Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HP iPaq 514

Mini-USB sørger for at du kan lade mobilen med standard-ladere.

Design, skjerm og menyer

Tastene er gode og behagelige.
Tre skinnende blanke taster skiller seg ut.

HP iPaq 514 har et helt klassisk design, og en helt klassisk størrelse. Noen sprek satsing utseendemessig har ikke HP gjort, hvilket gjør den litt "rett frem" og kjedelig enten du måtte synes at det er positivt eller negativt.

Ipaq 514 tar liten plass i lomma. Gitt at det er en smarttelefon med Windows vi snakker om, er det absolutt ikke store klumpen - og selv HTC S710 utgjør en større bul på bukselommen. Vekten på 102 gram er heller ikke spesielt mye.

For å bla i menyene bruker du en fireveis navigasjonstast med en bekreftelsestast i midten. Denne fungerer godt i praksis, og om vi skulle sette en kresen finger på noe må vi si at bekreftelsestasten gjerne kunne vært litt lettere å treffe.

Greie taster

Tastene fungerer helt greit. De er logisk plasserte, og er opphøyde slik at de er enkle å treffe. Men de føles likevel litt for sammenhengende, slik at store upresise fingre kan bomme. Det hadde heller ikke gjort noe om de hadde vært litt større.

Skjermen i iPaq 514 er latterlig liten til å være i en smarttelefon, og plassen på fremsiden av telefonen kunne godt ha vært utnyttet bedre.

Ipaq 514 har ikke mange hurtigtaster. På sidene av telefonen finner du en tast for å sku opp og ned volumet, så vel som en tast for talekommandoer. På fremsiden finner du en hurtigtast for å gå til "skrivebordet".

Alt i alt er designen til iPaq 514 helt greit å se på, og det fungerer greit i bruk.

For å lade iPaq 514 bruker du mini-USB, som gjør at telefonen kan brukes med ladere fra en rekke digitalkameraer, PDA-er, GPS-mottakere og telefoner fra for eksempel HTC eller Motorola. Det setter vi pris på.

Slik er iPaq 514 i hvilemodus.
Her er hovedmenyen til iPaq 514.

Skjermen til iPaq 514 er ikke mer enn 2 tommer stor, noe som er altfor trangt for proffbrukeren.

Oppløsningen på 176 x 144 bildepunkter er også elendig til avansert bruk. Det gjør at du får plass til lite tekst på ett skjermbilde, og at du dermed mister oversikten og må navigere mye.

Den lille skjermen og den svake oppløsningen er spesielt en ulempe når en tenker på at iPaq 514 har Windows Mobile 6, og som nærmest er skreddersydd for avansert bruk som e-post, dokumenter.

Som i andre Windows-mobiler får du opp en snarveismeny i hvilemodus til de programmene du sist har brukt. Denne er grei å ha, men det hadde vært enda enklere om det var mulig å lage sine egne snarveier. I tillegg viser listen kun fem snarveier, og ikke ni slik som i de fleste andre Windows-telefoner. Dette er på grunn av den lille skjermen.

Enkelte av ikonene for de forskjellige programmene i snarveislisten er dessverre helt identiske - noe som gjør snarveislisten ubrukelig om du bruker disse programmene mye. Det være seg oppgavebehandling, plassbehandling og ressursbehandling.

Oppgavebehandlingen er også ellers mer vrien enn i andre Windows-telefoner. Her kan du ikke velge å "maksimere" et program som ligger skjult. Du må rett og slett ut i menyene for å finne frem programmet.

I oppgavebehandlingen kan vi også si oss litt forvirret over de to avslutt-tastene som har forskjellige betydninger. Den ene avslutter programmet du har valgt, og den andre avslutter oppgavebehandlingen.

Forøvrig finner du en helt annen snarveisliste ved å trykke "snarveier" i hvilemodus. Denne kan skreddersys slik at du enklere kan entre de funksjonene og programmene du bruker mest.

Vanskeligstilt tastelås

Tastelåsen er ikke like enkel å finne som i mobiler flest. For å låse tastene må du nemlig holde inne hjem-tasten i 3-4 sekunder, og deretter velge "lås". I stedet for å bla deg ned til lås-knappen kan du eventuelt trykke nummertast 3, men det tar uansett ganske lang tid.

Vanligvis er tastelåsen i Windows-telefoner lettere tilgjengelig ved å trykke kjapt på avknappen og deretter velge "lås", eller å holde inne den røde tasten på telefonen slik som i Samsung i600 og HTC S710.

Heldigvis følger det med et solid tips-system, der du kan bla gjennom tips fra HP og lære deg nye måter å gjøre ting på. Her forklares også tastelåsen.

Når du slår på tastelåsen er det forøvrig lett å komme borti "slå av". Dette kan bli plagsomt dersom du ikke er veldig forsiktig og treffer de rette tastene.

Ipaq 514 har ikke fulltastatur slik vi er vante med fra en rekke andre Windows-telefoner. Dermed må du bruke det vanlige mobiltastaturet, eventuelt med ordbok aktivert. Ordboken fungerer greit. Den foreslår ord, og du blar opp og ned for å velge. Du kan også enkelt legge til et ord når du har bladd gjennom listen uten å finne ordet du er på jakt etter.

