Test

Jabra JX20

JX20 sitter godt på øret, og er lite og diskret. (Alle foto: Einar Eriksen)
Indikatorlyset blinker normalt blått, og rødt når batteriet trenger lading.

En trådløs håndfri befrir hendene dine mens du snakker i mobilen, i tillegg til å befri deg fra ledningsrotet. Vi har testet en av de aller minste nykommerne på markedet, nemlig JX20 som er oppfølgeren JX10 som også finnes i gull.

Hodesettet festes rett på øret, og kan brukes på både venstre og høyre side. Her er bare spørsmålet hva du foretrekker.

Jabra JX10 kunne beskrives som en liten og nett håndfri med god lydkvalitet. Men hodesettet har nå vært på markedet i over to år, og en oppdatering var kanskje naturlig. JX20 veier 13 gram, noe som er en litt mer enn forgjengeren. Likevel føles det lite og nett, og du kjenner knapt at du har det på øret.

Solide materialer og diskré design

JX20 har et deksel på fremsiden som er laget av 100 prosent titan. Det gjør at hodesettet bør være slitesterkt.

Dekselet dekker mesteparten av fremsiden, og hodesettet forøvrig er i svart plastikk med "pianolakk".

JX20 er designet av den verdenskjente designeren Jakob Jensen. Designen er stilren, og Jabra har spart seg for unødvendige detaljer. Jabra-logoen er liten og diskré, slik at du ikke blir en levende reklameplakat når du bruker hodesettet.

Du kan også bruke hodesettet til Skype-samtaler dersom PC-en din har Bluetooth.

Vri for å skru på

Jabra har funnet på en litt ny løsning for å slå av og på hodesettet. Du vrir enkelt og greit bare ørepluggen rundt. Hodesettet kobler seg automatisk til telefonen når du slår på JX20.

I tillegg finner du egne taster for å stille volum på toppen av hodesettet, og en tast for å ta telefonen eller legge på på siden av JX20. Du blir fort vant med hvor tastene sitter, slik at du enkelt kan styre lyden under samtaler eller legge på røret.

Batterilevetiden til hodesettet er oppgitt til 6 timers taletid, noe som er litt over gjennomsnittet og like mye som forgjengeren Jx10. Hviletiden er åtte døgn, som er dobbelt så mye som hos forgjengeren.

Første gangen du bruker hodesettet må det pares med telefonen. Dette gjør du ved å slå på håndfrien normalt første gangen, det vil si vri om ørepluggen. Dersom det ikke er første gang du kobler hodesettet til en telefon må du i tillegg holde inne svar-tasten i noen sekunder. Deretter søker du etter Bluetooth-enheter med telefonen din. Når du blir spurt om et passord, trykker du 0000.

Med i esken får du et stativ - mest for syns skyld.
Stativet har en innebygget batteriindikator.

Eksklusivt pakket

Med i pakken til JX20 får du, i tillegg til hodesettet, en lader for stikkontakt, en lader for USB og et bordstativ samt bruksanvisninger. Alt pakket inn i en forpakning som virker veldig eksklusiv, og som gir deg følelsen av å ha kjøpt et virkelig dyrt produkt. Laderne er av typen Micro-USB, slik at den passer overens med andre ladere fra produsenter som bruker denne standarden. Nokia har for eksempel laget noen telefoner med denne ladepluggen.

Bordstativet er mer til pynt enn til nytte, men i tillegg til å se pent ut på bordet viser den også et ladeikon slik at du ser hvor mye strøm det er på hodesettet.

God å ha på øret

JX20 er behagelig på øret, og du kan ha det på deg i timesvis uten å kjenne smerter. Ørebøylen er tynn og elastisk, og selve øreputen ligger forsiktig i øregangen uten å presse noen steder.

Ørebøylen til forgjengeren JX10 hadde en tendens til å knekke om du var litt uforsiktig. Det ser imidlertid ut som dette ikke er noe problem med JX20. Under testperioden prøvde vi å være ekstra uforsiktige med ørebøylen, uten at den ble ødelagt. Det følger for øvrig også med en ekstra ørebøyle, i tilfelle du skulle være uheldig.

Ergonomisk må vi si at JX20 er blant de aller mest behagelige Bluetooth-håndfriene å ha på øret.

Grei lydkvalitet

At JX20 både er trådløst og lite gir det to ulemper i lydkvaliteten. Bluetooth-overføringen gir dårligere lyd hos mottakeren, og mikrofonen plasseres i tillegg for langt unna munnen din slik at hodesettet ikke klarer å skille bakgrunnsstøy ut fra lydbildet.

For motparten i mobilsamtalene dine blir lyden aldri like god som om du bruker en mobil med normalt god lydkvalitet - men likevel helt brukbar. Den litt reduserte lydkvaliteten hos motparten er en grei pris å betale for å snakke i mobilen uten å bruke hendene eller vikle deg inn i ledninger.

I din ende er lyden helt upåklagelig, og til og med bedre enn i enkelte mobiltelefoner.

Konklusjon

Den stilrene designen og dekselet i ekte titan vil nok trekke til seg mangen kjøpeglade. Og det er greit nok, for det finnes ingen grunn til å ikke velge JX20 når du er på handletur.

JX20 sitter godt på øret, slik at det ikke faller av om du ramler i snøen eller vindpustene blir for kraftige. I tillegg er det behagelig å ha på øret, også over lange perioder.

Lydkvaliteten i hodesettet er helt grei, selv om lyden hos mottakeren blir dårligere enn om du snakker rett i mobilen. Men dette er prisen du må betale for å bruke et trådløst hodesett med liten størrelse.

Prisen på Jabra JX20 er rett over tusenlappen i nettbutikkene.

Dersom du kan ofre litt størrelse for enda bedre lydkvalitet, kan du ta en titt på Flamingo fra Cellpoint Connect som også gir god batterilevetid. Dersom du er mye på reise, bør du se på Plantronics Discovery 655 som kan lades opp ved hjelp av vanlige AAA-batterier.

Les også
Vil du ha reklame over Bluetooth?
Les også
Puss tennene dine med blåtann
Les også
La klokka ringe
Les også
Finner Wi-Fi og blåtann
annonse