Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

NorthQ 500W Pacific II Fanless

Innledning

NorthQ er ikke en ukjent strømforsyningsprodusent for oss - vi har nemlig testet flere av deres modeller tidligere. Vi har sett på en kraftpakke og en fjernstyrt modell.

Det var derimot da vi høsten 2006 testet en "vifteløs" 400-Watter, at vi ble litt oppmerksomme. Selv om navnet og innpakningen tilsa at den var vifteløs, hadde det faktisk en vifte integrert.

Pacific II, eller 4350GP-FL om du ønsker å være teknisk, er en oppgradering av sistnevnte strømforsyning. Den har 500 Watt å by på, som opp til et visst nivå er lydløse. Presterer den bedre denne gangen?

Takk til NorthQ som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Du kan lese mer om denne strømforsyningen, og andre strømforsyninger fra NorthQ, på deres produktsider.

NorthQ Pacific II 500 W-
FormfaktorATX12V Rev:2.2
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 140 mm
TesterHi-Pot, ATE og Burn-In
GodkjenningerNEMKO, NATO, RoHS, CE, CB
Overspenningsbeskyttelse+3,3, +5V, +12V1, +12V2
OverstrømsbeskyttelseKrysse av
KortslutningbeskyttelseAlle utganger
OverlastbeskyttelseKrysse av
Manuelt regulert vifteBytt
Temp. regulert vifteKrysse av
MTBF100.000
AC inn
SpenningMax. strømFrekvensBeskyttelse
115-240 V6 A47-63 HzIntern sikring
DC ut
SpenningMin. strømMax. strømLastreg.Linjereg.Max. ripple
+3,3 V-25,0 A--50 mV
+5 V-28,0 A--50mV
+12 V1-19,0 A--120 mV
+12 V2-19,0 A--120 mV
-12 V-0,3 A--120 mV
+5 Vsb-3,0 A--50 mV
DC UT+3,3 V+5 V+12 V+12 V2+12 V3+12 V4-12 V+5 Vsb
Strøm25 A28 A19 A19 A--0,3 A3,0 A
Totalt Effekt Ut180 W-320 W---3,6 W15 W
500 W--------

Strømforsyningen baserer seg på to +12 V-linjer, hver på 19 A. Disse kan du til sammen trekke opptil 320 W fra, et helt normal og grei effektgrad. Strømforsyningen har alle de normale godkjenningene, men vi kan ikke finne noen UL-godkjenning. Enheten er derimot NATO-godkjent, noe som er første gang vi ser på en strømforsyning.

ATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
24-pin0201421

Pacific II har svært få kontakter. Den har ingen 8-pins +12 V-kontakt, noe som er en ulempe om du har planlegger å bruke strømforsyningen til en liten server. Innpakkingen strømforsyningen leveres i sier at strømforsyningen skal ha fire SATA kontakter, men den har kun to. Den har også kun fire periferiske 4-pins-kontakter.

KabelATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
Første / eneste punkt53cm-53 cm-53 cm53 cm53 cm-
Andre punkt--68 cm--68 cm68 cm-
Tredje punkt-------81 cm

Kabellengden til strømforsyningen er helt fin. Den første/eneste kontakten ligger litt over 50 cm fra strømforsyningen. Kablene er heller ikke for lange, det lengste punktet finner vi 81 cm fra strømforsyningen.

Legg merke til, foruten floppy-kontakten, at det kun er to kontakter per kabel, noe som er sjeldent. Det er derimot ikke negativt på noen måte.

En nærmere titt

NorthQ Pacific leveres i en enkel produkteske, som inneholder omtrent den eneste produktinformasjonen som medfølger. Strømforsyningen er perforert over store deler av kabinettet, og lakkert i matt sort.

Som man tydelig ser på produktesken, er tittelen til strømforsyningen "500 W fanless power supply (0db), W/smart backup fan for extreme performace". Det eneste som egentlig er logisk med den setningen er at det er snakk om en strømforsyning på 500 W.

Strømforsyningen er på ingen måte vifteløs, bakerst i strømforsyningen finner vi en 70x70 mm-vifte som ikke er mer enn 1,5 cm tykk. Denne spinner riktig nok kun når temperaturen blir høy nok, og stopper så fort strømforsyningen har kjølt seg ned - men en vifte er en vifte.