Stort sett er menyene kjappe i bruk, men vi synes godt HP kunne gjort et par småting for å gjøre de mer oversiktlige.

Maskinvare, kommunikasjon og nytte

Her er tilbehøret du får med i pakken.
(Taletidstesten er gjort i samarbeid med Telenor)

Lite minne
Ipaq 514 blir levert med 64 MB minne. Dermed må du fort investere i et nytt minnekort hvis du bruker kameraet eller mp3-spilleren. Telefonen støtter minnekort av typen microSD.

Telefonen kan kobles til en datamaskin med medfølgende USB-kabel.

Lydkvaliteten i samtaler er ren og klar. I tillegg kan kan høyttaleren levere høy lyd, slik at det ikke er noe problem å høre motparten i støyende omgivelser. Håndfrifunksjonen, det vil si høyttaleren som taler ut i rommet, gir litt lav lyd men fungerer greit i stille omgivelser.

Ipaq er kjapp i menyene, og det merkes at den lavoppløste skjermen sparer prosessorkraft. Telefonen er utstyrt med en prosessor på 200 MHz, noe som er tilstrekkelig for enkle oppgaver på den svake skjermen. Tilbake-funksjonen i Windows-mobiler bruker imidlertid mye hurtigminne, og funksjonen kan virke litt treg også i iPaq 514.

Vi målte som vanlig ytelsen ved hjelp av det Java-baserte Jbenchmark. I Java 1.0-versjonen scorer iPaq 514 høyt, men telefonen taklet dessverre ikke 3D-versjonen.

Batterilevetiden i iPaq 514 veldig god. Taletiden er oppgitt til 6,5 timer, slik at du kan snakke motpartens ører trette mange ganger før telefonen gir seg. Vi er i gang med å måle taletiden på telefonen, og testen vil bli oppdatert innen kort tid med resultatet. Hviletiden er oppgitt til 188 timer, som tilsvarer nærmere åtte døgn.

Med i pakken følger det med et stereo-hodesett som også kan brukes i samtaler. Du får også med en lader som også passer pritiske stikkontakter, og en datakabel som både lader og lar deg overføre bilder. Det vi savner er et minnekort. 64 MB i telefonen holder rett og slett ikke.

Ingen 3G
Ipaq 514 har ikke 3G, noe som ville gitt deg greie surfehastigheter i tettbygde strøk.

Til gjengjeld har telefonen Wi-Fi, som lar deg surfe på ADSL-linjen din hjemme. Denne lar deg i tillegg ringe over internett-linjen for en billig penge, om du skaffer deg mobil IP-telefoni.

EDGE er også på plass, slik at du kan surfe på greie hastigheter når du er på farten.

Dette gjør at telefonen mottar e-post på en rask måte nesten uansett hvor du befinner deg. E-postleseren støtter både POP3, IMAP4 og Exchange.

For lokal kommunikasjon, har iPaq 514 Bluetooth i seneste versjon.

Alt i alt gir iPaq deg de trådløse teknologiene du forventer deg fra en telefon, men ikke særlig mer enn det. En rekke bedrifter vil nok sette pris på Exchange-støtte.

Å jobbe på mobilen er i teorien mulig, men skjermen er litt vel liten og svak.

Uoversiktlig å jobbe på
Ipaq 514 er som nevnt en telefon med Windows Mobile 6. Operativsystemet er laget for forretningsmannen som liker å jobbe på farten.

Til dette finner du både dokumentleser, støtte for Exchange, skikkelig e-postleser og avanserte innebygde funksjoner som adressebok og kalender.

E-postleseren kan motta e-post automatisk ved bestemte tidsintervaller. Søkefunksjon er også på plass, og gjør det enkelt å finne bestemte e-poster i mengden.

Kalenderen gjør det enkelt å planlegge. Her får du opp en tidslinje øverst for hver dag, og om to gjøremål overlapper hverandre blir overlappingen markert rødt for å si ifra om dette.

Dessverre er hverken e-postleseren eller kalenderen så oversiktlig som vi kunne ønsket, på grunn av den lille skjermen.

Telefonlisten har, som alltid i Windows-telefoner, absolutt alt du kan drømme om. Her kan du legge til omtrent en uendelig liste av forskjellige små detaljer, og dette kan selvsagt sendes som visittkort. Siden iPaq 514 har den nyeste versjonen av Windows Mobile får du også mulighet til å synkronisere dette med Windows Live-kontaktene dine, så vel som Outlook. Du kan også synkronisere gjøremålene dine fra kalenderen.

Leser Office-filer
Dokumentleseren er grei, men som alle Windows-mobiler uten trykkfølsom skjerm finner du ikke redigeringsfunksjon i Office-pakken. Dette gjør at du kun kan lese dokumentene dine på farten, men ikke redigere de.

Dessverre blir også dokumentlesing uoversiktlig på den lille skjermen.

