Test

Test av Fujifilm Finepix F810

I bruk

Fujifilm Finepix F810 har et tiltalende utseende etter min mening. Det ser ut som et ganske tradisjonelt kamera og er solid bygget i metall.

Kameraet er en del bredere enn kameraene i kredittkortstørrelse som er så populære for tiden, og det er også relativt tungt. Størrelsen er omtrent den samme som Sonys populære DSC-P150, men i praksis glir Sonyen litt lettere ned i lommen.

Ergonomien under fotografering er god, og man kan betjene de fleste funksjoner med én hånd. Dessverre må man imidlertid bruke venstrehånden for å skru på blitsen.

Stativfestet er ikke sentrert i forhold til objektivet.

Objektivet har en brennvidde tilsvarende 32.5-130 mm - meget praktisk og anvendelig. Objektivet har en zoom på 4x og altså langt bedre vidvinkel og tele enn "normalkameraet".

På vidvinkel er lysstyrken middels, men på tele er den dessverre en hel blender mindre lyssterk enn det som er normalt.

På vidvinkel er det noe tønnefortegning, men skarpheten er da god. På tele retter bildet seg ut, men dessverre blir den optiske skarpheten mot kantene dårligere.

F810 er blant de mest velutstyrte kameraene i lommeklassen. Her har man fulle manuelle eksponeringsmodi, men dessverre er lengste lukkertid begrenset til 3 sekunder. F810 er blant de få kompaktkameraene som har programskift, noe som utvilsomt er et pluss.

Vi savner mulighet til å stille inn fargemetning og kontrast separat, og noen vil nok savne mulighet for ekstern blits. Vi skulle gjerne også sett automatisk bilderotasjon, intervallfunksjon og mulighet for å se histogram.

Videofunksjonen er meget bra med høy oppløsning og frekvensrate. Dessverre går det ikke an å zoome under videofilming.

Kameraet har få ikke-fotografiske funksjoner, men det går an å legge lydkommentarer til bildene.

Skjermen er 2.1 tommer stor og har hele 173000 piksler. Dette ser veldig bra ut på papiret.

Dessverre er dette i Wide-modus, og denne modusen gir lavere oppløsning.

I vanlig modus, når man utnytter hele bildebrikkens kapasitet, får man brede sorte kanter på sidene av skjermen. Skjermens effektive størrelse er da bare 1.7 tommer, og oppløsningen blir ca. 140 000 piksler. Det er ikke spesielt imponerende.

Fujifilm kunne benyttet de sorte sørgerandene til informasjon om eksponering eller liknende, men denne plassen er ikke skikkelig utnyttet.

Et stort pluss for at lukkertid og blenderåpning beregnes og vises konstant. Dette gjør bruk av programskift-funksjonen praktisk.

Man kan velge å vise et rutenett på LCD-skjermen som gjør det lettere å komponere bildet, men som tidligere nevnt kan man ikke vise histogram.

Vårt store ankepunkt mot skjermen på F810 er egenskapene i svakt lys. Skjermen er blant de mørkeste på markedet i svak belysning, så man blir helt avhengig av å bruke den lille optiske søkeren for å få tatt bilder.

Skjermen mangler også antirefleksbelegg, og er derfor vanskelig å bruke hvis man får reflekser fra solen eller andre sterke lyskilder inn på skjermen.

I godt lys uten reflekser er imidlertid skjermen lyssterk og har fin fargegjengivelse.

Dessverre er batterikapasiteten på F810 elendig. Dette er definitivt et kamera man bør kjøpe ekstra batterier til:

Med kameraet følger det en krybbe som gjør lading enkelt, men man kan også lade batteriet ved å koble det medfølgende strømadapteret rett i kameraet. Dermed slipper man å ta med krybben når man skal på ferie - en smart løsning.

Opplading av et ekstra Lithium-batteri blir dessverre upraktisk med krybbeløsningen; en ekstern batterilader ville da vært å foretrekke.

De fleste kameraene fra Fujifilm har meget rask autofokus, og F810 er ikke noe unntak. Målingene er gjort på vidvinkel, og er angitt i sekunder:

På tele er resultatet noe dårligere, og overraskende nok svakere enn på forgjengeren F700:

Autofokusen er dessverre elendig i svakt lys, og uten hjelpelampe sliter kameraet i ganske normal innebelysning.

