Tek.no

Test

iLiKETRAiNS - Elegies to Lessons Learnt

13 Okt 2007 11:04

"Elegies to Lessons Learnt" banker ikke på døren, bruker ikke ringeklokken og bryter seg i alle fall ikke inn vinduet mens du er oppmerksom. Derimot angriper det som en usynlig inntrenger du ikke merker før du plutselig innser at du rir den oppadgående bølgen bandet skaper og at det ikke er noe stopp før endestasjonen.

Enkelt men vakkert

Åpningssporet "We All Fall Down" slipper ikke tak før det har revet godt i deg, og oppsummerer essensen i hele albumet. Der Madrugada brøt barrierer med sin melankoli og avgrunnsløse vokal gjør bandet med det snodige navnet iLiKETRAiNS det samme bare med en dæsj mer råskap. Vokalen er mørk, mystisk og blender flott inn med akkord-progresjonene som slynges ut av gitarene. Det mest beskrivende, for å trekke de kjedelige sjanger-referansene inn, blir å forestille seg Madrugadas "Industrial Silence" kombinert med My Dying Brides "Turn Loose The Swans". Melankolsk doom-rock kanskje? Eller kort og godt post-rock.

Å skille mellom de forskjellige låtene tar tid, alle sporene ligner og det er ikke stor variasjon i oppbygning, melodi og vokalbruk. Varemerket er en rolig start med bare gitar/piano/strykere der det etterhvert klattes på med ytterligere gitarer/strykere og slagverk før det mot slutten utvikles til feedback som er på grensen til støy før ferden stopper og man blir sluppet rett ned på bakken igjen idet man innser at låten er over. Enkelt? Ja. Godt brukt? Ja. Fungerer veldig bra? Ja.

Det som derimot er unikt ved en iLiKETRAiNS-låt er at hver enkelt har et tema. Hver eneste låt forteller en historie, nesten alltid basert på en virkelig historisk hendelse. Fra "Twenty Five Sins" som handler om den store London-brannen i 1666 til "Death of an Idealist" om den britiske politikeren John Stonehouse som forfalsket sin død og rømte til australia for å unnslippe sin massive gjeld. Etter å ha blitt forført av mystikken i musikken frister det å grave videre i inspirasjonskildene og få svar på hva det er som egentlig ligger bak - hvem var for eksempel John Stonehouse?

Konklusjon

"Eligies to Lessons Learnt" passer ikke alle, men liker du post-rock, doom, melankolsk rock og lignende musikk så sjekk ut iLiKETRAiNS. Denne plata er på alle måter svært velgjort, fra lyrikken via komposisjonen til en helt brukbar produksjon. Det er lite å sette fingeren på som er feil og da ender vi opp med at "Eligies to Lessons Learnt" er et godt kjøp men ikke noe som vil huskes som en virkelig klassiker.

annonse