Tek.no

Test

Inga Tårar

Ida Eldøen
20 Nov 2007 13:00

Håkan Bjerking er mest kjent som teaterregissør og produsent. Med "Inga tårar" gjør han nå sin spillefilmdebut, men det er nok ikke denne filmen som kommer til å gjøre Bjerking til en kjent filmregissør. Han er nok, som hovedpersonen i filmen, mer en stillbildefotograf enn en skuespillerregissør, og den eneste man kommer under huden på er karakteren til Mikael Persbrandt – som har fått en alt for liten rolle i filmen – som den alkoholiserte og voldelige faren og ektemannen.

Familie med hemmeligheter

Familien samlet i Inga tårar.

Magnus jobber som fotograf, hans far ligger for døden og hans mor fyller snart 75 år. I gave ønsker han å gi henne en bildecollage av hele familien, noe som viser seg å ikke være en enkel oppgave når han ikke finner støtte hos sine søsken. Da han går gjennom bilder fra han var liten dukker det opp et bilde av søsknene sammen med en ukjent jente. Han går nå inn i en søken etter svar på sin families historie, og vi blir med på tilbakeblikk fra da hans mor ble født og hennes oppvekst. I tillegg får vi innblikk i Magnus` egen barndom, med en far som slo sine barn og en mor som ikke gjorde noe for å stoppe det.

Magnus blir så oppslukt i å finne svar på sin egen families hemmeligheter at han overser både konen Anette og datteren Alex, som til slutt får nok og drar hjem til hennes foreldre i Oslo. Magnus fortsetter jakten på svar og prøver å samle en familie som går mer og mer i oppløsning.

Lekker, men følelsesløs

"Inga tårar" er et drama om en familie med hemmeligheter og hva som skjer når disse kommer for en dag. Historien er god og regien er stødig gjennom hele filmen, med pene og godt komponerte bilder og med et rolig og dempet lydspor som kler stemningen. Likevel kommer filmen til kort; den er uengasjerende og farer forbi øynene uten å legge igjen spor hos tilskueren.

Magnus som liten.

Regissøren klarer ikke å gå nok under huden på karakterene i filmen og vi blir aldri riktig kjent med noen av dem. Dette er særlig problematisk når det kommer til Magnus, hovedkarakteren i filmen, som uten følelser leter og finner svar på familiens hemmeligheter og hans egen bakgrunn.

Filmen har mange tilbakeblikk, noe som til tider blir veldig forvirrende. Vi vet ikke riktig hvem som er hvem – om vi er tilbake til hans bestemors tid, hans mor eller hans egen barndom. Regissøren gir ikke tilskueren klare tegn på hvem sin historie vi er vitne til, noe som lett kunne vært gjort med et navn eller et årstall. De mange tilbakeblikkene skaper også et manglende fokus, noe filmen sliter med. I stedet for å gå dypt inn i Magnus liv og barndom blir vi vitne til hans bestemor og hans mors lidelser, som tar fokus fra hvem filmen egentlig handler om; Magnus.

Sammenligner man med andre DVD-filmer byr kanskje ikke denne utgivelsen på veldig mye ekstramateriale, men det er nok til å dekke behovet for en film som "Inga tårar". I tillegg til en bakomfilm og deleted scenes kan vi se en liten snutt om hvordan Mikael Persbrant forvandles til en gammel mann.

Konklusjon

"Inga tårar" er en film som handler om litt for mye enn den har plass til. Vi får innblikk i flere generasjoners lidelser og prøvelser, og mister derfor muligheten til å bli ordentlig kjent med noen av filmens karakterer og deres historier.

Filmen har likevel en god historie og den er lekker å se på, og til tross for at man ikke blir med hovedkarakteren inn i fortellingen blir det ikke kjedelig. Filmen klarer å holde på interessen, men uten å gi tilskueren noe mer enn en middels filmopplevelse.

annonse

Les også