Autofokusen er heller ikke spesielt presis, og særlig i makromodus må du forvente at kameraet kan indikere at fokus er oppnådd når man tydelig kan se på LCD-skjermen at motivet er uskarpt.

Angivelsen av oppnådd autofokus på LCD-skjermen er mangelfull; man må følge med på om et "!AF"-ikon dukker opp før bildet tas. Vises ikonet er ikke kameraet i stand til å fokusere - at autofokus derimot oppnås markeres ikke.

På gamle Finepix F700 kunne man ikke skru av hjelpelampen til autofokusen, det kan man heldigvis på F810.

Makrofunksjonen er ikke spesielt imponerende, spesielt skuffet er vi over at makrofunksjonen kun virker på vidvinkel. Da kan kameraet fokusere inntil 6.5 cm.

Finepix F810 er raskt klart til bruk. Oppstartstiden i grafene er angitt i sekunder:

Utløserforsinkelsen er også så liten at vi ikke klarte å måle den, verken med eller uten blits. Denne gode egenskapen deler F810 med mange andre kameraer fra Fujifilm. Grafene under viser utløserforsinkelsen med blits angitt i sekunder sammenliknet med noen andre kameraer:

Lagringshastigheten til minnekortet er meget god på F810. Man skulle tro at ytelsen på kameraet var vesentlig dårligere med 12 enn 6 megapiksler oppløsning, men vi fikk nesten det samme resultatet. Dette kan tyde på at det er andre faktorer som er flaskehalsen i kameraet.

I den offisielle testen vår brukte vi høyeste oppløsning, og vi klarte da å ta 6 bilder i løpet av 10 sekunder:

Den samme testen utført med blits ga et mye svakere resultat. Dessverre er blitsladingen treg på F810:

Når blitsen blir fullstendig utladet tar ladetiden ca. 8 sekunder. Det er i meste laget.

RAW-ytelsen er dårlig, ventetiden mellom hvert bilde er på nesten 7 sekunder.

Mange produsenter oppgir at kameraer har USB 2.0 filoverføring, men så viser det seg at filoverføringen i praksis er langt under den man kan oppnå med USB 1.1.

Fujifilm F810 har den raskeste filoverføringen vi hittil har målt, uavhengig av grensesnitt:

Etter vår mening henger Fujifilm litt etter andre produsenter som f.eks. Casio og HP på brukervennlighet.

Mange smådetaljer irriterer; f.eks. kan vi ikke skjønne hvorfor det skal være så vanskelig å skru på RAW-funksjonen. Og hvis man først gjør det risikerer man at ISO-innstillingene nullstilles.

F810 mangler knapp til selvutløser, og da blir det spesielt irriterende at man må inn i menyene for hvert nye bilde man skal ta med den aktivert. Undertegnede bruker selvutløserer svært ofte for å minimere vibrasjoner når bildene tas.

Menyene til Fujifilm er ikke blant de beste, og man kan ikke fotografere direkte mens menyene er aktivert. Tilsvarende må man når man ser på bilder man har tatt skyve strømbryteren tilbake i fotograferingsposisjon for å kunne fotografere videre. Slikt kan man miste gode motiver av.

Vi liker godt at blitsen er vippbar og 100 % skjult i kamerahuset når den ikke er i bruk. Vi liker derimot ikke at blitsen ikke vippes opp og aktiveres automatisk når forholdene gjør det nødvendig med blits. Fujifilm har utstyrt blitsen med motor, men denne fungerer kun til nedtrekk når man skrur av kameraet.

Når lyset er dårlig får man ikke noen advarsel om at blitsen bør skrus på - med unntak av at man kan se hvor lang lukkertiden vil bli. Svært lite brukervennlig.

Vi bruker normalt ikke programvaren som følger med kameraene, men for å få behandlet RAW-filene til F810 var vi nødt. Under installasjonen av programvaren måtte vi restarte pcen 3 ganger! Det sier det meste om Fujifilms utviklingsavdeling.

Det eneste som virkelig har imponert oss ved bruken av kameraet er "hjulet" på baksiden. Dette hjulet er suverent til justering av lukkertider, programskift mv. På de fleste kompaktkameraer er justering av slike ting tungvint og tregt; men Fujifilms løsning fungerer altså svært godt.

Vi liker også modushjulet på toppen av kameraet, som gjør det svært enkelt å skifte fotomodus. Dette hjulet fungerer mye bedre enn løsningen på forgjengeren F700.