Tek.no

Test GoCube

Før kunne jeg aldri løse en Rubiks kube. Nå går det på minutter

GoCube er både morsom og lærerik.

Har du lurt på hvordan du løser en Rubiks kube? Denne smarte dingsen lærte oss alt vi trengte for å løse 80-talls-klassikeren på egen hånd.

Mer
Niklas Plikk, Tek.no
17 Des 2019 08:48Først publisert 15 Des 2019 06:00
annonse

Rubiks Kube var en enorm hit da den ankom i butikker verden over på 80-tallet. Konseptet var enkelt: Snu rundt på den seksfargede kuben til hver side har én farge hver. Det finnes over 43 trillioner forskjellige måter å vri kuben på, men bare én av dem er korrekt.

Lekebutikker verden over solgte unna de fargeglade kubene over en lav sko, men mot slutten av tiåret hadde mye av den opprinnelige spenningen forsvunnet. Kanskje fordi de fleste skjønte at det ikke var så lett å løse kuben, eller fordi man rett og slett ble lei etter årevis med vriing og vending på en plastkube som aldri ville bli løst.

For min egen del har jeg alltid vært fascinert av Rubiks kube, selv om jeg aldri har klart å løse den på egen hånd. Uansett hvor mange timer jeg brukte av barndommen min til å vri og vende på kuben var det sjeldent jeg fikk mer enn en side eller to til å stemme.

I dag har jeg imidlertid fått nytt håp, i form av det nye produktet kalt GoCube.

GoCube er overraskende god å bruke.

Niklas Plikk, Tek.no

Allerede ved første øyekast er det tydelig at dette er et helt annet vesen enn min 20 år gamle og slitte Rubiks kube. I stedet for å måtte ta i og kjempe for å bare vri én rad rundt, sklir hvert eneste ledd i GoCube som et veloljet maskineri.

annonse

Hver 90-graders-rotasjon gir en behagelig og god tilbakemelding, selv om du også enkelt kan fortsette å vri rundt hvis det trengs. Hjørnene er avrundet for å øke komforten, og det hele oser kvalitet. Dette var egentlig litt overraskende, da produktbildene fikk den til å fremstå litt billig og ustø.

Men GoCube er selvfølgelig mer enn bare en vanlig Rubiks kube. På innsiden skjuler det seg en rekke sensorer som lar dingsen kommunisere med mobilen min, for å informere om hvilken orientering den er i og hvordan alle sidene ser ut.

Når GoCube er paret med mobilen vil du kunne se kuben i sanntid på skjermen i riktig orientering. Snur du på kuben, eller roterer en av sidene, vil det samme skje på skjermen. Dette kommer utrolig godt med når du skal lære deg å løse kuben for første gang, og lære deg alle de såkalte algoritmene som skal til.

Med appen oppe på mobilen kan du hele tiden se kuben på skjermen, og få tips til hvordan du skal gå videre for å løse den.

Mer
Niklas Plikk, Tek.no

La Cube-utdanningen begynne!

Selv om jeg aldri har klart å løse en Rubiks kube tidligere, har jeg sett nok av sporadiske videoer på nettet til å i hvert fall vite at jeg tenkte helt feil da jeg var liten. Man løser visst ikke en Rubiks kube ved å løse én side av gangen, man løser en rad om gangen. Jeg har også fått med meg at man kan løse hele greia ved å utføre en rekke algoritmer, og så lenge man har memorert disse bør det være en ganske enkel jobb. Problemet har alltid vært å faktisk lære seg algoritmene, og når man skal bruke dem, noe jeg aldri har gjort.

annonse

Jeg startet altså på helt bar bakke da jeg startet opp GoCube-appen for første gang, og ble geleidet til det som kalles deres Cube Academy – en steg-for-steg-instruksjon for hvordan du løser en Rubiks kube.

Med åtte steg skal jeg lære meg hvordan jeg skal oppfylle barndomsdrømmen om å løse en Rubiks kube. Det høres litt for enkelt ut, men la gå.

I «Academy» har vi lært oss alle triksene og algoritmene for å fullføre hele greia!

Mer
Niklas Plikk, Tek.no

På tide å lære seg algoritmer

Det første steget handler bare om hva de forskjellige sidene av kuben kalles, og hvordan man kan lese algoritmene man skal bli presentert for i de neste stegene. For eksempel omtales fremsiden bare som F (for front), og står det F i en algoritme skal man snu fremsiden 90 grader med klokken. Står det F’ betyr det Front Inverse, og du snur den 90 grader mot klokken. So far, so good.