Måten NorthQ markedsfører seg her på ser vi på som meget spesiell. Andre produsenter, slik som Fortron Source, markedsfører lignende enheter med at viften ikke benyttes med mindre enn 20 % belastning. De skriver altså ikke eksplisitt at strømforsyningen er vifteløs, slik NorthQ gjør.

Under panseret til Pacific II er det de to massive, sorte, kjøleribber, som laget av aluminium. To så kraftige kjøleribber bør i teorien sørge for god, passiv, kjøling.

På primærsiden finner vi en solid kondensator fra det kjente, japanske, merket Nippon Cemi Con, med en temperaturterskel på 105 grader. Dette er en kondensator vi ofte møter på, og har ikke noe å utsette på dette valget.

På sekundærsiden har valget falt på Teapo, som mest sannsynelig er den produsenten vi har sett mest til blant kondensatorer. Disse har også en temperaturterskel på 105 grader, noe som byr på en god teoretisk levetid

Resultater - spenninger

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Spenninger

Vi starter belastningen lavt, et godt stykke under det punktet som de fleste maskiner jobber ved. Med 100 W belastning finner vi kun naturlige avvik, og går like gjerne videre med en gang.

Vi skur opp belastningen et lite hakk, og ser at linjene fortsatt kun har ubetydelige avvik. Det største spranget finner vi på +3,3 V-linjen, som befinner seg 0,91 % fra sin ideelle verdi.

Med 300 Watts belastning er +12 V- og 5 V-linjene meget stabile. +3,3 V-linjen har igjen det største avviket, nå på 2,12 %. Dette er gode tall så langt, så vi går fort videre for å se hvordan det står til når vi belaster strømforsyningen med 400 W.

Med en belastning på 400 W, legger vi først merke til +3,3 V-linjen som faller over grensen for 3 % avvik, en grense vi helst skulle sett at strømforsyningen holdt seg innenfor. De andre linjene står det fortsatt fint til med.

Til slutt belaster vi strømforsyningen med dens maksimale utgangseffekt. +12 V-linjene har en upåklagelig verdi, kun 0,75 % fra der de hører hjemme. +5 V-linjen plasserer seg solide 3 % fra sitt hjemsted, mens +3,3 V-linjen nå ligger 3,64 % fra sin ideelle verdi. De to sistnevnte linjene skulle vi helst sett at holdt seg innenfor grensen for 3 % avvik.

 +12 V+5 V+ 3,3 V
100 W0,71 %0,40 %0,00 %
200 W0,29 %-0,80 %-0,91 %
300 W-0,08 %-1,40 %-2,12 %
400 W-0,37 %-2,20 %-3,03 %
MAKS-0,75 %-3,00 %-3,64 %

Resultater - rippel

Programvaren vi vanligvis bruker for å kommunisere med oscilloskopet nektet å samarbeide under testperioden, så vi har derfor valgt å avfotografere skjermbildet fremfor den digitale skjermdumpen vi vanligvis bruker. Dette har ingen innvirkning på resultatene.

Rippelen er som vanlig målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen, det vil si henholdsvis 100 W, 200 W, 300 W, 400 W og MAKS belastning. Først ut er +12 V-linjen.

Ved laveste målte belastning, har strømforsyningen en rippel på 50 mV, mens den under veis ikke øker til mer enn 59 mV ved maksimal belastning. Dette er meget gode tall, men ikke de beste vi har sett. ATX-standarden sier at rippelen på +12 V-linjen ikke skal være større enn 120 mV, et tall NorthQ holder seg langt under.

Vi flytter blikket over på +5 V-linjen og ser at rippelen, med belastning på 100 W, ikke er høyere enn 14mV. Den høyeste verdien vi finner er 22 mV, ved maksimal belastning. Gode tall så langt!

Sist ut er +3,3 V-linjen, som har en 28 mV stor rippel ved laveste målte belastning. Denne øker gjevt opp til 42 mV ved maksimal belastning. Både +5 V- og +3,3 V-linjen kan ha en rippel på opptil 50 mV ifølge ATX-stadarden. NorthQ-strømforsynigen er altså farlig nær, men klarer seg.

