Tek.no

Test

Ulver - Shadows of the Sun

Dette coveret er verdt pengene.
Raymond Julin
19 Nov 2007 13:00

Det er noe eget med Ulver, ikke bare må man spørre seg om deres nyeste utgivelse er bra, det er jammen ikke godt å si hva man vil få høre når eksperimentalistene er ute med nytt materiale. Der noen tar små steg fremover, bakover eller sidelengs med en utgivelse tar Ulver et gigantisk hopp fra univers til univers. Det som en gang startet som et svært lovende black metal-band har gjennom årene transformert seg til hva man kan finne i butikken nå; en ambient-skive toppet med slow-jazz og white noise, og ikke så mye som en gitar er å spore i lydbildet.

Herlig befriende

Ulver vinner kanskje ingen venner hos de som står steilt på sin sjanger og aldri er villig til å gå i sidegater, men velger man å ta musikken for hva den er så ser man at ikke bare bytter de sjanger oftere enn pubertale gutter tenker på sex, de gjør det attpåtil med bravur - noe som gjør de til ett av Norges definitivt viktigste band. Og når "Shadows of the Sun" åpnes med eposet "Eos", er det på en kraftfull måte tankene dras i retning av en tett og regnvåt granskog fylt av mystiske lyder som holder en på tå-hev samtidig som den rolige, mørke vokalen drar oss videre. Ett av albumets aller sterkeste spor legger lista høyt og man kan tvert ane at dette ligger ann til et fantastisk høst/vinter-album.

Ett glass rødvin foran den knitrende peisen føles merkelig på sin plass jo lenger tid man bruker på å utforske "Shadows of the Sun", og ruver høststormen utenfor døra ligger mulighetene til rette for noen svært så inntrykksfulle opplevelser. Det er bare en eneste ting Ulver prøver å formidle oss denne gangen, og det er "stemning". Bruken av synth, theremin, strykere, white noise og lavmælte blåsere og hvordan hvert instrument er nøye avmålt og dosert i riktig mengde er eksemplarisk. Musikken er kjemisk rensket for instrumentonani, men likevel ikke detaljløs. Ulver har truffet godt på sitt syvende forsøk, og faktisk har de dristet seg dithen å gjøre en Black Sabbath-cover. "Solitude", albumets tredje siste spor, er en vakker sorti som enkeltstående låt om man ikke har noe forhold til originalen - en låt undertegnede ikke kan minnes å ha hørt og dermed kan innta uten noen form for fordom, noe som kanskje er en fordel her. "Let the Children Go" representerer kanskje ekstremiteten med tanke på melodiøsitet og låner fra Goth-miljøet i de mektige overgangene som gjør låten til en vinner når vokalen drar oss gjennom en sugende dal og opp til neste platå.

Sjeleferd

Not your average band.

Det er kanskje ikke mye igjen av det Ulver engang sto for musikalsk, men en ting har bare grodd større og sterkere etterhvert som de har utforsket musikkart etter musikkart, og det er dysterheten. "Shadows of the Sun" er en svært dyster plate samtidig som den ikke drar lytteren ned i søla. Man blir svevende over det hele og speide ned i avgrunnen hvor instrumentmiksturen skaper sanseinntrykk. Denne ferden Ulver har tilbakelagt har med andre ord vært med hell, og allerede nå kan vi med spenning se frem til hva de stopper innom neste gang. Det eneste som virker konstant er det dramatiske og tragiske preget som utgjør selve nerven i musikken. Noen musikere mestrer å skape god rock, andre kan sin pop mens noen er ballade-mestere. Det er få forunt å faktisk være noe så enkelt som knallgode musikere som mestrer sjanger på sjanger, men det er nettopp den gruppen man etterhvert må konkludere med at Ulver er medlem av.

Konklusjon

"Shadows of the Sun" er både lavmælt, dramatisk og spennende. Ulver viser at de behersker musikkens språk i sin helhet og at hva enn de tar i så ender det nærmere gull enn gråstein. Dette er en av årets beste høst/vinter-utgivelser og bør anskaffes sporenstreks så den kan nytes en stormfull aften. Egner seg både til aktivt lytting og som bakgrunnsmusikk. Jeg gleder meg allerede til neste korsvei.

annonse

Les også