

Kanskje kunne vi også ha tatt med Happybytes, som har en annen prisstruktur enn de andre og lar deg betale for det du bruker, intet mer. Det gjør også at du slipper å forholde deg til dyre datapakker – bruker du 1,1 GB betaler du for akkurat det, ikke for 1 GB pluss en ekstra datapakke.

Samtidig er Happybytes ganske dyre inntil du når et visst nivå. Happybytes skal for eksempel ha 199 kroner for 1 GB data, fri tale og SMS. Vi dropper derfor dem i den laveste kategorien.

I denne kategorien får du altså fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data. Alle har fri fart på sine abonnementer, så vi må derfor se på hvordan de håndterer overforbruk om du skulle bruke mer data enn du har inkludert.

Om lite data for deg tilsvarer ingen data, kan du også slippe unna med 70 kroner i måneden hos nevnte Happybytes. Det kan også være verdt å ta med i vurderingen. Så fort du bruker noe datatrafikk stiger imidlertid regningen betraktelig, da de første megabytene koster uhorvelig mye mer enn de gjør lenger opp på datastigen.

Vi kårer Sky Mobil 1 GB til månedens beste mobilabonnement i kategorien Lite Data.

Middels data (minimum 5 GB)

I denne kategorien har det i større grad vært stillstand siden vi sist kåret de beste mobilabonnementene. Chilimobil har økt sitt 6 GB-abonnement til 7 GB for samme pris og Sky Mobil har naturligvis kommet inn.

I tillegg har Happybytes senket prisen for sitt 1 GB om dagen-abonnement til 298 kroner i måneden, som gjør at det plutselig kan være et alternativ også i denne kategorien.

Ingen av selskapene fakturerer ekstra for overforbruk av data om du godtar strupet hastighet, og vi må derfor igjen se på ting som datapakker og utenlandspriser for å kåre det beste abonnementet.

Vi kårer Chilimobil 7 GB til månedens beste mobilabonnement i kategorien Middels data.

Mye data (minimum 10 GB)

På samme måte som 6 GB har blitt det nye 5, har 12 GB blitt det nye 10, og sist ut til å bekrefte dette var Ice, som nylig justerte opp fra 10 til 12 GB til samme pris.

I denne prisklassen er også Happybytes’ «1 om dagen» enda mer relevant, siden vi jo er oppe på over 300 kroner for veldig mange av konkurrentenes abonnementer.

Vi kårer Happybytes 1 om dagen til beste mobilabonnement i kategorien Mye data - med ett forbehold. Det kan du lese mer om i begrunnelsen under.

Superbruker (minimum 30 GB)

For superbrukerne er det sannsynligvis ikke nok med 1 GB om dagen, delvis fordi vi antar at databruken mange dager i løpet av en måned vil være høyere enn det. Chilimobils Fri data-abonnement nærmest hatt «walkover» siden det ble lansert i fjor sommer, og avklaringen som kom etter Nkoms protester rundt vilkårene var nok også en god ting for kundene, tross at prisen økte med en hundrelapp i måneden.

Siden lanseringen er det også kommet til alternativer fra flere andre aktører med liknende abonnementsløsninger, hvorav Telenor var sist ut. De fire løsningene er som følger:

  • Ice: Tilbyr Data Frihet, en tilleggstjeneste til abonnementer fra 6 GB og opp som lar deg bruke 1000 GB i måneden i Ices eget nett. Maks datahastighet for Data Frihet er 10 Mbit/sek. Tjenesten koster 99 kroner i måneden pluss vanlig abonnementsavgift. Data Frihet krever abonnement på minst 8 GB.
  • Telia: Tilbyr Telia X, som gir «ubegrenset» data. Fri fart inntil 40 GB, deretter 3 Mbit/sek resten av måneden. Koster 579 kroner i måneden.
  • Chili: Tilbyr Chili Fri Data, med «ubegrenset» data. Fri fart inntil 5 GB per dag, deretter 3 Mbit/sek frem til midnatt. Koster 499 kroner i måneden
  • Telenor: Tilbyr Telenor Next, hvor du betaler for hastighet, ikke datamengde. Du får hastigheten du betaler for inntil 100 GB i en måned, deretter 3 Mbit/sek. Koster 549 kroner (10 Mbit), 599 kroner (100 Mbit) eller 799 kroner (fri fart) i måneden.

Vi kårer Chili Fri Data til beste abonnement i kategorien Superbruker.

annonse

Les også