Det hendige med gjennomgangen er at du får det presentert med både video og tekst, i tillegg til at den kan sjekke at du faktisk gjennomfører bevegelsene korrekt. Får du beskjed om å snu på fremsiden, og du snur på fremsiden, vil appen gi et fint lite pling for å signalisere at du gjorde riktig.

Inn med teskje

Jeg skal ikke gå gjennom alle stegene her, men totalt sett kan jeg si at det hele fungerer veldig godt. Det går kanskje litt tregt til tider, men når man begynner å komme til de litt mer avanserte algoritmene setter man pris på at det går litt sakte. Og da bør du gjøre det sakte også, for så fort du har gjort noe feil kan det være en laaang prosess med å komme tilbake til der du var.

Etter å ha gått igjennom stegene til «skolen» én gang hadde jeg en ferdig løst Rubiks kube foran meg, og jeg husket i hvert fall én av algoritmene jeg hadde blitt fortalt om. Totalt kreves det omtrent seks algoritmer for å fullføre hele greia. Det gjelder bare å vite når du skal bruke de forskjellige mønstrene, så klarer man det. Det er naturligvis mye lettere sagt enn gjort.

Du kan alltid bruke appen til å fullføre hele kuben for deg, i tilfelle du står fast.

Mer
Niklas Plikk, Tek.no

Å klare seg uten appen

Så kommer jobben med å faktisk huske prosessen og forsøke å gjøre den på egen hånd, uten hjelp fra mobilskjermen.

Det tok meg ikke særlig lang tid å klare den første raden uten hjelp fra appen, men den andre raden skulle vise seg å være langt mer komplisert, i hvert fall for meg. Her krever nemlig algoritmen jeg lærte meg å snu rundt på hele kuben mens man vrir og vender, noe som kompliserte prosessen ytterligere. Men med mobilen i nærheten, som kunne både vise meg algoritmene og varsle når jeg gjorde noe feil, begynte det gradvis å bli mer forståelig. Det begynte å sitte.

Den siste raden er den mest kompliserte, synes jeg. Men også den gikk til slutt.

Kuben har lys, som kan være kjekt å ha hvis det er veldig mørkt.

Niklas Plikk, Tek.no

Selve puggingen og gjentagelsene, for å få det til å sitte i både fingre og hodet, er du nødt til å gjøre selv. Men appen bidro godt til å gjøre denne prosessen ganske smidig og enkel, og allerede i løpet av den første dagen husket jeg alle stegene, bortsett fra én algoritme – den aller siste. Det ble en del frustrerte runder hvor jeg hadde 95 prosent av kuben klar, før jeg ødela det hele med et par feilaktige vridninger.

Men til slutt satt det. Med litt flaks og mye tenking kunne jeg løse kuben på egen hånd den første dagen, men det var først på dag to at jeg var helt sikker. Nå var neste steg å øke tempoet og løse kuben enda raskere. Det begynte på rundt 20 minutter for en fullstendig løsning, før minuttene ble skrellet vekk desto mer algoritmene satt i fingrene.

På det beste har jeg klart å løse den på to minutter, mens det vanligvis ligger rundt tre-fire. For én som bare dager tidligere drømte om å løse kuben i det hele tatt, tok jeg dette som enorm progresjon.

Appen inneholder en rekke spill du kan spille med kuben. Du kan for eksempel spille musikk ved å vri på de forskjellige sidene.

Mer
Niklas Plikk, Tek.no

Mer moro etter det første «kurset»

Okay, så vi kan i hvert fall trygt si at GoCube kan lære deg å løse en Rubiks kube. Det er jeg selv bevis på. hvordan den er å bruke for en erfaren «Cuber» er derimot litt vanskeligere å slå helt fast. Det er imidlertid ikke mangel på flere avanserte modus og utfordringer man kan bryne seg på i appen.

Det finnes en rekke utfordringer du kan forsøke å gjennomføre så raskt som mulig, med globale rangeringer som viser hvor god du er sammenlignet med andre GoCube-eiere. Du kan også stille opp i direktekamp mot andre, hvor begge kjemper om å løse kuben så raskt som mulig.

Det finnes også forskjellige «spill», hvor du for eksempel kan spille sanger ved at hver side er en note, og hver gang du vrir på kuben spiller den en av notene. Det kan virke litt teit, men det er visst en god måte å lære seg å lese algoritmer raskere, og bli en bedre «cuber».

Selv om jeg brukte appen betydelig mindre etter at jeg faktisk hadde lært meg hvordan kuben skulle løses, er det flere gode grunner til å komme tilbake. Det er også flere av funksjonene og tilbudene som foreløpig står med merket «Soon!» på, som tyder på at det kommer mer moro i nærmeste fremtid.