Resultater - effektivitet og verdi

Effektivitet

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-direktivet.

NorthQ Pacific II 500 W har et godt effektivitetsnivå hele veien. Den største verdien vi målte i vår testperiode var 84 %, men vi fant også verdier helt nede i 80,9 %. Strømforsyningen oppfyller altså både ATX-standarden og 80-plus-direktivet, selv om NorthQ ikke selv har fått den godkjent.

Krone per Watt

Krone per Watt er en graf som kun forteller oss hva hver enkelt Watt koster, uavhengig av andre kriterier. Dette forteller deg noe om prisen på strømforsyningen, i forhold til en strømforsyning som kanskje har bare halve effekten.

Prismessig så er Pacific II av den dyre sorten. I skrivende stund kostet den noe under tusenlappen, noe som betyr at du vil betale nesten 2 kroner per Watt. Dette er godt over gjennomsnittet og grunnen til dette tror vi nok er fordi enheten tilsynelatende skal være "vifteløs".

I bruk

Strømforsyningen har fysiske mål som oppfyller alle kravene satt av ATX-standarden. Den vil med andre ord garantert passe i all kabinetter som oppfyller den samme standarden. Strømforsyningen blir derimot veldig varm under drift, så vi anbefaler seg å ha en stillegående vifte i nærheten av den som sørger for at luften rundt den ikke står stille.

I praksis så er kabellengden meget fin. Ingen av kablene er modulære, men med så få kabler er det neppe fare for noe kabelkaos.

Under testperioden vår ble strømforsyningen plassert i et Lian Li PC70-kabinett. Vi opplevde ikke at strømforsyningen forplantet vibrasjoner videre til kabinettet. På en annen side så kom det en høyfrekvent pipelyd fra enheten både i standby-modus og under drift.

Støynivå

Som vi har kommet frem til flere ganger tidligere i testen, er ikke denne strømforsyningen vifteløs. Den lille viften som er montert bak i strømforsyningen, aktiveres kun når temperaturen blir for høy.

I vår testperiode opplevde vi at dette var etter vi hadde testet strømforsyningen i 30 minutter ved 300 W, og økte belastningen til 400 W. Det støynivået enheten da produserte var ikke spesielt høyt.

I praksis er strømforsyningen meget stillegående, nært det som kan defineres som lydløst, men det gjør den ikke vifteløs.

Konklusjon

Levert i en perforert design, med få kontakter og et greit effektnivå, vurderer vi dette som en strømforsyning rettet mot støybevisste forbrukere.

Strømforsyningen kan gjerne brukes i HTPC-er eller lignende enheter som tilsier et spesielt lavt støynivå. Bare ikke la deg lure av markedsføringen - det er nemlig en vifte på innsiden.

Spenningene enheten leverer er godkjente, men er ikke de beste vi har sett. Ved maksimal belastning avviker +12 V-linjen med så lite som 0,75 %, mens +5 V-linjen plasserer seg akkurat 3 % fra der den hører hjemme. Det største avviket fant vi på +3,3 V-linjen, med 3,64 %.

På toppen av spenningene finner vi rippelen. På +12 V-linjene ligger den ikke høyere enn 59 mV. +5 V- og +3,3 V-linjen har en rippel på henholdsvis 22 mV og 42 mV. Dette er ikke de beste resultatene vi har sett, men de er innenfor rammene til det som er godkjent.

Strømforsyningen har også et godt effektivitetsnivå, ved en måling så høyt som 84 %.

Ifølge navnet skulle strømforsyningen vært vifteløs, men det er den som nevnt ikke. Viften jobber heldigvis kun når det er behov for det, noe som i vår testperiode tilsvarte rundt 300 W belastning.

Prisen ligger på drøye 1100 kroner. Om du vil spare noen hundrelapper kan du gå ned til versjonen på 400 W. Dette er i bunn og grunn samme strømforsyning, bare med lavere effekt.

+ Ingen viftestøy (før over 300 W belastning)
+ Meget god +12 V-linje
+ Fin rippel

- Litt svake +5 V- og +3,3 V-linjer
- Få kontakter og feil informasjon om de kontaktene som er der
- Ikke vifteløs!
- Pris
- Høyfrekvent pipelyd

annonse