Med i Windows Mobile 6 finner du Windows Live, som gir deg MSN-klient og en lett tilgjengelig søkefunksjon.

Underholdning og kamera

Det medfølgende hodesettet lar deg høre på musikk. Men ikke på radio.

Grei til spill og musikk
I iPaq 514 finner du to spill: Kabal og Bubble Breaker. Begge spillene krever en viss hjernekapasitet, og kan være morsom å spille også i lengden. Du kan også installere egne spill. Problemet her er igjen den lille og svake skjermen.

Som musikkspiller er også iPaq 514 elendig, med mindre du handler inn ekstrautstyr. For det første har ikke telefonen minnekapasitet nok. For det andre er hodesettet litt i dølleste laget.

Selve programvaren for musikkspilleren, Windows Media Player, fungerer imidlertid utmerket til å spille musikk og holde orden på albummene dine.

Telefonen mangler forøvrig radio.

Du kan bruke vanlige hodesett i telefonen i stedet for det medfølgende, men da må du gå til anskaffelse av en overgang.

Telefonen er ellers ikke noe god til videovisning, på grunn av den lille skjermen. Likevel finner du Windows Media Player i telefonen, med støtte for wmv- og mpeg-formatene.

Alt i alt synes vi iPaq 514 virker som et ganske halvhjertet forsøk på en underholdningstelefon. Den er ikke noen god mp3-spiller, og skjermen er for svak. Sammenlignet med for eksempel den nyeste generasjonen Walkman-telefoner, er dette stusselige saker.

1,3 megapiksler
Kameraet til HP iPaq 514 er ikke den viktigste funksjonen, men er et tillegg for deg som ønsker å kunne ta bilder med mobiltelefonen i ny og né. Oppløsningen ligger på 1,3 megapiksler.

I kamerasøkeren får du vite hvor mange bilder du har plass til, og hvor mye du har zoomet inn. Her er det også en snarvei til de bildene du har tatt.

Søkeren er ellers rask, og det tar ikke lange tiden før programvaren stiller inn bildet i forhold til lysforholdene. Du kan enkelt stille inn lysstyrke, oppløsning eller hvitbalanse manuelt før du knipser bildet. Maksimal zoom er fem ganger digitalt.

(Klikk for å gå til galleri)

Kvaliteten på bildene er elendige. I mørke omgivelser blir bildene kornete og for mørke, og i dagslys blir bildet lett utbrendte samtidig som de blir undereksponerte på mørke punkter i bildet. Alt i alt fungerer kameraet rett og slett dårlig.

Heller ikke videokvaliteten er noe å skrive hjem om. Oppløsningen er 176 x 144 bildepunkter. Det holder ikke når du overfører videoene til PC-en, men fungerer likevel greit til å sende på MMS til vender.

Konklusjon

Ipaq 514 er HPs nye lommevennlige telefon med det avanserte operativsystemet Windows Mobile 6, som kan sies å være inspirert av Windows Vista til PC-er.

At telefonen har Windows Mobile 6 gjør den imidlertid uaktuell for andre enn proffbrukere med litt teknisk innsikt. For den som bruker mobilen til å ringe og sende tekstmeldinger, blir menyene for avanserte.

Windows Mobile 6 gjør det mulig å installere dine egne programmer, kjøre flere programmer samtidig og gir i tillegg avanserte e-post- kalender- og adressebokfunksjoner.

Til bruk i bedriften

Skal du bruke avanserte funksjoner som dokumentlesing og e-post kan Windows Mobile 6 være veien å gå.

Telefonen har en veldig liten og svak skjerm, noe som gir dårlig oversikt til avansert bruk.

Mangelen på 3G kan også være en ulempe for proffbrukeren, og den som skal sende mange e-poster bør dessuten se seg om etter en mobil med fullt tastatur.

Den potensielle kjøperen er først og fremst bedriften som vil at alle ansatte skal synkronisere e-posten og kalenderen via Exchange.

Telefonen har Wi-Fi, slik at du kan bruke den til å surfe på nettet eller gjøre samtaler over internett til en billig penge.

Greie taster og godt batteri

Tastene til iPaq 514 er gode i bruk, men krever litt tilvenning. Tastene er imidlertid litt dårlig markerte, og det kan være vanskelig å føle seg frem med fingeren.

Batterilevetiden er også god, med en taletid på rundt 6,5 timer og hviletid på nærmere 8 døgn.

Den største fordelen er likevel at iPaq 514 er billig. Du skal lete lenge etter en Windows Mobile 6-mobil til denne prisen. Finn priser i prisguiden »

Vil du har en Windows-telefon med bedre skjerm og fullt tastatur, anbefaler vi HTC S710 eller Samsung i600 som begge er prisgunstige.

Vil du ha en telefon for multimedia, er absolutt ikke iPaq 514 et godt valg. Av smarttelefoner er for eksempel Sony Ericsson M600i og Nokia N95 mye bedre valg.

Les også
Se hva HP har laget
Les også
Samsung i780 er stappet med teknologi
annonse