Nå som vi kan de enkleste triksene hadde det vært fint å bruke appen til å lære oss mer avanserte triks.

Mer
Niklas Plikk, Tek.no

Savner flere algoritmer

Problemet med både utfordringene og de forskjellige minispillene er at jeg fortsatt ikke har lært meg noen andre algoritmer enn de som først ble presentert for meg. I ettertid har jeg oppdaget en rekke forskjellige triks på YouTube som kan gjøre visse steg enklere eller raskere, som ikke er å oppdrive i appen.

Greit nok, jeg kan lære dem fra YouTube, men var ikke hele poenget med appen at jeg skulle lære alt fra den? Med tanke på hvor godt de har illustrert de enkleste algoritmene hadde det vært fint med noe lignende for de mer avanserte stegene.

Proffene klarer som kjent å løse en Rubiks kube på bare sekunder, rekorden er visst på latterlige 4,22 sekunder, og de kan jeg love deg at han ikke går igjennom alle åtte stegene jeg har lært meg for å løse kuben.

Appen har allerede gitt meg et fiktivt og digitalt «Cube Master»-diplom for at jeg klarte å løse kuben en gang. Dette kunne de godt bygget videre på, og gitt ut flere virtuelle premier og belønninger når man klarer vanskeligere algoritmer og teknikker for å løse kuben litt raskere.

Niklas Plikk, Tek.no

Konklusjon: Mye moro, men er prisen er altfor høy

Hollywood-filmer har alltid lært meg at enhver person som kan løse en Rubiks kube er hakket smartere enn alle andre. Spesielt hvis du ikke sier til noen at du kan løse den, og helt nonchalant løser den foran dem mens du snakker om noe helt annet.

Den gleden har GoCube gitt meg. IQ-en hviler nok på akkurat samme nivå som før, men jeg har i det minste lært meg ett nytt triks i livet takket være den smarte Rubiks kuben.

Verdien av det er nok lavere enn det GoCube koster. Vi fikk tilsendt et eksemplar fra produsenten i USA, hvor de selger den for omtrent 700 kroner eksludert frakt og moms for den vanlige utgaven. Vi oppdaget i ettertid at toppmodellen GoCube Edge selges i Norge for hele 1200 kroner (!), og da begynner det virkelig å svi i lommeboka.

Forskjellene mellom de to variantene er forøvrig ikke kjempestor. Med Edge får du litt mer statistikk og raskere sporing av bevegelsene på kuben, men dette var aldri noe vi savnet i den vanlige utgaven.

Niklas Plikk, Tek.no

Men du trenger jo ikke å bruke så mye penger for å lære deg å løse en Rubiks Kube. Det går fint an å lære seg triksene ved å følge guider på YouTube med en helt vanlig ikke-lysende, ikke-apptilkoblet kube. Det er bare ikke like gøy.

Går du for den strategien må du bare ut med rundt 300 kroner for en Rubiks kube som er like god å bruke som GoCube.

Når det er sagt så har det vært både nyttig og moro at appen følger med på bevegelsene jeg har gjort på kuben, og som kan varsle meg hvis jeg gjør en av bevegelsene feil. Jeg tror ikke jeg hadde lært meg å løse en Rubiks kube hvis det ikke hadde vært for denne dingsen.

Både kuben og appen fungerte utmerket i tandem for å lære meg å løse en Rubiks kube, men vi savner mer funksjonalitet og utfordringer etter at det første steget er tatt. Joda, det kan være gøy å konkurrere mot andre, men jeg ville heller lært meg flere algoritmer og triks for å løse kuben mer effektivt, fremfor å bare fokusere på å utføre ting raskt. Utviklerne bak produktet sier at dette skal komme i appen i tiden som kommer. Hvis det skjer øker det definitivt verdien på GoCube et par hakk.

Så, nei, vi kan ikke anbefale produktet. Det er ikke et godt kjøp, i ordets rette forstand. Men GØY er det, og lærerikt, og for det som begynte som et leketøy på 80-tallet så kan man vel ikke be om så mye mer.

sitat"Morsomt og lærerikt leketøy til personen som har alt"
 • Krysse av
  Utrolig smidig og god i bruk
 • Krysse av
  Kjekt med lys hvis du vil løse den i mørke omgivelser
 • Krysse av
  Apptilkoblingen fungerer godt, og gjør det lettere å lære
 • Krysse av
  Vi lærte faktisk å løse en Rubiks kube!
 • Krysse av
  Kan være gøy med spill i appen og globale topplister
 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Sporingen fungerer ikke alltid. Klønete hvis man må stille inn på nytt
 • Bytt
  Savner mer opplæring i appen etter de første stegene er gjennomført
annonse

Les også